Zvezde Granda: lepša strana srpsko-bošnjačkih odnosa

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Straza

#126 Re: Zvezde Granda: lepša strana srpsko-bošnjačkih odnosa

Post by Straza »

Samo najveci idiot moze ici preko Drine. Po bilo kom osnovu
Bodkin

#127 Re: Zvezde Granda: lepša strana srpsko-bošnjačkih odnosa

Post by Bodkin »

Straza wrote:Samo najveci idiot moze ici preko Drine. Po bilo kom osnovu

otkrio je i ovu temu...daj zovite moderatora da je kljuca

P.s. A ako ide kao dino merlin da uzme pola miliona? Jel onda idiot?

Sent from my Lumia
Edin H.

#128 Re: Zvezde Granda: lepša strana srpsko-bošnjačkih odnosa

Post by Edin H. »

muha_sa wrote:
_mufljuz_ wrote:
muha_sa wrote:ako ne volim i ne slušam i ne pada mi na pamet da se u mom domu slušaju kojekakve eke, keke, cece i ine pevaljke ne znaci da nisam ljubitelj narodne muzike, al ne ove, što Rambo reko, turbo folk prostacenja.

nisi IN :mrgreen:
vala i nisam, al sam zato u ovome tata-mata, haker :lol:

Image
Malo mi zaostajes muha u modernim trendovima :D
mobile9

#129 Re: Zvezde Granda: lepša strana srpsko-bošnjačkih odnosa

Post by mobile9 »

Ja bi to sve na goli otok ko pjeva i ko sluša. Prvo po par dana pa ako se ne spametuju povećavat dok ne dođu pameti. :-)
nikad_vise

#130 Re: Zvezde Granda: lepša strana srpsko-bošnjačkih odnosa

Post by nikad_vise »

DZONPI wrote:Halo mojne suplje.ja sam bio hasisar i ponosim se stim ali brate kad ga maznem nisam se mogo odvalit uz Pink Floyd nego Sinana opali ne samo ja nego komplet drustvo.
Dzoju furao sa Sinanom :lol: :lol:

Jače udari uz regge :D
BezDobrogNaslova

#132 Re: Zvezde Granda: lepša strana srpsko-bošnjačkih odnosa

Post by BezDobrogNaslova »

U principu slabo koju ovu novokomponovanu pjesmu znam, ali imao sam priliku da pogledam par puta posto moji roditelji ne propustaju. Pjevanje je otprilike sekundarna stavka u odnosu na fizicki izgled i harizmu, to je ono sto otprilike ziri trazi. Meni licno se recimo svidilo par ljudi koji fantasticno pjevaju sevdalinke, koje obozavam i starije narodne pjesme. Djevojka se zove cini mi se Ljiljana Obradovic. Ko nije recimo pogledao izvodjenje Odiseje od Kerima Zeljkovica neka pogleda pa neka kaze da ne valja.
Onaj ko valja, to se odmah cuje, zvao se on Slobo, Ismet ili Franjo...Ili znas ili ne znas pjevati...E sad, fora je sto oni traze nekoga ko ce pjevati po diskotekama i donositi lovu, a Kad ja podjoh na Bentbasu ili Odiseja jednostavno ne prave kes, druga stvar sam ja koji sam valjda naopak, pa mi se to svidja.
dragan.s

#133 Re: Zvezde Granda: lepša strana srpsko-bošnjačkih odnosa

Post by dragan.s »

BezDobrogNaslova wrote:U principu slabo koju ovu novokomponovanu pjesmu znam, ali imao sam priliku da pogledam par puta posto moji roditelji ne propustaju. Pjevanje je otprilike sekundarna stavka u odnosu na fizicki izgled i harizmu, to je ono sto otprilike ziri trazi. Meni licno se recimo svidilo par ljudi koji fantasticno pjevaju sevdalinke, koje obozavam i starije narodne pjesme. Djevojka se zove cini mi se Ljiljana Obradovic. Ko nije recimo pogledao izvodjenje Odiseje od Kerima Zeljkovica neka pogleda pa neka kaze da ne valja.
Onaj ko valja, to se odmah cuje, zvao se on Slobo, Ismet ili Franjo...Ili znas ili ne znas pjevati...E sad, fora je sto oni traze nekoga ko ce pjevati po diskotekama i donositi lovu, a Kad ja podjoh na Bentbasu ili Odiseja jednostavno ne prave kes, druga stvar sam ja koji sam valjda naopak, pa mi se to svidja.
Tu smo ga negdje za novokomponovanu muziku, i ja sam barem pola pjesama tamo čuo prvi put. Takođe sam počeo gledati jer su to moji ukućani gledali i to negdje od pola sezone. Ranijih godina nisam pratio pa nisam imao pojma ni ko je Gile ni da je lani pobijedio. Počeo sam redovno gledati jer sam vidio nekoliko njih koji su me oduševili pjevanjem, recimo Kerim, Jasmin Hasić, Ajša Kapetanović, Ljilja Obradović, Perućica, Emina Islamović, itd.
Ne bih se složio da je pjevanje sekundarna stvar, jer su u prva 3 kruga pjevači iza zavjese i žiri ih ne vidi. Tek ako žiri nije jednoglasan onda produkcija stupa na scenu i može spasiti nekoga i na osnovu fizičkog izgleda i harizme. To se posebno vidjelo u 4. krugu kada su pjevali bez zavjese i kada je produkcija imala par problematičnih odluka (Ljilja i Omerika recimo). Da je fizički izgled u pitanju ne bi od 5 cura dvije djevojčice (13 i 14 godina) došle do finala.
Većina pjesama koje se tamo pjevaju jesu narodnjaci (i to većinom stariji), ali bilo je i ekstra izvođenja pop pjesama (Magazin, Toni Cetinski, Čola, Indeksi, Leo Martin, Celin Dion, Toše Proeski) i sevdalinki. Odmah se vidi ko zna da pjeva, ali ne leži sve svakome. Kerim je razvalio "Odiseju", ali je ispao jer je kasnije pjevao ono što mu baš i ne leži. Ljilja je pjevala skoro samo sevdalinke i narodne što jeste lijepo za čuti i odgovara joj glasu, ali većina ljudi to ipak ne sluša i nije toliko popularno.
Mogu nam se ZG sviđati ili ne, ali to je najgledanije muzičko takmičenje u regionu. I jedino nakon koga se finalistima otvara kakva takva mogućnost pjevačke karijere.

I odgovor postavljaču teme (da li se mogu srušiti granice). Te granice u muzici zapravo nisu nikad ni postojale. Dobar pjevač u Srbiji je popularan i u BiH (i obrnuto) bez obzira kojom vrstom muzike se bavi. Da li nam se ta vrsta muzike sviđa ili ne je stvar našeg ukusa i ništa više.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#134 Re: Zvezde Granda: lepša strana srpsko-bošnjačkih odnosa

Post by _BataZiv_0809 »

Mislim da preuvelicavate znacaj turbo folka. On je jednostavno moderan, u trendu, ali kao i svakom muzickom pravcu doci ce mu nuzni kraj. Ovaj danasnji turbo folk je vise dance sa prizvukom orijentalnog (u nekim pjesama vise ni nema orijentalnog) za razliku od onog prije desetak godina. Sada se ulaze u produkciju, skupe spotove, za razliku od videopokusaja od prije 10-15 godina.

Medjutim kada usporedjujemo tekstove, turbo folk nije nista gori od Beyonce, Lady Gage, Rihanne ili J.Lo. Hajde da se malo igramo i prevedemo neku od pjesama pobrojanih, pa cemo vidjeti horor i uzas i shvatiti da ovi nasi imaju iole smisla. Naspram npr. 5-minutnog ponavljanja: "Ko upravlja svijetom? Djevojke" (Beyonce-Who runs the world), Ceca zvuci kao pjesnikinja :D

Mozda je najrealnija usporedba sa eurodance-om koji je eksplodirao 90-tih.

Da ne budem pogresno shvacen, uopce nisam apologeta turbo folka, iako se volim uz isti opustiti. Jednostavno te strofe tumacim ironicno, a ne bukvalno i smatram da je to muzika za zabavu. Turbo folk pjevaci su zabavljaci, a ne umjetnici.

Kada se osamim u svom stanu znam slusati operu ili soundtrackove dobrih filmova. Nekad slusam 80-te, nekad ove moderne pjesme, a kad izadjem cesto i turbo folk. Dakle nije nespojivo, ali svakako da znam sta je trajna vrijednost i umjetnicko blago, a sta je pjesma koju cu slusati dok ne isfura i nikad je vise necu reciklirati.
Post Reply