Kod nas postoji stara narodna poslovica koja kaze "posle rata je lako biti general". U modernom zapadu postoji rijec empatija, znaci mogucnost covijeka da se uzivi, odnosno da se nade u toj odredenoj situaciji i da shvati problem. E mi nazalost nemamo te empatije. To je u sustini problem svih podkomunistickih zemalja.Majjah wrote:Ma da smo glupi bili, jesmo vala! Alija je jednom rekao da je ocekivao sukob, ali da nije ocekivao genocid! Pa imao je Hrvatsku kao primjer, sta je mislio da ce u BIH biti bolje?? Ni ja ne mislim da smo mogli izbjeci rat, ali moglo se u njega organizovanije unici. Pa nama je ,,nas'' Aljo jos u Martu 1992 govorio one suplje fraze da je za rat potrbno dvoje i slicne gluposti. Sta mislite, koliko je naivnog naroda po istocnoj Bosni sa tim parolama docekalo cetnicke kame?? Gradovi su po istocnoj Bosni padali bukvalno bez ispaljenog metka. U posavini nije nista bolja situacija bila. Tamo se nesto ko fol i ratovalo, ali vise zahvaljujuci oruzju HVO-a i Hrvata koji nisu bili bas toliko naivni. Koliko masovnih grobnica Hrvata ima u Posavini?? Ja jos ni za jednu nisam cuo. Nema ih jer Cetnike nisu docekali ko' kurbani Bajram kao sto se to nama desilo po Krajini i Istocnoj Bosni. Danas se gruhaju u prsa kako je SDA organizovala otpor i Bosnjacki narod. Jest malo sutra. Organizovali su onaj copor koji je bio sabijen na 20% teritorije bez oruzja, municije, hrane.
Oni su u tu cijelu pricu usli previse naivno i oslanjali se na podrsku svijeta, ne na sebe same. Za taj propust odgovornost snose tadasnji politicari od kojih su mnogi i danas na vlasti.
Pa mozeli mi neko reci sta je to Alija uradio tokom rata sto bilo kome drugom nebi poslo za rukom??
Pa njegov rejting i rejting Bosnjaka je bio toliko nizak, da su nam amerikanci cak 1995 prijetili bombardovanjem ako ne zaustavimo 5. korpus u napadima na krajinu. I tu ga je usro' momacki, a kako i ne bi kad je dopustio da se slika o Armiji BIH pretvori u predodzbu razvampirenih mudzahedina koji kolju sve pred sobom. Pa da je barem i sa tim mudzahedinima isao do kraja, da ih je doveo javno, pokazao u pravcu Banja Luke i rekao ,,oni tamo miniraju dzamije'' ali jok, da je kako dodvoriti se i istoku i zapadu!((( Ma muka mi je od svega toga, pogotovo kad vidim kako se Crna Gora razidje sa tom Srbijom bez ispaljenog metka....preveliku smo cijenu platili za slobodu koje ni na mapi nema, za drzavu koju jebe svako kako hoce, za himnu koja nema teksta, za reprezentaciju kojoj se zvizdi na 70% teritorije....
Potrebno je vratiti film unazad. U vrijeme kad je JNA postala srbo-cetnicka, kad su srbi dobijali oruzje od iste, kad je policija postala odjednom srpska policija, kad su barikade osvanjivale po Bosni, kad su u zgradama bili izmjesani svi narodi i svi se bojali da komsija ne pripuca, kad su arkanovci i seseljevci setali po Bosni, kad je srpska medijska propaganda bila ekstremno nadmocna....... E sad kad na to dodamo da je skoro 50% Bosnjaka zivjelo u zabludi o Jugoslaviji, o bratstvu-jedinstvu, titu, o nasoj JNA koja ce nas zastititi ..... onda je posve jasno kako je situacija bila teska i kako je ta situacija trazila teska i osjetljiva rjesenja. Pa koliko je samo Bosnjaka pred sami pocetak bilo u uniformi JNA, koliko je bilo oficira u JNA koji su joj sluzbovali dok je rat u Hrvatskoj buktao, koliko je bilo zbunjenih koji poput Ivice Osima koji je trenirao Partizan dok se u Bosni ratovalo.
Srbi su Bosnjacima jos odavno spremali masovne grobnice i to odmah dolaskom milosevica na vlast.
Sto se tice mudzahedina, alah da ih sacuva, to su jedini borci kojih su se srbi i hrvati plasili, a i dan danas, samo to glupi Bosnjo neshvata. To su jedini koji su izazivali respekt kod svih. Nasim borcima se toplina oko srca stvarala kad im se javi da mudzahedini dolaze.
A Crna Gora i Makedonija su se lijepo rastavili od srbije, zato sto su iste vjere kao i oni. To su pravoslavna braca kako se oni nazivaju.
A to da Alija nije imao rejting i da BiH nije imala rejting je opet nedostatak empatije. Pa, Bosna nije imala ni vojsku, ni policiju, ni valutu, ni oruzje, opkoljena sa svih strana .... E sad ti meni objasni, zasto bi Amerika nama pomagala u toj situaciji??? Zar nije bilo puno jednostavnije prikloniti se srbima, jer su oni jaki i prepustiti njima sve. Amerika im da blagoslov da uzmu Bosnu, a za uzvrat srbija da Americi nato baze u srbiji. I problem rijesen. Za Bosnjake ko pita, to su Muslimani, oni i nisu bitni.
Ali to se nije tako desilo jer je SDA imala jake politicare koji su lobirali po Americi i Evropi i uspjeli cijeli svijet da stave na nasu stranu i da nam pomognu da se oslobodimo gurbeta zvanog srbija. Zamisli ti kako su mocni bili Silajdzic, Ganic, ....pa oni su svjetsku sili Ameriku dobili za nase potrebe. Samo u Chicagu zivi oko 300 000 srba. Pored tako mocnog srpskog lobija se probiti i uvuci Ameriku u ralje Balkanskog problema je bio ogroman uspijeh. Valjalo je uvuci Ameriku da bombarduje srbe u Bosni. Pa zasto bi oni intervenisali u Bosni..... Sve ti je to prijatelju zasluga SDA na celu sa rahmetli Alijom Izetbegovicem, rahmet mu dusi i nek mu Alah podari lijepi dzenet.