Zovu li vas iz osiguravajucih kuca?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#26 Re: Zovu li vas iz osiguravajucih kuca?

Post by Pera Trta »

Michun wrote:Ma mene zove kuca gdje sam osigurana da mi kazu da kasnim sa ratom...dobrovoljno osiguranje!!! Jes, vi cete mi reci kad cu platiti. Al' sam je napalaaaaaaa.
Pa ko drugi da ti kaže? Plaćaš li njima ili nekom trećem? Naravno da im je u interesu da što prije dobiju svoje pare.
Michun

#27 Re: Zovu li vas iz osiguravajucih kuca?

Post by Michun »

Pera Trta wrote:
Michun wrote:Ma mene zove kuca gdje sam osigurana da mi kazu da kasnim sa ratom...dobrovoljno osiguranje!!! Jes, vi cete mi reci kad cu platiti. Al' sam je napalaaaaaaa.
Pa ko drugi da ti kaže? Plaćaš li njima ili nekom trećem? Naravno da im je u interesu da što prije dobiju svoje pare.
Pa posto ja to doborovoljno placam jel' te...mogu da posalju papir na kojem pise da kasnim a da me zvrckaju ne moz'. Nisam im duzna nista, nije kartica. Znam da im je interesu da dobiju pare ASAP, znam osnove biznisa.
Nisu to prije radili, to su odnedavno uveli. I da, zovu me i nude mi osiguranje iz iste kuce gdje vec imam polisu. Znaci, ni ne gledaju u bazu nego redom po spisku.
nokia6170

#28 Re: Zovu li vas iz osiguravajucih kuca?

Post by nokia6170 »

poznanik wrote:
nokia6170 wrote:...Klasicna zloupotreba, a potencijalno cak i krivicno djelo.
Ako je tel. broj javan, objavljen, ne vidim razlog za zloupotrebu.

A po čemu je krivično djelo i šta je krivično djelo?
Gdje javan, gdje objavljen? I radno mjesto i maticni broj...sve to javno jel?

Zna se tacno ko je ovlasten da ima i raspolaze sa licnim podacima gradjana u drzavi.
potpuni stranac

#29 Re: Zovu li vas iz osiguravajucih kuca?

Post by potpuni stranac »

fedor wrote:[
Meni treba danas da dođu i to ovi iz Triglav osiguranja! Fino ću da ih saslušam i neka idu u P.M.! :lol:
Nebesa, bili su kod mene, žena se javila dok sam bio na poslu......... :-) , i dok je mene dotična davila sa pričom ona se ufatila noge :-) . nekako sam je saslušao iako sam tek došao sa posla i najbitnije mi je bilo kako se baciti u horizontalu, kad je završila ja joj rekao da ću razmisliti i javiti ako budem htio. naravno nisam nikad nazvao ali zato ona mene jeste da pita jesam li razmislio. :lol:
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#30 Re: Zovu li vas iz osiguravajucih kuca?

Post by Pera Trta »

Valjda raja općenito slabo plaća, čak sam siguran, kod nas kad god treba platiti gleda se da se koliko može "rastegne", pa su možda zbog toga krenuli zvati sve redom da podsjete.
Pera Trta

#31 Re: Zovu li vas iz osiguravajucih kuca?

Post by Pera Trta »

Šta, zovnu i izdiktiraju ti tvoj matični broj?
Naravno da je radno mjesto javna stvar, svako može znati gdje i šta radiš, osim ako nisi tajni agent ili tako nešto.
fedor

#32 Re: Zovu li vas iz osiguravajucih kuca?

Post by fedor »

potpuni stranac wrote:
fedor wrote:[
Meni treba danas da dođu i to ovi iz Triglav osiguranja! Fino ću da ih saslušam i neka idu u P.M.! :lol:
Nebesa, bili su kod mene, žena se javila dok sam bio na poslu......... :-) , i dok je mene dotična davila sa pričom ona se ufatila noge :-) . nekako sam je saslušao iako sam tek došao sa posla i najbitnije mi je bilo kako se baciti u horizontalu, kad je završila ja joj rekao da ću razmisliti i javiti ako budem htio. naravno nisam nikad nazvao ali zato ona mene jeste da pita jesam li razmislio. :lol:
Držat ću se iste taktike! "javit ću vam kad razmislim" :lol: :lol: :lol:
Dioda

#33 Re: Zovu li vas iz osiguravajucih kuca?

Post by Dioda »

Mene uzasno iritira stalno prozivanje. U pocetku je bilo ok, lijepo i kulturno kazem ne interesuje me i lijepo spustim slusalicu.
Imala sam razumijevanja i za anketare koji rade terenski, pa sam cesto i ankete popunjavala (cisto da pomognem ljudima koji to rade jer znam da rade na procenat).
Medjutim, ovo smaranje telefonom je preslo svaku mjeru. I sve je vise onih koji su izuzetno bezobrazni. Neki dan me nazvala nekakva cura, bila je toliko bezobrazna. I odlucila sam da je toliko izmrcvarim pitanjima i svojim bezobrazlukom, da joj vise nikad ne padne na pamet da nazove moj broj. Mislim da je poslije razgovora pored mog broja dopisala-smor :D

Mislim da biraju brojeve tako sto nasumice okrenu bilo koji broj iz telefonskog imenika :x

Sljedeci put kad me nazove neko tako naporan i bezobrazan, odmah nakon sto zavrsim razgovor, prozvat cu taj broj jedno 170 puta. Nece mi biti mrsko :x
holowey

#34 Re: Zovu li vas iz osiguravajucih kuca?

Post by holowey »

mislim da nema osiguravajuce kuce kod nas iz koje me nisu zvali da mi prodaju zivotno osiguranje, a agram mi je jedini nudio i zdravstveno osiguranje... nije palilo to sto im kazem da nisam zainteresovan, i dalje su zvali i nudili...

i onda mi je palo na pamet da jednom prilikom kazem "hvala na ponudi, ali ja sam vec osiguran"...

nakon toga su prestali svi pozivi... nesto mi govori da ti pozivi ustvari nisu dolazili direktno od osiguravajucih kuca nego od "dilera" koji rade za vise kuca odjednom... jer ne znam kako bi "sve ostale" osiguravajuce kuce znale da sam ja sada "osiguran"...
duboka_misao

#35 Re: Zovu li vas iz osiguravajucih kuca?

Post by duboka_misao »

moze se podnjeti zahtjev da mi se broj brise iz tel imenika jel tako? ako moze, to mi je slijedeci korak jer ovo prevrsava svaku mjeru, osiguravajuce kuce i ostali uhljupi kojima nemozes dokazati da NISI zainteresovan za njihove usluge, i onda su oni sokirani tom cinjenicom, bolje bi im bilo da dahcu ljudima u slusalicu duze bi ih slusali, mamicu im :x a zenska mi je nedavno nevoljko priznala da su moj broj iscupali iz bh telecom online imenika i to je sasvim uredu ,nabijem ih !
poznanik

#36 Re: Zovu li vas iz osiguravajucih kuca?

Post by poznanik »

nokia6170 wrote:
poznanik wrote:
Gdje javan, gdje objavljen? I radno mjesto i maticni broj...sve to javno jel?
Zna se tacno ko je ovlasten da ima i raspolaze sa licnim podacima gradjana u drzavi.
Mislio sam da je tema poziv na nečiji tel. broj i ponuda za neku uslugu kroz taj poziv, i da je to predmet "krivičnog djela", nejasno mi je sada odakle se pojavljuju matični brojevi i ostalo...

Postoji zakon o zaštiti ličnih podataka, koji odgovornost prebacuje samo na organe vlasti i javne institucije... http://www.fzs.ba/Org/ZakonOZastitiLicnihPodataka.pdf
madner

#37 Re: Zovu li vas iz osiguravajucih kuca?

Post by madner »

Samo ga pitaj da ti da njegov privatni broj da mu se javis cim se skontas.
Onda ga nazovi oko 23:45 i pitaj ga ima li malo vremena da odvoji za anketu. :D
Semiramida

#38 Re: Zovu li vas iz osiguravajucih kuca?

Post by Semiramida »

vozač wrote:nemate vi iskustva sa MLADINSKOM KNJIGOM, ko se jednom u životu zajebe i kupi nešto od njih, taj će sigurno zamrziti knjigu u bilo kom obliku
već sam u fazi da slijedeća koja nazove ide u PM, po 3 puta na dan i to sve sa različitih telefona, valjda da se kamufliraju
a tek kad ti je rođendan, zažališ što si se rodio, "samo za vas, specijalni rođendanski popust iz MLADINSKE" i tako ... valjda dok ne začuju pucanj s druge strane žice :-)
Oni su, koliko znam, kažnjeni od strane Tržišne inspekcije. Već više od godine dana ne dobivam od njih materijale i "čestitke" u stilu - osvojićete nešto ALI AKO KUPITE nešto. A promotivni papiri su dolazili na ime starog vlasnika stana koji leži na Barama ima i 6-7 godina.
Last edited by Semiramida on 29/11/2010 15:53, edited 1 time in total.
Semiramida

#39 Re: Zovu li vas iz osiguravajucih kuca?

Post by Semiramida »

poznanik wrote: Mislio sam da je tema poziv na nečiji tel. broj i ponuda za neku uslugu kroz taj poziv, i da je to predmet "krivičnog djela", nejasno mi je sada odakle se pojavljuju matični brojevi i ostalo...

Postoji zakon o zaštiti ličnih podataka, koji odgovornost prebacuje samo na organe vlasti i javne institucije... http://www.fzs.ba/Org/ZakonOZastitiLicnihPodataka.pdf
Evo npr., moj broj može biti zabranjen za prikaz u imeniku i za to plaćam mjesečno 1 ili 2KM ili tako nešto. E sad, tačno je da isti taj "zabranjeni" broj dajem kad vadim lične dokumente, kad možda uplaćujem redovno auto-osiguranje i sl., al' to ne znači da dajem bilo kakva prava drugima da se koriste mojim podacima.

Neko ranije reče da su osiguravajuće kuće povezane i da se koriste istom bazom podataka. Ako je to tako - da odmah zovem svoje osiguranje i zaprijetim im da ću promijeniti osiguravajuću kuću ako me još jednom neko nazove? I još kažem da ih mogu tužiti na osnovu gore navedenog "Zakona o zaštiti ličnih podataka" (mada nemam dokaz da su baš oni dali moj broj).
nokia6170

#40 Re: Zovu li vas iz osiguravajucih kuca?

Post by nokia6170 »

poznanik wrote:
Mislio sam da je tema poziv na nečiji tel. broj i ponuda za neku uslugu kroz taj poziv, i da je to predmet "krivičnog djela", nejasno mi je sada odakle se pojavljuju matični brojevi i ostalo...

Pocela je sa pricom dobar dan, pa onda: moja kolegica vas je zvala prije mjesec dana u vezi sa zivotnim osiguranje (koje btw vec imam). Moj prvi komentar je bio doticnoj da nije pogrijesila i zamijenila me sa nekim...a onda je uslijedilo njeno pitanje: jeste li vi taj i tak, zivite tu i tu, radite tu i tu, vas maticni broj je taj i taj...kada je sve pogodila..reko jesam.

Ljubaznost je nestala kada sam insistirao da mi kaze koja kolegica i kako se zove...ona odgovori Dina..reko kako se preziva Dina..ona: pa kao ne znam, zaboravila sam itd....i ona nakraju brzinski samo: dobro hvala oprostite na smetnji i spusti slusalicu.
bumboo

#41 Re: Zovu li vas iz osiguravajucih kuca?

Post by bumboo »

Telefonski marketing obično rade agencije koje imaju posebno educirane kadrove za takav način prodaje. Banke, osiguravajuće kuće ili bilo koje druge firme koje žele prodati proizvod ili uslugu sklapaju ugovore s tim agencijama koje, naravno, koriste iste baze podataka za više svojih klijenata - firmi.
Ako ste ikad ostavili svoj broj telefona ili mobitela kad ste uzimali npr. karticu u tržnom centru - "Merkator Pika", Tuš, Magma, Merkur, FIS... sigurno niste pročitali šta piše sitnim slovima na poleđini zahtjeva za izdavanje te kartice, a to je nešto tipa: ... "korisnik je suglasan da se njegovi podaci koriste u promotivne svrhe." Da ne govorim o nagradnim igrama, tu sigurno ostavljate telefon, adresu, sve šta traže. Zato vas ne treba čuditi odakle nekome vaš broj mobitela čak i ako niste na pretplati, i otkud zna vaš datum rođenja i sl.
nokia6170

#42 Re: Zovu li vas iz osiguravajucih kuca?

Post by nokia6170 »

bumboo wrote:Telefonski marketing obično rade agencije koje imaju posebno educirane kadrove za takav način prodaje. Banke, osiguravajuće kuće ili bilo koje druge firme koje žele prodati proizvod ili uslugu sklapaju ugovore s tim agencijama koje, naravno, koriste iste baze podataka za više svojih klijenata - firmi.
Ako ste ikad ostavili svoj broj telefona ili mobitela kad ste uzimali npr. karticu u tržnom centru - "Merkator Pika", Tuš, Magma, Merkur, FIS... sigurno niste pročitali šta piše sitnim slovima na poleđini zahtjeva za izdavanje te kartice, a to je nešto tipa: ... "korisnik je suglasan da se njegovi podaci koriste u promotivne svrhe." Da ne govorim o nagradnim igrama, tu sigurno ostavljate telefon, adresu, sve šta traže. Zato vas ne treba čuditi odakle nekome vaš broj mobitela čak i ako niste na pretplati, i otkud zna vaš datum rođenja i sl.
Postoji vrlo moguce i ta opcija...ali mi nesto vise mirise da sve te podatke dobiju od osiguravajucih kuca i njihovih baza licnih podataka...s obzirom da se javljaju ti posrednici i nude njihove usluge....meni ova nudila, cini mi se, triglav osiguranje...ali ne rece da je iz triglav osiguranja. poslije razgovora odem fino na na bh telecom imenik i ukucam fixni broj sa kojeg me zvala i vidim skroz neka lijeva firma koja se bavi posredovanjem u prizanju usluga osiguranja.
citroen

#43 Re: Zovu li vas iz osiguravajucih kuca?

Post by citroen »

Ma ovi iz osiguravajucih kuca su zlatni za one tete koje tuse one jeftine Rainbow uredjaje,smorise me mtere mi,nemeres se otarasiti :-) :-) :-) :-) :-)
zelenashica

#44 Re: Zovu li vas iz osiguravajucih kuca?

Post by zelenashica »

poznanik wrote:

A sta ako je broj po zabranom kao moj :-) a opet viču li viču :roll:
poznanik

#45 Re: Zovu li vas iz osiguravajucih kuca?

Post by poznanik »

zelenashica wrote:
poznanik wrote:

Svejedno, ja ne vidim prostor za krivično gonjenje nekog ko poziva i nudi uslugu.

Za "otkrivanje" prikrivenih tel. brojeva treba pitati telekom operatere, ili se prisjetiti ipak svojevoljno davanih informacija o njima...
zelenashica

#46 Re: Zovu li vas iz osiguravajucih kuca?

Post by zelenashica »

poznanik wrote:
zelenashica wrote:
poznanik wrote:

Svejedno, ja ne vidim prostor za krivično gonjenje nekog ko poziva i nudi uslugu.

Za "otkrivanje" prikrivenih tel. brojeva treba pitati telekom operatere, ili se prisjetiti ipak svojevoljno davanih informacija o njima...
E vala eto ja bas se sjeti da sam im ja u Sarajevo osiguranju dala svoj broj da mi svaki dan dosađuju :lol: :lol: :lol: :lol:
MAN-lion's coach

#47 Re: Zovu li vas iz osiguravajucih kuca?

Post by MAN-lion's coach »

Naprostačiš se...štaćeš drugo kada lijepo oni navale ko ludi... :lol:
melb26sa

#48 Re: Zovu li vas iz osiguravajucih kuca?

Post by melb26sa »

Ma trebaju napraviti listu kao u US i onda stavis svoj(e) brojeve telefona i sve marketinske, maloprodajne i slicne telefonske pozive neces primati. Treba 30 dana da stupi na snagu ali ako te ko nazove nakon tog vremenskog perioda samo ih prijavis i dobiju oko 10,000 kazne po pozivu.

Jedino ko je izuzet od ovoga su humanitarne organizacije - one mogu zvati sve fiksne brojeve.

Mislim da bi ovaj zakon spadao pod RAK komunikacije.

A za to da imaju JMBG, to treba ganjati sa krsenjem zakona o zastiti licnih podataka - cim nekoliko desetina gradjana posalje isti dopis (napraviti dokument pa da se moze samo ubaciti licne podatke i poslati) nadlezni ce poceti nesto raditi na prakticnoj primjeni zakona.

Ako mi sad neko kaze e pa, nema se vremena, volje, zelje, neka to neko drugi radi samo cu reci gospodo onda nastavite sa primanjem poziva od firmi jer vam ocito nije doslo do grla.
Gray

#49 Re: Zovu li vas iz osiguravajucih kuca?

Post by Gray »

Ako niste zainteresovani, nema se šta objašnjavati, pravdati itd. Ako me tako neko nazove, čim se predstavi samo kažem hvala i odmah spustim slušalicu, bez čekanja da išta dalje kažu.
poznanik

#50 Re: Zovu li vas iz osiguravajucih kuca?

Post by poznanik »

Gray wrote:Ako niste zainteresovani, nema se šta objašnjavati, pravdati itd. Ako me tako neko nazove, čim se predstavi samo kažem hvala i odmah spustim slušalicu, bez čekanja da išta dalje kažu.
Otprilike tako - ne, hvala i doviđenja. I brišu te sa spiska.

Tamo negdje, s druge strane žice, ipak neko samo radi svoj posao - nudi uslugu, prodaje je, ali ne provocira, ne vrijeđa, ne remeti nikakva druga pravila ponašanja i norme.
Post Reply