Ubijali smo Srbe u Osijeku

gavrilo
Posts: 5381
Joined: 15/10/2004 18:37
Location: Zürich

#1 Ubijali smo Srbe u Osijeku

Post by gavrilo »

[img]http://www.b92.net/images/fp/logo.gif[/img][color=white]__[/color][size=117]26. jul 2005[/size] wrote:
"Ubijali smo Srbe u Osijeku"

26. jul 2005. | 17:36 -> 21:25 | Izvor: B92

Zagreb, Osijek -- Krunoslav Fehir (30) posvedočio je da su krajem 1991. i početkom 1992. u Osijeku vršeni organizovani zločini nad srpskim civilima.u

Fehir navodi da su ubistva izvršavali pripadnici tzv. Branimirove osiječke bojne, jer im je rečeno da se radi o četnicima i teroristima, a ne civilima. U svom iskazu hrvatskoj televiziji Krunoslav Fehir teško optužuje. "Naravno, radi se o Branimiru Glavašu, on je mene sa 16 godina doveo u situaciju da sam morao likvidirati civile isključivo srpske nacionalnosti".

Fehir opisuje i svoju ulogu u mučenju Čedomira Vučkovića i Đorđa Petrovića: "Tukli smo ih jedno do devet sati navečer, između 21.00 i 21.30 smo ušli u sam prostor, ja i također jedan pripadnik Branimirove osiječke bojne i iz akumulatora koji je bio u garaži, sipali smo tu tekućinu u nekakvu posudu i Čedomira Vučkovića natjerali da ju pije".

Fehir objašnjava i da je nakon mučenja, Čedomir Vučković pokušavao da pobegne iz garaže gde je mučen, a koja se nalazi u centru Osijeka: "Tada su uslijedili hici prema istome, mislim da su ga pogodila četiri ili pet metaka. Naravno, ja sam ga ubio. Tada je pao između zgrade prekršajnog suda i zgrade sekretarijata za narodnu obranu u kojem je bio Branimir smješten, udaljenost je bila pet do sedam metara. Drugi zarobljeni je također likvidiran i odvežen je do rijeke Drave, tamo je likvidiran, sa metkom u potiljak". Na pitanje da li ga je on likvidirao svojevoljno ili je postojalo naređenje, Fehir je kazao: "Glavaš je u tom trenutku nakon pucnjave došao do mene i pitao me je: a gdje je drugi. Ja sam rekao: unutra je. Onda mi je rekao: a što čekaš, mogao si i njega likvidirati dok još nema nikoga".

Po Fehirovim procenama, nekoliko desetaka civila je na ovakav način ubijeno.

Fehir tvrdi da ga na davanje iskaza nisu nagovorili ni premijer ni predsednik Sabora već vlastita savest i navodi da se ti zločini ne mogu i ne smeju zaboraviti.

Prozvani Branimir Glavaš ponovo je odbacio sve optužbe. On je rekao da je Fehiru mesto na optuženičkoj klupi pošto je priznao da je ubijao srpske civile: "Mjesto na optuženičkoj klupi je i onima koji su izdavali zapovijedi za izdavanje takvih zločina. Niti sam činio zločine, niti sam izdavao zapovijedi za činjenje zločina i meni je osobno u interesu, jer već četrnaest petnaest godina nosim hipoteku zločina, dakle nosim tuđe grijehe na svojim leđima i to stoički trpim. Sada to više ne želim, želim da se to raščisti, da se svi slučajevi istraže i da se procesuiraju. Svaki zločin ima svoje ime i prezime".

Novi šef osiječke policije Vladimir Faber potvrdio je da se istrazi o zločinima u tom gradu javljaju novi svedoci. Potvrde li se optužbe zaštićenog svedoka Branimira Glavaša neće štititi poslanički imunitet. U javnosti se postavlja pitanje da li novi šef osiječke policije ima odrešene ruke: "Odogovorno tvrdim da ćemo ići do kraja, odnosno da ćemo napravit sve što je u našoj objektivnoj mogućnosti da rasvijetlimo događaje iz 1991. godine".

Osiječka policija je saopštila da postoji još 27 nerešenih ubistava iz 1991. i 92. godine, a tužilaštvo je potvrdilo postojanje dokumenata o 10 ubistava iz tog perioda koja su počenjana na isti način. Žrtve su mučene, vezane trakom i odvedene na Dravu, da bi potom bile streljane i bačene u reku.

Istraga događaja u Osijeku

Poseban tim Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske istražuje ubistva srpskih civila u Osijeku 1991. i 1992.

Poseban kriminalistički tim čini pet posebnih kriminalističkih stručnjaka koji treba da pomognu osječkoj policiji u istrazi i otkrivanju mogućih naredbodavaca i počinilaca tih ubistava.

Državni tužilac Mladen Bajić tvrdi da se kriminalistička obrada neće zaustaviti na ubistvima o kojima je govorio zaštićeni svedok i da će obuhvatiti i 30 nerazjašnjenih ubistava u Osijeku krajem 1991. i početkom 1992. "Delu tih ubistava prisustvovao je relativno veći broj ljudi. Mi čak i sada znamo imena tih ljudi, koji su bili očevici tih događaja, i insistiramo na tome da sa svim tim ljudima budu obavljeni razgovori", kaže on.

Bajić tvrdi i da obrada "slučaja Osijek" nije usporena, niti prepuštena zaboravu, već da je reč o nastavku do sada obavljenog posla. "Nema govora o uticaju politike, ni u tom niti u bilo kom drugom predmetu, budite sigurni u to. Idemo na raščišćavanje predmeta do kraja, bili to neposredni počinioci ili oni koji u tome imaju nekakvu komandnu odgovornost. Naravno, ishod zavisi od toga kakve će činjenice biti utvrđene", kaže on.

"Kad ne znaš šta ćeš, formiraj tim"

Podatke o dešavanjima u Osijeku, odnosno spiskove poginulih i nestalih Srba, javnosti je već pokazivao Dokumentacioni centar Veritas. Direktor tog centra Savo Štrbac kaže da očekuje direktan ili indirektan poziv organa Hrvatske za dostavljanje tih dokumenata.

"Indirektno je stigao zahtev od beogradskog Odeljenja za ratne zločine i mi smo upravo u pripremi tog materijala. Pošto su tužilaštva za ratne zločine iz SCG i Hrvatske u svakodnevnoj vezi, onda će ti materijali biti na raspolaganju", kaže on.

Štrbac smatra, međutim, da je pitanje svih pitanja ima li poseban tim volju i želju da sprovede istragu do kraja. "Ja se i pitam, pošto postoje državne institucije, organi, policija, tužilaštvo, sudovi, šta će sad i posebni timovi pored toga? Čini mi se da se to opet malo razvodnjava jer kad ne znate šta ćete, formirajte komisiju ili tim. Čini mi se da je u tom slučaju upravo ta igra", kaže Štrbac.

Kako je javila hrvatska državna televizija, osim posebnog policijskog tima, u Osijek su upućeni operativci kontraobaveštajne agencije.
BigusDickus
Posts: 3832
Joined: 09/07/2004 09:49
Location: Sarajevo
Contact:

#2

Post by BigusDickus »

I sta si ti sad, relej? :roll: Svi mogu pogledati ili procitati vijest, na nekoliko razlicitih izvora. Ako imas kakav komentar na ovo ili nesto o cemu bi diskutovao, otvori temu i postavi link. Po mom misljenju je to sasvim dovoljno, a ovo "kitnjasto" citiranje vijesti, bez ikakvog komentara, (karakteristicno i za Fair LIfea) je sasvim nepotrebno. :-?
User avatar
Fair Life
Posts: 14219
Joined: 02/03/2004 00:00

#3

Post by Fair Life »

Potrebno je, potrebno...

I ne samo u Osijeku... i u Sisku.
kub lajkan
Posts: 3514
Joined: 03/12/2004 19:20

#4

Post by kub lajkan »

meatoverhere
Posts: 415
Joined: 09/03/2005 05:47

#5

Post by meatoverhere »

Zlocin je zlocin i tu nema cjenkanja. Problem je sto ovakve citate forumasi nedobronamjerno postavljaju. Bilo bi lijepo da nam Gavro nekada postavi clanak o zlocinima u Srebrenici, ili Sarajevu, ili o bilo kojem od brojnih zlocina pocinjenim od strane Srba. Isto vazi i za Gavrinu bracu medju Hrvatima i Bosnjacima. U protivnom takvi citati sluze da, barem indirektno, ako ne i podsvjesno, opravdaju i operu neke druge zlocine.
Last edited by meatoverhere on 26/07/2005 22:36, edited 1 time in total.
User avatar
manijak1
Posts: 47640
Joined: 16/01/2003 00:00
Location: https://www.klix.ba/
Contact:

#6

Post by manijak1 »

Možda Gavro sada istražuje sarajevske grobnice masovne na Darivi :D ( usput rečeno igra se Sizifa :D ) ili gugla ne bi li šta uhvatio prikladno za copy/paste .
Stvarno nedobronamjernik je Hadži Gavrilo :D
gavrilo
Posts: 5381
Joined: 15/10/2004 18:37
Location: Zürich

#7

Post by gavrilo »

meatoverhere wrote:Zlocin je zlocin i tu nema cjenkanja. Problem je sto ovakve citate forumasi nedobronamjerno postavljaju. Bilo bi lijepo da nam Gavro nekada postavi clanak o zlocinima u Srebrenici, ili Sarajevu, ili o bilo kojem od brojnih zlocina pocinjenim od strane Srba. Isto vazi i za Gavrinu bracu medju Hrvatima i Bosnjacima. U protivnom takvi citati sluze da, barem indirektno, ako ne i podsvjesno, opravdaju i operu neke druge zlocine.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=15611
gavrilo
Posts: 5381
Joined: 15/10/2004 18:37
Location: Zürich

#8

Post by gavrilo »

BigusDickus wrote:I sta si ti sad, relej? :roll: Svi mogu pogledati ili procitati vijest, na nekoliko razlicitih izvora. Ako imas kakav komentar na ovo ili nesto o cemu bi diskutovao, otvori temu i postavi link. Po mom misljenju je to sasvim dovoljno, a ovo "kitnjasto" citiranje vijesti, bez ikakvog komentara, (karakteristicno i za Fair LIfea) je sasvim nepotrebno. :-?
kada bi postavio link rijetko ko da bi ga do kraja pogledao. zahvaljujuci fair life-u sam mnogo interesantnih clanaka procitao.

zasto citiram tekstove? zelim prvo da cujem misljenje drugih forumasa pa se tek onda ja ukljucujem u diskusije.
gavrilo
Posts: 5381
Joined: 15/10/2004 18:37
Location: Zürich

#9

Post by gavrilo »

manijak1 wrote:Stvarno nedobronamjernik je Hadži Gavrilo :D
zar to nije cast kada te neko naslovljava hadzijom? :D
User avatar
danas
Posts: 18796
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#10

Post by danas »

gavrilo wrote:
zasto citiram tekstove? zelim prvo da cujem misljenje drugih forumasa pa se tek onda ja ukljucujem u diskusije.
jel' da ispipas sta ko misli...
pa ko ce ti bolan rec' da je ovo lijepo sto su radili u osijeku? znas i sam da se ljudi takvih stvari groze i da ih osudjuju... bar na ovom forumu mislim da je tako...

PS samo da pojasnim -- u principu, nemam nista protiv postiranja vijesti ovakve prirode... sa svim zlocincima na vidjelo.
BigusDickus
Posts: 3832
Joined: 09/07/2004 09:49
Location: Sarajevo
Contact:

#11

Post by BigusDickus »

gavrilo wrote:
BigusDickus wrote:I sta si ti sad, relej? :roll: Svi mogu pogledati ili procitati vijest, na nekoliko razlicitih izvora. Ako imas kakav komentar na ovo ili nesto o cemu bi diskutovao, otvori temu i postavi link. Po mom misljenju je to sasvim dovoljno, a ovo "kitnjasto" citiranje vijesti, bez ikakvog komentara, (karakteristicno i za Fair LIfea) je sasvim nepotrebno. :-?
kada bi postavio link rijetko ko da bi ga do kraja pogledao. zahvaljujuci fair life-u sam mnogo interesantnih clanaka procitao.

zasto citiram tekstove? zelim prvo da cujem misljenje drugih forumasa pa se tek onda ja ukljucujem u diskusije.
Zlocin je zlocin, jasno da ce ga svako normalan osuditi i pozeljeti da se pocinitelji kazne... :roll: Kakvu diskusiju ocekujes? :-?
gavrilo
Posts: 5381
Joined: 15/10/2004 18:37
Location: Zürich

#12

Post by gavrilo »

danas wrote:jel' da ispipas sta ko misli...
znaci i ti vidis zlonamjeru...

da... zelim da "ispipam" ko sta misli. kao bivsem komisaru udbe mi je to postao novi hobi. a sve to finansira jevrejsko-masonska organizacija koja ima svoju glavnu centralu u zlatnoj podmornici koja je non stop pod vodom i svake sekunde sa svojim nedostignutim kompjuterom racuna mogucnost moguceg rata koji bi se mogao uzeti u njihovu korist.
User avatar
danas
Posts: 18796
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#13

Post by danas »

gavrilo wrote:
danas wrote:jel' da ispipas sta ko misli...
znaci i ti vidis zlonamjeru...
ne, ne vidim zlonamjeru sa tvoje strane, ali i sam kazes da cekas komentare prije nego kazes svoje misljenje. a ja znam da ti mislis da su ovi zlocini grozni, bas kao sto i ti znas da svi ovdje misle da su ovi zlocini grozni...
pa mi nije bas jasno na kakve komentare cekas -- niko se bolan nije ovdje obradovao ovakvim vijestima, gdje se civili kolju... kakav komentar ocekujes?
gavrilo
Posts: 5381
Joined: 15/10/2004 18:37
Location: Zürich

#14

Post by gavrilo »

danas da li ti ocekujes specificne komentare? vjerovatno ne... zelim jednostavno da cujem sta ostali misle.

moje misljenje je da je ovo svjedocenje veoma bitno. primerno radi zrtvi ali i zbog shvatanja toka rata u hrvatskoj koji je na jedan nacin povezan i sa ratom u bosni.

svaki zlocin je bio koristen od vladajuce nominklature za propagandne svrhe i jacao je ubjedjenje pobunjenih srba (krajisnika) da su bili u pravu kada su uzeli puske u ruke da se brane.

da li je hdz i glavas bio svjestan toga istorija ce jos da pokaze.
Krivokapic
Posts: 338
Joined: 23/06/2005 13:14

#15

Post by Krivokapic »

dajte ljudi nemojte vise napadati gavrila, ja bih najvise volio da ovaj forum bude otvoren za sve podjednako, znaci da bude najjaci bosansko hercegovacki forum, ne znam vjerovatno on jeste najjaci ali u diskusijama nam fale jos dvije strane, znaci hrvati i srbi iz bosne i hercegovine, ali iz citave ne samo hrvati i srbi iz sarajeva i tuzle odnosno dijela federacije koji je armija bih drzala.

gavrilo dovedi nam jos drugova iz svog grada da se ukljuce u diskusije, jer samo kulturnom pricom i diskusijom mozemo napredovati.
mosor1
Posts: 775
Joined: 18/06/2005 05:04
Location: split

#16

Post by mosor1 »

Mrzim sto ovo moram reci, ali ako smo uzeli za normalno da Bosnjaci postavljaju teme o zlocinima nad Bosnjacimo, zasto Srbi ne bi imali pravo postavljati teme o zlocinima nad Srbima (jelda grozno zvuci)?

S druge strane, moramo li na bas svaki komentar gledati kroz nacionalna stakla? To je kao da formalnu pripadnost nekom narodu gledamo kao neizljecivu bolest. Dobar dio redovitih forumasa zapravo je kao obitelj, dosada na poslu nije vam opravdanje sto jedni bez drugih ne mozete, zasto onda nervoza?

Doduse, gavrilo se mogao nastaviti na kubovu temu, vidi malo nize.

A sad komentar: je, gadno je to u Osijeku, i Sisku, i Gospicu, i Vukovaru, a jos je gadnije sto se o tome u nekim hrvatskim novinama pise vec vise od 12 godina, pa nikom nista. Podsjetimo se da se radi o vremenu neposredno prije, ili u samom pocetku barikada, prije nego je zakuhalo u Bosni, i da su na pocetku muceni i likvidirani videniji Srbi - gradani, kako bi se poslala poruka o nemogucnosti suzivota i potakli sukobi. Ovo su naredivali ustasoidi iz vrha HDZ (zna se npr. za Suska, Glavasa i Vukojevica), a koliko je u tome bilo izravnog ili presutnog Tudmanovog angazmana ostaje da procitamo u nekim buducim transkriptima.
digger
Posts: 2925
Joined: 03/12/2004 02:10
Location: blizina Toronta

#17

Post by digger »

BigusDickus wrote:I sta si ti sad, relej? :roll: Svi mogu pogledati ili procitati vijest, na nekoliko razlicitih izvora. Ako imas kakav komentar na ovo ili nesto o cemu bi diskutovao, otvori temu i postavi link. Po mom misljenju je to sasvim dovoljno, a ovo "kitnjasto" citiranje vijesti, bez ikakvog komentara, (karakteristicno i za Fair LIfea) je sasvim nepotrebno. :-?
Ja nisam ranije posvetio neku paznju pisanju oko B. Glavasa: jedan ubica manje ili vise. Medjutim sada primjetih u clanku da je isti poslanik--valjda u Saboru!

Mozda je ovo tebi kitnjasto ili kako hoces, ali ovo otvara potpuno novi pogled oko situacije u tadasnjem Osijeku, a posebno o danasnjoj politici u Hrvatskoj. Naucih nesto novo sto vrijedi dalje pratiti.

Hvala Gavrilo.
User avatar
danas
Posts: 18796
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#18

Post by danas »

mosor1 wrote:Mrzim sto ovo moram reci, ali ako smo uzeli za normalno da Bosnjaci postavljaju teme o zlocinima nad Bosnjacimo, zasto Srbi ne bi imali pravo postavljati teme o zlocinima nad Srbima (jelda grozno zvuci)?
nije bas tako -- bosnjaci i bosanci postavljaju teme o srebrenici, ali i veome kriticke teme o caci, o juki, o islamskim teroristima u londonu i iranu, o aliji izetbegovicu, o mudzahedinima u studentskim domovima ... (samo par tema da sam se sjetila iz zadnjih mjesec-dva, u kojima sam i sama sudjelovala)... pa se vode diskusije, jer ljudi imaju razlicita vidjenja glede ovih tema. mislim da nema puno nesuglasica oko teme da je glavas dao ubiti srbe u osijeku, pa cu ja vijest procitati ali nemam sta bitno reci osim da mi je taj zlocin odvratan... :x kao sto mi je odvratan svaki fasisto-nacionalizam i izivljavanje nad neduznim osobama sa drugacijim imenom (ali gavrilo vec zna da ja to mislim, nadam se... pa nema potrebe da se ponavljam).

i eto, recimo da je svakako "normalno" da srbi postavljaju teme o zocinima nad srbima, ali cu napomeniti jos jednom da su iste ovakve teme potezali i "bosnjaci" i "bosanci" (recimo, tema o caci -- zlocinac ili heroj?) na kojoj mnogi od nas nisu imali nikakvih problema osuditi "naseg" zlocinca.

gavrilov prvi post mi nimalo ne smeta, a bilo bi jos bolje da je svoj komentar dao kada je postirao, a ne naknadno. ja o zlocinima nad srbima u hrvatskoj ne mogu puno reci (osim da se zgrazavam) jer ne znam puno o tome. valjda svako diskutuje o onome sto zna malo bolje.
meatoverhere
Posts: 415
Joined: 09/03/2005 05:47

#19

Post by meatoverhere »

gavrilo wrote:
meatoverhere wrote:Zlocin je zlocin i tu nema cjenkanja. Problem je sto ovakve citate forumasi nedobronamjerno postavljaju. Bilo bi lijepo da nam Gavro nekada postavi clanak o zlocinima u Srebrenici, ili Sarajevu, ili o bilo kojem od brojnih zlocina pocinjenim od strane Srba. Isto vazi i za Gavrinu bracu medju Hrvatima i Bosnjacima. U protivnom takvi citati sluze da, barem indirektno, ako ne i podsvjesno, opravdaju i operu neke druge zlocine.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=15611
Tamo pise da ne znas sta bi mislio. :(
mosor1
Posts: 775
Joined: 18/06/2005 05:04
Location: split

#20

Post by mosor1 »

danas wrote:
mosor1 wrote:Mrzim sto ovo moram reci, ali ako smo uzeli za normalno da Bosnjaci postavljaju teme o zlocinima nad Bosnjacima, zasto Srbi ne bi imali pravo postavljati teme o zlocinima nad Srbima (jelda grozno zvuci)?
nije bas tako -- bosnjaci i bosanci postavljaju teme o srebrenici, ali i veome kriticke teme o caci, o juki, o islamskim teroristima u londonu i iranu, o aliji izetbegovicu, o mudzahedinima u studentskim domovima ... (samo par tema da sam se sjetila iz zadnjih mjesec-dva, u kojima sam i sama sudjelovala)...

i eto, recimo da je svakako "normalno" da srbi postavljaju teme o zlocinima nad srbima, ali cu napomeniti jos jednom da su iste ovakve teme potezali i "bosnjaci" i "bosanci" (recimo, tema o caci -- zlocinac ili heroj?) na kojoj mnogi od nas nisu imali nikakvih problema osuditi "naseg" zlocinca.
Izvini, danas, mislim da nisi pazljivo procitala moj post. U njemu nema nista sto se kosi s onim sto si ti napisala. I slazem se sa svime osim sa onim "nije bas tako". Medu ljudima koji su postavljali teme o Srebrenici i osudivali i "svoje" zlocince bilo je uz Bosnjake i Srba i drugih, malo mi je gadljivo sada ih nacionalno prozivati. Moja je poanta bila da smo na ovom forumu ravnopravni svi koji se deklariramo kao ljudi. Zar bi gavrilo trebao pocinjati svaku temu sa "Oprostite, ali ja sam, eto, Srbin"? Zar se normalan covjek, musliman, mora ispricavati za svaku Al-Kaidinu bombu koja pukne u svijetu?

Gavrila, mislim, zanima jedna vazna finesa: u doba kad su muceni i ubijani srpski gradani Osijeka, Siska, itd, u Hrvatskoj je tek pocinjao rat, radi se o ljetu i jeseni 1991. Svi mi znamo sta je radila "Politika", kako je s druge strane medijski preparirana hrvatska javnost, znamo za barikade, Babica i Raskovica, carke i napade po selima i "tampon zone" JNA. Ali ovo je nesto novo, nevideno od onog rata, radi se o organiziranim nocnim racijama na nevine gradane, dakle o cistom fasizmu. Ovo je sigurno doprinijelo da kasniji rat (i) u Bosni bude toliko brutalan. Ispricavam se za duzinu slijedeceg clanka.
Blast During the Curfew
by Zoran Daskalovic
Feral Tribune, 4/24/95, Split, Croatia

Sava close to Sisak still washes out corpses. Two weeks ago another two dead bodies were found in it. Nevertheless, the stories about earlier murders are still being retold. It is only necessary to listen to the people who cannot and do not want to forget the murders. This is how Feral, after publishing a partial list of murdered citizens of Sisak, found out the additional details of Sisak Death Chronicle Four member Vila family - father, mother and two sons were beaten to death. Branko Oljaca was decapitated. Retiree Vaso Jelic had worked for a long time in France, for "Renault", and at the beginning of the war volunteered and maintained the National Guard's and Police's vehicles for free; one evening [he] was taken from his house; his corpse was washed out of the river Sava two months later. When a group of masked men suddenly showed up in front of the house, Vaso's wife started shouting at him to flee through the back door. ``God be with you, woman, why should I flee?", was Vaso's reply. Afterwards, it was too late. The masked death squad broke into the house, tied up other household members and took Vaso Jelic away to never come back. Many secrets are buried in the Sisak cemetery. Those days, the cemetery was out of bounds. Those brave enough to visit their dead were even shot at. Reason: a permanent part of decor at the cemetery was a trench digging machine and a gas bottle. Trench digger was incessantly digging and the gas bottle was used to weld shut the metal coffins in which the murdered and "missing" inhabitants of Sisak had been placed. The coffins were buried in a common grave, to the left from and right next to the cemetery entrance... Obviously, someone in Sisak had, similarly to the Parliament President Nedeljko Mihanovic, ``obtained reliable information" about cooperation of some of their compatriots with the enemy. That is why they, just like that, ignoring the judicial and investigative process, laws and justice, as if they were the God himself, made decisions about ''traitor's" liquidation, about life and death. The authorities were quiet and remain silent. Because ``the Croatians in this war could not have committed crimes." Even President Tudjman, in his address at the 2nd congress of Croatian Democratic Union (CDU), in trying to convince some of the CDU members from the extreme right to withdraw from running for the leadership posts, mentioned that international institutions and organizations had their names on the lists of suspected war criminals. But then he added that he himself would give them decorations for everything they had done in the war for the defense of Croatia. The murdered inhabitants of Sisak, however, live in the memories of their loved ones. They have been pleading for justice for years now, for the punishment of the murderers of the innocent. We present a frame from that grim movie.

Making a hole in the window pane, a bullet killed 19 year old Ljubice Solar. It happened on 9/17/91 in Sisak in an apartment on the Mose Pijade Square, hundred or so meters as a crow flies from the Sisak Police Station. The murderer shot furtively, from the darkness. Many facts point out that the shot came from the Police Station window The curfew had just been introduced in Sisak. Ljubica had just come back from an evening out with a girlfriend and was alone in the apartment. Her boyfriend, Dusko Malovic, also her apartment mate and intended future husband, had left that morning for Sarajevo. The intent behind his journey was to find the apartment for the two of them in Sarajevo. They had actually decided to leave Sisak and move to Sarajevo. The day before, Ljubica had written in her diary:``Crazy things are happening - war between the Croats and JNA, Serbs in Croatia. People are fleeing from the totally destroyed villages. People are left without their houses, property, livestock; they are loosing everything. They are all scared. The worst thing is the ever larger hatred. I am afraid - for father,mother, uncle, auntie - all my cousins in Glina. Only now I realize how much I love this city and how difficult it is to part with it. I suddenly love its people as well. I do not have a desire to leave. I am afraid of the life there! What will it be like? How shall I get over leaving my mother? I hate everything that is happening! I hate it! Maja is leaving tomorrow for Slovenia and Sanja too; Sinki is gone, Plamenko and Ljubisa; everyone has suddenly disappeared! I have just talked to Maja and Sanja. They were crying... I UNDERSTAND THEM. (signed: Ljubica) Dad, please forgive me for everything I have done to you! Forgive me for being so hard towards you! I love you, I really love you. Remember that for all times! Mother, forgive me for leaving when it is most difficult and for going away for a long time. Please UNDERSTAND, I am leaving looking for a better life, searching for happiness. Pray that I find it!" ``Nothing Terrible" Ljubica had talked to her mother Vjera earlier on the evening she was murdered; her mother tried to talk her into coming over to her parent's house instead of spending the night on her own in the apartment. In the end Ljubica stayed in the apartment and her mother was supposed to pick her up the following morning with a car and take her to the house. When the mother, Vjera, phoned the following morning, the receiver was picked up by policemen who, after she had told them she was looking for her daughter, presently arrived to her house. The policemen told her that ``nothing terrible" had happened to her daughter. She was asked to follow them to the Sisak Hospital, with a neighbor, if one happened to be around. ``One of the two policemen went to get my neighbor. She came crying and I knew then that something terrible had happened. But I did not think Ljubica was dead. I thought maybe she was wounded or something like that. The policemen drove us to the hospital and left. There, my colleagues from the Surgical Department, where I have worked for 34 years, gathered around and wanted to give me an injection, which I refused. They took the neighbor to the morgue to confirm that the body was Ljubica's... She came to the door crying:``Oh, Vjera, it is your Ljubica .." Then I went there .. I do not know how I returned home ... A man gave me a lift, since the policemen had left. To this day I do not know why my child was murdered and who killed her, but I saw from the death certificate that was killed on 9/17 at 11:00 pm, right at the curfew's start." Ljubica Solar was born in Sisak on 5/10/72. After three years of high school she decided to transfer to a school for beauticians. She tried the one in Zagreb, but since they could not transfer her high school credits, she went to live with her uncle in Zemun and there finished the final year of the beauty school. After completed internship she returned to Sisak in July of 1991. Her boyfriend Dusko Malovic was a member of ex-JNA[Yugoslav Peoples Army]. In March of 1991 he left JNA and since he had been more than successful in full-contact ( he had some international trophies), worked as a body guard on Tatjana Matejas Tajci's concerts and as a bouncer in night clubs. After Ljubica's return from Zemun, they lived in an apartment owned by the ex-JNA, for which Dusan had residence rights. Dusko Malovic found out about Ljubica's death on his way to Sarajevo. At first he wanted to return to Sisak for her funeral. He was convinced to stay away as he might have been in danger as well. He died later in the war in Bosnia and Hercegovina. Funeral Under Guard Ljubica's father Jovo, a Serb from Banija region, and his son Doko left Sisak that summer. Why did they leave? ``Actually, we still did not know anything, only that people had been disappearing. Oljaca was killed, then Crnobrnja, Vila family... You know, we heard stories, that people were disappearing and that their corpses would be later found floating in Sava; we thought, let the men go, and we women will stay because nobody would touch us. Therefore, my husband at the end of July went to Zemun and son at the beginning of August to Germany; he would have ended up at the front if he had gone to Zemun, which we did not want. At first he [son] did not want to leave Sisak. I insisted every day: ``Doko, c'mon, you have an aunt in Germany, go there, you know I always worry if you will return safely when you go out after dark; I do not sleep until you come back." He left and later told me that several times, when he was returning late in the evening from the city center, he was stopped, up there on the hill, by his ex-classmates and searched for guns. They used to spend days in my house drinking and eating, during weekends... But I was not afraid for the little one... She was such a good child. Dusko was her first boyfriend. She did not go out before that." Vjera Solar is a Croat. Her mother, a Croat from Boka Kotorska died died during the WWII, and father Josip Braun, a domobran sergeant perished while demining a bridge connecting two sides of Sisak close to the end of the war, in order to stop the Germans from blowing it up during their withdrawal from Yugoslavia. Vjera says:``See, even my son married a Croat woman in Germany last year, Janko Bobetko's cousin. And my daughter was murdered by my Croats. She was buried on Saturday 9/20. Our house was under guard. They were probably waiting to see if her father or brother would show up. The cemetery was also under guard. I was not aware of that, but the others have told me. The police came immediately after the funeral, around 11 o'clock in a Mercedes and took me to the Police Station. I was there until 2. My friends were waiting back in the house. The policemen wanted to know were my husband was, where my son was. I even gave them their phone numbers. I was interrogated two more times. At the beginning of '92 and once more." Life With Brodarac Nobody ever contacted Vjera Solar about her daughter's murder. She tried to get some information on her own. She went several times to Duro Brodarac, now the Zupan [Governor] and then the Sisak Police Chief. By the way, Brodarac used to be, until he moved to the city center in 1991, Solar's neighbor, third house from theirs. ``I went to Brodarac. He told me:``Nobody killed her, her boyfriend killed her." I told him:``You are wrong. He could not have killed her. He was on the road then." I did not understand immediately. Later I realized that Ljubica was killed because of her boyfriend. I came to that conclusion and understood why he had been telling me that Dusan had killed her although he [Dusan] had not been there. I still analyze that.. Three and a half years have gone and I still think about the same thing... Who had the right to kill my child? Who had the right? I said that I would not rest in peace until I found out who and why murdered my child. I had my child because I wanted to. When I gave birth to a daughter I was overjoyed... Only to have her murdered nineteen years later... She was allowed to live as long as they gave her... And that was it... That is terrible. I do not care about my life, it does not mean anything to me. I have been alone for four years. I have been fighting all the time. There were provocations. I would get phone calls asking if my house were still in one peace. Why would not have it been? It only stopped after I protested at the local Command." Vjera Solar tried to find out more through the attorney Silvije Degen's office, Croatian Helsinki Committee, Serb Democratic Forum. But she found out nothing; no one could help her. Duro Brodarac only allowed one visit to the apartment in which her daughter had been murdered. ``I told him that I still had not been to the apartment to pick up her things, and that I had heard a policeman had moved in to the apartment. He told me that I could go and pick up Ljubica's things. The policeman in the apartment was a nice man. He told me to take Ljubica's things. However, I was not allowed to take anything belonging to her boyfriend. The policeman even helped me carry her things to the car. I did not have any problems with him. He even told me he would rather not be in the apartment. I was in the apartment a month after Ljubica's murder; everything was still bloody. The floor was bloody... Even the door was still bloody... I suppose because my poor child had tried to open it... It had not been washed... The bullet hole was still in the window pane... Through which she had been killed... And my daughter, when she was three, used to sleep with Brodarac's daughter. She changed her diapers, fed her, had been to their house so many times. I showed him a photograph of my dead child. And he told me:``I have seen worse." What could had he seen worse than that? Only if his own child had been murdered like that." Even the organizations and individuals outside Sisak, whose help Vjera Solar sought, could not help. A car with documents about Ljubica Solar's murder, belonging to Croatian Helsinki Committee, was stolen. At the Sisak Police Station, it was suggested to their co-worker inquiring about the case, to avoid getting to curious about it. We found out about the existence of the two theories. The first one, originating in the Police, states that an ``unknown person shot at Ljubica Solar from the railroad tracks passing nearby the apartment in which she was killed." The other one, which the majority of our contacts found more believable: that the bullet came from the Police Station, which is also very close to the apartment. We asked Ljubica's mother whether she had heard about these two theories. A Shot, not a Bullet ``Yes, that is what I have heard. No one told me that officially. Actually I have never been told anything officially! I do not have any papers, nothing!" ``Was the autopsy performed?" ``Yes, it was performed. I was told by a pathologist, Dr. Kovacevic. I met him at the cemetery on Sve Svete in 1991. I had not seen him since my daughter's death. He hugged me and then said:``My Vjera, that is the worst crime I have seen in this war." He said that it had not been a bullet but a shot. The intention was to kill her. It ripped everything inside her... I say, I do not want to believe that the Croatian authorities allow these things to take place. But they have not done anything against it. That is the saddest thing of all. I cannot believe in the existence of authorities which would allow that people are killed in such a way. My child did no harm to anyone..."
mosor1
Posts: 775
Joined: 18/06/2005 05:04
Location: split

#21

Post by mosor1 »

digger wrote:
BigusDickus wrote:I sta si ti sad, relej? :roll: Svi mogu pogledati ili procitati vijest, na nekoliko razlicitih izvora. Ako imas kakav komentar na ovo ili nesto o cemu bi diskutovao, otvori temu i postavi link. Po mom misljenju je to sasvim dovoljno, a ovo "kitnjasto" citiranje vijesti, bez ikakvog komentara, (karakteristicno i za Fair LIfea) je sasvim nepotrebno. :-?
Ja nisam ranije posvetio neku paznju pisanju oko B. Glavasa: jedan ubica manje ili vise. Medjutim sada primjetih u clanku da je isti poslanik--valjda u Saboru!

Mozda je ovo tebi kitnjasto ili kako hoces, ali ovo otvara potpuno novi pogled oko situacije u tadasnjem Osijeku, a posebno o danasnjoj politici u Hrvatskoj. Naucih nesto novo sto vrijedi dalje pratiti.

Hvala Gavrilo.
Glavas je uz Seksa jos uvijek najmocniji covjek u Slavoniji, bivsi sef Kriznog staba i bivsi slavonski zupan, a jedini razlog sto rezimska stampa pise o ratnim likvidacijama Srba je to sto se zakacio sa Sanaderom pocetkom ove godine, nakon cega su ga iskljucili iz HDZ, pa je onda samostalno pobijedio na opcinskim i zupanijskim izborima u Osijeku i Slavoniji.

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/fset.html
http://www.financije.index.hr/clanak.aspx?id=275372
User avatar
Fair Life
Posts: 14219
Joined: 02/03/2004 00:00

#22

Post by Fair Life »

mosor1 wrote:(...)
Gavrila, mislim, zanima jedna vazna finesa: u doba kad su muceni i ubijani srpski gradani Osijeka, Siska, itd, u Hrvatskoj je tek pocinjao rat, radi se o ljetu i jeseni 1991. Svi mi znamo sta je radila "Politika", kako je s druge strane medijski preparirana hrvatska javnost, znamo za barikade, Babica i Raskovica, carke i napade po selima i "tampon zone" JNA. Ali ovo je nesto novo, nevideno od onog rata, radi se o organiziranim nocnim racijama na nevine gradane, dakle o cistom fasizmu. Ovo je sigurno doprinijelo da kasniji rat (i) u Bosni bude toliko brutalan. Ispricavam se za duzinu slijedeceg clanka.
Kad smo vec u 1991. godini i u Slavoniji... da se prisjetimo.

Ko ima vremena i zivaca (da ne bude neurozan) moze pogledati ili uraditi download sa 'Save Target As'... ovdje.

90 minuta mozda bude previse... nekima.
gavrilo
Posts: 5381
Joined: 15/10/2004 18:37
Location: Zürich

#23

Post by gavrilo »

mosor1 wrote:Doduse, gavrilo se mogao nastaviti na kubovu temu, vidi malo nize.
mosor hvala na podrsci...

kub stvarno mi je zao sto dupliram temu. ali mislim da bi rijetko ko procitao vjest da je dodata na tvojoj temi... :roll: ako nemas nista protiv mozemo glavne argumente da citiramo i nastavimo raspravu. nadam se da sada razumijes razlog.
gavrilo
Posts: 5381
Joined: 15/10/2004 18:37
Location: Zürich

#24

Post by gavrilo »

meatoverhere wrote:
gavrilo wrote:
meatoverhere wrote:Zlocin je zlocin i tu nema cjenkanja. Problem je sto ovakve citate forumasi nedobronamjerno postavljaju. Bilo bi lijepo da nam Gavro nekada postavi clanak o zlocinima u Srebrenici, ili Sarajevu, ili o bilo kojem od brojnih zlocina pocinjenim od strane Srba. Isto vazi i za Gavrinu bracu medju Hrvatima i Bosnjacima. U protivnom takvi citati sluze da, barem indirektno, ako ne i podsvjesno, opravdaju i operu neke druge zlocine.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=15611
Tamo pise da ne znas sta bi mislio. :(
neizvlaci stvari iz konteksta... ;-)
Post Reply