Pandemija, politički aspekt

Moderator: O'zone

User avatar
Challenger_
Posts: 13551
Joined: 05/03/2013 21:09
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
Contact:

#1 Pandemija, politički aspekt

Post by Challenger_ »

- Aktuelna pandemija, bila sasvim prirodni fenomen ili posljedica biološkog rata, izazvaće ekonomske i političke posljedice globalno, kontinentalno i regionalno. Ovu temu otvaram sa ciljem da se na njoj opservira politički aspekt ove drame, odnosno da se evidentira izraz solidarnosti, odsustvo iste, političke zloupotrebe, te njene posljedice. Jer, teško da će svijet biti isti kao prije ovih dramatičnih dešavanja.

Za početak postavljam tri vijesti, hronološkim redom:

1. Odsustvo bilo kakve solidarnosti prema Italiji od strane drugih EU članica:

Image

The Union Civil Protection Mechanism is the bland name under which the EU’s crisis hub—the Emergency Response Coordination Centre—operates. It monitors natural and manmade disasters around the clock, and when an EU member state can no longer handle a crisis on its own it can turn to the crisis hub. The hub forwards the appeal to other member states, which can then volunteer assistance. (The assistance is later reimbursed by the recipient country.)


Last month, when COVID-19 began spreading rapidly in Italy, the country appealed for help via the Emergency Response Coordination Centre. “We asked for supplies of medical equipment, and the European Commission forwarded the appeal to the member states,” Italy’s permanent representative to the EU, Maurizio Massari, told me. “But it didn’t work.”

So far, not a single EU member state has sent Italy the needed supplies. That’s tragic for a country with 21,157 coronavirus infections and 1,441 deaths as of March 14, and with medical staff working under severe shortages of supplies.

https://foreignpolicy.com/2020/03/14/co ... china-aid/
2. Kontejner uvodi nove sankcije Iranu:

Image
Washington bez milosti: Unatoč činjenici da je Iran jedna od koronavirusom najteže pogođenih zemalja SAD im uvodi dodatne sankcije kako bi se održao "maksimalan pritisak" - Rusija i Kina zatražile od SAD-a da se odmah ukinu sankcije prema Iranusiz

Rusija i Kina jučer su pak poručile kako SAD mora "odmah" ukinuti sankcije prema Iranu zbog širenja koronavirusa u toj zemlji, no čini se da Washington nema milosti.

middleeasteye.net, Reuters, advance.hr

:arrow: LINK

3. Kina počela da protjeruje američke novinare:

Image
Sraz između Pekinga i Washingtona naglo se povećava: Kina izbacuje američke novinare iz zemlje

Kina povlači novinske akreditacije za američke novinare, odnosno izbacuje ih iz zemlje, te se time dodatno pojačava sraz između dvije najveće ekonomije svijeta u jeku borbe protiv koronavirusa. Iz Pekinga poručuju kako je riječ o odmazdi za američke restrikcije koje su uvedene prema kineskim novinarima...

...Koronavirus je napetosti samo povećao koje su između Kine i SAD-a ionako već bile velike.
The New York Times, AP, The Wall Street Journal, Reuters, advance.hr

:arrow: LINK
allem_77
Posts: 3422
Joined: 17/09/2015 15:46

#2 Re: Pandemija, politički aspekt

Post by allem_77 »

Challenger_ wrote: 18/03/2020 18:44 - Aktuelna pandemija, bila sasvim prirodni fenomen ili posljedica biološkog rata, izazvaće ekonomske i političke posljedice globalno, kontinentalno i regionalno. Ovu temu otvaram sa ciljem da se na njoj opservira politički aspekt ove drame, odnosno da se evidentira izraz solidarnosti, odsustvo iste, političke zloupotrebe, te njene posljedice. Jer, teško da će svijet biti isti kao prije ovih dramatičnih dešavanja.
Šta bi po tebi mogao biti cilj biološkog rata?
Da se uništi ekonomija Evrope?
Da se uništi ekonomija Kine?
Ili ekonomija neke treće zemlje.
User avatar
Challenger_
Posts: 13551
Joined: 05/03/2013 21:09
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
Contact:

#3 Re: Pandemija, politički aspekt

Post by Challenger_ »

Da li je ovo biloški rat ili nešto sasvim drugo (prirodna pojava, nemar ili nešto treće) to ne znamo, ali ako jeste biološki rat, onda je primarno usmjeren na kinesko društvo, njenu ekonomiju i njenog prvog čovjeka.
User avatar
asurbanipal
Posts: 6702
Joined: 28/06/2010 15:54
Location: opet sam ti u kafani

#4 Re: Pandemija, politički aspekt

Post by asurbanipal »

Slavoj Žižek: Globalni komunizam ili zakon džungle, korona virus nas tjera da odlučimo



https://6yka.com/novosti/slavoj-zizek-g ... a-odlucimo
Milenkov buraz
Posts: 6956
Joined: 27/11/2018 13:02

#5 Re: Pandemija, politički aspekt

Post by Milenkov buraz »

Imamo već jednu temu pa treba spojiti u jednu. politički aspekti.
User avatar
Challenger_
Posts: 13551
Joined: 05/03/2013 21:09
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
Contact:

#6 Re: Pandemija, politički aspekt

Post by Challenger_ »

Milenkov buraz wrote: 19/03/2020 08:01 Imamo već jednu temu pa treba spojiti u jednu. politički aspekti.
Ako se i bude spajalo, treba sa ovom jer je sveobuhvatnija. Obrađuje globalni, kontinentalni, regionalni i BiH aspekt.
User avatar
madner
Posts: 56807
Joined: 09/08/2004 16:35

#7 Re: Pandemija, politički aspekt

Post by madner »

Ako i jeste proizvedeno, onda nije protiv Kine nego za. Ko ima problem uskoro stare populacije nego oni.
User avatar
Challenger_
Posts: 13551
Joined: 05/03/2013 21:09
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
Contact:

#8 Re: Pandemija, politički aspekt

Post by Challenger_ »

- Pomoć Italiji i Francuskoj ne stiže ni od USA i NATO, ni od Njemačke i EU, već upravo od - Kine:
Pomoć Europi stiže - iz Kine: Više od milijun maski i rukavica donirano je Francuskoj, medicinska oprema Italiji, tim kineskih medicinskih radnika već je na terenu u Milanu

Kina, koja u ovom trenutku stoji bolje od Europe kada je riječ o krizi koronavirusa, sada postaje važna u europskoj borbi protiv virusa - naime, kako je potvrdio francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, tijekom jučerašnjeg dana iz Kine stigla je isporuka 1 milijuna kirurških maski i rukavica. Prvi od dva zrakoplova stigao je jučer preko Belgije, a drugi se očekuje danas.

Prošlog tjedna Kina je poslala i zrakoplov medicinske opreme za Italiju, a tijekom jučerašnjeg dana u Milano je stigao i tim kineskog medicinskog osoblja koji će pomoći u suzbijanju trenutačno najvećeg globalnog žarišta. Predsjednik talijanskog Crvenog križa, Francesco Rocca, poručio je kako Italija u ovom trenutku očajno treba pomoć te kako je iznimno zahvalna na svakoj donaciji u ovo teško vrijeme.
The Guardian, eforum.org, advance.hr

- Kineska pomoć, šire:
China sends doctors and masks overseas as domestic coronavirus infections drop

As countries struggle to respond to the pandemic, China portrays itself as a global benefactor

In the last few weeks, China has donated coronavirus testing kits to Cambodia, sent planeloads of ventilators, masks and medics to Italy and France, pledged to help the Philippines, Spain and other countries, and deployed medics to Iran and Iraq.
:arrow: LINK
User avatar
Challenger_
Posts: 13551
Joined: 05/03/2013 21:09
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
Contact:

#9 Re: Pandemija, politički aspekt

Post by Challenger_ »

Takođe, analitičari su zapazili da Angela Merkel u svom obraćanju njemačkoj javnosti niti jednom nije pomenula Evropu.

:arrow: LINK
User avatar
King Theoden
Posts: 14454
Joined: 21/11/2018 13:15

#10 Re: Pandemija, politički aspekt

Post by King Theoden »

Evo, žale se u bildu da bi kinezi mogli biti najveći dobitnici ove krize.
Strahuju da će kinezi pokupovati eu firme.
User avatar
dobar osjecaj
Posts: 3957
Joined: 01/08/2014 11:31

#11 Re: Pandemija, politički aspekt

Post by dobar osjecaj »

Između razgovora s osobom koja uznemireno kao i uvijek "traži štelu" da na virus testira nekog ko je bitniji od drugih i raznih dnevih zapažanja, pročitah i ovo.
Dvanaest teza o diktaturi
Teofilu Pančiću, posvećeno

1. Diktatura započinje kada većina onih koji od sebe daju glasa podrže odluku o diktaturi.

2. Imaju potrebu reći da inače ne podržavaju diktatorski režim, u vrijeme demokracije nisu njegovi glasači, daleko od toga. Ali situacija je naprosto takva.

3. Premda je većina podržala režim u suspenziji demokracije – jer “situacija je naprosto takva” – diktaturom ustanovljeni podržavatelji režima glasno će se i veoma grubo okomiti na svakog tko se, recimo u ime slobode, odvaži da ospori diktat režima. To će učiniti premda takav pojedinac nema nikakvu moć da ospori odluku o diktaturi, niti njegovo mišljenje ima ikakvu podršku u javnosti. Na taj način oni ostvaruju važan smisao svake diktature: (simbolički) strijeljaju, vješaju, giljotiniraju unutarnje neprijatelje.

4. Diktatura započinje kada neka politička grupacija postupi protivno ranije prihvaćeno društvenoj proceduri, Ustavu, društvenom dogovoru, rezultatu parlamentarnih izbora, i kada većina javnosti iskaže prešutnu ili glasnu podršku takvoj odluci. Svaka diktatura u ljudskoj povijesti izraz je najvišeg društvenog interesa, jer se njome štite smrtno ugroženi interesi društvene zajednice, naroda, rase, ili se, recimo, štiti općenarodno zdravlje koje je ugroženo virusom.

5. Nema razlike među diktaturama. Diktatura započinje kada većina zahvaćenih glasno pristane na to da postoje dobri i loši razlozi za diktaturu.

6. Zar netko ima nešto protiv vojske i policije? Diktatura započinje kada se samo onaj jedan pojedinac usuđuje reći da ima nešto protiv vojske i policije, da ima nešto protiv onih koji postavljaju takva pitanja, kao i da slobodu neometanog postavljanja takvih pitanja smatra diktaturom.

7. Svaka diktatura je privremena, jer je svakoj diktaturi, uključujući Hitlerovu i Staljinovu diktaturu, cilj rajsko stanje bez diktature. Tako je i s diktaturom koja se uspostavlja zbog covida-19. Čim virus bude pobijeđen, diktatura će biti dokinuta. Samo diktator zna kad prestaju razlozi za diktaturu i kad počinje komunizam. Taj je trenutak daleko negdje u vječnosti.

8. Prvi zreli simptom diktature jest: do jučer razumni i pristojni ljudi, inteligentni i obrazovani, tvrde posve nevjerojatne, nerazumne stvari. Recimo, da vlasti u Velikoj Britaniji (Švedskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj…) u borbi protiv virusa primjenjuju metode koje nisu diktatorske zato što ih nije briga za starce i bolesne, te za smrtnu pogibelj u koju ih dovodi covid-19. Do jučer razumni i pristojni ljudi time tvrde da diktatorske vlasti u Hrvatskoj i Srbiji, za razliku od vlasti u Velikoj Britaniji, vode računa o starim i bolesnim, i o njihovoj dobrobiti. Suština diktature je da se ljude natjera da vjeruju ono što je posve nevjerojatno, što je protivno razumu i što će u onoga jednog pojedinca koji na to ne pristaje izazvati strah.

9. Strah od diktature nije strah od diktatora, od njegove vojske i policije, od prijekih sudova. Strah od diktature je strah od ljudi koji su do jučer djelovali razumno i pristojno. Njihov konačni argument za diktaturu jest: naš narod nije kao narod u Velikoj Britaniji, Singapuru, Švedskoj, Tunguziji, naš narod je primitivan i nediscipliniran, pa zato diktatura. Diktatura nikad nije protiv naroda, diktatura je protiv slobode pojedinca.

10. Diktatura je stanje u kojem se do jučer razumni i pristojni ljudi odvaže reći da ovdje nije riječ o slobodi, nego o virusu. Izvan diktature ne postoji stanje u kojemu nije riječ o slobodi, ne postoji stanje kada vrijeme za slobodu tek treba doći. Svaki razgovor o budućoj slobodi stanje je neslobode. Sloboda je sloboda samo u sadašnjosti. I u prošlosti.

11. Diktatura nikad ne biva okončana slobodnom voljom diktatora. Nakon što je jednom uvedena, diktatura ostaje trajno, samo mijenja forme, preoblači se i maskira.

12 Jednom suspendirana sloboda trajno je suspendirana sloboda. Onaj tko danas ne želi razgovarati o slobodi, nije sugovornik s kojim bismo o slobodi mogli razgovarati sutra. Jer sutra će njegov govor o slobodi biti dodatno obilježen načinom mišljenja kreiranim u uvjetima diktature. Konačno, virus nije pobijeđen. Virus ne može biti pobijeđen, ali mi smo u borbi, mi smo vječno na putu da ga pobijedimo.

Miljenko Jergović 19. 03. 2020.
User avatar
cvrčak_na_hedonizmu
Posts: 7386
Joined: 12/03/2012 18:04

#12 Re: Pandemija, politički aspekt

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

dobar osjecaj wrote: 20/03/2020 14:36 Između razgovora s osobom koja uznemireno kao i uvijek "traži štelu" da na virus testira nekog ko je bitniji od drugih i raznih dnevih zapažanja, pročitah i ovo.
Dvanaest teza o diktaturi
Teofilu Pančiću, posvećeno

1. Diktatura započinje kada većina onih koji od sebe daju glasa podrže odluku o diktaturi.

2. Imaju potrebu reći da inače ne podržavaju diktatorski režim, u vrijeme demokracije nisu njegovi glasači, daleko od toga. Ali situacija je naprosto takva.

3. Premda je većina podržala režim u suspenziji demokracije – jer “situacija je naprosto takva” – diktaturom ustanovljeni podržavatelji režima glasno će se i veoma grubo okomiti na svakog tko se, recimo u ime slobode, odvaži da ospori diktat režima. To će učiniti premda takav pojedinac nema nikakvu moć da ospori odluku o diktaturi, niti njegovo mišljenje ima ikakvu podršku u javnosti. Na taj način oni ostvaruju važan smisao svake diktature: (simbolički) strijeljaju, vješaju, giljotiniraju unutarnje neprijatelje.

4. Diktatura započinje kada neka politička grupacija postupi protivno ranije prihvaćeno društvenoj proceduri, Ustavu, društvenom dogovoru, rezultatu parlamentarnih izbora, i kada većina javnosti iskaže prešutnu ili glasnu podršku takvoj odluci. Svaka diktatura u ljudskoj povijesti izraz je najvišeg društvenog interesa, jer se njome štite smrtno ugroženi interesi društvene zajednice, naroda, rase, ili se, recimo, štiti općenarodno zdravlje koje je ugroženo virusom.

5. Nema razlike među diktaturama. Diktatura započinje kada većina zahvaćenih glasno pristane na to da postoje dobri i loši razlozi za diktaturu.

6. Zar netko ima nešto protiv vojske i policije? Diktatura započinje kada se samo onaj jedan pojedinac usuđuje reći da ima nešto protiv vojske i policije, da ima nešto protiv onih koji postavljaju takva pitanja, kao i da slobodu neometanog postavljanja takvih pitanja smatra diktaturom.

7. Svaka diktatura je privremena, jer je svakoj diktaturi, uključujući Hitlerovu i Staljinovu diktaturu, cilj rajsko stanje bez diktature. Tako je i s diktaturom koja se uspostavlja zbog covida-19. Čim virus bude pobijeđen, diktatura će biti dokinuta. Samo diktator zna kad prestaju razlozi za diktaturu i kad počinje komunizam. Taj je trenutak daleko negdje u vječnosti.

8. Prvi zreli simptom diktature jest: do jučer razumni i pristojni ljudi, inteligentni i obrazovani, tvrde posve nevjerojatne, nerazumne stvari. Recimo, da vlasti u Velikoj Britaniji (Švedskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj…) u borbi protiv virusa primjenjuju metode koje nisu diktatorske zato što ih nije briga za starce i bolesne, te za smrtnu pogibelj u koju ih dovodi covid-19. Do jučer razumni i pristojni ljudi time tvrde da diktatorske vlasti u Hrvatskoj i Srbiji, za razliku od vlasti u Velikoj Britaniji, vode računa o starim i bolesnim, i o njihovoj dobrobiti. Suština diktature je da se ljude natjera da vjeruju ono što je posve nevjerojatno, što je protivno razumu i što će u onoga jednog pojedinca koji na to ne pristaje izazvati strah.

9. Strah od diktature nije strah od diktatora, od njegove vojske i policije, od prijekih sudova. Strah od diktature je strah od ljudi koji su do jučer djelovali razumno i pristojno. Njihov konačni argument za diktaturu jest: naš narod nije kao narod u Velikoj Britaniji, Singapuru, Švedskoj, Tunguziji, naš narod je primitivan i nediscipliniran, pa zato diktatura. Diktatura nikad nije protiv naroda, diktatura je protiv slobode pojedinca.

10. Diktatura je stanje u kojem se do jučer razumni i pristojni ljudi odvaže reći da ovdje nije riječ o slobodi, nego o virusu. Izvan diktature ne postoji stanje u kojemu nije riječ o slobodi, ne postoji stanje kada vrijeme za slobodu tek treba doći. Svaki razgovor o budućoj slobodi stanje je neslobode. Sloboda je sloboda samo u sadašnjosti. I u prošlosti.

11. Diktatura nikad ne biva okončana slobodnom voljom diktatora. Nakon što je jednom uvedena, diktatura ostaje trajno, samo mijenja forme, preoblači se i maskira.

12 Jednom suspendirana sloboda trajno je suspendirana sloboda. Onaj tko danas ne želi razgovarati o slobodi, nije sugovornik s kojim bismo o slobodi mogli razgovarati sutra. Jer sutra će njegov govor o slobodi biti dodatno obilježen načinom mišljenja kreiranim u uvjetima diktature. Konačno, virus nije pobijeđen. Virus ne može biti pobijeđen, ali mi smo u borbi, mi smo vječno na putu da ga pobijedimo.

Miljenko Jergović 19. 03. 2020.
Sto bi pametnjakovici rekli, jos jedna teorija zavjere :D
User avatar
Challenger_
Posts: 13551
Joined: 05/03/2013 21:09
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
Contact:

#13 Re: Pandemija, politički aspekt

Post by Challenger_ »

- Iran pokreće inicijativu da se biolaboratoriji Pentagona protjeraju iz Azije

Image
101 iranski stručnjak, specijaliziran na polju zaraznih i plućnih bolesti, astme i alergije, potpisao je pismo koje je upućeno liderima Gruzije, Iraka, Kirgistana, Kazahstana, Pakistana i Afganistana, pozivajući ih da poduzmu hitne akcije u jeku ubrzanog širenja virusa Covid-19....
:arrow: LINK
:arrow: LINK
:arrow: LINK
:arrow: LINK
The 51st State
Posts: 16743
Joined: 12/01/2008 12:06

#14 Re: Pandemija, politički aspekt

Post by The 51st State »

kinu izolovati od svjetske zajednice i nabiti im sve moguce sankcije dok ne prestanu ugrozavati svjetsko zdravlje.
The 51st State
Posts: 16743
Joined: 12/01/2008 12:06

#15 Re: Pandemija, politički aspekt

Post by The 51st State »

Challenger_ wrote: 21/03/2020 12:40 - Iran pokreće inicijativu da se biolaboratoriji Pentagona protjeraju iz Azije

Image
101 iranski stručnjak, specijaliziran na polju zaraznih i plućnih bolesti, astme i alergije, potpisao je pismo koje je upućeno liderima Gruzije, Iraka, Kirgistana, Kazahstana, Pakistana i Afganistana, pozivajući ih da poduzmu hitne akcije u jeku ubrzanog širenja virusa Covid-19....
:arrow: LINK
:arrow: LINK
:arrow: LINK
:arrow: LINK
iran nema pravo glasa, nose sa ovom krizom kao sjeverna koreja malte ne, s obzirom na kolicinu para koju trose na ratove koje vode po regionu dosli su u situaciju da nemaju resursa da zastite svoje gradjanstvo.
User avatar
King Theoden
Posts: 14454
Joined: 21/11/2018 13:15

#16 Re: Pandemija, politički aspekt

Post by King Theoden »

The 51st State wrote: 21/03/2020 12:53 kinu izolovati od svjetske zajednice i nabiti im sve moguce sankcije dok ne prestanu ugrozavati svjetsko zdravlje.
Da, ali ako nauka dokaže da je virus stvarno krenuo sa pijace u wuhanu.
Veliki je broj naučnika koji tvrdi da se radi o virusu iz laboratorije.
Ako je stvarno iz wuhana, onda prekinuti sve diplomatske veze sa kinom dok ne srede jebeno sranje u svojoj avliji.
Živimo u XXI vijeku i gledamo kineske tržnice kojih bi se postidio i stari rim.
The 51st State
Posts: 16743
Joined: 12/01/2008 12:06

#17 Re: Pandemija, politički aspekt

Post by The 51st State »

King Theoden wrote: 21/03/2020 14:01
The 51st State wrote: 21/03/2020 12:53 kinu izolovati od svjetske zajednice i nabiti im sve moguce sankcije dok ne prestanu ugrozavati svjetsko zdravlje.
Da, ali ako nauka dokaže da je virus stvarno krenuo sa pijace u wuhanu.
Veliki je broj naučnika koji tvrdi da se radi o virusu iz laboratorije.
Ako je stvarno iz wuhana, onda prekinuti sve diplomatske veze sa kinom dok ne srede jebeno sranje u svojoj avliji.
Živimo u XXI vijeku i gledamo kineske tržnice kojih bi se postidio i stari rim.
ne sumnjam da kineska nauka nece priznati naucne rezultate internacionalne nauke u konkretnom slucaju, tj. otice na politicki teren sto i vec jesu sa teorijom o plantanju virusa od strane amerikanaca. uostalom kakva je to drzava primjer doktora koji je upozorio svijet na opasnost, meni se cini da ga je mrak pojeo. nema tu manevarskog prostora, odgovor mora biti odlucan i beskompromisan.
User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 41193
Joined: 29/06/2011 23:39

#18 Re: Pandemija, politički aspekt

Post by dječak sa šibicama »

Na nesrecu doticnog kineskog doktora, nije bio Amerikanac :(

U tom slucaju bi ga izvelo pred kongresni odbor, optuzilo da podriva nacionalnu sigurnost objavom dokumenata i snimaka kojima je cijeli svijet upoznao sa cinjenicom da "nasi dobri decki" rokaju po kome pozele, ubijaju iz zabave po Iraku, Afganistanu, ubijaju novinare, engejdz engejdz ha ha ha, i zatvorilo dozivotno da ne siri pricu dalje.
The 51st State
Posts: 16743
Joined: 12/01/2008 12:06

#19 Re: Pandemija, politički aspekt

Post by The 51st State »

to to, bolesna paranoja do kraja i glupavi whataboutisam
User avatar
oaza85
Posts: 1734
Joined: 25/06/2018 09:10
Location: Rogatica Pekara Centar

#20 Re: Pandemija, politički aspekt

Post by oaza85 »

The 51st State wrote: 21/03/2020 12:53 kinu izolovati od svjetske zajednice i nabiti im sve moguce sankcije dok ne prestanu ugrozavati svjetsko zdravlje.
Da im je ovo prvi put, pa pomislio bi hajde de...mozda im neko podvalio.
Svako malo neki qratz smuckaju i onda se svi hvatami za glavu.
Podrzavam izolaciju i sankcije, zid okolo i nek se gone u tri pm i oni i njihovi ping pong virusi.
User avatar
xoklix
Posts: 2492
Joined: 16/01/2018 16:07

#21 Re: Pandemija, politički aspekt

Post by xoklix »

Challenger_ wrote: 19/03/2020 22:20 - Pomoć Italiji i Francuskoj ne stiže ni od USA i NATO, ni od Njemačke i EU, već upravo od - Kine:
Pomoć Europi stiže - iz Kine: Više od milijun maski i rukavica donirano je Francuskoj, medicinska oprema Italiji, tim kineskih medicinskih radnika već je na terenu u Milanu

Kina, koja u ovom trenutku stoji bolje od Europe kada je riječ o krizi koronavirusa, sada postaje važna u europskoj borbi protiv virusa - naime, kako je potvrdio francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, tijekom jučerašnjeg dana iz Kine stigla je isporuka 1 milijuna kirurških maski i rukavica. Prvi od dva zrakoplova stigao je jučer preko Belgije, a drugi se očekuje danas.

Prošlog tjedna Kina je poslala i zrakoplov medicinske opreme za Italiju, a tijekom jučerašnjeg dana u Milano je stigao i tim kineskog medicinskog osoblja koji će pomoći u suzbijanju trenutačno najvećeg globalnog žarišta. Predsjednik talijanskog Crvenog križa, Francesco Rocca, poručio je kako Italija u ovom trenutku očajno treba pomoć te kako je iznimno zahvalna na svakoj donaciji u ovo teško vrijeme.
The Guardian, eforum.org, advance.hr

- Kineska pomoć, šire:
China sends doctors and masks overseas as domestic coronavirus infections drop

As countries struggle to respond to the pandemic, China portrays itself as a global benefactor

In the last few weeks, China has donated coronavirus testing kits to Cambodia, sent planeloads of ventilators, masks and medics to Italy and France, pledged to help the Philippines, Spain and other countries, and deployed medics to Iran and Iraq.
:arrow: LINK
Šalju jer su glavni krivci za ovo.
EU mora donijeti odluku kojom bi na 2 godine zabranila prodaju posrnulih EU firmi Kinezima,Amerima itd.
User avatar
GandalfSivi
Posts: 18508
Joined: 09/09/2006 00:38
Contact:

#22 Re: Pandemija, politički aspekt

Post by GandalfSivi »

Vidim nekima je svanulo. I bajram i bozic i nova godina i prvi maj u jednom. Ali hajde, to sasvim dovoljno kaze o takvima, ne bih dalje...
User avatar
King Theoden
Posts: 14454
Joined: 21/11/2018 13:15

#23 Re: Pandemija, politički aspekt

Post by King Theoden »

The 51st State wrote: 21/03/2020 14:05 uostalom kakva je to drzava primjer doktora koji je upozorio svijet na opasnost, meni se cini da ga je mrak pojeo.
Odlično rečeno :thumbup:
Kobejagi obolio i umro od korone :lol:
Osim toga, imaš dovoljno stručnjaka koji tvrde da se virus nije pojavio koncem decembra, nego čak u oktobru.
Njihova vlast se boji naroda i gubljenja imidža pred istim.
Zato su i krili.
Ali, ponavljam, pratim ozbiljne ljude koji tvrde da je virus ubačen u kinu.
Možda jeste, možda nije. Nekad ćemo saznati.
Bitno je da se to ima na umu.
User avatar
Janjicar
Posts: 5459
Joined: 04/08/2011 13:23
Location: Tuzla :)

#24 Re: Pandemija, politički aspekt

Post by Janjicar »

King Theoden wrote: 21/03/2020 14:55
The 51st State wrote: 21/03/2020 14:05 uostalom kakva je to drzava primjer doktora koji je upozorio svijet na opasnost, meni se cini da ga je mrak pojeo.
Odlično rečeno :thumbup:
Kobejagi obolio i umro od korone :lol:
Osim toga, imaš dovoljno stručnjaka koji tvrde da se virus nije pojavio koncem decembra, nego čak u oktobru.
Njihova vlast se boji naroda i gubljenja imidža pred istim.
Zato su i krili.
Ali, ponavljam, pratim ozbiljne ljude koji tvrde da je virus ubačen u kinu.
Možda jeste, možda nije. Nekad ćemo saznati.
Bitno je da se to ima na umu.
:lol: :lol:
Zavjera Južnog Sudana kako bi preuzeo lidersku ulogu u svijetu...
User avatar
King Theoden
Posts: 14454
Joined: 21/11/2018 13:15

#25 Re: Pandemija, politički aspekt

Post by King Theoden »

Šta je jadan, šta se smiješ?
Eno horstel uveliko bruji o mogućnosti da je virus ubačen.
A ko poznaje njegov rad za vladu, veze koje ima u svijetu koje završavaju u visokim krugovima, taj zna da taj čovjek ne priča onako napamet.
Locked