Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
- mO k3
#11401 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
@bazinga
ici ce od kuce do kuce po "trecem eniteteu" i skupljati pare
ici ce od kuce do kuce po "trecem eniteteu" i skupljati pare
- spreca
#11402 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Pa sta ti mislis mogu li ?......oni sami nemogu opstati.....kantoni koji dobro rade pomazu drugima pa i njima a ponesto i iz Hr kapne ali to banda Cirila i ekipa razgrabe a jadnoj raji od shake di lakta.....i treba im tako kad su im uspjeli ispiti mozak o trecem ..o kanalu...samo da dobiju entitet zivjece ko Saudi...hoce ali u kurcu....jos jedno vrijeme ce ovako moci a onda stezi kanafu u gacama da nespadnuBazinga1234 wrote:Uglavnom čitam kako oni sami sebe imaju namjeru financirat. E sad, mogu li, to ne znam.Alfons Kauders wrote:Pa ko ce ga finansirati? Djed Mraz?Bazinga1234 wrote: Ko bi htio da im finaciramo 3. entitet i kanal?
Zašto lažes, nigdje niko to nije rekao.![]()
Ko ce finansirati kantone u minusu? Anto iz Berlina ili Alija iz Gracanice?
- Alfons Kauders
#11403 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Haman ga Chmoljo opet "iselio"mO k3 wrote:![]()
@alfonso dze ti je jaran
- spreca
#11404 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
emigriroAlfons Kauders wrote:Haman ga Chmoljo opet "iselio"mO k3 wrote:![]()
@alfonso dze ti je jaran
- Alfons Kauders
#11405 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Mogu ali uz kresanje troskova, imas cifre nekoliko stranica ranije... Ali nije dovoljno, i nemaju ekonomskog rasta (tj neki krajevi vec i padaju, dok ostatak FBiH biljezi solidan rast). Plus, nisam siguran da li bi vjerovao ekonomskim analizama ljudi koji nemaju blage veze o cemu pricaju.Bazinga1234 wrote:Uglavnom čitam kako oni sami sebe imaju namjeru financirat. E sad, mogu li, to ne znam.Alfons Kauders wrote:Pa ko ce ga finansirati? Djed Mraz?Bazinga1234 wrote: Ko bi htio da im finaciramo 3. entitet i kanal?
Zašto lažes, nigdje niko to nije rekao.![]()
Ne ide se ovdje na entitet, niti na izborni zakon, vec na pare. HDZ-u treba novac za jos vise uhljeba, ne novi Ustav.
- mO k3
#11406 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
spreca wrote:emigriroAlfons Kauders wrote:Haman ga Chmoljo opet "iselio"mO k3 wrote:![]()
@alfonso dze ti je jaran![]()
@chmoljo
- Alfons Kauders
#11407 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ko su "oni" i imaju li "oni" kakvu diplomu? Po mogucnosti ekonomskog fakulteta, ali da nije iz Travnika ili SirokogBazinga1234 wrote: Rekoh već, tako oni kažu.
Obrati se njima
HDZ je godinama govorio ljudima kako je u Hercegovini najbolji standard, najniza nezaposlenost i kako upravo oni finansiraju Tuzlu i Sarajevo. Cifre govore suprotno, a oni i dalje pjevaju istu pjesmu.
A to sto "finansiraju" Tuzlu i Sarajevo se u ostatku svijeta zove drugim imenom - PDV
HDZ prodao pricu, narod popusio, a sad kada vide da bas i nisu "bolji dio BiH" kako bi rekao Mile, krive se drugi?
Istina, i ja bi radije da ne placam PDV, ali jebiga, sta je tu je
-
Bazinga1234
#11408 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Mogu ali uz kresanje troskova, imas cifre nekoliko stranica ranije... Ali nije dovoljno, i nemaju ekonomskog rasta (tj neki krajevi vec i padaju, dok ostatak FBiH biljezi solidan rast). Plus, nisam siguran da li bi vjerovao ekonomskim analizama ljudi koji nemaju blage veze o cemu pricaju.Alfons Kauders wrote:Uglavnom čitam kako oni sami sebe imaju namjeru financirat. E sad, mogu li, to ne znam.Bazinga1234 wrote:
Ne ide se ovdje na entitet, niti na izborni zakon, vec na pare. HDZ-u treba novac za jos vise uhljeba, ne novi Ustav.
Znam, vidio sam na onom HB forumu tvoje tabele ( ako na to mislis) .
- Alfons Kauders
#11409 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Skonto sam odakle nam dolazis u posjet, ali jos nisam siguran jesi li klon nekog od njih ili si pak racionalno ljudsko biceBazinga1234 wrote: Znam, vidio sam na onom HB forumu tvoje tabele ( ako na to mislis) .![]()
Da, dakle, tabele... Problem je trend, ne postojeci nesrazmjer. Pogledaj ih opet i skontaj cemu trend vodi u narednih pet godina.
Depopulacija uzima maha u K10, HNK, USK, donekle i ZHK. Trend je takav da ce ono sto je danas problem u Livnu, sutra biti problem u Cazinu, preksutra u Orasju, pa Tuzli i Gorazdu itd.
Nesrazmjer ce za pet godina, ukoliko se nista ne poduzme i to juce, biti jos izrazeniji. K10, USK i PK su najranjiviji, ali ni HNK i ZHK nisu u puno boljoj poziciji. TK je takodjer ogroman potencijalni problem, ali tek za koju godinu.
Dakle, ako velika vecina Hrvata insistira na fiskalnom federalizmu, bojim se da ne shvataju posljedice.
-
Bazinga1234
#11410 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ne nisam klon, a ni hrvat samo ponekad čitam ova dva foruma, odlučio sam da se registrujem ovdje, tamo svakako su jedino Hrvati i Srbi dobrodošli.Alfons Kauders wrote:Skonto sam odakle nam dolazis u posjet, ali jos nisam siguran jesi li klon nekog od njih ili si pak racionalno ljudsko biceBazinga1234 wrote: Znam, vidio sam na onom HB forumu tvoje tabele ( ako na to mislis) .![]()
![]()
Da, dakle, tabele... Problem je trend, ne postojeci nesrazmjer. Pogledaj ih opet i skontaj cemu trend vodi u narednih pet godina.
Depopulacija uzima maha u K10, HNK, USK, donekle i ZHK. Trend je takav da ce ono sto je danas problem u Livnu, sutra biti problem u Cazinu, preksutra u Orasju, pa Tuzli i Gorazdu itd.
Nesrazmjer ce za pet godina, ukoliko se nista ne poduzme i to juce, biti jos izrazeniji. K10, USK i PK su najranjiviji, ali ni HNK i ZHK nisu u puno boljoj poziciji. TK je takodjer ogroman potencijalni problem, ali tek za koju godinu.
Dakle, ako velika vecina Hrvata insistira na fiskalnom federalizmu, bojim se da ne shvataju posljedice.Sarajevo bi to sutra potpisalo.
Dobra analiza
- mO k3
#11411 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
@alfons skonto sam i ja u prvi post koji je napisao 
-
Bazinga1234
#11412 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
A kako si to zaključio? Prvi post mi je na temimO k3 wrote:@alfons skonto sam i ja u prvi post koji je napisao
Čovic nebi da mu biramo ali bi da nama izabere ( tako nesto).
-
Bazinga1234
#11413 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
"Oni" = hrvati koji podržavaju ideju stvaranja Trećeg.Alfons Kauders wrote:Ko su "oni" i imaju li "oni" kakvu diplomu? Po mogucnosti ekonomskog fakulteta, ali da nije iz Travnika ili SirokogBazinga1234 wrote: Rekoh već, tako oni kažu.
Obrati se njima![]()
HDZ je godinama govorio ljudima kako je u Hercegovini najbolji standard, najniza nezaposlenost i kako upravo oni finansiraju Tuzlu i Sarajevo. Cifre govore suprotno, a oni i dalje pjevaju istu pjesmu.
A to sto "finansiraju" Tuzlu i Sarajevo se u ostatku svijeta zove drugim imenom - PDVTo je trazila medjunarodna zajednica, i od uvodjenja PDV-a pocinju problemi za privredu u poredinim krajevima zemlje. Recimo, onim krajevima gdje se prije njega nije placao porez.
Fol je sto "oni" zanemaruju cinjenicu da i ostatak drzave uplacuje PDV, i to da uplacuje znatno vise, a uz to biljezi dosta bolji rast, sto pokazuje i statistika.
HDZ prodao pricu, narod popusio, a sad kada vide da bas i nisu "bolji dio BiH" kako bi rekao Mile, krive se drugi?
Za visoko obrazovanje ne znam.
Sve ok ali hdz bih će Opet koristiti ovaj argument za odvajanje od nas i u predizborne svrhe.
A narod će vjerovati u ovo a hdz pobjedit na izborima...
- Alfons Kauders
#11414 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
To je kljucni problem u BiH, ne nekakvi etnicki sukobi. Narod boli kurac vise za tim i ljudi se masovno sele, ali ovi su se toliko odrodili od naroda da to nisu ni primjetili dok nije bilo prekasno.Bazinga1234 wrote:Ne nisam klon, a ni hrvat samo ponekad čitam ova dva foruma, odlučio sam da se registrujem ovdje, tamo svakako su jedino Hrvati i Srbi dobrodošli.Alfons Kauders wrote:
Skonto sam odakle nam dolazis u posjet, ali jos nisam siguran jesi li klon nekog od njih ili si pak racionalno ljudsko bice![]()
Dakle, ako velika vecina Hrvata insistira na fiskalnom federalizmu, bojim se da ne shvataju posljedice.Sarajevo bi to sutra potpisalo.
Dobra analiza
Jedno se bilo boriti za vlast kada su se mogle klepati pare za reforme i voziti bijesna auta, ali za koju godinu ce svi da mole da nisu na vlasti, a i uhljebi ce moliti da se ispale vani, jer ni za njih nece biti.
Politicari i dalje nastavljaju po svom, ali sad se vec bore za kontrolu nad lesinom, ne drzavom. Ukoliko sudija ne svira kraj, onda ce sudija naslijediti tu suplju lesinu i sve probleme i crve u njoj.
HDZ se nakon uvodjenja sankcija Dodiku i formalno priklonio strani koja ne jebe sudiju i koja bi da se bije, umjesto da pokusa oziviti lesh. To je napravio zato jer zna da ima stelu kod sudije, i jer zna da ce sudija (EU) uraditi sve da na vlasti zadrzi postojece elite i zamrzne postojece stanje.
Samo nek se ne puca, a taman im treba kmetova da peru prozore. Jos nismo ni crnci ni Arapi, taman
- Alfons Kauders
#11415 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Naravno. Zato to i rade - nece reci da su oni krivi, vec balije. Ima da uzmu 80% hrvatskih glasova.Bazinga1234 wrote:"Oni" = hrvati koji podržavaju ideju stvaranja Trećeg.Alfons Kauders wrote:Ko su "oni" i imaju li "oni" kakvu diplomu? Po mogucnosti ekonomskog fakulteta, ali da nije iz Travnika ili SirokogBazinga1234 wrote: Rekoh već, tako oni kažu.
Obrati se njima![]()
A to sto "finansiraju" Tuzlu i Sarajevo se u ostatku svijeta zove drugim imenom - PDVTo je trazila medjunarodna zajednica, i od uvodjenja PDV-a pocinju problemi za privredu u poredinim krajevima zemlje. Recimo, onim krajevima gdje se prije njega nije placao porez.
Fol je sto "oni" zanemaruju cinjenicu da i ostatak drzave uplacuje PDV, i to da uplacuje znatno vise, a uz to biljezi dosta bolji rast, sto pokazuje i statistika.
Za visoko obrazovanje ne znam.
Sve ok ali hdz bih će Opet koristiti ovaj argument za odvajanje od nas i u predizborne svrhe.
A narod će vjerovati u ovo a hdz pobjedit na izborima...
-
Bazinga1234
-
oakville
#11417 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Nema više administrativnih ni bilo kakvih prepreka za iseljavanje stanovništva bivše Jugoslavije i u njoj BiH u EU. Nekad ranije, "balkanci" su bili manje poželjni kao radna snaga, ali kad je EU upoznala imigraciju iz Afrike i Srednjeg Istoka - balkancima je vrijednost na globalnom rasnom tržištu radne snage porasla, pa su im vrata za poslove u EU otvorena i formalno i neformalnoAlfons Kauders wrote:To je kljucni problem u BiH, ne nekakvi etnicki sukobi. Narod boli kurac vise za tim i ljudi se masovno sele, ali ovi su se toliko odrodili od naroda da to nisu ni primjetili dok nije bilo prekasno.Bazinga1234 wrote:Ne nisam klon, a ni hrvat samo ponekad čitam ova dva foruma, odlučio sam da se registrujem ovdje, tamo svakako su jedino Hrvati i Srbi dobrodošli.Alfons Kauders wrote:
Skonto sam odakle nam dolazis u posjet, ali jos nisam siguran jesi li klon nekog od njih ili si pak racionalno ljudsko bice![]()
Dobra analiza
Jedno se bilo boriti za vlast kada su se mogle klepati pare za reforme i voziti bijesna auta, ali za koju godinu ce svi da mole da nisu na vlasti, a i uhljebi ce moliti da se ispale vani, jer ni za njih nece biti.
Politicari i dalje nastavljaju po svom, ali sad se vec bore za kontrolu nad lesinom, ne drzavom. Ukoliko sudija ne svira kraj, onda ce sudija naslijediti tu suplju lesinu i sve probleme i crve u njoj.
HDZ se nakon uvodjenja sankcija Dodiku i formalno priklonio strani koja ne jebe sudiju i koja bi da se bije, umjesto da pokusa oziviti lesh. To je napravio zato jer zna da ima stelu kod sudije, i jer zna da ce sudija (EU) uraditi sve da na vlasti zadrzi postojece elite i zamrzne postojece stanje.
Samo nek se ne puca, a taman im treba kmetova da peru prozore. Jos nismo ni crnci ni Arapi, taman
Sljedeći u redu za iseljavanje su porodice administrativaca/vjernih glasača, pošto negdašnje "dobre plate" za poziciju "viših stručnih saradnika za pribijanje pečata na zid u kantonalnom uredu za istraživanje ruda i gubljenje vremena" više nisu dovoljne ni za šta. Nekada poželjni "garantovani državni posao" u današnjoj perspektivi izgleda kao garancija truljenja i dugoročne bezperspektivnosti.
Ali sve je to legitimno, i one koji su danas na vlast i i treba ostaviti na vlasti, bez novca, i bez ikakvog nametanja "rješenja od strane medj. zajednice." Nek ide u propast - ali nek je legitimna propast
- Sanjarko
#11418 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ovo grijesis za nas. Po mogucnosti preostalih skoro 2 miliona Bosanaca, tu su i Boshnjaci ukljuceni da finansiraju to i da su sprceni na 15.000 km 2. Tako da je tu naseljenost oko 120 dusa po kvadratu. Hrvata koji se hoce i mogu da se mozda odvoje ima oko 200.000, Srba oko 900.000. Oni ne racunaju Hrvata 160.000 u Bosni i Srba 50.000 koji zive sa nama izmijesani, jos dze tu negdje oko mozda 25.000 Roma i oko 75.000 drugih. Znaci na taj 1,5 milion dodat uvijek masite jos skoro 300.000 ljudi koji zive izmijesani sa nama. A mozda i grijesim za umiranje. Mozda cak ima mjesta dze te nema vec neko ukopat kad mandrknes.Alfons Kauders wrote:U Bosni trenutno nema ni tri miliona ljudi na 50,000 kvadratnih kilometara, sto znaci da smo najnenaseljenija zemlja u regiji.Vizionar 1985 wrote:Ovog zelenog, plavog i narandzastog pola mozete izbacit jer je pusto. Hamam tu ima vise divljaci nego ljudi. Tako oni sovinisti itd. crtaju karte, vid teritorija kolko kontrolisemo i gdje smo vecina, i koji je nas, pod nasom kontrolom itd., a pola tog teritorija pusto. Haman tu da umres jos malo nece imat ko da te ukopa i ne znam kako da ih nazovem, ne mogu ludzaci, ja sam lud ali nisam vakav, hoce jos tudzeg teritorija, bijede itd. da poklapaju, otimaju itd.![]()
Smijesno i zalosno u isto vrijeme.
![]()
Ali to nije problem da se "poklapa" trecina Bosne, na kojoj bi valjda zivjelo cetvrt miliona Hrvata. Baska RS u kojoj za koju godinu nece biti ni 750,000 ljudi na 25,000 kilometara. HB bi imala gustocu naseljenosti kao Svedska, a RS malo bolju, kao Norveska: Hrvati 20, a Srbi 30 dusa na kvadratni kilometar.
Po mogucnosti, da 1.5 miliona Bosnjaka finansira i jedne i druge, jer jebiga... Nema ko drugi
- Sanjarko
#11419 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ti gledas iz pticije perspektive, a ja iz ne znam koje, sa neba. Vidis to za par godina ce bit problem za navedene ali bit ce problem i za Bosnu, a taj ce se problem i na Hrvatsku i Srbiju prelit i dalje opet na druge za vise godina, par decenija mozda i prije. Ima moj rad manji o tome. Navijaju da komsiji crkne krava a sa komsijom imaju 1.400 miliona km robne razmjene i 700 miliona km suficita. Ovo je sa Hrvatskom za Srbiju ne znam. Ide potop zesci. Pisao sam o tome na demografiji, moja tema ali mi je mrsko odrzavat i ne bavim se tim uopste, samo malo onako. Znaci ide potop citave regije i Balkana. Pa i Eu ce imat pad i sa migrantima oko 100 miliona kako sam ja procjenio. Njemacka ide na 60 miliona itd. iako ce Britaniji i Francuskoj rast populacija na 80 miliona. Sve ce se to na sve odrazit al ljudi to ne kontaju. Ja sam govorio indiretno o tome, nisam htjeo direktno preko telefona rec. Odrazit ce se na sve od penzija, budzeta, trgovine, pa nadalje. Sve ce pogodit. Najgore u svemu nastavljaju da Guslaju jedno te isto. Neki ratovi, poklapanja, odvajanja itd. i sovinizam itd. prema svim drugima od ovih do onih, prema muslimanima, migrantima, crncima itd.Alfons Kauders wrote:Skonto sam odakle nam dolazis u posjet, ali jos nisam siguran jesi li klon nekog od njih ili si pak racionalno ljudsko biceBazinga1234 wrote: Znam, vidio sam na onom HB forumu tvoje tabele ( ako na to mislis) .![]()
![]()
- Alfons Kauders
#11420 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
To je vec problem, ne za 10 ili 20 godina, vec danas. Eh sad, kako ce sve ovo utjecati na redoslijed i brzinu, ko ce ga znati.Vizionar 1985 wrote:Ti gledas iz pticije perspektive, a ja iz ne znam koje, sa neba. Vidis to za par godina ce bit problem za navedene ali bit ce problem i za Bosnu, a taj ce se problem i na Hrvatsku i Srbiju prelit i dalje opet na druge za vise godina, par decenija mozda i prije. Ima moj rad manji o tome. Navijaju da komsiji crkne krava a sa komsijom imaju 1.400 miliona km robne razmjene i 700 miliona km suficita. Ovo je sa Hrvatskom za Srbiju ne znam. Ide potop zesci. Pisao sam o tome na demografiji, moja tema ali mi je mrsko odrzavat i ne bavim se tim uopste, samo malo onako. Znaci ide potop citave regije i Balkana. Pa i Eu ce imat pad i sa migrantima oko 100 miliona kako sam ja procjenio. Njemacka ide na 60 miliona itd. iako ce Britaniji i Francuskoj rast populacija na 80 miliona. Sve ce se to na sve odrazit al ljudi to ne kontaju. Ja sam govorio indiretno o tome, nisam htjeo direktno preko telefona rec. Odrazit ce se na sve od penzija, budzeta, trgovine, pa nadalje. Sve ce pogodit. Najgore u svemu nastavljaju da Guslaju jedno te isto. Neki ratovi, poklapanja, odvajanja itd. i sovinizam itd. prema svim drugima od ovih do onih, prema muslimanima, migrantima, crncima itd.Alfons Kauders wrote:Skonto sam odakle nam dolazis u posjet, ali jos nisam siguran jesi li klon nekog od njih ili si pak racionalno ljudsko biceBazinga1234 wrote: Znam, vidio sam na onom HB forumu tvoje tabele ( ako na to mislis) .![]()
![]()
Sreca u nesreci je sto se vecini ljudi kod nas ne isplati ici u Hrvatsku za poslom, narocito ne Hercegovcima, koji su fakticki u Hrvatskoj, i uskoro povezani autoputem. Svake godine ce otici koja hiljada, ali tako se uvijek islo (barem ce hiljada otici na faks svake godine, ako nista). Medjutim, sad je problem sto i Hrvatska zadnjih par godina gubi po 50,000 ljudi.
Onaj ko bi poslom otisao u Split ili Zagreb mogao je da boravi malo tamo, malo ovamo. I tako je bilo decenijama, ali jebiga sad se malo kome iz Mostara isplati ici da radi isti posao za 35-40% vise para u Splitu ili Makarskoj, pa najcesce pice za Zagreb ili dalje do Njemacke. Livno slabije stoji pa i dalje imaju dosta radnika po Dalmaciji, ali ovi iz Mostara ili vecih mjesta Z. Hercegovine ne privlace, jer su i u Dalmaciji plate u kurcu.
Kamo srece da Hrvatskoj ide bolje, pa da narod barem pici u Zagreb, a ne Hamburg... Ali dzaba, koliko god napredovala Hrvatska ili BiH, jaz izmedju nas i bogatih drustava ce se samo siriti, i sve ce nas usisati.
- Sanjarko
#11421 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ma sve stoji, ali vise nece da pice ni u Hrvatsku ni u Srbiju. Ne isplati se ni domicilnim Hrvatima ni Srbima bit u tim drzavama, pa pice iz istih i oni, tako da i ovih sto spici iz Bosne u njih spici samo privremeno dok ne raspali negdje drugo kao sto si reko u Dankensen Dojcland. A jos malo nece haman imat ko ni da raspali. A ogroman problem, sistem moze da pukne skroz. 2008 smo bili blizu, citav svijet, da nije bilo one intervencije puko bi. A pitanje do kad se moze intervenisat. Evo intervenise u Bosni i Eu, MMF, IRBD, Rusija, Turska itd. ali do kad. i oni su u problemima. Samo haman Amerika nije u tolikim govnima, Kina nako ne moze se rec. Al ako pukne ode sve dodzavola u dzehenem. Jos nam kao vrsti gori pod nogama. Soko kaze imamo milju godina a neki samo stoljece, dok cak neki kazu da je Ela vec odavno zapocela. A ovi guslaju i guslaju.Alfons Kauders wrote: To je vec problem, ne za 10 ili 20 godina, vec danas. Eh sad, kako ce sve ovo utjecati na redoslijed i brzinu, ko ce ga znati.
Sreca u nesreci je sto se vecini ljudi kod nas ne isplati ici u Hrvatsku za poslom, narocito ne Hercegovcima, koji su fakticki u Hrvatskoj, i uskoro povezani autoputem. Svake godine ce otici koja hiljada, ali tako se uvijek islo (barem ce hiljada otici na faks svake godine, ako nista). Medjutim, sad je problem sto i Hrvatska zadnjih par godina gubi po 50,000 ljudi.
Onaj ko bi poslom otisao u Split ili Zagreb mogao je da boravi malo tamo, malo ovamo. I tako je bilo decenijama, ali jebiga sad se malo kome iz Mostara isplati ici da radi isti posao za 35-40% vise para u Splitu ili Makarskoj, pa najcesce pice za Zagreb ili dalje do Njemacke. Livno slabije stoji pa i dalje imaju dosta radnika po Dalmaciji, ali ovi iz Mostara ili vecih mjesta Z. Hercegovine ne privlace, jer su i u Dalmaciji plate u kurcu.
Kamo srece da Hrvatskoj ide bolje, pa da narod barem pici u Zagreb, a ne Hamburg... Ali dzaba, koliko god napredovala Hrvatska ili BiH, jaz izmedju nas i bogatih drustava ce se samo siriti, i sve ce nas usisati.
-
oakville
#11422 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Hrvatska sa svojom politikom je pukla ko' bebina zvečka, ubjedljivo najveće razočarenje, negdašnji favorit Zapada na Balkanu je pao na nivo ispod Orbanove Mađarske. Odseljavanja Hrvata iz BiH u Hrvatsku u smislu ostanka u Hrvatskoja je sve manje, i uskoro ga više neće ni biti, jer svi odmah idu dalje prema EU.Alfons Kauders wrote: To je vec problem, ne za 10 ili 20 godina, vec danas. Eh sad, kako ce sve ovo utjecati na redoslijed i brzinu, ko ce ga znati.
Slavonija=prazna, Dubrovnik=živi jedino ljeti, zimi napušten grad povoljan jedina kao kulisa za horor i naučno fantastične filmove, Dalmacija u procesu koncentracije stanovništva u par mjesta. Kraj tolikog gubitka stanovništva, šta je Hrvatskoj najveći problem: 20 kilometara Piranskog zaljeva i izborni zakon u BiH
Karta bivše Jugoslavije za par decenija ima da izgleda kao karta srednjovjekovne Italije - max. 20 gradova i između ništa. Onda će ti gradovi organizirati igre bez granica sa umjetnim oružjem da pokažu zainteresiranim kineskim, ruskim i arapskim turistima kako su nekad bili zaista velike zemlje.
- Alfons Kauders
#11423 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ali zato, gusla li se gusla
Nasi hajvani ne bi ni za pet godina primjetili koliko sve ide u kurac, samo da nije ambasada u Sarajevu i podataka iz Njemacke, Austrije i Irske za nositelje putovnica.
Hodze i popovi sad skupa kukaju nad tuznom subinom naroda, pozivaju na ostanak i traze da se broje djeca na vjeronauku, nakon sto su 25 godina podrzavali unistavanje svega sto nam je omogucavalo opstanak, i poslusno gurali one koji su nas jebavali.
Bakir i dalje prica o nekakvim radnim mjestima od po 750 maraka kakva ljudi ionako masovno napustaju cim mogu otici vani, a Dragan tjesi svoje stado da ima preciznije podatke i da Hrvati bolje stoje jer se procentualno iseljava vise drugih... Morbidna trka do dna, do nestanka, u kojoj se tacno vidi koliko im je stalo do naroda po kojem mokre. I jedni i drugi se nadaju uhvatiti za ivicnjak kada budu trehnuli o asfalt.
Sreca pa je tu EU koja im je dopustila da poklope sve institucije i uljebe desetine hiljada ljudi o nasem trosku, kroz milion reformi i institucija koje su profesionalne i nestranacke. Jos ih sad na koljenima mole da potpisu bezveznu transportnu zajednicu, kako bi im IMF i Svjetska banka poklonila jos para. Ove boli kurac jer znaju da ce im svakako dati pare i sta god im bude trebalo da ostanu jos koju deceniju na vlasti, sto i ne predstavlja problem jer na platnom spisku imaju vise uhljeba no sto je KPJ imala u pedesetim. Nakotilo ih se, a kako su spalili partijske knjizice, porasli su i apetiti.
I sad hajmo opet praviti frku i kmecati da nam EU da jos para, kako ne bi razbacali igracke i razbili prozor.
Uvijek upali, ne samo da ne bude posljedica, vec dobiju i nagradu, kao nakon paljevine 2014, kad je i krenula ova runda EU gluposti London-Berlin, reformska agenda i ta sranja. Znaju da ce im i ovaj put EU zabiti par milijardi u dupe, htjeli to oni ili ne. I onda ce svi biti dobri par procenata na tim milijardama, i kada ih za pet godina nestane, a taman izadje novi model Audija, opet ce se napraviti predizborna ustavna kriza, opet cemo prijetiti da cemo napravit belaj ako nam ne upumpaju para i progledaju kroz prste oko nekih presuda, i opet ukrug.
EU ce radije placati sitnis za reket bosanskoj jaliji nego prljati ruke.
EU ima jednu jedinu konstantu koje se drzi po svaku cijenu - samo nek ne puca.
Saljemo predizborne cestitke za "reforme" i pare za nove uhljebe, nista ne dirajte, samo nahranite cuku i drzite svoju stoku i torove pod kontrolom.
Nasi hajvani ne bi ni za pet godina primjetili koliko sve ide u kurac, samo da nije ambasada u Sarajevu i podataka iz Njemacke, Austrije i Irske za nositelje putovnica.
Hodze i popovi sad skupa kukaju nad tuznom subinom naroda, pozivaju na ostanak i traze da se broje djeca na vjeronauku, nakon sto su 25 godina podrzavali unistavanje svega sto nam je omogucavalo opstanak, i poslusno gurali one koji su nas jebavali.
Bakir i dalje prica o nekakvim radnim mjestima od po 750 maraka kakva ljudi ionako masovno napustaju cim mogu otici vani, a Dragan tjesi svoje stado da ima preciznije podatke i da Hrvati bolje stoje jer se procentualno iseljava vise drugih... Morbidna trka do dna, do nestanka, u kojoj se tacno vidi koliko im je stalo do naroda po kojem mokre. I jedni i drugi se nadaju uhvatiti za ivicnjak kada budu trehnuli o asfalt.
Sreca pa je tu EU koja im je dopustila da poklope sve institucije i uljebe desetine hiljada ljudi o nasem trosku, kroz milion reformi i institucija koje su profesionalne i nestranacke. Jos ih sad na koljenima mole da potpisu bezveznu transportnu zajednicu, kako bi im IMF i Svjetska banka poklonila jos para. Ove boli kurac jer znaju da ce im svakako dati pare i sta god im bude trebalo da ostanu jos koju deceniju na vlasti, sto i ne predstavlja problem jer na platnom spisku imaju vise uhljeba no sto je KPJ imala u pedesetim. Nakotilo ih se, a kako su spalili partijske knjizice, porasli su i apetiti.
I sad hajmo opet praviti frku i kmecati da nam EU da jos para, kako ne bi razbacali igracke i razbili prozor.
EU ce radije placati sitnis za reket bosanskoj jaliji nego prljati ruke.
-
oakville
#11424 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
EU se u BiH drži slično kao u Makedoniji - dat ćemo vam sve, kradite koliko hoćete, samo nemojte većeg belaja. Kad nestane para, organizuje se fiktivno ljuljanje broda, i novac stiže.Alfons Kauders wrote:Ali zato, gusla li se gusla![]()
I sad hajmo opet praviti frku i kmecati da nam EU da jos para, kako ne bi razbacali igracke i razbili prozor.Uvijek upali, ne samo da ne bude posljedica, vec dobiju i nagradu, kao nakon paljevine 2014, kad je i krenula ova runda EU gluposti London-Berlin, reformska agenda i ta sranja. Znaju da ce im i ovaj put EU zabiti par milijardi u dupe, htjeli to oni ili ne. I onda ce svi biti dobri par procenata na tim milijardama, i kada ih za pet godina nestane, a taman izadje novi model Audija, opet ce se napraviti predizborna ustavna kriza, opet cemo prijetiti da cemo napravit belaj ako nam ne upumpaju para i progledaju kroz prste oko nekih presuda, i opet ukrug.
EU ce radije placati sitnis za reket bosanskoj jaliji nego prljati ruke.EU ima jednu jedinu konstantu koje se drzi po svaku cijenu - samo nek ne puca.
Saljemo predizborne cestitke za "reforme" i pare za nove uhljebe, nista ne dirajte, samo nahranite cuku i drzite svoju stoku i torove pod kontrolom.
Ukratko, u toku su dva procesa: jedan je proces pridruživanja EU BiH, jer EU na koncu ispunjava sve uslove koje joj BiH politika postavi, drugi proces je ulazak stanovništva BiH, skupa sa stanovništvom Hrvatske, Srbije, Kosova i Makedonije u EU. Pomirenje se ostvaruje u Ottakringer Strasse u Beču, na ulicama Frankfurta, Geteborga i Dablina
- Alfons Kauders
#11425 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Da, tako to inace ide u toj "industriji"oakville wrote: EU se u BiH drži slično kao u Makedoniji - dat ćemo vam sve, kradite koliko hoćete, samo nemojte većeg belaja. Kad nestane para, organizuje se fiktivno ljuljanje broda, i novac stiže.
Ukratko, u toku su dva procesa: jedan je proces pridruživanja EU BiH, jer EU na koncu ispunjava sve uslove koje joj BiH politika postavi, drugi proces je ulazak stanovništva BiH, skupa sa stanovništvom Hrvatske, Srbije, Kosova i Makedonije u EU. Pomirenje se ostvaruje u Ottakringer Strasse u Beču, na ulicama Frankfurta, Geteborga i Dablina
Lik prijeti da ce ti polupati inventar ako mu ne das jos samo jednu turu na kucu, u sitne sate
I tako se 20 godina mijenjaju kojekvaki Hahnovi, Federice, Ashtonke i Ashdowni... Svaki konta da ce konacno odgovoriti lika od alkohola, tako sto ce mu opet natociti pice, i na fajrotnu dati flasu viskija da ima do kuce, da mu slucajno ne ispadne kasikara iz dzepa.