ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ateista

#51 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Ateista »

legendo_moja wrote:
Ateista wrote:
legendo_moja wrote:Zar Borg nije uberkomunistički poredak. Svi misle jednako, nema individualnosti (čak ni na fizičkom nivou), pa čak im je i arhitektura onako socrealistička i strogo funkcionalna, one kugle i kocke.
Prvo socijalizam i komunizam nisu isto. To za arhitekturu stoji, ali vezano za socijalizam, prelazni oblik.

Za komunizam niko ne kaze da svi trebaju da misle jednako i da nema individualnosti, to mi vise lici na religiju (kad me vec vuces za jezik).
Ne vučem te za jezik nego pokušavam diskutovati.

Borg mi se čini kao ultimativna komunistička distopija. U svakom socijalističkom režimu individualnost je gušena nauštrb kolektivnog i zajedničkog. Religija je uvijek strogo vezana za duhovnost u nekom smislu, tako da o tome nema govora. Borg je strogo ateističan.
Zvucalo mi je kao provokacija, zato sam rekao "kad me vuces za jezik".

Kao prvo, socijalizam je samo pokusaj prelaznog oblika, po mom misljenju neuspio, treba prvo da se promijeni svijest ljudi da bi se moglo doci do komunizma.
Sta je to sto je u socijalizmu guseno?

Ja stvarno vise vidim religiju kao oblik gusenja individualnosti: svi trebaju da vjeruju u jednu knjigu i ne smiju sumnjati u nju, svi idu kolektivno u vjerske objekte gdje ih hipnotisu ponavljanjem molitvi, svi se osjecaju mali i bespomocni naspram svemoguceg boga i slicno.
I one poruke: "you will be assimilated", "ressistance is futille" mi zvuce kao komentari Biologa kada objasnjava kako ce doci sudnji dan, kako nam tada nece vrijediti da se kajemo i slicno, u prevodu - "ressistance is futille".
Religija je ta koja stalno pokusava da se siri i asimilira nove jedinke u jednu kolektivnu svijest!

Puno vise lice na religiju nego na komunizam ili socijalizam.
legendo_moja

#52 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by legendo_moja »

Ateista wrote: Zvucalo mi je kao provokacija, zato sam rekao "kad me vuces za jezik".

Kao prvo, socijalizam je samo pokusaj prelaznog oblika, po mom misljenju neuspio, treba prvo da se promijeni svijest ljudi da bi se moglo doci do komunizma.

Ja stvarno vise vidim religiju kao oblik gusenja individualnosti: svi trebaju da vjeruju u jednu knjigu i ne smiju sumnjati u nju, svi idu kolektivno u vjerske objekte gdje ih hipnotisu ponavljanjem molitvi, svi se osjecaju mali i bespomocni naspram svemoguceg boga i slicno.
I one poruke: "you will be assimilated", "ressistance is futille" mi zvuce kao komentari Biologa kada objasnjava kako ce doci sudnji dan, kako nam tada nece vrijediti da se kajemo i slicno, u prevodu - "ressistance is futille".
Religija je ta koja stalno pokusava da se siri i asimilira nove jedinke u jednu kolektivnu svijest!

Ti si vjerovatno mislio na komunizam kao ideologiju, odnosno utopijsku viziju komunizma oličenu u star trek federaciji. Naravno da socijalizam u idealnom slučaju ne guši individualizam, ali zato i jeste idealni slučaj, a u praksi se pokazalo apsolutno obrnuto.

Meni ono "you will be assimilated, resistence is futile" više zvuči kao "Amerika i Engleska biće zemlja proleterska" :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#53 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Chmoljo »

Ateista wrote: Zvucalo mi je kao provokacija, zato sam rekao "kad me vuces za jezik".

ali što neko reče, svi ljudi su različiti, pa je tako i percepcija različita. ako ja vjerujem u Boga, onda se podrazumijeva da se osjećam malen i bespomoćan pred njim jer me je stvorio. i ti si bio malen i bespomoćan kad su te tvoji roditelji držali u naručju zar ne? je li te to spriječilo da budeš individua. nije, naravno. roditelji su ti dali odriješene ruke, ali i savjete kako da se "proguraš" u životu što bolje. do tebe je hoćeš li poslušati ili ne. slobodna volja.
zar nije isto sa Bogom i ljudima?

ako zaista želiš da razumiješ čovjeka vjernika onda moraš da se staviš u njegovu kožu da to razumiješ. i odstrani ti one ljude koji zloupotrebljavaju religiju i ubijaju zbog nje (navodno)...

krstaški ratovi bili ratovi zbog religije, malo morgen... Osama bin Laden? zbog vjere ratuje? malo morgen ;-)
Ateista

#54 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Ateista »

legendo_moja wrote:

Ti si vjerovatno mislio na komunizam kao ideologiju, odnosno utopijsku viziju komunizma oličenu u star trek federaciji. Naravno da socijalizam u idealnom slučaju ne guši individualizam, ali zato i jeste idealni slučaj, a u praksi se pokazalo apsolutno obrnuto.

Meni ono "you will be assimilated, resistence is futile" više zvuči kao "Amerika i Engleska biće zemlja proleterska" :D
Pa i govorim o ideologiji, koja jeste utopija, kao sto sam rekao, zato sto smo mi previse primitivni, kao i o tome kako neki (najvise amerikanci) govore protiv te ideologije a ne znaju apsolutno nista o tome, osim lazi koje im njihova vlast govori. Posto nigdje nikad nije postojalo ni K od komunizma, ne mozemo govoriti o primjerima. Ono sto u Kini zovu komunizam je nidje veze, komunizam je jos uvijek nemoguc.

Sto se socijalizma tice, on je bio zastupljen, i nije idealan (nista nije), a definitivno ga ne smatram ni pravim nacinom da se dodje do komunizma, iako, opet je bolji od kapitalizma.
Zanima me na sta konkretno mislis da je u socijalizmu gusilo individualizam?
Ateista

#55 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Ateista »

Chmoljo wrote:

ali što neko reče, svi ljudi su različiti, pa je tako i percepcija različita. ako ja vjerujem u Boga, onda se podrazumijeva da se osjećam malen i bespomoćan pred njim jer me je stvorio. i ti si bio malen i bespomoćan kad su te tvoji roditelji držali u naručju zar ne? je li te to spriječilo da budeš individua. nije, naravno. roditelji su ti dali odriješene ruke, ali i savjete kako da se "proguraš" u životu što bolje. do tebe je hoćeš li poslušati ili ne. slobodna volja.
zar nije isto sa Bogom i ljudima?

ako zaista želiš da razumiješ čovjeka vjernika onda moraš da se staviš u njegovu kožu da to razumiješ. i odstrani ti one ljude koji zloupotrebljavaju religiju i ubijaju zbog nje (navodno)...

krstaški ratovi bili ratovi zbog religije, malo morgen... Osama bin Laden? zbog vjere ratuje? malo morgen ;-)
Mislim da je glavni uzrok skoro svih ratova - PARE i MOC. Sa druge strane, i religiju smatram jednim od nacina da se dodje do para i moci, pri tome mislim na one vrhovne, papa i reisi a ne obicni vjernici, tako da mozda nije glavni uzrok tih ratova ali jeste jedan od bitnih. Konkretno, rat u Bosni, primarni cilj je Americki da rasturi jednu drzav, pa onda da ih sviju zavadi kako bi lakse zavladali i imali svoje moderne kolonije. Pri tome je nasa stoka nasjela na budjenje nacionalnog i vjerskog identiteta pa su zaratovali jer nisu mogli da se dogovore oko drzavnog uredjenja upravo zbog vjerskih razlika, i to je bio nista drugo nego vjerski rat.

Mozda i religiju zloupotrebljavaju, ali je cinjenica da je jedan od uzroka za ratove. Isto neko moze reci i za komunizam, da i njega zloupotrebljavaju, s tom komunizam nikad nije ni postojao, dok religija ocigledno postoji. :roll:
Chmoljo

#56 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Chmoljo »

Ateista wrote: Mislim da je glavni uzrok skoro svih ratova - PARE i MOC. Sa druge strane, i religiju smatram jednim od nacina da se dodje do para i moci, pri tome mislim na one vrhovne, papa i reisi a ne obicni vjernici, tako da mozda nije glavni uzrok tih ratova ali jeste jedan od bitnih. Konkretno, rat u Bosni, primarni cilj je Americki da rasturi jednu drzav, pa onda da ih sviju zavadi kako bi lakse zavladali i imali svoje moderne kolonije. Pri tome je nasa stoka nasjela na budjenje nacionalnog i vjerskog identiteta pa su zaratovali jer nisu mogli da se dogovore oko drzavnog uredjenja upravo zbog vjerskih razlika, i to je bio nista drugo nego vjerski rat.

Mozda i religiju zloupotrebljavaju, ali je cinjenica da je jedan od uzroka za ratove. Isto neko moze reci i za komunizam, da i njega zloupotrebljavaju, s tom komunizam nikad nije ni postojao, dok religija ocigledno postoji. :roll:
a zar se onda ne bi moglo reći da nije kriva religija, nego ljudska glupost? :)

da nije religija našlo bi se nešto drugo... svjetski ratovi nisu bili zbog religije, a bili su najrazorniji... građanski rat u Americi... rasizam...
da je bilo vjerskih razlika sigurno bi ih istakli i tu, ali nije, pa su našli neke druge: rasne, regionalne, percepcije društvenog uređenja... ;-)
Ateista

#57 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Ateista »

Chmoljo wrote:
Ateista wrote: Mislim da je glavni uzrok skoro svih ratova - PARE i MOC. Sa druge strane, i religiju smatram jednim od nacina da se dodje do para i moci, pri tome mislim na one vrhovne, papa i reisi a ne obicni vjernici, tako da mozda nije glavni uzrok tih ratova ali jeste jedan od bitnih. Konkretno, rat u Bosni, primarni cilj je Americki da rasturi jednu drzav, pa onda da ih sviju zavadi kako bi lakse zavladali i imali svoje moderne kolonije. Pri tome je nasa stoka nasjela na budjenje nacionalnog i vjerskog identiteta pa su zaratovali jer nisu mogli da se dogovore oko drzavnog uredjenja upravo zbog vjerskih razlika, i to je bio nista drugo nego vjerski rat.

a zar se onda ne bi moglo reći da nije kriva religija, nego ljudska glupost? :)

da nije religija našlo bi se nešto drugo... svjetski ratovi nisu bili zbog religije, a bili su najrazorniji... građanski rat u Americi... rasizam...
da je bilo vjerskih razlika sigurno bi ih istakli i tu, ali nije, pa su našli neke druge: rasne, regionalne, percepcije društvenog uređenja... ;-)
U potpunosti - ljudska glupost! :thumbup:

Ali ko je izmislio religiju nego ljudi? :)
Ateista

#58 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Ateista »

black wrote:
Svasta, ko sve danas ne obradjuje pjesme, totalno upropastena ovom verzijom.

Valjda je to ogledalo ovog vremena. :roll:
Chmoljo

#59 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Chmoljo »

Ateista wrote:

:lol: :lol: :lol: šta očekuješ da ti odgovorim majke ti? odosmo od teme...
Ateista

#60 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Ateista »

Chmoljo wrote:
Ateista wrote:

:lol: :lol: :lol: šta očekuješ da ti odgovorim majke ti? odosmo od teme...
Fakat, hajmo se vratiti na temu:

Jean Luck Pickard Vs Cathrin Janaway, ili Enterpeise Vs Voyager

Glasam za Enterprise! :lol:

Sad ozbiljno, ako ima ko sta da kaze vezano za temu, dobrodosao je. :)
Ateista

#61 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Ateista »

Sta je ovo, zatisje, niko nista ne pise? :zzzz:
madner

#62 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by madner »

Pa sama ideja ti je pala u vodu posto si poredio novije umjesto starijih zvjezdanih staza. Kirkove zvjezdane staze nisu imali komuniste niti to zagovarale kao utopiju. Tako da cijela prica pada u vodu.
Ateista

#63 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Ateista »

madner wrote:Pa sama ideja ti je pala u vodu posto si poredio novije umjesto starijih zvjezdanih staza. Kirkove zvjezdane staze nisu imali komuniste niti to zagovarale kao utopiju. Tako da cijela prica pada u vodu.
Kao prvo, vrhunac Zvjezdanih Staza je, po mom misljenu, The next generation. Ako se neko ne slaze, to je stvar ukusa. U svakom slucaju mislim uglavnom na tu generaciju, tako da sve stoji, ljudi to gledaju a ne znaju da je to komunizam.

Sa druge strane, zasto mislis da one sa Kirkom nisu komunizam?

Sta je sa Imagine?

A mogao bi mi i na drugoj temi odgovoriti ono za slobodnu volju. Pozdrav!
Luke Perry

#64 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Luke Perry »

Mozda bi bilo bolje da proucavas zajednice skandinavskih komunista u Kanadi s a pocetka 20 vijeka nego Zvjezdane staze i Imagine.
hepek071

#65 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by hepek071 »

pa nisu baš Zvjezdane komunizam

prvo prikazano je jedno militarističko društvo, svi nose uniforme i imaju činove. Zna se ko glavni.
drugo baš da novca nema nije tačno..uvijek ili nešto kupuju ili razmjenjuju dobra. Čak se u epizodama pojavljuju likovi koji uvijek nešto otimaju. Da svi imaju sve kao što ovaj gore reče....onda ne bi otimali.

Staze se mijenjaju kao što se mijenja američka politika. Od kirka, preko Pikarda, pa deep space 9, pa jenny i na kraju, pogledajte posljednji serijal Staza...strašno liči na Bušovu Ameriku.
Ateista

#66 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Ateista »

Luke Perry wrote:Mozda bi bilo bolje da proucavas zajednice skandinavskih komunista u Kanadi s a pocetka 20 vijeka nego Zvjezdane staze i Imagine.
Ako imas nesto na umu onda to i napisi, ne volim nepotpune postove u stilu "proguglaj" ili da moram citati izmedju redova.
Ateista

#67 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Ateista »

hepek071 wrote:pa nisu baš Zvjezdane komunizam

prvo prikazano je jedno militarističko društvo, svi nose uniforme i imaju činove. Zna se ko glavni.
drugo baš da novca nema nije tačno..uvijek ili nešto kupuju ili razmjenjuju dobra. Čak se u epizodama pojavljuju likovi koji uvijek nešto otimaju. Da svi imaju sve kao što ovaj gore reče....onda ne bi otimali.

Staze se mijenjaju kao što se mijenja američka politika. Od kirka, preko Pikarda, pa deep space 9, pa jenny i na kraju, pogledajte posljednji serijal Staza...strašno liči na Bušovu Ameriku.
To za militaristicko drustvo stoji, posto je u pitanju flota, prikazuju dio drustva. To sto postoje cinovi, to je stvar hijerarhije, mislim da to nije protiv principa komunizma, mozda malo, nije bas u potpunosti sve jednako, tako da i to donekle stoji.
Sto se tice novca, mozda razmjenjuju sa drugima, to je neophodno jer nije citav svemir velika zajednica, ali mislim da unutar federacije nema razmjene ni kupovine. Drugo je sto se pojave poneki ferengiji pa im niko ne brani da trguju, ali clanovi federacije medjusobno - nikad nisam vidio da je Riker nesto prodao Pickardu i slicno. Ti sto otimaju su uglavnom sa strane.
To sto lici na americku politiku, i meni se nekad cini da sve to treba da predstavlja ameriku, to jos vise pokazuje americku glupost, predstavljaju viziju "amerike" u buducnosti koja jako asocira na "taj strasni komunizam". Naravno, nije 100% komunizam, ali jako asocira, puno vise nego na kapitalizam.
Enterprise88

#68 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Enterprise88 »

karanana wrote:
Neelix wrote:
karanana wrote:

--Ne postoji novac niti bilo kakvo sredstvo placanja - slicno kao i prvi komentar, kako znas za ovo? za enterprise je to istina ali iz serije nismo mogli izvuci kakva je situacija na planeti zemlji ili drugim planetama.

ovo je istina, postoje rase u star treku koje se bave trgovinom ali nikada za novac, nego robu za robu

- -Religija nije nikom zabranjena ali je prevazidjena od strane vecine - nisam siguran za ovo. mozda bih se i slozio s tobom da su zvjezdane staze kontroverzna serija sto se religije tice, ali iz drugog razloga. u zvjezdanim stazama se pojavljuje nadnaravno bice Q, koje predstavlja svemocnog i koje je u pravom smislu rijeci bog i koji kontrolise sve i svaciju sudbinu. znaci u seriji se religija ne prevazilazi, ali se jednostavno na kontroverzan nacin prikazuje svemoguci a to vjerovatno ne sjeda dobro ni jednoj vjeri ovdje.
q ne predstavlja svevisnjeg, naprotiv, u star trekupostoji citava rasa bica kao sto je on ( zive u q continuumu). postoje epizode u kojima je on prognan iz continuuma (cini mi se da je to voyager serijal), pa mu posada pomogne da se vrati.
http://memory-alpha.org/en/wiki/Q_Continuum
ok mozda si u pravu da lova zaista ne postoji u smislu kao sto je mi znamo, kao papiri. ali roba za robu trgovina takodjer ne predstavlja komunizam. i to je neka vrsta slobodne ekonomije ponude i potraznje. klingonima treba nesto i dadnu nesto drugo romulancima za to (bubam, mislim da oni ne trguju nego da ratuju, ali nema veze)

ne znam za voyager, ali za star trek generations znam da je q (u pravu si, nije jedna osoba nego vise njih) svemoguci, i da se prakticno igra sa pikardom a da ga moze unistiti i njega i enterprise i federaciju kad god hoce.

To je čista laž da u zvjezdanim stazama rase ne mjenjaju robu za novac. Novac postoji i zove se pozlaćeni Latinum, koriste ga Ferengiji naveliko i cijene ga više od svega, u DS9 je pozlaćeni Latinum jedan od najspominjanijih pojmova.
Enterprise88

#69 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Enterprise88 »

zalizani wrote:U jednoj od epizoda čini mi se 3 sezona DS9 Sisko i doktor se teleportiraju na Zemlju,medjutim uredjaj za sakrivanje na Defiantu ostavlja neke cestice koje rasture teleportaciju,i oni se pojave u 21 vijeku(godina 2024) kad dole drustvo podjeljeno na truhlo bogate i na stanovnistvo zatvoreno u nekakva "utocista" (jad i bijeda) a nad njima upravlja murija.Neznam neka svako izvlaci zakljucke ali kako vrijeme prolazi,sve vise se sjecam ove epizode.btw epizoda se zove Past Tense 1 i 2

Gledao sam te epizode, i moram reći da je vrlo realan prikaz onoga što će se možda dogoditi u budućnosti.
Cijele Zvjezdane staze su zapravo serija koja iako se osvrće na budućnost jako puno analizira i prošlost i mnoge teme u prošlosti. Jako mnogo rasa u svemiru ima veze s nacijama današnjim na zemlji, također i mnogo situacija u zvjezdanim stazama se mogu povezati sa bliskom zemaljskom prošlosti.
Npr. negdje sam pročitao da su Kardasijanci napravljeni po uzoru na Srbe, s obzirom da se priča o Kardasijancima počela pojvljivati tek negdje 94.god kad su otprilike i izmišljeni. :D
Chmoljo

#70 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Chmoljo »

Enterprise88 wrote:
zalizani wrote:U jednoj od epizoda čini mi se 3 sezona DS9 Sisko i doktor se teleportiraju na Zemlju,medjutim uredjaj za sakrivanje na Defiantu ostavlja neke cestice koje rasture teleportaciju,i oni se pojave u 21 vijeku(godina 2024) kad dole drustvo podjeljeno na truhlo bogate i na stanovnistvo zatvoreno u nekakva "utocista" (jad i bijeda) a nad njima upravlja murija.Neznam neka svako izvlaci zakljucke ali kako vrijeme prolazi,sve vise se sjecam ove epizode.btw epizoda se zove Past Tense 1 i 2

Gledao sam te epizode, i moram reći da je vrlo realan prikaz onoga što će se možda dogoditi u budućnosti.
Cijele Zvjezdane staze su zapravo serija koja iako se osvrće na budućnost jako puno analizira i prošlost i mnoge teme u prošlosti. Jako mnogo rasa u svemiru ima veze s nacijama današnjim na zemlji, također i mnogo situacija u zvjezdanim stazama se mogu povezati sa bliskom zemaljskom prošlosti.
Npr. negdje sam pročitao da su Kardasijanci napravljeni po uzoru na Srbe, s obzirom da se priča o Kardasijancima počela pojvljivati tek negdje 94.god kad su otprilike i izmišljeni. :D
onda smo mi oni B... Bajeori?
vangogh87

#71 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by vangogh87 »

karanana wrote:
Neelix wrote:
karanana wrote:

--Ne postoji novac niti bilo kakvo sredstvo placanja - slicno kao i prvi komentar, kako znas za ovo? za enterprise je to istina ali iz serije nismo mogli izvuci kakva je situacija na planeti zemlji ili drugim planetama.

ovo je istina, postoje rase u star treku koje se bave trgovinom ali nikada za novac, nego robu za robu

- -Religija nije nikom zabranjena ali je prevazidjena od strane vecine - nisam siguran za ovo. mozda bih se i slozio s tobom da su zvjezdane staze kontroverzna serija sto se religije tice, ali iz drugog razloga. u zvjezdanim stazama se pojavljuje nadnaravno bice Q, koje predstavlja svemocnog i koje je u pravom smislu rijeci bog i koji kontrolise sve i svaciju sudbinu. znaci u seriji se religija ne prevazilazi, ali se jednostavno na kontroverzan nacin prikazuje svemoguci a to vjerovatno ne sjeda dobro ni jednoj vjeri ovdje.
q ne predstavlja svevisnjeg, naprotiv, u star trekupostoji citava rasa bica kao sto je on ( zive u q continuumu). postoje epizode u kojima je on prognan iz continuuma (cini mi se da je to voyager serijal), pa mu posada pomogne da se vrati.
http://memory-alpha.org/en/wiki/Q_Continuum
ok mozda si u pravu da lova zaista ne postoji u smislu kao sto je mi znamo, kao papiri. ali roba za robu trgovina takodjer ne predstavlja komunizam. i to je neka vrsta slobodne ekonomije ponude i potraznje. klingonima treba nesto i dadnu nesto drugo romulancima za to (bubam, mislim da oni ne trguju nego da ratuju, ali nema veze)

ne znam za voyager, ali za star trek generations znam da je q (u pravu si, nije jedna osoba nego vise njih) svemoguci, i da se prakticno igra sa pikardom a da ga moze unistiti i njega i enterprise i federaciju kad god hoce.

oni predstavljaju jednu posebnu razinu svijesti puno drugaciju od nase....nije bitno to sto oni mogu nego sto zele....
vangogh87

#72 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by vangogh87 »

primjetio sam da neki od vas između redova zele reci da je komunizam=anarhija.....koliko ja znam o komunizmu on predstavlja upravo suprotno....bliza mi je demokratija anarhiji nego komunizam
vangogh87

#73 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by vangogh87 »

Chmoljo wrote:
Enterprise88 wrote:

onda smo mi oni B... Bajeori?
haha prejako....i tacno
Chmoljo

#74 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Chmoljo »

vangogh87 wrote:

haha prejako....i tacno
onda imamo dobre trebe :D
vangogh87

#75 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by vangogh87 »