Zvucalo mi je kao provokacija, zato sam rekao "kad me vuces za jezik".legendo_moja wrote:Ne vučem te za jezik nego pokušavam diskutovati.Ateista wrote:Prvo socijalizam i komunizam nisu isto. To za arhitekturu stoji, ali vezano za socijalizam, prelazni oblik.legendo_moja wrote:Zar Borg nije uberkomunistički poredak. Svi misle jednako, nema individualnosti (čak ni na fizičkom nivou), pa čak im je i arhitektura onako socrealistička i strogo funkcionalna, one kugle i kocke.
Za komunizam niko ne kaze da svi trebaju da misle jednako i da nema individualnosti, to mi vise lici na religiju (kad me vec vuces za jezik).
Borg mi se čini kao ultimativna komunistička distopija. U svakom socijalističkom režimu individualnost je gušena nauštrb kolektivnog i zajedničkog. Religija je uvijek strogo vezana za duhovnost u nekom smislu, tako da o tome nema govora. Borg je strogo ateističan.
Kao prvo, socijalizam je samo pokusaj prelaznog oblika, po mom misljenju neuspio, treba prvo da se promijeni svijest ljudi da bi se moglo doci do komunizma.
Sta je to sto je u socijalizmu guseno?
Ja stvarno vise vidim religiju kao oblik gusenja individualnosti: svi trebaju da vjeruju u jednu knjigu i ne smiju sumnjati u nju, svi idu kolektivno u vjerske objekte gdje ih hipnotisu ponavljanjem molitvi, svi se osjecaju mali i bespomocni naspram svemoguceg boga i slicno.
I one poruke: "you will be assimilated", "ressistance is futille" mi zvuce kao komentari Biologa kada objasnjava kako ce doci sudnji dan, kako nam tada nece vrijediti da se kajemo i slicno, u prevodu - "ressistance is futille".
Religija je ta koja stalno pokusava da se siri i asimilira nove jedinke u jednu kolektivnu svijest!
Puno vise lice na religiju nego na komunizam ili socijalizam.