.

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Lounge Act

#1 .

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:04, edited 1 time in total.
Wolf Angel

#2 Re: Radni odnos na neodredjeno u skoli

Post by Wolf Angel »

Lounge Act wrote:Zaposlenik sam jedne skole vec nekoliko godina. Nikad nisam medju prvim mjestima na listi, ali nakon odustajanja dodjem na red. Prije par godina kad je bila veca potraznja za ovim kadrom (kada je kadra bilo manje, a mjesta vise) bila sam uvijek prva ili druga, u rijetkim slucajevima treca na listi.
Na pocetku svog rada radila sam po punu godinu dana, ali nikako nisam uspjela uvezati potpune dvije godine staza radi trudnoce kada su me usmeno odbili navodeci trudnocu kao razlog. Najvise sto sam imala uvezanog staza je 23 mjeseca. Nakon toga slijedi prekid od mjesec dana i od tad svake godine radim nepunu godinu (11 mjeseci i 15 dana rada pa prekid radnog odnosa 15 dana u mjesecu augustu).
Kolega kojeg poznajem s konkursa svoj je problem rijesio i dobio status radnika na neodredjeno vrijeme tako sto je tuzio skolu i tvrdi da svi mi koji smo u ovakvoj situaciji zapravo imamo ugovore na neodredjeno, ali nemamo hrabrosti da to dovedemo pred Sud. Prema njegovim rijecima u nasem slucaju krsi se Zakon o radu.
Buduci da je on stranacki potkovan, a ja ne ne bih se usudila zapoceti pravnu bitku i dovesti u pitanje egzistenciju svoje djece ni radi cega. Cak bi me i postavljanje ovakvog pitanja dovelo u vrlo nezgodnu situaciju.
Stoga, da li njegove rijeci imaju pravnog osnova i postoji li ikakav nacin za dobijanje ugovora na neodredjeno vrijeme za mene i kolege u slicnoj situaciji?

Da li u ugovoru o radu koji potpisujete na početku školske godine stoji podatak da je isti na određeni vremenski period, odnosno do kada?
Ako u ugovoru o radu koji zaključite sa direktorom škole ne stoji podatak u pogledu trajanja, isti se smatra ugovorom o radu na neodređeno vrijeme., član 19. zakona o radu.
Last edited by Wolf Angel on 31/12/2014 08:25, edited 1 time in total.
Wolf Angel

#3 Re: Radni odnos na neodredjeno u skoli

Post by Wolf Angel »

.
Last edited by Wolf Angel on 31/12/2014 08:25, edited 1 time in total.
Wolf Angel

#4 Re: Radni odnos na neodredjeno u skoli

Post by Wolf Angel »

.
Lounge Act

#5 Re: Radni odnos na neodredjeno u skoli

Post by Lounge Act »

.
Wolf Angel

#6 Re: Radni odnos na neodredjeno u skoli

Post by Wolf Angel »

Lounge Act wrote:U ugovoru uvijek stoji kada pocinje, a kada zavrsava radni odnos. Kolege koje su imale srecu da s takvim ugovorom imaju uvezanih 24 mjeseca staza (dva puta po punih 12 mjeseci bez prekida) dobili su ugovor na neodredjeno (njihov ugovor na odredjeno je nakon isteka ta 24 mjeseca preinacen u ugovor na neodredjeno).
Ali uvezan staž od 24 mjeseca neprekidno, ako škola u skladu sa naznačenim terminom koji stoji u ugovoru u radu vas kao zaposlenika odjavi sa penzionog i zdravstvenog osiguranja preko porezne uprave, onda to nije uvezan staž od 24 mjeseca. Alalogno tome, ne radi o se o slučaju da se nakon 24 mjeseca neprekidnog radnog staža ugovor o radu ne neodređeno u ugovor o radu na određeno.
Lounge Act

#7 Re: Radni odnos na neodredjeno u skoli

Post by Lounge Act »

.
Wolf Angel

#8 Re: Radni odnos na neodredjeno u skoli

Post by Wolf Angel »

Lounge Act wrote:Na koncu - nemam pravo na radni odnos na neodredjeno ni po kakvom osnovu, a kolega iz prvog posta koji je tuzbom dobio svoje mjesto je ipak imao pomoc stranke, a ne zakona u ovom slucaju (rad mu je prekidan po 15 dana godisnje kao i meni)?
Ispada da je tako, on je to najverovatnije ostvario nekim drugim načinom a ne sudskim.
al_akhisari

#9 Re: Radni odnos na neodredjeno u skoli

Post by al_akhisari »

...pretpostavljam da nisi pripravnik; ukoliko nisi pripravnik, onda možeš dobiti ugovor na neodređeno samo u slučaju da dobiješ poziciju/ mjesto ukoliko je konkursom određeno da je na neodređeno vrijeme (što i sama znaš); ne znam o kom se kantonu radi, ali u mom, je gotovo pa nemoguće više preći sa ugovora na određeno na ugovor na neodređeno...ministarstvo odobrava raspisivanje konkursa i sebi uzima za pravo da određuje i trajanje ugovora koji se potpisuje...time zapravo direktno spriječe ljude da ostvare pravo koje im pruža zakon o radu, a koji je tebi izmicao do sada (dvije godine i bez prekida-prekid ne dulje od 15 dana); naravno, važno je da poznaješi odredbe kolektivnog ugovra za djelatnost u kojoj radiš; u svakom slučaju sretno ti bilo
Post Reply