Krivolov i krivolovci

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Prenj
Posts: 7014
Joined: 20/07/2004 08:59

#1 Krivolov i krivolovci

Post by Prenj »

Prije rata su nase planine bile bogate raznom divljaci.
Sada je tamo pustinja. Postalo je skoro nemoguce vidjeti srnu, divokozu, medvjeda, ...
Ako se pitate zasto je to tako, dio odgovora mozete pronaci i u sljedecoj vijesti:
Slovenski carinici zapljenili 16 kilograma heroina i 2600 smrznutih zaštićenih ptica

LJUBLJANA - Slovenska policija izvijestila je u petak o nekoliko zapljena droge i zaštićenih ptica koje je u zadnje vrijeme otkrila pri pokušaju ulaska u Sloveniju trojice državljana BiH preko Bregane.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare policijske uprave Krško, na graničnom je prijelazu Obrežje u utorak u automobilu njemačkih registarskih oznaka, koji je vozio 29-godišnji državljanin BiH, otkriveno je 30 paketića heroina ukupne težine 16 kilograma. Na osnovi zaplijenjene dokumentacije, vjeruje se da je osumnjičeni, protiv kojega je određen pritvor, drogu dobio u Crnoj Gori, a trebao ju je isporučiti u Španjolskoj.

Na istom je graničnom prijelazu početkom ovog mjeseca kod 44-ogodišnjeg BiH državljanina koji je kamionom prevozio trupce otkriveno više od 2.600 zamrznutih zaštićenih ptica, među njima najviše prepelica, a vjeruje se da ih je trebao predati u Italiji. U istom je vozilu nađeno i 20.000 sakrivenih cigareta.

U osobnom vozilu s austrijskim oznakama koje je vozio 32-godišnjak iz BiH otkriveno je pak šest paketa s indijskom konopljom koja je bila sakrivena u rezervnom kotaču.

(Hina)
superoperater
Posts: 11
Joined: 11/01/2006 22:00

#2

Post by superoperater »

Razlog zasto su nam sume i rijeke bezivotne lezi i u samim drustvima koja gazduju pojedinim lovnim/ribolovnim rejonima (rijekama i planinama). U Konjicu je slucaj da su clanovi Upravnog odbora ribolovnog drustva mahom krivolovci koje je cuvarska sluzba (podredjena istom ribolovnom drustvu) vise puta hvatala u krivolovu (npr. Rakitnica u vrijeme lovostaja). Ribolovno drustvo nije godinama odrzalo skupstinu i podnijelo izvjestaje (finansijske i narativne) sto je samo po sebi nezakonito. Niko od "provaljenih" clanova upravnog odbora nije ni pomislio da ponudi ostavku na tu funkciju (makar iz moralnih razloga) iako je to po propisima obavezno. Slicna situacija je i u lovackom drustvu. Uskoro (nadam se ) ce biti usvojen Zakon o lovstvu pa ce vjerovatno biti nekih pomaka, ali do tada nece ostati nista zivo u prirodi.
Post Reply