Demokratija i Odnos Muskarac-Zena Danas u BiH

Rasprave o filozofskim temama.

Moderator: Bloo

Post Reply
User avatar
krivorijek
Posts: 688
Joined: 13/02/2008 11:58
Location: Iščašenja ili preloma?

#1 Demokratija i Odnos Muskarac-Zena Danas u BiH

Post by krivorijek »

Mene zanima kako se odnos u slici "muskarac-zena" promijenio nakon ovih svih demokratskih silnih promjena koje, da budem potpuno iskren, dozivljavam kao nazadnost u koju smo htjeli-nehtjeli (oni jebiga jaci) svi mi uvuceni i lajemo jedni na druge, takmicimo se u sportovima "kome je teze", sto u prevodu znaci " ko je vise najebo", itd, itd, stvaraju se problemi gdje se, po civilizacijskom videnju stvari, nikakvi problemi vise ne bi trebali nalaziti, a prave se tamo (zamislite podjelu radne snage i (t)ko (t)ako gura na svoju stranu) gdje, civilizacijski gledano, nikad nikakvih problema nije nikad, ili vec odavno nije bilo.

Ali evo, sad ih ima! Nek' su nam ih oni napravili! Super i po!

Neka nam je nova kreativna politicka scena jos hiljadu godina ovako predana stvaralastvu, kreativnosti, a ponajprije transparentnosti, jednom plemenitom odnosu do covjeka (bio on komsija/susjed ili ucitelj/ucenik), ili npr. tom tzv. postenju, fair-playu,... Jednom rijecju: Humanizmu. On je taj koji je ponajprije zasluzan da se ova dehumanizirajuca elita pojavi razlicitim ljudima, koji zive na razlicitim mjestima i govore razlicitim jezicima, u obliku teksta u novinama ili slikom i tonom, tako jako providna, patrija(i ti)rhalno, ali i ocajno nazadna kao takva.

A tu barem ne bi trebalo biti problema! Pa mi smo bili napredni! Nekad!

Dakle, potvrduje se "teza": Problemi se prave gdje ih Nema - pravi Problemi Drustva su sistematski potisnuti ili se vecinskom voljom (nek nam je Bog dao Demokratiju) ignoriraju - Prave se novi Problemi.

Ukratko: Napravi Problem gdje ga Nema - Ne zamaraj se Pravim, Stvarnim ili Realnim Problemima - Napravi Nove Probleme!

To je Recept koji se godinama u BiH upotrebljava. Mislim da ce se mnogi sloziti da je ovo jedan od najprogresivnijih nastojanja jednog Drustva u cijeloj Historiji Covjecanstva. Priblizavamo se samoj sustini vladajuce psihologije koja je i na Zapadu prisutna. Rasizam npr. Good news: nismo sami!!! Mi smo spremni, o Jurop!

Ovo je jedna tema za koju se ja nadam obuhvatiti veliki drustveni sloj ljudi razlicite orjentacije koji se preddemokratske BiH jos sjecaju, ljude iz razlicitih oblasti specijalizacije, zanimanja, karaktera, dioptrije, broja cipela...da podijele sa svima njihova razmisljanja o dolasku Demokratije u nase Malo Misto i kako se sve to dramaticno odrazilo na danasnji odnos vecinskog stanovnistva do pradavnog, prasustinskog, prirodnog principa: Muskarac-Zena. Ko je jaci? Ko vodi i koliko?
User avatar
krivorijek
Posts: 688
Joined: 13/02/2008 11:58
Location: Iščašenja ili preloma?

#2 Re: Demokratija i Odnos Muskarac-Zena Danas u BiH

Post by krivorijek »

Uf sto se ja nadam obuhvatiti...
User avatar
Filter
Posts: 8124
Joined: 31/12/2010 11:42
Location: cirkus

#3 Re: Demokratija i Odnos Muskarac-Zena Danas u BiH

Post by Filter »

krivorijek wrote:Uf sto se ja nadam obuhvatiti...

puno stvari:) , a opet i nijedna... i prije je bilo dobrih likova i dobrih djevojaka, isto tako pi*di i krava. (nadam se da se nece niko uvrijediti) samo sto su se omjeri poremetili. ne krivi zapad za to.

devedesete i vrijeme prije devedesetih... jahhh, smrc :(
User avatar
Bellydancesuperstar
Posts: 406
Joined: 18/04/2011 11:29

#4 Re: Demokratija i Odnos Muskarac-Zena Danas u BiH

Post by Bellydancesuperstar »

Činjenica je da su M i Ž ravnopravni i da ne bi trebala postojati diskriminacija po spolu,
ali isto tako M i Ž se ne mogu mjeriti istim mjerilom.
Treba nam treća revolucija u tom smislu gdje se M i Ž neće izjednačavati jer je to nemoguće nego gdje će i ženska i muškra strana biti podjednako zastupljena u svoj svojoj posebnosti.
Nitko nije gazda ili sluga, to jednostavno ne smije biti jer taj princip uništava M Ž odnose.
Ženina prokreativna uloga koliko god bila blagoslov je prokletstvo jer je zbog toga došlo do ženine diskriminacije, postala je diskriminirana upravo zbog svoje najuzvišenije zadaće biti majka! To ne smije biti. Jer žena NIJE samo majka, onda je i sve ostalo. Ali zato jer je majka i zato jer godine života provodi u toj ulozi, trebala bi imati posebna prava u vezi toga.
User avatar
samo malo reloaded
Posts: 471
Joined: 15/05/2011 13:12
Location: negdje daleko, u zemlji snova...

#5 Re: Demokratija i Odnos Muskarac-Zena Danas u BiH

Post by samo malo reloaded »

Jel istina da postoje procjene da je svaka treca punoljetna zena u BiH zrtva nasilja u porodici?
User avatar
Bellydancesuperstar
Posts: 406
Joined: 18/04/2011 11:29

#6 Re: Demokratija i Odnos Muskarac-Zena Danas u BiH

Post by Bellydancesuperstar »

samo malo reloaded wrote:Jel istina da postoje procjene da je svaka treca punoljetna zena u BiH zrtva nasilja u porodici?
da, to su sve one koje na sav glas govore kako imaju savršenog muža ne bi li se on popravio i postao bolji. 8-)
Post Reply