ZK Izvadak, zamjena lične karte, promjena prebivališta

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
altruista
Posts: 22
Joined: 04/02/2022 02:48

#1 ZK Izvadak, zamjena lične karte, promjena prebivališta

Post by altruista »

Pozdrav. Da li je potrebno uzimati zk izvadak za svaku svrhu posebno, ili je dovoljan jedan pa se to posuđuje ili fotokopira?
Treba mi zk izvadak za: zamjenu lične karte, i promjenu prebivališta.
Da li trebam 2 zk izvatka i 2 takse od po 5 KM? Općinski sud Sarajevo.
Također, koji je redoslijed? Prvo lična karta pa prebivalište, ili može oboje isti dan?
Za prebivalište traže ličnu kartu na uvid ili se to negdje fotokopira? Ako bih prvo prebivalište, pa ličnu kartu, onda bih mogao iskoristiti ličnu kartu kao dokaz identiteta, prije nego mi je ovi drugi oduzmu? Inače izvod iz matične knjige rođenih, ali nez da li moram ići u općinu u kojoj sam rođen ili može se izvaditi i u ovoj novoj.
Ovo se sve obavlja u općini? Uplata za ličnu kartu se može obaviti unaprijed, prije dolaska u općinu? Mora li isti dan?
Šta je potrebno da mi se upiše krvna grupa na ličnu kartu? Je li potrebno imati zdravstveno osiguranje i neke papire kad odem u zavod za transfuzijsku medicinu u Sarajevu, i koliko se čeka?
nikeze
Posts: 579
Joined: 07/12/2018 12:57

#2 Re: ZK Izvadak, zamjena lične karte, promjena prebivališta

Post by nikeze »

:Ne znam kako će ljjdi koji su beskućnici dobiti ličnu kartu.
Državi je izgleda u interesu da ulicom hodaju ljudi bez dokumenata koji ne postoje u sistemu.
shandrprcSA
Posts: 9810
Joined: 23/02/2013 08:16

#3 Re: ZK Izvadak, zamjena lične karte, promjena prebivališta

Post by shandrprcSA »

altruista wrote: 20/02/2022 14:41 Pozdrav.
Treba mi zk izvadak za: zamjenu lične karte, i promjenu prebivališta.

Da li je potrebno uzimati zk izvadak za svaku svrhu posebno, ili je dovoljan jedan pa se to posuđuje ili fotokopira?
Da li trebam 2 zk izvatka i 2 takse od po 5 KM? Općinski sud Sarajevo.
Također, koji je redoslijed?
Prvo lična karta pa prebivalište, ili može oboje isti dan?
Za prebivalište traže ličnu kartu na uvid ili se to negdje fotokopira?
Ako bih prvo prebivalište, pa ličnu kartu, onda bih mogao iskoristiti ličnu kartu kao dokaz identiteta, prije nego mi je ovi drugi oduzmu?
Inače izvod iz matične knjige rođenih, ali nez da li moram ići u općinu u kojoj sam rođen ili može se izvaditi i u ovoj novoj.
Ovo se sve obavlja u općini?
Uplata za ličnu kartu se može obaviti unaprijed, prije dolaska u općinu?
Mora li isti dan?
Šta je potrebno da mi se upiše krvna grupa na ličnu kartu?
Je li potrebno imati zdravstveno osiguranje i neke papire kad odem u zavod za transfuzijsku medicinu u Sarajevu, i koliko se čeka?
User avatar
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Posts: 67364
Joined: 09/05/2013 13:56
Location: ...da ti pricam prstima..kad padne haljina...
Vozim: Lancia na servisu

#4 Re: ZK Izvadak, zamjena lične karte, promjena prebivališta

Post by _BataZiv_0809 »

Jarane al ti imas pitanja :D
kuli1961
Posts: 2488
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#5 Re: ZK Izvadak, zamjena lične karte, promjena prebivališta

Post by kuli1961 »

_BataZiv_0809 wrote: 20/02/2022 18:36 Jarane al ti imas pitanja :D
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
@altruista
hajde, živ bio probaj ova pitanja poslati na:
E-mail: [email protected]
altruista
Posts: 22
Joined: 04/02/2022 02:48

#6 Re: ZK Izvadak, zamjena lične karte, promjena prebivališta

Post by altruista »

Evo odgovorili su, i ako nekog bude zanimalo ubuduće.
Naravno, ranije sam našao ostale informacije o papirima na https://mup.ks.gov.ba/gradjanstvo/grstanja
Već sam provjerio na https://www.e-grunt.ba/ da sam upisan kao vlasnik nekretnine, tačno 1 mjesec nakon što sam platio porez.
Na https://katastar.ba/pregled još stoji stari vlasnik.
Kakvo je moje iskustvo bilo? Pa ovako. Morao sam iz mjesne zajednice uzeti uvjerenje za izdavanje lične karte i prebivalište.
Tamo su me pitali za staru i novu adresu, koliko članova domaćinstva, ime oca i možda još neki sitni detalj.
Onda u cips i pošti su uzeli kopirano neovjereno rješenje o upisu prava vlasništva na nekretninu. To uvjerenje iz mjesne zajednice. Ličnu kartu. I uplatnica 18 KM što sam 2 dana ranije platio na istom mjestu u pošti. Znači morao trčati tamo-vamo 3 dana, ali sad je gotovo. Za 15 dana dolazim po ličnu kartu, samo potrebno ponijeti te papire što sam dobio i potpisivao tu i staru ličnu, a stara dotad ostaje kod mene naravno. Nisam morao vaditi ZK izvod. Nisam tražio da mi upišu krvnu grupu, jer to bi potrajalo minimalno još 2 dana. Tražili da se opet slikam na mjestu gdje cips i pošta. Također prije svega ovog, koristeći rješenje isto kao za ličnu kartu i prebivalište, dan ranije, uspio za 5 minuta prebaciti vodu na sebe, i struju za 10 minuta. Iako je za vodu odmah, za struju treba rekli su čekati 2-3 mjeseca dok se ne pojavi moje ime na računu, pa onda ići u lokalnu poslovnicu elektrodistribucije sa papirima što su mi oni dali u glavnoj zgradi, da se to sve završi. Vodu sam također morao u glavnoj zgradi, a ne u najbližoj lokalnoj. Također za struju daju podatke za uplatu prethodno, potrebo im donijet dokaz da je uplaćeno, 11,70 KM. Ovo rješenje što sam koristio za ličnu, prebivalište, struju, vodu, je onaj drugi papir što se dobije od suda kad se plati porez. Mada su imali uvid i u original rješenje i kupoprodajni ugovor, ali to je ostalo kod mene. Vjerojatno sam i to trebao kopirati i ovjeriti, ali eto uspio sam bez. Izgleda da ne treba račun od vode ili struje, već umjesto tog se koristi uvjerenje iz mjesne zajednice, za promjenu prebivališta i lične karte. To je to. Puno hodanja, brige, čekanja, bole leđa i noge, ali konačno završeno.
iddeea
Poštovani,
Agencija za identifikacone dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) je nadležna za donošenje standarda iz oblasti identifikacionih dokumenata, administraciju i održavanje servera na kojima se nalaze podaci iz centralnih evidencija, hostovanje aplikacija putem kojih nadležni organi vode upravne postupke oko izdavanja ličnih dokumenata, održavanje mreže za prenos podataka između institucija sa svih nivoa vlasti i personalizaciju (štampanje) ličnih dokumenata.
Što se tiče Vašeg upita, molimo Vas da se obratite nadležnom MUP-u.
S poštovanjem,
IDDEEA BiH
ztm ztm
Poštovani,

Za vađenje nalaza krvne grupe ukoliko ne želite plačati morate imati uputnicu od doktora ili možete dobrovoljno dativati krv,pa Vam je nalaz KG besplatan.
Za sve informacije o darivanju krvi možete nazvati broj 033 567 302 i 033 567 304.
Ukoliko nemate uputnicu i ne darujete krv, Kg RH faktor se plačaju 65,60 KM.

Uzorak za određivanje KgRH se vadi svaki radni da od 7:30 - 10:00 sati, i nalaz je gotov sljedeci dan, a darivati krv možete svaki radni dan od 7:30 - 18:00 sati

Lijep pozdrav
Sektor za koordinaciju i edukaciju
Poštovani, dostavljamo Vam dopunjenu informaciju.

1. ZK izvod - izvadak koristi se za prijavu prebivališta i dovoljan je samo jedan ZK izvod - izvadak za podnosioca zahtjeva. Postupak podnošenja zahtjeva za ličnu kartu je adhezioni postupak - postupku prijave prebivališta, ukoliko prebivalište prijavljujete na području druge općine od one na kojoj ste već imali prijavljeno prebivalište (npr. ako ste imali prijavljeno prebivalište u Visokom ili bilo gdje drugo i sada želite prijaviti prebivalište na području Općine Centar - Sarajevo tada uz zahtjev za prijavu prebivališta automatski morate podnijeti i zahtjev za zamjenu lične karte).

Original ZK izvod - izvadak ostavite u vlastitom posjedu, a ovjerite nekoliko kopija ZK izvoda -izvadka za privatnu arhivu (ovjeru fotokopija uz pokaz originala možete izvršiti u najbližoj Općini ali i kod bilo kojeg Notara) a samo jednu ovjerenu kopiju prilažete uz zahtjev za prijavu prebivališta, zajedno sa zadnjim plaćenim računom struje ili vode na ime vlasnika nekretnine (podaci na priloženom račun trebaju odgovarati podacima o vlasniku na ZK izvodu – izvadku).

Ukoliko se radi o nekretnini - kući, koja je izgrađena i useljena ali ta činjenica nije upisana u zemljišnim knjigama, pored ZK izvadka i zadnjeg računa struje ili vode izdatog na vlasnika nekretnine, dužni ste dostaviti i uvjerenje mjesne zajednice o izgrađenom i useljenom objektu za stanovanje i podacima ko sve u navedenom objektu stanuje. Uz zahtjev ste dužni pokazati i zadnju važeću ličnu kartu na uvid ili drugi dokument sa slikom ukoliko istu ne posjedujete, a u tom slučaju traži se ovjerena kopija isprave.

Ukoliko ste ugovor o kupoprodaji stana tek potpisali kod notara, platili cjelokupan iznos za stan i čekate potvrde o promjeni računa za vodu ili struju – ovjerena kopija notarskog ugovora, obzirom da ista sadrži “clausulu in tabulandi” u navedenom slučaju mijenja i ZK izvod – izvodak i račun vode (predajete kopiju notarskog ugovora u kojem piše da ste platili punu cijenu, sadrži u prilogu ZK izvod - izvadak / ne predajete posebno ZK izvod - izvadak ni račun struje - vode).

Ukoliko je neko drugo lice vlasnik nekretnine na kojoj prijavljujete prebivalište, uz sve navedene dokaze koji su primjenjivi na Vaš slučaj (ZK izvod – izvadak gdje je u rubric podaci o vlasniku upisano drugo lice, račun struje ili vode gdje je to isto lice upisano kao dužnik po osnovu računa) dužni ste dostaviti i općinski ovjerenu saglasnost vlasnika za prijavu na adresu ili općinski ovjereni ugovor o zakupu nekretnine odnosno dokumentirani pravni osnov za prijavu na adresu.

Ukoliko je to drugo lice Vaš roditelj – tada je dokumentirani dokaz o pravnom osnovu za prijavu na adresu original ili ovjerena kopija trajnog izvoda iz matične knjige rođenih – tzv. Rodni list iz kojeg je vidljivo da se prijavljujete na adresu roditelja I isti prilažete uz dokaze koji su ranije opisani ako niko od članova Vaše porodice do navedenog dana nije evidentirao dokaze o pravu na prijavu na adresu, a ukoliko je drugo lice Vaš bračni drug, onda je dokumentirani dokaz Izvod iz matične knjige vjenčanih (trajni izvod original ili ovjerena fotokopija) – iz kojeg je vidljivo da ste u braku ali u navedenom slučaju obratite pažnju da ne predajete stariji izvod iz matične knjige vjenačnih jer možete proizvesti sumnju u validnost pravnog osnova kod lica koje vodi postupak.


2. Redosljed u postupku je:
Pribavite primjenjivu dokumentaciju opisanu u tački 1. i u radnom vremenu (od 07.30 do 16.00 sati svakog radnog dana) pristupite u prostorije Sektora za administraciju, Uprave administracije, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za poslove prijave prebivališta. Listu lokacija sa adresama, možete pronaći na sljedećem interent linku odabirom naziva Općine u kojoj želite prijavite prebivalište: https://mup.ks.gov.ba/organizacija/upravaadmin1

Na navedenoj lokaciji postoji oglasna ploča sa uputstvima za ispunjavanje uplatnica, ukoliko ispunjavate uslove za zamjenu lične karte i prijavu prebivališta, kupite praznu uplatnicu na šalteru pošte, ispunite istu na osnovu Vaših ličnih podataka koristeći primjerak uplatnice na oglasnoj ploči i izvršite uplatu (18,00 KM) na šalteru pošte. Nakon navedene radnje pređite na šalter sa oznakom: JMB, prebivalište/boravište, lične karte i putne isprave i predajte opisanu dokumentaciju u tački 1. koja je primjenjiva na Vaš slučaj.

Zaposlenik Ministarstva na šalteru će Vam generirati obrazac PBA 1 na kojem rukom morate upisati podatke o entitetu prijave prebivališta, općini, mjestu, adresi i broju, spratu, broju stana – odnosno jako detaljno – sve podatke u vezi adrese na kojoj prijavljute prebivalište. Sa navedenom radnjom inicirate postupak prijave prebivališta a dužni ste se i potpisati na navedenom obrascu.

Zaposlenik Ministarstva će na osnovu Vašeg zahtjeva i priloženih dokaza ukoliko su isti valjani, izvršiti unos podataka u evidenciju prebivališta a dokaze o pravu na prijavu na adresu evidentirati u elektronsku evidenciju i dokumentaciju odložiti u arhivu.

Ukoliko dokumentacija za prijavu prebivališta nije valjana ili dostatna biti ćete vraćeni da izvršite dopunu dokumentacije za potrebe udovoljavanja Vašem zahtjevu.

Nakon što potpišete generirani obrazac PBA 1 sa elektronski ispisanim podacima koje ste Vi naveli, zaposlenik Ministarstva generira zahtjev za izdavanje lične karte ukoliko ima osnova za navedeno, te uzima od Vas dokaz o izvršenoj uplati naknade za izdavanje lične karte (prvi primjerak uplatnice ovjeren fizičkim potpisom i pečatom službenika banke ili pošte), formira predmet zamjene lične karte i Vama izdaje potvrdu o podnošenju zahtjeva za izdavanje/zamjenu lične karte, te Vas, ukoliko je indicirano, upućuje u kabinu za akviziciju biometrijskih podataka gdje će Vas zaposlenici Ministarstva fotografisati, a Vi ćete morati ostaviti otiske prstiju i digitalizirani svojeručni potpis.

U roku od 12-15 dana od navedene radnje Vaša lična karte će biti spremna za uručenje na istoj lokaciji, te u tom trenutku vraćate staru ličnu kartu i preuzimate novu ličnu kartu.

Ukoliko posjedujete ličnu kartu niste dužni dostavljati izvod iz matične knjige rođenih i Uvjerenje o državljanstvu, osim u slučaju ukoliko ste rođeni van granica Bosne i Hercegovine jer ste u navedenom slučaju dužni dostaviti Uvjerenje o državljanstvu ne starije od 6 mjeseci (izuzimajući slučaj opisan u tački 1. Prijava na adresu roditelja). Ukoliko prvi puta podnosite zahtjev za izdavanje lične karte uz dokaze iz tačke 1. dužni ste dostaviti i izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu, originalni dokument sa slikom i ovjerenu kopiju originalnog dokumentac sa slikom.

Uplata za ličnu kartu bi prema preporuci trebala biti izvršena netom prije predaje zahtjeva jer je na lokaciji za izdavanje ličnih dokumenata obavezno predviđeno i naplatno mjesto Navedeno je iz razloga da, ukoliko napravite grešku prilikom uplate, istu možete ispraviti na licu mjesta, a greške su česte. Prihvatljive su i uplate izvršene prije podnošenja zahtjeva, međutim u Vašem interesu preporučujemo da uplatu vršite na licu mjesta a uplatu dokazujete prvim primjerkom uplatnice koji ostaje u predmetu zahtjeva za izdavanje/zamjenu lične karte.

Upis krvne grupe u ličnu kartu možete vršiti isključivo uz potvrdu Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine, ulica Čekaluša broj 86, 71000 Sarajevo. Upit u vezi zdravstvenog osigranja i koliko se čeka na izdavanje potvrde u Zavodu za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine morate dostaviti Zavodu za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine. Neslužbene informacije kojima raspolažemo je da prilikom darivanja krvi uz pokaz lične karte potvrdu dobijate potpuno besplatno odmah nakon što dobrovoljno darujete krv.

Ukoliko slijedite ova uputstva ne bi trebali imati nikakvih problema i zahtjevu će biti udovoljeno bez ponovnih dolazaka.

Nadamo se da ste zadovoljni odgovorom na Vaš upit.

S poštovanjem,


Sektor za koordinaciju i edukaciju
Uprava administracije
MUP Kantona Sarajevo

http: //mup.ks.gov.ba
Sektor za koordinaciju i edukaciju

Poštovani,

Članom 8. stav (2) Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik Bosne i Hercegovine" br. 32/01, 56/08 i 58/15) propisano je:
U postupku prijavljivanja prebivališta i adrese stanovanja državljani su dužni priložiti dokaz da imaju valjan osnov za prebivalište na adresi na kojoj se prijavljuju. Kao dokaz da državljanin ima valjan osnov za prebivalište na adresi na kojoj se prijavljuje smatra se jedan od sljedećih dokaza:
a) Dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu ili posjedu stana, kuće ili drugog objekta za stanovanje.
b) Ovjeren ugovor o zakupu ili ovjeren ugovor o podstanarskom odnosu uz ovjeren dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu ili posjedu stanodavca.
c) Potvrda da se pred nadležnim organom vodi spor o vlasništvu, odnosno da je pokrenut postupak legalizacije ili uknjižavanja objekta, stana ili kuće na adresi na kojoj se prijavljuje prebivalište.

Članom 53. stav (1) Zakona o stvarnim pravima ("Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine" br. 66/13 i 100/13) propisano je:
"Pravo vlasništva na nekretninama na osnovu pravnog posla stiče se uknjižbom u zemljišnu knjigu ako zakonom nije drugačije određeno."

Analogno navedenome, najrelevantniji dokaz da je neko vlasnik nekretnine je ZK izvod - izvodak, međutim, obzirom da podaci o vlasništvu nisu ažurni u postupcima je za dokazivanje prava na prijavu na adresu moguće koristiti i druge dokaze, z naznaku da voditelj postupka ocjenjuje da li je neka stvar dokazana i cijeni dokaze u postupku. U konkretnom slučaju navedeno znači da ZK izvod - izvadak niko nema ovlaštenja cijeniti osim nadležnog Suda, dok su svi ostali dokazi o sticanju vlasništva ili prava na korištenje p0odložni ocjeni od voditelja postupka - a što dovodi do toga da neke stranke tek nakon nekoliko dolazaka uspiju prijaviti prebivalište. U vašem slučaju, moglo bi se koristiti i rješenje koje nije starije od 15 dana, ali uz rješenje obavezno morate dostaviti i račun struje ili račun vode.

Nadamo se da ste zadovoljni odgovorom na Vaš upit,
Post Reply