KULIN BAN

User avatar
Novi_Nick
Posts: 2946
Joined: 24/08/2003 00:00

#1 KULIN BAN

Post by Novi_Nick »


Autor priloga: nick @ Sanjica

Prije osamstotina ljeta...Na pocetku svijeta, osvanuo divan dan. Dobro jutro Kulin Bane...vice narod na sve strane. Dobro jutro,Dobar dan...odgovara Kulin Ban. Kao da je Sudnji dan. Reci nama Kulin Bane...kakve Bosna ceka dane. Zamisli se Kulin Ban...kao da je Sudnji dan. Kada dodju teski dani - nikom nece teze biti. A kad dodju dani srece - nikom bolje biti nece, rece mudri Kulin Ban...kao da je Sudnji dan. Od Kulina Bana... ...pa do danasnjeg dana.
Kulin Ban je nas Bosanskohercegovacki Kralj svih vremena od postanka BH drzave pa sve do danas a bogami i u buducnosti BiH.

Hvala ti @ Sanjice za ovako lijep prilog. :-)

Vas komentar, pisite sto vise i postavite ovdje sve moguce info, slike, mape itd u vezi Kulin Ban-a. :)
User avatar
Drvosjeca iz Dejcica
Posts: 16757
Joined: 23/06/2004 15:46
Location: Sarajevo

#2

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

"Veliki ban bosanski, vladao je od 1180. do 1204. i stekao poštovanje velikog vođe u bošnjačkoj historiji. Sačuvani fragmenti svjedočenja o ban Kulinovoj vladavini govore o 24 godine mira i nastojanja da Bosna ekonomski prosperira. Kulin banov trgovački ugovor s Dubrovnikom, čuvena povelja Kulina bana, sklopljena 1189, poticala je dubrovačke trgovce na eksploataciju bosanskih rudnika. Ovaj ugovor je najstariji poznati državni dokument pisan na narodnom jeziku. Ova povelja nedvosmisleno pokazuje da je u vrijeme njenog izdavanja, krajem XII stoljeća, na tlu Bosne postojala državna sa svojom osobenom organizacijom vlasti i određenim pravnim sistemom. Ugovorom se uređuje jedna već uhodana praksa trgovačkog prometa i veza Bosne sa Dubrovnikom. Tri glavna trgovačka centra u to doba bila su Vrhbosna, Visoko i Drijeva (Narenta), na lijevoj obali Neretve, kod ušća rijeke Krupe. U doba Kulina bana, Bosanska se država prostirala od Drine do Grmeča, sa oblastima Bosnom, Usorom, Soli i Donjim Krajima oko Sane. Ban Kulin je vjerovatno najtipičnija ličnost srednjovjekovne Bosne i jedini je Bosanski vladar koji je ostao sačuvan u savremenoj bošnjačkoj tradicionalnoj narodnoj poslovici: "Od Kulina bana i dobrijeh dana."

Ban Kulin je, zajedno sa familijom, i rodbinom, kao i ostali Bošnjaci toga doba, bio pripadnik heretičkog učenja u Bosni. O tome je papu Inocenta III 1199 godine prvi izvijestio zetski knez Vukan, stariji sin velikog raškog župana Stefana Nemanje. Razlog iza Vukanovog čina je bio politički. Naime, do srpske prijestolne krize došlo je kada se 1196 veliki župan Stefan Nemanja, protivno tadašnjem redu naslijeđa, preskočivši najstarijeg sina Vukana, odrekao vlasti u korist srednjeg sina Stefana, koji ja kao zet bizantskog cara imao političku prednost nad starijim bratom. Vukan je od oca umjesto očekivanog prijestolja dobio na upravu Zetu i Trebinje, sa titulom "velikog kneza." Uvrijeđen i nezadovoljan, Vukan se povezao sa ugarskim kraljem Emerikom i uz njegovu podršku nekoliko se godina borio za prijestolje protiv mlađeg brata. U sklopu te borbe treba gledati i Vukanovo pismo papi 1199 u kojemu je iznio čitav niz optužbi protiv plemenitog Bošnjaka, Kulina bana. Iza niza vjerskih optužbi protiv Kulina bana i bosanskih heretika, krili su se i konkretni politički motivi i ciljevi. Ukoliko bi kralj Emerik uspio svrgnuti Kulina, onda bi na mjesto bosanskog bana mogao doći sam Vukan, kao Emerikov saveznik i pravovjernik koji priznaje papu i rimsku crkvu kao pravu i jedinu. Time bi srpski knez Vukan došao u posjedstvo Bosne.

I sam kralj Emerik je imao negativan stav prema Kulinu banu, te se u jednom pismu žalio papi da je ban Kulin upao u Srbiju i odveo "neke kršćane" u ropstvo kao podanike ugarske krune, te da prijeti da će i "preostali dio zemlje uzeti." Jasno je da Kulin ban nije bio nikakav ugarski vazal, nego, za razliku od svog prethodnika bana Borića, nije bio ni politički povezan sa ugarskim kraljem. Nakon što je 1202 pomogao Vukanu da zbaci Stefana, ugarski kralj je smatrao da se može okrenuti Bosni i dovesti je u svoju političku zavisnost. Da zaobiđe mogući križarski rat, lukavi i oprezni bošnjački vođa Kulin ban, odmah je pokazao volju da u pogledu vjere prihvati sve što od njega traži rimska kurija. Papa je početkom aprila 1203 godine poslao svog izaslanika u Bosni da ukaže na bosansko navodno krivovjerje. Na Bilinom polju (kod Zenice) održan je sabor sa starješinama krstjana, banom Kulinom, njegovim časnicima i brojnim bošnjacima. Papa je pod prijetnjom križarskog rata i istrebljena bošnjačkih heretika tražio da se Bošnjaci odreknu svog heretičkog učenja i prakse. Time je mudri Kulin ban potpisao akt o odbacivanju heretičkog učenja u Bosni. Čin odricanja od heretizma pokazao se samo kao Kulin banov taktički potez, povučen u samoodbrani da bi se izbjegla opasnost križarskog rata protiv bošnjačkih heretika. Treba imati u vidu da je Sabor na Bilinom Polju održan u vrijeme IV. križarskog rata 1202-1204 i mudri taktički potezi Kulina bana spasili su Bosnu od križara. Uslijed svih ovih prijetnji i vanjskih pritisaka, bošnjački narod se ipak nije odrekao svog vjerskog učenja."
User avatar
Drvosjeca iz Dejcica
Posts: 16757
Joined: 23/06/2004 15:46
Location: Sarajevo

#3

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Image

Univerzitetski profesor iz Tuzle "otkrio" je 1991. godine u ruskom muzeju povelju Kulina bana, trgovački dokument u kojem je prvi put spomenuta Bosna kao država.

Zasto niko iz nadleznih institucija ne trazi povrat ovog izuzetno vaznog dokumenta?

:( :( :(
Panasonic
Posts: 1299
Joined: 22/07/2004 22:39
Location: Sarajevo

#4

Post by Panasonic »

Drvosjeca iz Dejcica, poslat je zahtjev cini mi se, za povrat povelje Kulina bana.

Problem je u tome, sto svaka drzava zeli da ima takvo historijsko bogatstvo, tako ces i u muzeju u Berlinu naci mnostvo antikviteta iz starog Egipta.
Prenj
Posts: 7014
Joined: 20/07/2004 08:59

#5

Post by Prenj »

Pitate li se ikada zasto je kraljevski grad Bobovac zapusten i od drzave i od naroda?
mr__bosnjak
Posts: 2890
Joined: 01/06/2005 12:52
Location: Svedska

#6

Post by mr__bosnjak »

Veliki Vladar kojeg moramo uvijek pamtiti... Na nama je da njegovo nasljedstvo drzave ocuvamo. A htio bih i znati vise o njemu ali se bas nezna toliko...
Milanbxl
Posts: 10
Joined: 14/09/2005 01:32

#7

Post by Milanbxl »

Prenj wrote:Pitate li se ikada zasto je kraljevski grad Bobovac zapusten i od drzave i od naroda?
prc Milojko !!!

http://www.turizam-zdk.net/web-eng/inde ... &g=8&kh=25

... ali... ovo je ipak tvoje ..... :zzzz:


Image
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...
Posts: 304
Joined: 01/10/2005 21:59
Location: Sarajevo
Contact:

#8

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

moderator wrote:Milanbxl = savjest

:-)
Vraca se covek veri pradedovskoj!!! :D
User avatar
pape
Posts: 6833
Joined: 21/08/2003 00:00
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#9

Post by pape »

moderator wrote:Milanbxl = pravda30 = savjest
:-)
:lol: :lol: :lol: E bas mu ne date mira, .... :oops: :zzzz:
meatoverhere
Posts: 415
Joined: 09/03/2005 05:47

#10

Post by meatoverhere »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Image

Univerzitetski profesor iz Tuzle "otkrio" je 1991. godine u ruskom muzeju povelju Kulina bana, trgovački dokument u kojem je prvi put spomenuta Bosna kao država.

Zasto niko iz nadleznih institucija ne trazi povrat ovog izuzetno vaznog dokumenta?

:( :( :(
Zato sto je pisana na bosancici, a mi se osipamo od svega sto podsjeca na cirilicu.
emric
Posts: 1211
Joined: 21/03/2018 18:03

#11 Re: KULIN BAN

Post by emric »

Kulin ban je bio bosanski ban koji je vladao Bosnom od 1180. do 1204. godine. Poznat je po svojoj povelji. Bio je jako značajan vladar. Za vrijeme njegove vladavine Bosna doživljava razvoj. Ostao je jako upamćen u narodu, pa tako postoji izreka Od Kulina bana i dobrijeh dana. Povelja bosanskog bana Kulina je napisana 29. augusta 1189. godine na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosančicom. Ovaj dokument je ne samo najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument nego i jedan od najstarijih državnih dokumenata kod svih južnoslavenskih naroda i država.

User avatar
Kolinda
Posts: 5443
Joined: 08/01/2015 13:24

#12 Re: KULIN BAN

Post by Kolinda »

Jeli to onaj Ban kome su u Tuzli izbacili u ime oca i sina i svetoga duha te evanđelje sa kraja povelje...da slučajno netko nebi pomislio da je bio kršćanin 8-)
User avatar
Leverage
Posts: 9554
Joined: 27/05/2018 16:32

#13 Re: KULIN BAN

Post by Leverage »

Ja sam Kulin ban
Ja sam musliman
swanfilter
Posts: 8012
Joined: 06/06/2008 18:52

#14 Re: KULIN BAN

Post by swanfilter »

Kolinda wrote:Jeli to onaj Ban kome su u Tuzli izbacili u ime oca i sina i svetoga duha te evanđelje sa kraja povelje...da slučajno netko nebi pomislio da je bio kršćanin 8-)
Jeste, Kitarovicka, to je taj ...
User avatar
Kejn
Posts: 2630
Joined: 24/09/2016 12:24
Location: Sarajevo Temple Prime. U prvom safu

#15 Re: KULIN BAN

Post by Kejn »

To je onaj što je prešao na katoličanstvo pod prisilom...
Hafis
Posts: 17983
Joined: 18/07/2013 12:40
Location: južno, niz Ivan

#16 Re: KULIN BAN

Post by Hafis »

Kolinda wrote:Jeli to onaj Ban kome su u Tuzli izbacili u ime oca i sina i svetoga duha te evanđelje sa kraja povelje...da slučajno netko nebi pomislio da je bio kršćanin 8-)
To na početku ''U ime Oca i Sina i Svetog Duha'' i na kraju spominjanje Ivana Krstitelja i Evanđelje je sporno. Tko zna tko je to kasnije nadodao...ili je lukavi ban htio zavarati još lukavije Dubrovčane. Jer i najmanje maksumče zna da Kulin nije bio kršćanin, već pripadnik Bosanske crkve koja je po svojem teološkom diskursu i filozofski formuliranim uvjerenjima bila najbliža Islamu, kako danas govore domaći stručnjaci.
Tako da ne treba da čudi zašto se ovdje Islam najdublje implementirao, za razliku recimo od Hrvatske, Gčke, Srbije, Bugarske, Rumunije, i ostalih dijelova bivšeg otomanskog carstva, jer su tu prije Turaka bile već ukorjenjene kršćanske religije sa svojim snažnim utjecajem .
Hafis
Posts: 17983
Joined: 18/07/2013 12:40
Location: južno, niz Ivan

#17 Re: KULIN BAN

Post by Hafis »

A kako su ovi ''stručnjaci'' zadnjih godina počeli razvlačiti u sve dalju prošlost dolazak islama na ove prostore, nije isključeno da je Kulin ban u stvarnosti bio musliman Hanefijskog mezheba koji je za potrebe napretka svoje banovine u kontaktima sa susjedima ponekad znao glumiti kršćanina.
Otuda i ovo ''u ime Oca i Sina i Duha svetoga u dokumentima.
User avatar
Challenger_
Posts: 13551
Joined: 05/03/2013 21:09
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
Contact:

#18 Re: KULIN BAN

Post by Challenger_ »

Hafis wrote:To na početku ''U ime Oca i Sina i Svetog Duha'' i na kraju spominjanje Ivana Krstitelja i Evanđelje je sporno..
Ako ćemo baš mak na konac, nije Ivan. Pa je još "spornije".
User avatar
insomnia78
Posts: 61961
Joined: 03/04/2011 14:43

#19 Re: KULIN BAN

Post by insomnia78 »

Hafis wrote:A kako su ovi ''stručnjaci'' zadnjih godina počeli razvlačiti u sve dalju prošlost dolazak islama na ove prostore, nije isključeno da je Kulin ban u stvarnosti bio musliman Hanefijskog mezheba koji je za potrebe napretka svoje banovine u kontaktima sa susjedima ponekad znao glumiti kršćanina.
Otuda i ovo ''u ime Oca i Sina i Duha svetoga u dokumentima.
Onda je biJo sija. Imaju oni tu tukju :lol:
User avatar
Kolinda
Posts: 5443
Joined: 08/01/2015 13:24

#20 Re: KULIN BAN

Post by Kolinda »

Hafis wrote:
Kolinda wrote:Jeli to onaj Ban kome su u Tuzli izbacili u ime oca i sina i svetoga duha te evanđelje sa kraja povelje...da slučajno netko nebi pomislio da je bio kršćanin 8-)
To na početku ''U ime Oca i Sina i Svetog Duha'' i na kraju spominjanje Ivana Krstitelja i Evanđelje je sporno. Tko zna tko je to kasnije nadodao...ili je lukavi ban htio zavarati još lukavije Dubrovčane. Jer i najmanje maksumče zna da Kulin nije bio kršćanin, već pripadnik Bosanske crkve koja je po svojem teološkom diskursu i filozofski formuliranim uvjerenjima bila najbliža Islamu, kako danas govore domaći stručnjaci.
Tako da ne treba da čudi zašto se ovdje Islam najdublje implementirao, za razliku recimo od Hrvatske, Gčke, Srbije, Bugarske, Rumunije, i ostalih dijelova bivšeg otomanskog carstva, jer su tu prije Turaka bile već ukorjenjene kršćanske religije sa svojim snažnim utjecajem .
Ma dobro sve to kraju, nego zašto oni izbaciše ovo s početka i ono s kraja? Ipak se Tuzla pored toga što glasi za kraj sa najviše smoga u Europi po m3 prostora nakon Sarajeva i Zenice i dalje smatra za no.1 po multikulturalnosti ali u Stocu na centrali što bi kazali kod nas...
Hafis
Posts: 17983
Joined: 18/07/2013 12:40
Location: južno, niz Ivan

#21 Re: KULIN BAN

Post by Hafis »

Challenger_ wrote:
Hafis wrote:To na početku ''U ime Oca i Sina i Svetog Duha'' i na kraju spominjanje Ivana Krstitelja i Evanđelje je sporno..
Ako ćemo baš mak na konac, nije Ivan. Pa je još "spornije".
Mak na Dizdara.
Ivan, Jovan, Ištvan, John, Janez, Hans, Jan...kako hoćeš...uglavnom Krstitelj.
Interesantno, možda i najčešće ljudsko ime na planetu.
User avatar
Challenger_
Posts: 13551
Joined: 05/03/2013 21:09
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
Contact:

#22 Re: KULIN BAN

Post by Challenger_ »

Hafis wrote:
Challenger_ wrote:
Hafis wrote:To na početku ''U ime Oca i Sina i Svetog Duha'' i na kraju spominjanje Ivana Krstitelja i Evanđelje je sporno..
Ako ćemo baš mak na konac, nije Ivan. Pa je još "spornije".
Mak na Dizdara.
Ivan, Jovan, Ištvan, John, Janez, Hans, Jan...kako hoćeš...uglavnom Krstitelj.
Interesantno, možda i najčešće ljudsko ime na planetu.
Kakav Ištvan ili John. Reci kako piše u povelji, a piše Jovan. Vidiš da si isti kao oni koje ismijavaš.
Hafis
Posts: 17983
Joined: 18/07/2013 12:40
Location: južno, niz Ivan

#23 Re: KULIN BAN

Post by Hafis »

Kolinda wrote: Ma dobro sve to kraju, nego zašto oni izbaciše ovo s početka i ono s kraja? Ipak se Tuzla pored toga što glasi za kraj sa najviše smoga u Europi po m3 prostora nakon Sarajeva i Zenice i dalje smatra za no.1 po multikulturalnosti ali u Stocu na centrali što bi kazali kod nas...
Ma nije baš tako sve crno bilo. Moram priznati da se domaća javnost pobunila, pa i u Tuzli. Sjećam se toga dobro.
User avatar
kmirsad
Posts: 16992
Joined: 16/03/2008 14:10

#24 Re: KULIN BAN

Post by kmirsad »

Meni su Bogu mili zakon... baš mi se sviša... imal še njihovo kakvo Udruženje, NVO... otišao bi im da budem aktivisata... zavakufio bih im komad zemlje i manji kamenolom... :-D
User avatar
insomnia78
Posts: 61961
Joined: 03/04/2011 14:43

#25 Re: KULIN BAN

Post by insomnia78 »

Reci mu Denise. Kaki kurac Istvan. Cojk bio Srbin
Post Reply