Leti riba - pliva ptica 2014.

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
zunazu
Posts: 1429
Joined: 02/11/2014 11:20

#1 Leti riba - pliva ptica 2014.

Post by zunazu »

U organizaciji Ekološkog društva za zaštitu i uzgoj ptica Sarajevo jučer je otvorena tradicionalna izložba golubova, ptica i akvarijskih ribica pod nazivom "Leti riba - pliva ptica". Ove izložbe održavaju se već 60 godina, a nakon više decenija vratili su se u Bosanski kulturni centar, gdje su se izložbe održavale 1960-ih godina, piše Klix, prenosi Ptice.info.

Image

Uprkos svim poteškoćama s kojima se suočavaju, ljubitelji ptica, golubova i akvarijskih ribica uspjeli su i ovaj put organizovati lijepu izložbu.

- Osnovni cilj je edukacija prije svega mladih o vrstama ptica i golubova koji obitavaju na ovim prostorima i koje uzgajamo, te da ih upoznamo s jedinom autohtonom vrstom sarajevskog goluba - prevrtačem, kojeg su priznale sve svjetske organizacije. Mi smo sa tim golubom osvajali medalje na mnogim evropskim i svjetskim izložbama, a na ovim prostorima on obitava nekih 150 godina - rekao je Sead Đozo, predsjednik Ekološkog društva za zaštitu i uzgoj ptica Sarajevo.

Društvo je osnovano 1929. godine i među najstarijim je na Balkanu. I pored teških vremena kroz koja su prošli tokom Drugog svjetskog rata i tokom proteklog rata, nastavili su raditi. Ljubav uzgajivača prema pticama i golubovima dovela ih je do ovdje. Među njima je i Nusret Halilbašić koji uzgaja kanarince i savezni je sudija za ocjenjivanje pjevanja kanarinaca. Ptice je počeo uzgajati sa sedam godina, kada mu je otac donio pticu iz gnijezda, koju je othranio.

- To ptiče mu je bilo toliko privrženo da je jelo iz ruke i pjevalo. To me je opčinilo pa sam paralelno sa školovanjem odgajao ptice. Prošao sam sve faze i lično volim ptice koje lijepo pjevaju. Svoju ljubav prema pticama prenio sam na ljude oko sebe i sretan sam zbog toga jer mislim da je to odlična psihoterapija koja zahtijeva pet minuta vašeg vremena dnevno - rekao je Halilbašić.

U izložbi učestvuje 30 izlagača iz Sarajeva, Tuzle, Travnika, Zenice, Mostara i Travnika. Najuspješniji izlagač bit će nagrađen peharom, medaljom i diplomama.

Izložba "Leti riba - pliva ptica" se održava u Bosanskom kulturnom centru i biće zatvorena u nedjelju.

Klix - Ptice.info
User avatar
corsa
Posts: 2579
Joined: 15/12/2005 10:35
Location: Sarajevo

#2 Re: Leti riba - pliva ptica 2014.

Post by corsa »

Pa ovo se trebalo ranije najaviti. Bas sam se pitao hoce li biti ove godine. Jeli zavrseno?
User avatar
zunazu
Posts: 1429
Joined: 02/11/2014 11:20

#3 Re: Leti riba - pliva ptica 2014.

Post by zunazu »

Slabo je najavljeno. Koliko sam upratio imali su vijest Ornitološki savez, Klix i Ptice.info.
Post Reply