/

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Tabijat

#276 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu

Post by Tabijat »

S4mpion wrote:
Tabijat wrote:Često pomislim kako je feminizam na današnjem vaktu potpuno nepotreban, da imamo zakonske mehanizme koji ti de jure daju ista prava i obaveze, i kontam, sve je ok, čemu više potenciranje problema koji je zastario.
Onda naletim na ovakvu temu i skontam da sam polazila od pogrešne pretpostavke.
Dok god se raspravlja (i to po parlamentima, ni manje ni više) jel abortus ok ili nije, dok god imamo nejednake plate (i ne prdite o tome "ko više radi" - ja sam inžinjer u miješanoj firmi, apsolutno mi niko ne može reći da radim manje, lakše ili lošije), dok god postoji nasilje nad ženama, dok god neki balkanski mužjak smatra da nekoga treba "dobro izjebati da se izliječi "..... zato treba feminizam. Neko reče, i slažem se: ne jednaki - jednakopravni.
Kakve sad veze abortus ima s temom?

Kako nema Tita ti?!?
prog321

#277 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu

Post by prog321 »

Normalno da ima.
Sto je manji utjecaj feminizma u društvu uz to se vise djece radjaju.
Feminizam # djeca :-D

A vise prava za feministkinje = vise prava za homiche.
Sve je povezano.
S4mpion

#278 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu

Post by S4mpion »

Tabijat wrote:
S4mpion wrote: Kakve sad veze abortus ima s temom?

Kako nema Tita ti?!?
Pitam te kako ima? Šta si željela reći?
Tabijat

#279 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu

Post by Tabijat »

U 25% zemalja na svijetu žene imaju zakonski zabranjen abortus. U čile-u, npr, je kažnjivo zatvorom ako žena izvrši abortus, bez obzira jel u pitanju silovanje, opasnost po zdravlje žene tj rizična trudnoća itd. U Irskoj i Poljskoj, te Malti abortus je zabranjen osim u slučaju da je majčin život u pitanju.
Kada se ženi oduzme pravo kontrole svoga tijela, onda je to itekako problem kojim se bavi feminizam kao pokret, koji je tema današnje emisije.

Ili bi ti radije da pricamo o pederima?
Gabrielo

#280 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu

Post by Gabrielo »

Pa abortus i treba zabraniti u svim slucajevima sem ako se radi o tome da je zivot majke ugrozen. Iako nije rijetka situacija da se majka zrtvuje da bi dijete prezivjelo.

Abortus je zapravo ubistvo.
S4mpion

#281 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu

Post by S4mpion »

Tabijat wrote:U 25% zemalja na svijetu žene imaju zakonski zabranjen abortus. U čile-u, npr, je kažnjivo zatvorom ako žena izvrši abortus, bez obzira jel u pitanju silovanje, opasnost po zdravlje žene tj rizična trudnoća itd. U Irskoj i Poljskoj, te Malti abortus je zabranjen osim u slučaju da je majčin život u pitanju.
Kada se ženi oduzme pravo kontrole svoga tijela, onda je to itekako problem kojim se bavi feminizam kao pokret, koji je tema današnje emisije.

Ili bi ti radije da pricamo o pederima?
Sad se već pozivaš na ekstreme. Šta kada žena želi ubiti dijete samo zato jer je neplanski tu?

Tvrditi da je ženino pravo da ubije svoje dijete je apsurd svoje vrste. Sasvim je normalno da se u parlamentu raspravlja o ispravnosti abortusa. Zato ti izjava nije na mjestu.
MedenoSrce

#282 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu

Post by MedenoSrce »

umjesto abortusom trebalo bi da se bave boljom socijalnom skrbi, djecijim dodatkom, poticajima za zasnivanje porodice, pokrivanjem iz zdravstva postupaka potpomognute oplodnje, procedurom usvajanja, skracivanjem radnog vremena na 4h dnevno za zene koje imaju vise od troje djece, ... a ne time kako natjerati osobu koja ne zeli djecu da istu tu djecu donese na svijet ... kao da nam fali naslova iz crne hronike, cedomorstava i tema za Ispuni mi zelju
ali uvijek su najglasniji bili decki meke brade koji nisu ni glavu promolili iz roditeljskog doma, uvijek su to nanini filozofi, majkine junacine, tatini fudbaleri kojima se okrutni svijet poigrao :D
Tabijat

#283 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu

Post by Tabijat »

Problemu se može pristupiti sa tri strane:
a) zakonske
b)religijske
c)moralne.
Ovdje se diskutuje o zakonskoj.

Termin "ubiti dijete" je neprikladan u ovoj diskusiji. Zašto? Zato što sa naučne strane zigot (i dalje embrio, pa fetus od 8.sedmice) do 3 mjeseca nije dijete nego zametak, oplođena jajna ćelija i kao takav dio ženinog tijela. Fizički integritet. Tačka. Nije bitno jel želi da abortira iz ovog ili onog razloga. Tako je i u našem zakonu, i hvala mu na tome.

Ako vi želite da vjerujete u bajkice, nemam ništa protiv. Za to imate džamije, crkve, sinagoge itd. Imate pravo na to. Imate izbor.
Vi NEMATE pravo da tjerate mene da vjerujem u vaše bajkice i da meni oduzimate MOJ izbor.
S4mpion

#284 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu

Post by S4mpion »

Tabijat wrote:Problemu se može pristupiti sa tri strane:
a) zakonske
b)religijske
c)moralne.
...
I moralnoj*, što ti baš ne ide na ruku.

Već si se iznervirala i počela pričati nepovezano. Samo se smiri i biće sve OK. Navrati kasnije malo.
MedenoSrce

#285 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu

Post by MedenoSrce »

ma evo sve i da se diskutuje o religijskoj, a po postovima bih regla da se naginje islamu - do treceg mjeseca gestacijske dobi je dozvoljen abortus a i poslije uz odredjene uslove.

"O moralu znam toliko da je moralno ono poslije cega se dobro osjecam, a nemoralno ono posle cega se osjecam lose."-Hemingvej :D
Moralni ljudi su rijetki, legalista imamo na svakom cosku a najvise je od svake vrste onih deklarativnih.
Tabijat

#286 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu

Post by Tabijat »

S4mpion wrote:
Tabijat wrote:Problemu se može pristupiti sa tri strane:
a) zakonske
b)religijske
c)moralne.
...
I moralnoj*, što ti baš ne ide na ruku.

Već si se iznervirala i počela pričati nepovezano. Samo se smiri i biće sve OK. Navrati kasnije malo.
Što, misliš na ovaj dio "vjernici, odjebite?" To ću ti isto reći i kasnije ;)

"Za razliku od pozitivnih zakona, moralna pravila - kada su prekršena - ne donose političke ili ekonomske sankcije. Kao sankcije nemoralnog ponašanja javljaju se grižnja savjesti, prijekor ili bojkot okoline."

Polupao si lončiće. Da li sam ja moralna ili nisam, je isključivo moja stvar (i tvoja, u smislu da si slobodan da se ne družiš sa mnom :) ), a nimalo stvar zakonske regulative.
S4mpion

#287 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu

Post by S4mpion »

Navrati kasnije, rekoh.

Ccc, koja nepsolušnost.
vivak

#288 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu

Post by vivak »

Po cjeni ponovnog bana ja cu pitat Sta je zenama donio feminizam?
duboka_misao

#289 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu

Post by duboka_misao »

vivak wrote:Po cjeni ponovnog bana ja cu pitat Sta je zenama donio feminizam?
pravo glasa, pravo da budu vlasnici nekretnine, pravo da rade i budu placene koliko i muskarci, pravo na kontracepciju i abortus.
Sve stvari koje su muskarcima dodjeljene po rodjenju, osim ovog zadnjeg jel.
vivak

#290 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu

Post by vivak »

duboka_misao wrote:
vivak wrote:Po cjeni ponovnog bana ja cu pitat Sta je zenama donio feminizam?
pravo glasa, pravo da budu vlasnici nekretnine, pravo da rade i budu placene koliko i muskarci, pravo na kontracepciju i abortus.
Sve stvari koje su muskarcima dodjeljene po rodjenju, osim ovog zadnjeg jel.

Odlicno. :thumbup: podrzavam. Jesul zene zadovoljne? :D
JThomas

#291 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu

Post by JThomas »

opet kažem, realnost je da je sve to donio izlazak iz feudalizma i teokratije. puno, puno je duža bila borba za glasanje i politička prava bez imovinskog i staleškog cenzusa nego bez polne diskriminacije. za ovo prvo se borilo vijekovima, a kad se to izborilo ovo drugo je uslijedilo za nekoliko decenija u većini država. negdje i mnogo brže, npr. u britaniji muškarci dobijaju univerzalno pravo glasa bez imovinskog cenzusa 1918., a žene 1928.
madner

#292 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu

Post by madner »

Kao sto rekoh, nus pojava koja se mora prihvatiti da bi se uzivalo u plusevima liberalnog drustva.

Svajcarci su to dobro uradili, no i njima su na kraju dohakali.
Gabrielo

#293 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu

Post by Gabrielo »

Tabijat wrote: Termin "ubiti dijete" je neprikladan u ovoj diskusiji. Zašto? Zato što sa naučne strane zigot (i dalje embrio, pa fetus od 8.sedmice) do 3 mjeseca nije dijete nego zametak, oplođena jajna ćelija i kao takav dio ženinog tijela. Fizički integritet. Tačka. Nije bitno jel želi da abortira iz ovog ili onog razloga. Tako je i u našem zakonu, i hvala mu na tome.
Unistavas nesto iz cega ce se razviti zivo bice. Naravno da jeste ubistvo.
Rekao sam vec da neke majke zrtvuju svoj zivot da bi im dijete bilo spaseno. Tebi je to vjerovatno nezamislivo.
Tabijat

#294 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu

Post by Tabijat »

Gabrielo wrote:
Tabijat wrote: Termin "ubiti dijete" je neprikladan u ovoj diskusiji. Zašto? Zato što sa naučne strane zigot (i dalje embrio, pa fetus od 8.sedmice) do 3 mjeseca nije dijete nego zametak, oplođena jajna ćelija i kao takav dio ženinog tijela. Fizički integritet. Tačka. Nije bitno jel želi da abortira iz ovog ili onog razloga. Tako je i u našem zakonu, i hvala mu na tome.
Rekao sam vec da neke majke zrtvuju svoj zivot da bi im dijete bilo spaseno. Tebi je to vjerovatno nezamislivo.
To je tvoje mišljenje koje ja poštujem, iako se ne slažem s njim, ali ću zauvijek braniti tvoje pravo da ga imaš.
Šta ja bih ili ne bih uradila u datoj situaciji je apsolutno irelevantno. Ono što jeste relevantno je da li ja imam ili nemam pravo izbora u toj odluci.
Matzan

#295 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu

Post by Matzan »

ženama i pederima nikad dosta prava!?

doduše, i pederi su ženskasti... :D
vivak

#296 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu

Post by vivak »

Matzan wrote:ženama i pederima nikad dosta prava!?

doduše, i pederi su ženskasti... :D
to ja kazem, nikad zadovolj(E)ne :mrgreen:
Gabrielo

#297 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu

Post by Gabrielo »

Tabijat wrote:
Gabrielo wrote:
To je tvoje mišljenje koje ja poštujem, iako se ne slažem s njim, ali ću zauvijek braniti tvoje pravo da ga imaš.
Šta ja bih ili ne bih uradila u datoj situaciji je apsolutno irelevantno. Ono što jeste relevantno je da li ja imam ili nemam pravo izbora u toj odluci.
Ako kazem da to smatram ubistvom, logicno je da se protivim tome da imas pravo izbora kod takve situacije.
Zapravo, ti imas pravo izbora, samo kasnije trebas da snosis sankcije. Isto kao sto bi snosila sankcije ako bi ubila covjeka.
Tabijat

#298 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu

Post by Tabijat »

Ti smatraj sta god hoćeš, samo te nauka i medicina ne podržavaju ;)
annoy

#299 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu

Post by annoy »

Sad na stranu nečiji stav o abortusu, mene zanima kako bi to točno spriječili žene da pobace? Što bi ih vezali za radijator? Žene su i davno, prije nego je postojao ovakav abortus kakav se izvodi danas, nalazile različite načine da namjerno ugroze vlastitu trudnoću i pobace. Žena koja nema mogućnost legalno izvršiti abortus će ga napraviti na drugi način, možda ilegalno a možda nekim još gorim i opasnijim metodama. Činjenica je da neželjene trudnoće postoje i uvijek će postojati i uvijek će jedan dio žena pobaciti, koliko god to žalosno bilo, ali ženu koja ne želi roditi neće kriminalizacija abortusa nit išta drugo spriječiti da pobaci, ili pokuša pobaciti, ako je ona to naumila. Koliko god nekome dijete bio dar i blagoslov, tako nekome drugome može biti užasan teret i prokletstvo. Bilo bi idealno kad bi sve trudnoće bile planirane, željene, svako dijete voljeno i željeno ali svijet ne funkcionira na taj način nažalost.
Zato ženama treba dati mogućnost legalnog abortusa koji je najmanje opasan za ženu, a s druge strane intenzivno raditi na edukaciji mladih, i ljudi općenito, osigurati dostupnost kontracepcije svima, pomagati mladim majkama, obiteljima, samohranim roditeljima, stvarati u društvu klimu koja je povoljna za odgoj djece...to su stvari na koje treba trošiti energiju, samo to može popraviti situaciju što se tiče abortusa. Kriminalizacija i zabranjivanje neće smanjiti abortuse koliko neki misle, samo će ih prebaciti u šupe kod svakojakih mesara, žene će i dalje pobacivati, ali će pritom biti izlagane velikim opasnostima i vjerojatno ostajati neplodne.
Moraliziranje u ovom slučaju nikom ne pomaže.
L u c i f e r

#300 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu

Post by L u c i f e r »

jedna od najstetnijih ideologija u istoriji

od zena pravi frustrirane suhopicke

a od muskaraca feminizirane mlitave slabice
Post Reply