ja mislio kokosi mu snijele jaja
Bášča
Moderator: anex
- spreca
- Posts: 66518
- Joined: 07/11/2006 19:31
- Location: Na Spreci fatam ribe....... za guzicu
-
- Posts: 2003
- Joined: 09/05/2007 16:35
#6802 Re: Bášča
Šta je ovo, poljoprivrednici na odmoru ili pri moru, nije valjda zeleniš zapostavljen?
Ne znam je li od suše, vrućine, gmo ili šta je ali imam neke neobične oblike u krastavcima
Ne znam je li od suše, vrućine, gmo ili šta je ali imam neke neobične oblike u krastavcima
-
- Posts: 15894
- Joined: 13/05/2009 19:04
- Location: TK
-
- Posts: 15894
- Joined: 13/05/2009 19:04
- Location: TK
- Toto
- Posts: 8119
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
-
- Posts: 15894
- Joined: 13/05/2009 19:04
- Location: TK
#6806 Re: Bášča
gdje su ostali bastovani...sto su se svi usutili
izgleda sezona godisnjih odmora uveliko
izgleda sezona godisnjih odmora uveliko
- Spartan17
- Posts: 212
- Joined: 08/03/2017 17:48
#6807 Re: Bášča
Ja sam tu, pratim vas, ne stižem da slikam i postavim slike bašče, gotovo svaku noć sam na vodi, peca se intenzivnozippoo87 wrote:gdje su ostali bastovani...sto su se svi usutili
izgleda sezona godisnjih odmora uveliko
- mad_max_ba
- Posts: 26645
- Joined: 21/08/2015 12:42
- Location: Tamni Vilajet
#6808 Re: Bášča
šaran??Spartan17 wrote:Ja sam tu, pratim vas, ne stižem da slikam i postavim slike bašče, gotovo svaku noć sam na vodi, peca se intenzivnozippoo87 wrote:gdje su ostali bastovani...sto su se svi usutili
izgleda sezona godisnjih odmora uveliko
- Spartan17
- Posts: 212
- Joined: 08/03/2017 17:48
#6809 Re: Bášča
Naleti tu i tamo i šaran kad je normalnije vrijeme,sada uglavnom mrena, klijen, plotica pošto imam par mjesta gdje konstantno prihranjujemo ribu.mad_max_ba wrote:šaran??Spartan17 wrote:Ja sam tu, pratim vas, ne stižem da slikam i postavim slike bašče, gotovo svaku noć sam na vodi, peca se intenzivnozippoo87 wrote:gdje su ostali bastovani...sto su se svi usutili
izgleda sezona godisnjih odmora uveliko
EDIT: Halalite na oftopicarenju
- mad_max_ba
- Posts: 26645
- Joined: 21/08/2015 12:42
- Location: Tamni Vilajet
#6810 Re: Bášča
ma meni je mjesto ispod bašče (da ne bude oftopic ) ali mi malo bi čudno ovo navečerSpartan17 wrote:
Naleti tu i tamo i šaran kad je normalnije vrijeme,sada uglavnom mrena, klijen, plotica pošto imam par mjesta gdje konstantno prihranjujemo ribu.
EDIT: Halalite na oftopicarenju
-
- Posts: 15894
- Joined: 13/05/2009 19:04
- Location: TK
- Banksy
- Posts: 28557
- Joined: 18/07/2008 09:33
#6812 Re: Bášča
Godina, najbolja nakon 2012. Svega... Neću da postavljam slike da vam ne nabijam komplekse...
-
- Posts: 15894
- Joined: 13/05/2009 19:04
- Location: TK
#6813 Re: Bášča
haha postavi,nekima neces nabiti sigurno
-
- Posts: 43190
- Joined: 30/12/2009 15:12
#6814 Re: Bášča
Pucaj sta cekas...pa moramo pokazati ljubomoru na paradajz kao i 2012.Banksy wrote:Godina, najbolja nakon 2012. Svega... Neću da postavljam slike da vam ne nabijam komplekse...
Sad mi pade napamet kad je safran htjela muminu pocupati bastu
-
- Posts: 1538
- Joined: 19/10/2010 19:51
#6815 Re: Bášča
Naleti tu i tamo i šaran kad je normalnije vrijeme,sada uglavnom mrena, klijen, plotica pošto imam par mjesta gdje konstantno prihranjujemo ribu.
EDIT: Halalite na oftopicarenju [/quote]
Hajd da se i ja tuspasim na oftopicarenj:
Meni ostala flasica ulja od marihuane, pa posto sam cuo da ribe idu na mamac umocen u to ulje odlucih da probam! Ljudi dragi, to nije normalno kako se kace ribe, nema koja ne grize, neki dan 15 kila na Jablanici izvukao u roku sat vremena.
EDIT: Halalite na oftopicarenju [/quote]
Hajd da se i ja tuspasim na oftopicarenj:
Meni ostala flasica ulja od marihuane, pa posto sam cuo da ribe idu na mamac umocen u to ulje odlucih da probam! Ljudi dragi, to nije normalno kako se kace ribe, nema koja ne grize, neki dan 15 kila na Jablanici izvukao u roku sat vremena.
- Spartan17
- Posts: 212
- Joined: 08/03/2017 17:48
#6816 Re: Bášča
Hajd da se i ja tuspasim na oftopicarenj:Hadzi Lojo wrote:Naleti tu i tamo i šaran kad je normalnije vrijeme,sada uglavnom mrena, klijen, plotica pošto imam par mjesta gdje konstantno prihranjujemo ribu.
EDIT: Halalite na oftopicarenju
Meni ostala flasica ulja od marihuane, pa posto sam cuo da ribe idu na mamac umocen u to ulje odlucih da probam! Ljudi dragi, to nije normalno kako se kace ribe, nema koja ne grize, neki dan 15 kila na Jablanici izvukao u roku sat vremena.[/quote]
-
- Posts: 15894
- Joined: 13/05/2009 19:04
- Location: TK
#6817 Re: Bášča
bastovani,ima li vas zivih
mrtva tema vec 20 dana
je li vam susa unistila basce ili se nabralo svega
evo ja trenutno berem tabasco chilije,za kiseljenja...svakih par dana naberem i pokiselim par tegli
paradajz sam sav raspodao,aroniju takodjer,prodao sve sto sam imao,paprike jos uvjek ima i nju takodjer prodajem
mrtva tema vec 20 dana
je li vam susa unistila basce ili se nabralo svega
evo ja trenutno berem tabasco chilije,za kiseljenja...svakih par dana naberem i pokiselim par tegli
paradajz sam sav raspodao,aroniju takodjer,prodao sve sto sam imao,paprike jos uvjek ima i nju takodjer prodajem
- Banksy
- Posts: 28557
- Joined: 18/07/2008 09:33
#6818 Re: Bášča
Bravo zipo, baš je rodilo
Sve mi je još zdravog, zelenog lista, sve još rađa u ogromnim količinama i sve je puno, veliko i zdravo. I najvažnije, sve je čisto i organsko, bez ijedne trunčice hemije, od početka do kraja.
Pisali smo baš aktivno na početku teme, pa da se ne ponavljamo,
nakon desetogodišnjeg iskustva, ono što sam naučila, što mi se potvrdilo ove godine, recept - najvažnije, debeo, veeeliki sloj malča koji danima ispod drži vlagu, a nema ni nametnika, baš temeljito sve malčirati, dalje, mlijekom uporno prskati paradajz poslije svake, i najmanje kiše, a krastavce preslicom, uz to, sve dohranjivati par puta u sezoni tečnim gnojivom, kombinacijom ovčjeg đubreta i koprive, fermentira 3 sedmice, pa razrjeđuje s vodom, ostalo, samo držati uredno i čistiti, ništa posebno...
Godina je baš
Sve mi je još zdravog, zelenog lista, sve još rađa u ogromnim količinama i sve je puno, veliko i zdravo. I najvažnije, sve je čisto i organsko, bez ijedne trunčice hemije, od početka do kraja.
Pisali smo baš aktivno na početku teme, pa da se ne ponavljamo,
nakon desetogodišnjeg iskustva, ono što sam naučila, što mi se potvrdilo ove godine, recept - najvažnije, debeo, veeeliki sloj malča koji danima ispod drži vlagu, a nema ni nametnika, baš temeljito sve malčirati, dalje, mlijekom uporno prskati paradajz poslije svake, i najmanje kiše, a krastavce preslicom, uz to, sve dohranjivati par puta u sezoni tečnim gnojivom, kombinacijom ovčjeg đubreta i koprive, fermentira 3 sedmice, pa razrjeđuje s vodom, ostalo, samo držati uredno i čistiti, ništa posebno...
Godina je baš
- Spartan17
- Posts: 212
- Joined: 08/03/2017 17:48
#6819 Re: Bášča
Evo i mene Dio zimnice od povrća je uglavnom već napravljen, paradajz sos, ajvar, pindjur, salate, e sad sam se posvetio šljivama, kruškama i pravljenju džema od istih, uskoro će i grožđe pa pripremam se za pravljenje soka
Evo malo slika ovogodišnjeg uroda
Evo malo slika ovogodišnjeg uroda
-
- Posts: 15894
- Joined: 13/05/2009 19:04
- Location: TK
#6820 Re: Bášča
rodilo...ima svega
kod mene samo sljiva nema,nisam 2 pojeo ove godine...krusaka ima,jedem svaki dan
grozdje (crno) jos nije zrelo ali pocelo je a bijelo (roskasto) je sazrilo i njega sada jedem
od crnog ce se praviti sok
aroniju sam zavrsio,prodao sve kolicine koje sam imao
paradajz isto...imam ga jos ali sada vec sporije zrije
ono sto je novo je ljetna tura krastavaca,danas sam ubrao prvu a ima ih poprilicno,sada kada krenu
kod mene samo sljiva nema,nisam 2 pojeo ove godine...krusaka ima,jedem svaki dan
grozdje (crno) jos nije zrelo ali pocelo je a bijelo (roskasto) je sazrilo i njega sada jedem
od crnog ce se praviti sok
aroniju sam zavrsio,prodao sve kolicine koje sam imao
paradajz isto...imam ga jos ali sada vec sporije zrije
ono sto je novo je ljetna tura krastavaca,danas sam ubrao prvu a ima ih poprilicno,sada kada krenu
- Spartan17
- Posts: 212
- Joined: 08/03/2017 17:48
#6821 Re: Bášča
Ma kako je suša dobro je ovo i rodilo, opet ima zadovoljno svega, oćejfilo se sa svimzippoo87 wrote:rodilo...ima svega
kod mene samo sljiva nema,nisam 2 pojeo ove godine...krusaka ima,jedem svaki dan
grozdje (crno) jos nije zrelo ali pocelo je a bijelo (roskasto) je sazrilo i njega sada jedem
od crnog ce se praviti sok
aroniju sam zavrsio,prodao sve kolicine koje sam imao
paradajz isto...imam ga jos ali sada vec sporije zrije
ono sto je novo je ljetna tura krastavaca,danas sam ubrao prvu a ima ih poprilicno,sada kada krenu
-
- Posts: 3636
- Joined: 13/02/2008 04:52
- Location: Tullarosa
#6822 Re: Bášča
hotio sam metnuti mali prigodni video sa male prigodne svecanosti uprilicene branju, vaganju i mecanja na trpezu ovog macana al nesta filma i zato samo slike
kad se bude sa parama bice didjitalno vagalo a do tad dajstadas:
inace s obzirom na obzir uspjelo je, cak i ruska braca. od cetri govedja srceta ostala su dva, jedan nesto, jedan pojeden ali bome daleko su od 1.5 kg ali su i posadjeni prekasno pa necem sitnicarit a ako bude sunca bice toga jos. vrednovanje rezultata ce potrajati a pripreme za sljedecu sezonu vec sad pocinju. kontam kad bi bila neka biljka da preplasi i pocera gljive kojih je bilo i sad su spore ostale u zemlji, vidio sam da lavanda poplasi i pocera bube pa mozda nesta ima i za paradajz
za otikona: moja cuvena pokusna ploha broj 4 je dala dobre rezultate i zbogradinekog razloga je imala gljiva ali ne ubiboze puno, vise hibridi su bili na njojzi a na cuvenoj pokusnoj plohi broj tri bilo je vise starinski i takodje je bilo gljiva ali ne katastrofalno puno, nekim cudom je sve prezivjelo iako ostavljeno na mislost i nemilost poprilicno dugo. normalna ploha je dala sve sto je mogla ali i najranije zasadjena pa kapitalci ne cude. valjda ce biti savjeta glede tretiranja tla a dogodine bi moro pomalcirati rajcicu i naci neku biljku da hin cuva
glede dinje, zbilja nije narasla puno ali su slatke i taman stanu u saku i osjeti se cvrstina i svjezina, inace nisam potrefio vrstu od zadnje godine al nema veze
kad se bude sa parama bice didjitalno vagalo a do tad dajstadas:
inace s obzirom na obzir uspjelo je, cak i ruska braca. od cetri govedja srceta ostala su dva, jedan nesto, jedan pojeden ali bome daleko su od 1.5 kg ali su i posadjeni prekasno pa necem sitnicarit a ako bude sunca bice toga jos. vrednovanje rezultata ce potrajati a pripreme za sljedecu sezonu vec sad pocinju. kontam kad bi bila neka biljka da preplasi i pocera gljive kojih je bilo i sad su spore ostale u zemlji, vidio sam da lavanda poplasi i pocera bube pa mozda nesta ima i za paradajz
za otikona: moja cuvena pokusna ploha broj 4 je dala dobre rezultate i zbogradinekog razloga je imala gljiva ali ne ubiboze puno, vise hibridi su bili na njojzi a na cuvenoj pokusnoj plohi broj tri bilo je vise starinski i takodje je bilo gljiva ali ne katastrofalno puno, nekim cudom je sve prezivjelo iako ostavljeno na mislost i nemilost poprilicno dugo. normalna ploha je dala sve sto je mogla ali i najranije zasadjena pa kapitalci ne cude. valjda ce biti savjeta glede tretiranja tla a dogodine bi moro pomalcirati rajcicu i naci neku biljku da hin cuva
glede dinje, zbilja nije narasla puno ali su slatke i taman stanu u saku i osjeti se cvrstina i svjezina, inace nisam potrefio vrstu od zadnje godine al nema veze
-
- Posts: 15894
- Joined: 13/05/2009 19:04
- Location: TK
#6824 Re: Bášča
kod mene paradajz jos ne posustaje
prekucer sam nabrao nekih 20 kg,6-7 kg prvoklasnog,bez ostecenja a ostali sa pjegama od kise i sunca
ima ga jos dosta na grani,sav jos uvijek zrije ,jos uvijek ga i prodajem,kada se nakupi 6-7 kg
uglavnom ,najbitnije mi je da imam ja za salatu a prodaja manje vise sada
poceli su mi i krastavci ,druga runda u sezoni
prekucer sam nabrao nekih 20 kg,6-7 kg prvoklasnog,bez ostecenja a ostali sa pjegama od kise i sunca
ima ga jos dosta na grani,sav jos uvijek zrije ,jos uvijek ga i prodajem,kada se nakupi 6-7 kg
uglavnom ,najbitnije mi je da imam ja za salatu a prodaja manje vise sada
poceli su mi i krastavci ,druga runda u sezoni
Last edited by zippoo87 on 07/09/2017 19:37, edited 1 time in total.
- MOSALJOZE
- Posts: 120394
- Joined: 26/11/2012 20:09
- Location: Republika Bosna i Hercegovina
#6825 Re: Bášča
"Ljubomoran" saaaamzippoo87 wrote:kod mene paradajz jos ne posustaje
prekucer sam nabrao nekih 20 kg,6-7 kg prvoklasnog,bez ostecenja a ostali sa pjegama od kise i sunca
ima ga jos dosta na grani,sav jos uvijek zrije ,jos uvijek ga i prodajem,kada se nakupi 6-7 kg
uglavnom ,najbitnije mi je da imam ja zasalatu a prodaja manje vise sada
poceli su mi i krastavci ,druga runda u sezoni
Svaka čast,ja ako šta volim to je ubrati paradajz iz bašte,samo malo posoliti i pojesti.Prošle godine sadili,i fino počeo jedna kiša i nigdje ga.Baš sam bio uzdurisao sve,i to me nekako demoralisalo.
Iduće godine ponovno probati.Tebi još jednom svakačast.
Ps:nije tema bašta ali kakav sam sok od jabuke napravio uff