stari grad Visegrad wrote:Sto se mene tice, ja ne vidim korak naprijed sa Zvizdicevom posjetom, tu ne vidim nista pozitivno za BiH ni za Bosnajke ni za Srbe ni za Hrvate.
To Vucic hvata neke svje poene za domace i za MZ.
Sve dok Srbija laze o istoriji Bosne i Hercegovne, sve dok pisu laznu istoriju u srbijanskim uzbenicima o susjedima i tako i dalje truju odnose u beskraj, sve dok lazu i guslaju o meni i mojoj zemlji oni od mene mogu dobiti jedno veliko nista , 0. Ne moze se graditi odnose sa onima ciju istorju lazes i izmisljas, niti sa onima od kojih si oteo zemlju, a sad otimas i sve ostalo. Ne moze. Mislim sta hoce srbijanci?
Sad te sretne neki stari "prijatelj" i kaze tvoj djed nije zivio u tum mjestu, a tvoja baka nije rodila 4 djece, a tvoja macka je srpska, a tvoj jezik ne postoji, sta uopste imam sa takvim da razgovaram? Srbijanci nemaju postovanja prema Bosnajcima, lazu o svemu nasem, o proslosti i o sadasnjosti. I kakvi su to onda "prijateljski" i "dobrosusjedki" razgovori.
"Dobar dan. Ti ne postojis a ja postojim. Sve sto je bilo tvoje, jest tvoje i bice tvoje, sve ti uzimam. Hocemo li sada na kafu?" Tako nekako. Mozes vidjeti samo moja ledja, a u Beograd nikad otici necu. Cak ne kupujem ni avionsku kartu preko Beograda. Ko ima ekonomskog interesa od Beograda i Srbije, to razumijem, i nek uzme pare na sta moze, ali nekog prijateljstva medju narodima tu ne moze biti sve dok SANU laze.
Ma jasno.
A uz sve to,nikad niko od srpskih politicara ni sa jedne strane Drine nije rekao,mi trebamo sklopiti trajni mir sa susjedima a pogotovo sa Bosnjacima.Svaki je rekao otprilike,sad nema geopolitickih uslova za,recimo,otimanje komada BiH.Nikad ni jedan nije rekao,ne mi necemo nikad vise napadati i otimati teritorije od nasih komsija,sto ce opet reci da nikad nisu odustali od te velikosrpske adjende.
Drugim rijecim,te lafo inicijative su nista drugo do uspavljivanje protivnika,njegovo maksimalno slabljenje,odvracanje paznje... da bi ga,kad se stvore "geopoliticki uslovi" je li,lakse potrpali u masovne grobnice,po ko zna koji put.
To nama ne treba,ili se mijenjajte pa da potpisujemo trajni pakt ili dajte da to odmah rjesavamo,bolje nego ostavljati djeci i unucima.
Samo totalna budala nije naucila tu osnovnu lekciju.