Crna Hronika

Tuzla, Bijeljina, Brčko, Gradačac, Živinice, Srebrenik, Lukavac, sve do Gračanice, Kladnja i Zvornika...
Post Reply
fukara_tz
Posts: 5991
Joined: 14/12/2003 00:00

#1 Crna Hronika

Post by fukara_tz »

Jesu me krenule ove crne teme, nego zadnjih 10 dana Tuzla i okolina, pazite vijesti

20.05.2005
Djevojčica odvedena sa autobuske stanice i silovana
Djevojčica je u svom iskazu navela da ju je počinitelj napao na prigradskoj stanici u Tuzli, gdje je čekala javni prevoz, kako bi se vratila kući.

Mladić, kojeg ona odranije poznaje, ju je prisilio da krene s njim i odveo je u svoj stan, gdje ju je silovao i držao do jutarnjih sati.

Prema naredbi kantonalnog tužioca izvršen je pretres pomenutog stana, gdje su pronađeni izvjesni tragovi koji su izuzeti, a vlasnik stana, kojeg je djevojč ica navela kao počinitelja, čiji identitet policija nije saopštila, je uhapšen.

Nad njim je otvorena kriminalistička obrada, a djevojčica je poslata na ginekološki pregled, kako bi se utvrdilo da li je bilo prisilnog seksualnog odnosa.
(nezavisne)
fukara_tz
Posts: 5991
Joined: 14/12/2003 00:00

#2

Post by fukara_tz »

21.05.2005

Lukavac
Pronađeno tijelo Vesne M.(40)
Policijska stanica Lukavac zaprimila je prekjučer dojavu da je u stanu u Sarajevskoj ulici u Lukavcu pronađeno beživotno tijelo Vesne M.(40). Uviđaj su izvršili kantonalni tužilac, službenici MUP-a Tuzlanskog kantona i policija PU Lukavac. Prema naredbi tužioca tijelo 40-godišnje Vesne M. prevezeno je na Odjel patologije UKC-a Tuzla gdje će biti izvršena obdukcija.
fukara_tz
Posts: 5991
Joined: 14/12/2003 00:00

#3

Post by fukara_tz »

22.05.2005

Iznenada okonačano suđenje za ubistvo brata u Podorašju kod Srebrenika
Vehbija Musić umro u pritvoru pred izricanje presude
Vehbija Musić (60), optuženi za ubistvo brata Mehmedalije (52) počinjeno 30. aprila prošle godine u Podorašju kod Srebrenika, umro je u pritvorskoj jedinici KPZ Tuzla nekoliko dana prije izricanja nepravosnažne presude u Kantonalnom sudu u Tuzli.
Musiću je pozlilo u prošli petak te je prebačen na UKC Tuzla gdje mu je obavljena operacija žuči. Dok se oporavljao od ove operacije, u bolnici su mu otkazali bubrezi, a u nedjelju je, prema informacijama koje smo dobili u Kantonalnom sudu, umro u ranim jutarnjim satima.
- Ovo je prvi put u mojoj višegodišnjoj sudskoj praksi da optuženi umre u toku suđenja. Zakonska procedura nalaže da se u ovakvim slučajevima predmet zaključi i to ću i učiniti kada dobijem zvaničan izvod iz matične knjige umrlih, rekla je sudija Kantonalnog suda u Tuzli Rozalija Džanić, predsjednica vijeća u predmetu Vehbije Musića.
Od početka sudskog postupka Vehbija Musić je bio bolestan. Bez detaljnog ljekarskog pregleda nije se moglo početi sa iznošenjem dokaza, jer je branitelj, advokat Miloš Stanimirović, insistirao na tome da se utvrdi njegova sposobnost da prati sudski postupak. Kada su ljekari ustanovili da optuženi može pratiti suđenje, uz obavezu sudskog vijeća da uvažava njegovo stanje, vrlo teško se radilo u sudnici jer je Vehbija imao oštećen sluh 70 posto.
Više puta su zakazani pretresi prekidani jer je optuženom pozlilo u sudnici. Naloženo je da se iznošenje dokaza pred sudskim vijećem obavlja u sudnici u prizemlju, jer optuženi zbog bolesti nije mogao hodati uz stepenice. Kada je suđenje privedeno kraju i prije jučerašnjeg zakazanog iznošenja završnih riječi zastupnika odbrane i optužbe, Vehbija Musić je umro.
Optuženi za ubistvo brata Mehmedalije, počinjeno na porodičnom imanju, nakon višegodišnje svađe zbog korištenja prilaznog puta Vehbija Musić je sahranjen u Tuzli uz prisustvo članova njegove uže porodice, jer porodica ubijenog Mehmedalije nije dala da se umrli sahrani u mjesnom mezarju.
(jutarnje)
fukara_tz
Posts: 5991
Joined: 14/12/2003 00:00

#4

Post by fukara_tz »

23.05.2005

U nedjelju oko 14, 25 sati u Tuzli u ulici Obala Zmaja od Bosne, u neposrednoj blizini ˝Plavog mosta˝, dogodila se prometna nesreća u kojoj je maloljetni M. M. rođen 1989. godine nastanjen u Tuzli, upravljajući motociklom marke ˝yamaha˝ (172-T-404) izgubio kontrolu nad istim te udario u stup ulične rasvjete pri čemu je zadobio tjelesne ozljede opasne po život od kojih je oko 17, 45 sati i podlegao na UKC Tuzla. Uviđaj su na mjestu nezgode izvršili kantonalni tužitelj i službenici policije PU Tuzla. U nedjelju oko 12, 15 sati na magistralnom putu M-18, u mjestu Dobrnja, općina Tuzla, dogodila se prometna nesreća u kojoj je Enes Ibrić, sin Novalije, rođen 1972. godine, nastanjen u općini Srebrenik, upravljajući motociklom marke ˝kawasaki˝ (972-E-434) izgubio kontrolu nad istim te sletio s kolnika. U nesreći je vozač zadobio lakše tjelesne ozljede, dok je suputnik na motoru Melisa Škrebo, kći Omera, rođena 1976., godine zadobila teške tjelesne ozljede koje su konstatirali liječnici na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla. Po ovlaštenju tužitelja uviđaj su izvršili službenici policije PU Tuzla.
(radio slon)
fukara_tz
Posts: 5991
Joined: 14/12/2003 00:00

#5

Post by fukara_tz »

23.05.2005

Autoput Zagreb - Lipovac kod Nove Gradiške
U saobraćajnoj nesreći stradala M.K. iz Tuzle
NOVA GRADIŠKA - Jedna osoba je poginula, a jedna povrijeđena u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila juče oko 11 sati na autoputu Zagreb - Lipovac, nedaleko Nove Gradiške.

Vozač sitroena C3 bosanskohercegovačkih registarskih oznaka iz za sad neutvrđenih razloga sletio je s puta, doznaje se od policije.
Od zadobijenih povreda u novogradiškoj bolnici je preminula suvozač 59-godišnja M.K., državljanka BiH iz Tuzle.
Njen suprug, vozač, povrijeđen je i zadržan na liječenju u novogradiškoj bolnici.
(bljesak info)
fukara_tz
Posts: 5991
Joined: 14/12/2003 00:00

#6

Post by fukara_tz »

28.05.2005

Tužitelj potvrdio identitet ozlijeđenoga u Tuzli
Operisani na Urologiji je kriminalac Željko Milovanović
Poslije oporavka Milovanovic će biti izručen vlastima Srbije i Crne Gore

Kantonalni tužitelj u Tuzli, Staniša Gluhajić, potvrdio je identitet ozlijeđene osobe, koja je u tuzlanski UKC dovezena 25. svibnja sa teškom ozljedom u predjelu genitalija. Kako su danas objavili Jutarnje novine i Večernji list, riječ je o Željku Milovanoviću (39), zvanom Gavra, koji je s još dvojicom kriminalaca opljačkao poštu u Beočinu (SiCG). U razmjeni vatre s policijom, Milovanović je ranjen i jedini od sudionika razbojništva je uspio pobjeći ukradenim policijskim ˝fiatom unom˝, a poslije ˝golfom˝ podgoričkih tablica prijatelja iz Sombora, koji ga je i dovezao u Tuzlu.
Milovanović je rodjen u Belom Manastiru, a posljednjih je deset godina nastanjen u Somboru. Sedam je godina bio pripadnik specijalne jedinice MUP-a Srbije. Posjeduje pozamašan policijski dosje, a vjeruje se da je u Vojvodini i SiCG počinio veći broj raznih krivičnih djela. Za njim je raspisana Interpolova potjernica, najsvježije zbog pljačke 800 eura i 200.000 dinara iz pošte u Beočinu.
Kako doznajemo, vlasti SiCG su već zatražili Milovanovićevu ekstradiciju, što će se najvjerojatnije dogoditi nakon što se oporavi poslije operacije na Odjelu urologije u Tuzli, gdje mu je odstranjen testis. Oko tuzlanske bolnice 24 sata dežuraju pripadnici jedinice za specijalne namjene MUP-a Tuzlanskog kantona.(jutarnje)
fukara_tz
Posts: 5991
Joined: 14/12/2003 00:00

#7

Post by fukara_tz »

31.05.2005

SKANDALOZNO: Još niko nije reagovao na puštanje iz zatvora duševnih bolesnika kriminalaca
Luđaci - ubice ponovo među nama
Još ni jedna zvanična organizacija ili institucija vlasti nije reagovala na nedavno upozorenje predsjednice Kantonalnog suda u Tuzli, Indire Hadžimehmedović, o tomu da društvo mora hitno osigurati ustanovu u koju će biti smješteni osuđenici koji su u trenutku učinjenog krivičnog djela bili ograničeno ili potpuno neuračunljivi, te se tretiraju duševnim bolesnicima, a sada su pušteni na ulicu. Među njima su i najmonstruoznije ubice o čijim su se “poduhvatima” svojevremeno mogle čitati storije u medijima.
Kao što smo već pisali, oni su izmjenama Krivičnog zakona zatvorske ćelije zamijenili uredima općinskih centara za socijalni rad, koji o njima trebaju brinuti, mada je jasno da gotovo niti jedan takav centar u državi nije osposobljen, a niti sitimulisan za ovakav, veći i složeniji angažman. To, praktično, znači da su i spomenuti osuđenici – duševni bolesnici, prepušteni sami sebi.
Zabavljeni ustrojem policije, izmjenama Ustava BiH, budućim izborima ili, pak, neknadama za parlamentarce, državne i entitetske vlasti nemaju vremena da se bave i “bizarnostima” vezanim za zbrinjavanjem na desetine osuđenika za najteža krivična djela, ostavljajući mogućnost da monstruozne ubice na sebe skrenu pažnju nekim novim – zločinom, na šta je nedavno u jednoj TV emisiji upozorio i pomoćnik kantonalnog tužitelja u Tuzli, Šesenam Ćosić.
Ćosić se u ime institucije u kojoj radi, također pridružio zahtjevu da se hitno poduzmu mjere kako bi se spriječile teške posljedice ovakve društvene nebrige. Prema Ćosićevim podacima, samo iz KPZ u Zenici na slobodu je pušteno 60 ovakvih osuđenika, od kojih je 18 s područja Tuzlanskog kantona.
Prema neprovjerenim podacima, u okolini Sarajeva sada živi na dulju vremensku kaznu osuđeni advokat Adil P. iz Tuzle, koji je prije osam godina u obiteljskoj kući u Tuzli nožem masakrirao suprugu Jasenku i maloljetnu kćer. Misleći da je i kćerka mrtva, napustio je mjesto zločina kao da se ništa nije dogodilo, a poslije se vratio, te vidjevši da je živa, zadao joj još nekoliko udaraca nožem. Na sreću, trogodišnja djevojčica je preživjela, a sada je negdje u inostranstvu, od oca, rastrojenog ubice, krije rodbina ubijene.
Kada vlast ne reaguje na upozorenja što ih o navedenim opasnostima ističu pravosudna tijela, što tek reći za slične zahtjeve zabrinutih građana Tuzle ili drugih mjesta u kojima, sada, kao slobodni građani žive neki od duševnih bolesnika i, ujedno, počinitelja najtežih oblika krvnih delikata!?
fukara_tz
Posts: 5991
Joined: 14/12/2003 00:00

#8

Post by fukara_tz »

31.05.2005

U majevičkom selu Tetima kod Tuzle
Spomenka Kovačevića hicem iz pištolja ranio stric Mijo
Do upotrebe pištolja došlo nakon svađe na lokalnom putu * Mijo Kovačević lišen slobode

Nakon svađe koja se preksinoć nešto poslije 23 sata dogodila na lokalnom putu u majevičkom selu Tetima kod Tuzle, iz pištolja je ranjen Spomenko Kovačević (23), u kojeg je pucao njegov stric Mijo (50).
Spomenko je zadobio prostrelnu ranu grudnog koša, zbog koje je zadržan na liječenju u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla.
Nakon svađe na putu ispred porodičnih kuća, Mijo je posegao za pištoljem i jednim metkom pogodio Spomenka. Ispalio je više metaka, na šta upućuje činjenica da je tokom uviđaja pronađeno više čahura.
Kuće Mije i Spomenkovog oca Radeta, koji je slučaj prijavio policiji, nalaze se jedna pored druge. Tokom istrage trebali bi biti otkriveni svi motivi koji su Miju nagnali da puca u bratovljevog sina.
Mijo Kovačević lišen je slobode i zadržan u službenim prostorijama MUP-a Tuzlanskog kantona.
- Njega će danas saslušati kantonalni tužilac Ivo Iveljić. Nakon saslušanja Tužilaštvo će, najvjerovatnije, predložiti sudiji za prethodni postupak da protiv Kovačevića odredi mjeru pritvora - kazala nam je Jasna Subotić, portparol Kantonalnog tužilaštva Tuzla.
(avaz)
fukara_tz
Posts: 5991
Joined: 14/12/2003 00:00

#9

Post by fukara_tz »

01.06.2005

Nedžad Riđešić ubodima kuhinjskim nožem ubio sina Nihada
Porodična tragedija u Lukavcu

Prema saopćenju MUP-a Tuzlanskog kantona i Kantonalnog tužilaštva, prekjučer oko 14.30 sati u ulici Patriotske lige u Lukavcu, u stambenoj zgradi na broju četiri, dogodila se porodična tragedija. Nakon kraće prepirke, penzionisani rudar Nedžad Riđešić (57) ubodima kuhinjskim nožem u stomak i vrat usmrtio je sina Nihada (36).

Šutnja u gradu

Potom se Nedžad sam predao lukavačkoj policiji i ispričao šta je uradio u svom stanu.
Zanimljivo je da prilikom našeg jučerašnjeg boravka u Lukavcu niko od mještana nije želio, ili nije smio, govoriti o ovom ubistvu. Lukavčani koje smo zatekli u blizini zgrade gdje se zločin dogodio ispričali su nam samo to da je navodno Nihad kući došao pijan te da je u stanu došlo do kraće prepirke između njega i oca, a onda je ubijen. Također smo saznali da se Nihad dva puta ženio, da je bio sklon alkoholu i da nije bio zaposlen.
Komšija Muris Efendić, koji također nije htio stati pred našu kameru, kaže da je Nedžad teško živio od rudarske penzije, ali da s njim nije bilo problema. Druga komšinica priča da većina ljudi osuđuje ubistvo bez obzira na motive, jer su se porodični nesporazumi mogli riješiti na drugačiji način.
Brat u Iraku

Pred vratima stana zatekli smo Nedžadovu snahu, koja je udata za srednjeg sina koji radi u Iraku. Nije nam smjela dati nikakvu informaciju o tome kako je došlo do tragedije.
- Znam da moj suprug neće moći bratu doći na dženazu, nema avionskog leta. Ne znam zbog čega se ovo dogodilo, jer mi nismo živjeli u ovom stanu. Svjedok su ova četiti zida - kaže Mirzeta Riđešić, koja je s komšinicama pospremala stan u kojem se ubistvo dogodilo.
Uviđaj je obavio kantonalni tužilac Hajrudin Mujanović, koji je nakon saslušanja Nedžadu Riđešiću odredio mjesec pritvora. Istraga će utvrditi prave razloge ubistva.

Majka u bolnici

Majka ubijenog Nihada, Ramzija, jučer u vrijeme našeg boravka u Lukavcu nije čula za tragediju koja se dogodila u njenom stanu. Komšije kažu da je jučer otišla u sarajevsku bolnicu Koševo na liječenje.
Na njenom najmlađem sinu Mevludinu ostalo je teško breme da sam organizira dženazu koja će biti obavljena danas ili sutra. Prije toga morat će otputovati u Sarajevo i majci saopćiti tužnu vijest.
(avaz)
fukara_tz
Posts: 5991
Joined: 14/12/2003 00:00

#10

Post by fukara_tz »

01.06.2005

U ˝pasatu˝ koji se zabio u kamion poginuo 3-godišnji Meho Hasanović
Teška nesreća u Husinu kod Tuzle

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila jučer oko osam sati na magistralnom putu Sarajevo - Orašje, u mjestu Husino kod Tuzle, život je izgubio trogodišnji Meho Hasanović iz Zavidovića, dok se za život njegovog oca Sulejmana Hasanovića, koji je upravljao automobilom, te njegove supruge Radmile i njenog brata Zorana Jurića još bore ljekari UKC-a Tuzla.

Direktan sudar

U ovom vozilu na mjestu suvozača nalazio se i Edin Taletović, koji je zadobio prijelom ruke.
Prema izjavi Kasima Halilčevića, kantonalnog tužioca iz Tuzle, kojeg smo zatekli na licu mjesta, nesreća se najvjerovatnije dogodilanakon što je ˝pasat˝, koji se kretao iz Živinca prema petlji u Šićkom Brodu, prešao na lijevu saobraćajnu traku i direktno se sudario s kamionom DD ˝Autosaobraćaj˝ Tuzla, kojim je iz suprotnog pravca upravljao Elvir Požegić iz Tuzle.
Sudeći prema onome što se golim okom moglo vidjeti, do ovog udesa došlo je zbog prevelike brzine ˝pasata˝ koji je izlaskom iz blage krivine prešao na drugu saobraćajnu traku.
Doživio šok

Na licu mjesta zatekli smo stravičan prizor. Nakon završenog uviđaja, vatrogasnim vozilom ispod kamiona je izvučen ˝pasat˝. Saznali smo, također, da je vozač kamiona u koji je udario automobil preživio težak šok i odmah prevezen u UKC Tuzla, gdje je zadržan na liječenju.
Da li je vozač ˝pasata˝ u vrijeme nesreće bio pod utjecajem alkohola, za sada se ne zna, ali se u vozilu dala primijetiti ambalaža od piva. Kako smo saznali, tužilacHalilčević dao je naredbu za obdukciju Mehe Hasanovića, dok je od vozača Sulejmana Hasanovića uzeta krv radi vještačenja.

Davao znakove života

- ˝Pasat˝ me pretekao oko raskrsnice na Husinu. Kretao se velikom brzinom i, nažalost, samo koju stotinu metara nakon što su me pretekli, stigao sam na mjesto stravičnog udesa.
Dok sam s nekim kolegama pokušavao spasiti unesrećene, dijete koje smo izdvadili još je davalo znakove života - kazao nam je Almir Čehajić iz Tuzle, vozač kamiona koji je prvi stigao na mjesto nesreće.
Iskočio iz kabine

- Nalazio sam se na mjestu suvozača kamiona. Kretali smo se svojom stranom u pravcu Živinica, ali je bilo nemoguće izbjeći udar ˝pasata˝ koji je išao direktno u nas. Iako sam i ja povrijeđen, bio sam priseban toliko da iskočim iz kabine vozila i pokušam spasiti ljude u automobilu - kazao nam je Abdurahman Dervišagić, suvozač u kamionu za čijim se upravljačem nalazio Elvir Požegić.
(avaz)

:(
neutralac
Posts: 266
Joined: 30/06/2003 00:00

#11

Post by neutralac »

Strasno, ali moze i gore.Kad bude sezona branja gljiva dodaj jos par mrtvih glava.
U cemu je fenomen da svake godine netko se otruje od gljiva na tuzlanskom podrucju ?
Ja sam to primijetio jos davno nekih 80-ih godina citajuci novine i to se ponavlja iz godine u godinu.
fukara_tz
Posts: 5991
Joined: 14/12/2003 00:00

#12

Post by fukara_tz »

Ma pricalo se puno o tome ranijih godina, da se pazi i sl, al narod opet po svome bere i jede gljive. Za sad nema trovanja, vidjecemo sta vrijeme nosi. Nego opet nesrece, grad nam je pravo crn.

1.06.2005
U saobraćajnoj nesreći pješak zadobio teže ozljede
U ulici Mije Keroševića - Guje u Tuzli jučer se dogodila prometna nezgoda u kojoj je teške tjelesne ozljede zadobio pješak A.K. rođen 1992. godine, saiopćeno je iz MUP-a Tuzlanskog kantona. Do nezgode je došlo kada je vozač automobila ˝golf˝ Senad Čehajić (1959) upravljajući spomenutim vozilom udario pješake A.K. (1992) i A.G. (1991), oba iz Tuzle. Liječnici na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla nisu se mogli izjasniti o stupnju ozljeda drugog pješaka, a s događajem je upoznat županijski tužitelj. Očevid su na mjestu događaja izvršili službenici policije Policijske uprave Tuzla. Službenici policije Policijske uprave Zapad (PU Tuzla) jučer su na području površinskog kopa ˝Šićki Brod˝ pronašli putničko motorno vozilo ˝golf˝ registarskih oznaka 313-E-714, a koje je otuđeno 27. maja ove godine na području Novog Sarajeva. Očevid su izvršili službenici policije PU Tuzla koji će nastaviti rad na rasvjetljavanju navedenog događaja.
Post Reply