.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Sanchez22

#1 .

Post by Sanchez22 »

.
Last edited by Sanchez22 on 08/09/2017 23:18, edited 1 time in total.
muminovic

#2 Re: Koji bojler uzeti?

Post by muminovic »

zavisi koliko imas clanova porodice sto se tice litara.

Bojler uzmi prosjecne cijene i cisti ga svake godine majstora zoves da skine kamenac unutra.

Bojler je jako opasan i ako se ne cisti i ode termostat moze eksplodirat i ako se zatekne u kupatilu ubit ga cak.
Streptokok

#3 Re: Koji bojler uzeti?

Post by Streptokok »

Otkazivanje termostata nema veze sa ciscenjem bojlera.
Kaligrafija

#4 Re: Koji bojler uzeti?

Post by Kaligrafija »

Sanchez22 wrote:Dakle,sta vrijedi uzeti?
Mislio sam gorenje,ali mnogo se zale na njega.
Valja li koncar danas,ili neke italijanske marke,braun i sl. ?
Gledaj koliko vremenski zagrijava...Koncar je medju boljim sto se tice brzine zagrijavanja, otprilike na 50l, voda je topla za 30 minuta...Bosch ne valja, sporo grije, brzo se hladi...Gorenje kako koji, imaju i dobrih i losih bojlera, kako je proizvodnja odselila iz Slovenije u Srbiju, kvalitet je pao, mada je Srbija bila proizvela, jedan jako dobar bojler od 65l, koji je malo gabaritniji, ali je po svemu bio medju najboljim na trzistu, ne znam zasto su ga ukinuli...Ariston je dobar , medju skupljim je, ali se moze naci dobar bojler... Gledaj i debljinu izolacije, jer ti duze vremena ostaje topla voda, npr. kod nekih proizvodjaca je toliko dobra izolacija, da drzi toplu vodu i vise od 48 sati nakon zagrijavanja i iskljucivanja...Neka ima upravljanje termostatom, da mozes staviti na economic rezim, da zagrije vodu do kraja, a da je ne prokuha, tako izbjegavas stvaranje kamenca...A najbolje ti je ako imas mogucnost trofazne struje, kupi dobar protocni kupaonicki bojler... Imas recimo Vailant, ali je dobro poskup...
Alfons Kauders

#5 Re: Koji bojler uzeti?

Post by Alfons Kauders »

Streptokok wrote:Otkazivanje termostata nema veze sa ciscenjem bojlera.
Da.

Niti ce moderni bojler eksplodirat (hoce ako mu zavaris sigurnosne ventile)... Samo izadje voda/para, pregore grijaci i cao djecaci...
Last December

#6 Re: Koji bojler uzeti?

Post by Last December »

Imao sam Meboša dugo godina, dva komada po nekih 10 godina, onda sam ubacio inox kazan Procesne opreme, oni testiraju kazane na mislim 30 atmosfera, tako da nema šanse da dođe do neke havarije. osim toga, ugradnja sigurnosnog povratnog ventila na dovodnu cijev je obavezna.
Streptokok

#7 Re: Koji bojler uzeti?

Post by Streptokok »

Ko ima plasticne cijevi one ce prve popucati u slucaju da sve zastite na bojleru zakazu.
muminovic

#8 Re: Koji bojler uzeti?

Post by muminovic »

Streptokok wrote:Ko ima plasticne cijevi one ce prve popucati u slucaju da sve zastite na bojleru zakazu.
Kod komsije zacepile te cijevi i sprat ispod mi explodiralo.
Streptokok

#9 Re: Koji bojler uzeti?

Post by Streptokok »

muminovic wrote:
Streptokok wrote:Ko ima plasticne cijevi one ce prve popucati u slucaju da sve zastite na bojleru zakazu.
Jbga. Puca tamo gdje je najslabije. Mada mi nije bas najjasnije.
Sanchez22

#10 Re: Koji bojler uzeti?

Post by Sanchez22 »

Sto sam gledao gorenje,50l kosta 167 KM i ima eco mode.Stari mi je bojler koncar ali mi treba jos jedan na drugi sprat.Zato i pitam kod kojeg se kvalitet dosta promijenio,jer ovom ima barem 10 god.
Last December

#11 Re: Koji bojler uzeti?

Post by Last December »

Streptokok wrote:
muminovic wrote:
U slučaju da nepovratni ventil zakaže, pritisak će se prenijeti na izlaznu cijev iz bojlera, tj. cijev vruće vode. Možda bi bilo dobro da se ova cijev u zidu stavlja metalna, mada bi to onda dovelod o rizika da sam kazan eksplodira. Možda je ipak bolje da pukne u zidu. Nepovratni ventil bi trebalo redovno kontrolisati i mijenjati svakih desetak godina. Ja nisam svoj mijenjao već 15, neki je slovenski, provjerio sam radi sve OK.
Streptokok

#12 Re: Koji bojler uzeti?

Post by Streptokok »

Last December wrote:
Streptokok wrote:
muminovic wrote:
U slučaju da nepovratni ventil zakaže, pritisak će se prenijeti na izlaznu cijev iz bojlera, tj. cijev vruće vode. Možda bi bilo dobro da se ova cijev u zidu stavlja metalna, mada bi to onda dovelod o rizika da sam kazan eksplodira. Možda je ipak bolje da pukne u zidu. Nepovratni ventil bi trebalo redovno kontrolisati i mijenjati svakih desetak godina. Ja nisam svoj mijenjao već 15, neki je slovenski, provjerio sam radi sve OK.
da, ali izlazna cijev se zavrsava u kuhinj, tj ne ide u susjedni stan. A covjeku vrisnula cijev zbog komsijinog bojlera, kako?
muminovic

#13 Re: Koji bojler uzeti?

Post by muminovic »

ja ne znam sta je zakazalo kod komsije, al znam da se cijela zgrada zatresla a njemu apsolutno sve razbijeno u kupatilu, da je ko bio poginuo bi i raskomadalo bi ga.
Streptokok

#14 Re: Koji bojler uzeti?

Post by Streptokok »

muminovic wrote:ja ne znam sta je zakazalo kod komsije, al znam da se cijela zgrada zatresla a njemu apsolutno sve razbijeno u kupatilu, da je ko bio poginuo bi i raskomadalo bi ga.
Zar nije i kod tebe izbilo neku cijev? Ili sam ja nesto poglesno razumio.
muminovic

#15 Re: Koji bojler uzeti?

Post by muminovic »

Streptokok wrote:
muminovic wrote:ja ne znam sta je zakazalo kod komsije, al znam da se cijela zgrada zatresla a njemu apsolutno sve razbijeno u kupatilu, da je ko bio poginuo bi i raskomadalo bi ga.
Izbilo kod svih iznad i ispod njega u vertikali par spratova.
Streptokok

#16 Re: Koji bojler uzeti?

Post by Streptokok »

muminovic wrote:
Streptokok wrote:
Izbilo kod svih iznad i ispod njega u vertikali par spratova.
Eto to mi nije jasno. Ako neko zna rado cu poslusati.
Last December

#17 Re: Koji bojler uzeti?

Post by Last December »

Streptokok wrote: Eto to mi nije jasno. Ako neko zna rado cu poslusati.
Stvar je vrlo jednostavna u slučaju da čovjek nije imao nepovratni ventil, onda se pritisak širio i na izlaznu i na ulaznu cijev, a eto desilo se da je ulazna slabija pa je pucalo po cijeloj zgradi. Ako je ipak imao nepovratni ventil, možda je bio pokvaren tako da je puštao vodu u oba smjera, što je isto kao da ga i nema, dakle vjerovatno je ona opruga na njemu otišla.
Sanchez22

#18 Re: Koji bojler uzeti?

Post by Sanchez22 »

Moze jedno glupo pitanje.Da li je FID sklopka korisna samo kada je bojler ukljucen ili postoji mogucnost spoja i kada je ugasen(losi spojevi,gole zice),pa je i tada ucinkovita.Stara je kuca,nema uzemljenja.
Koliko ona kosta uopste?
Streptokok

#19 Re: Koji bojler uzeti?

Post by Streptokok »

Last December wrote:
Streptokok wrote: Eto to mi nije jasno. Ako neko zna rado cu poslusati.
Stvar je vrlo jednostavna u slučaju da čovjek nije imao nepovratni ventil, onda se pritisak širio i na izlaznu i na ulaznu cijev, a eto desilo se da je ulazna slabija pa je pucalo po cijeloj zgradi. Ako je ipak imao nepovratni ventil, možda je bio pokvaren tako da je puštao vodu u oba smjera, što je isto kao da ga i nema, dakle vjerovatno je ona opruga na njemu otišla.
Bas i nije tako jednostavno. Ako je vratilo pritisak na ulaznu cijev, tj hladnu kako je u njoj nabilo pritisak kad je ona na drugoj strani otvorena. Hocu reci imala se gdje voda siriti po hladnoj cijevi sve do izvorista.
Streptokok

#20 Re: Koji bojler uzeti?

Post by Streptokok »

Sanchez22 wrote:Moze jedno glupo pitanje.Da li je FID sklopka korisna samo kada je bojler ukljucen ili postoji mogucnost spoja i kada je ugasen(losi spojevi,gole zice),pa je i tada ucinkovita.Stara je kuca,nema uzemljenja.
Koliko ona kosta uopste?
Proboj struje u vodu dogadja se kad crkne i k tomu se raspadne grijac dok je bojler ukljucen. Tada fid odradi svoje. A to bez uzemljenja kako radi nemam pojma.
Last December

#21 Re: Koji bojler uzeti?

Post by Last December »

Streptokok wrote:
Bas i nije tako jednostavno. Ako je vratilo pritisak na ulaznu cijev, tj hladnu kako je u njoj nabilo pritisak kad je ona na drugoj strani otvorena. Hocu reci imala se gdje voda siriti po hladnoj cijevi sve do izvorista.
E vidiš, to može značiti samo jedno - da mu komšije kradu toplu vodu :lol: Izgleda su se svi spojili na njegovu izlagnu cijev.
Sanchez22 wrote:Moze jedno glupo pitanje.Da li je FID sklopka korisna samo kada je bojler ukljucen ili postoji mogucnost spoja i kada je ugasen(losi spojevi,gole zice),pa je i tada ucinkovita.Stara je kuca,nema uzemljenja.
Koliko ona kosta uopste?
Ja kako sam skontao, FID je uvijek koristan i redovno se ugrađuje da zaštti korisnika od malih struja koje osigurač ne registruje a koje mogu biti opasne ili smrtonosne.
muminovic

#22 Re: Koji bojler uzeti?

Post by muminovic »

Navodno je bojler imao 2 termostata, oba su otkazala, cijelu noc je radio bojler i toliko je ugrijao da se u njemu sva plastika otopila i onda je explodiralo sve. (ventili su takodje zacepili)

Dakle unisteno je apsolutno sve u kupatilu, bukvalno kao da je pala jaca granata.

Kako je komsijama izbilo sve iznad i ispod ne znam, mozda od pritiska ili detonacije to ne znam
Streptokok

#23 Re: Koji bojler uzeti?

Post by Streptokok »

Bice da je ipak od detonacije.
hrle1976

#24 Re: Koji bojler uzeti?

Post by hrle1976 »

Ja, bojlere jos samo vidim u HR i BiH. :D
Streptokok

#25 Re: Koji bojler uzeti?

Post by Streptokok »

hrle1976 wrote:Ja, bojlere jos samo vidim u HR i BiH. :D