Zoran Đinđić - lik i djelo

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...
nosara
Posts: 19533
Joined: 30/03/2005 12:10
Location: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija
Has thanked: 14 times
Been thanked: 13 times

Dr Zoran Đinđić, 1952-2003

Post by nosara » 12/03/2011 08:56

Danas je osma godisnjica ubistva... kostunica je, na zalost jos na slobodi, a tadic mu je sve slicniji...


Smrt na domaku srpskog sna

Vesna Pešić

Kada sam čula da je Zoran ubijen prvi put sam u životu zaplakala nad Srbijom. Pomislila sam: baš nam se ne da. Zoran je bio naša nada, naša najjača karta, on je bio ta naša Evropa ka kojoj težimo više od dva veka. Verovala sam da smo s njim na domaku našeg sna. Verovala sam u našu budućnost zato što imamo Zorana. Nekim čudom nam se bila osmehnula sreća da na čelo Srbije dođe čovek koga su krasili retka inteligencija, briljantnost i energija. Ne ustežem se da glasno kažem da se ponosim što je premijer Srbije bio nemački doktor filosofije, što smo imali lidera koji je po svom obrazovanju i sposobnostima prevazilazio svoje kolege. A eto, zatekao se baš kod nas, u Srbiji. Činjenica je da u srpskoj istoriji nismo imali državnika koga je krasilo toliko evropejstvo, briljatnost i obrazovanje.

Kroz glavu mi proleće Knez Mihailo, nesuđeni reformator, pod čijim spomenikom smo zajedno proveli tolike dane, te 1996. godine.

O Zoranu ne mogu da govorim samo kao o političkoj ličnosti. Ružica, njegova žena, zna koliko sam ga volela. Često smo ga se sećale kako je, kao mladi filozof, pravio malu decu svojim starijim kolegama. Tokom osamdesetih godina, kada su cvetale tribine, sa naočarima a la Trocki, on tek izbije iz poslednjeg reda i onako zabriljira i kao od šale održi svojim profesorima lekciju. Negde oko sredine osamdesetih godina započela je velika rasprava o civilnom društvu između filozofa Srbije i Slovenije. Slovenci su tvrdili da se u okviru Socijalističkog saveza radnog naroda (SSRN) može razviti civilno društvo, dok smo mi iz Srbije tvrdili da ne može. U Sloveniji su obožavali Zorana, bio je njihov guru. Na Bledu se održavao važan filosofsko-politički skup, a mi iz Beograda smo rešili da krenemo sa našim klincem Zoranom da se pravimo važni. Dođe Zoran iz Nemačke, pokupi nas kolima, Nebojšu Popova, Svetu Stojanovića i mene, i krenemo u Sloveniju. Naš vunderkind nas nije izneverio i još jednom je očarao braću Slovence, objašnjavajući nam "uslov mogućnosti".

Iako su mnogi umeli da cene Zorana, često sam se pitala zašto privlači toliko mržnje u Srbiji. Jedan moj prijatelj rekao je da je u pitanju zavist, koju je ovako opisao: "Mrze Đinđića jer su inferiorni i zavidni. Zato što on nema autoritet iznad sebe. Ni crkvu, ni Nikolu Pašića, ni Staljina, ni Amerikance, ni Tita, ni Dražu, ni kralja, ni tatu, ni mamu, ni rodni kraj. Moraš, bato, nečemu da se potčiniš, jer ako nećeš, ti se onda kao smatraš boljim od nas… A plus ih još i svaki put izradi, jer je pametniji. To su naprosto patrijarhalna, konzervativna g... koje nervira kad neko nekažnjeno odbija da ima autoritet."

Foto Željko Šafar, BlicPišem ove redove iz Meksika ne samo zato da bih iskazala svoju potresenost zbog ubistva Zorana Đinđića. Hoću da kažem zašto je ubijen i ko ga je ubio. Srbija ne sme da se pravi luda i da još jednom zapuši uši. Hipokriziji nema mesta jer Srbija sedi na tempiranoj bombi. Nije Zorana ubio nikakav "zemunski klan", jer takva terminologija sugeriše da je premijer bio kriminalac, nekakav narkotrafikant, u lancu mnogih, već ubijenih krimosa. Po toj teoriji nekako ispada da se nije desilo političko ubistvo, da iza toga ne stoje ekstremisti, nego da je reč o ljudima koji, eto, ne poštuju zakon. Ali to jednostavno nije istina. Kada se kaže "organizovani kriminal", to zvuči neutralno, jer njega svuda ima, manje ili više. Prikriva se realnost da je taj "zemunski klan" deo (bivše) vlasti, one ubilačke, koja je preživela 5. oktobar, osvežila se i krenula u akciju. Tako "organizovani kriminal" je organizovani deo Miloševićeve policije i vojske. Ti koji ubijaju imaju visoke pukovničke i generalske činove i dobili su ih zato što su ubijali.

Kažu, nije dobro radilo Zoranovo obezbeđenje. Možda, ali je to ipak još jedna obmana. Jer, od vlasti, to jest paramilitarne vlasti, nemaš gde da se skloniš. Nije Zoran vladao i sve stavio pod kontrolu, kako to neki zlobno misle. Da je uklonio Crvene beretke i sve njihove veze, danas bi bio živ. Vladale su i danas vladaju masovne ubice koje su okupili Slobodan Milošević i njegovi najbliži saradnici. A to su isti oni koji su ubijali civile po Hrvatskoj i Bosni. Isti oni koji su ubili Ćuruviju i Ivana Stambolića, isti oni koji su pobili ljude iz SPO na Ibarskoj magistrali, isti oni koji su danas ubili Zorana Đinđića. Štitili su ih, namerno i nenamerno, političari koji su se protivili famoznoj "gvozdenoj metli". Umesto da je DOS, po preuzimanju vlasti, sve formacije pod oružjem razoružao i napravio nove službe, odjednom je zavladao neki zalutali strah da će nam se dogoditi 1945, da ćemo prekršiti ljudska prava i zakone i povrediti nezavisno sudstvo. Šampioni prava i ljubitelji Mladića.

Znamo ko je ubio Slavka Ćuruviju, Ivana Stambolića i, sada, Zorana Đinđića. Bivši i sadašnji službenici koji nisu razjureni i pohapšeni. Ista ta službenička fela, taj kordon smrti, štiti Mladića i Šljivančanina. Srbija ne sme u sebi da krije takve tajne. Vanredno stanje ne treba ukinuti dok se zločinci ne zatru. Omražena "metla" treba da radi kako više nikome ne bi palo na pamet da od Srbije pravi podzemne hodnike u kojima žive ubice. Tu poruku im je poslao Zoran Đinđić. Raščistio je političku scenu, ono njeno ekstremno krilo, koje je davalo legitimitet naoružanim bandama ubica koji su sebe nazivali "patriotima". Više im niko nije ostao. Zoran je ubijen upravo kada im je postalo jasno da je igranka završena.

To nije kraj priče, ona tek treba da se raspliće. Stranke, civilne organizacije, stručnjaci i građani treba da se okupe oko novog ustava koji će postaviti temelje naše zajednice. Donošenje novog ustava Srbije mora da stavi tačku na priču o teritorijama i to u oba smera. Niti nam treba da se širimo, niti treba da se cepamo i raspadamo. Ne verujem u "logiku istorije" koja tobože nalaže da se moramo raspadati da bismo se jednog lepog dana ujedinili.

Odakle da počnemo? Od odgovornosti. Od toga da se DOS raspao pre nego što je stvarno uspostavljena njegova vlast. Od toga da revolucija od 5. oktobra nije završena, o čemu svedoči mrtav Zoran Đinđić. Od toga da u državi u kojoj je ubijen predsednik vlade neko mora da podnese ostavku, a da pri tom ne preti da će povući svoje poslanike kada treba glasati za reforme.

Ovo što nam se desilo nije opomena, već nalog da se vratimo na početak i da se prisetimo šta su naši ciljevi i principi do kojih držimo. Srušili smo Miloševića zato da bismo od razorene Srbije napravili modernu državu koja pripada Evropi. Ja predlažem da ne odustanemo ni po koju cenu.

Volela sam Zorana, bio mi je prijatelj!

Meksiko, 12. marta 2003.

(Objavljeno u listu “Danas”)User avatar
bailaor
Posts: 283
Joined: 19/10/2010 10:52
Location: Kod majoriziranih Ujni

Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003

Post by bailaor » 12/03/2011 09:04

Šta je Đinđić radio na Palama ratnih godina?

User avatar
Bosnolog
Posts: 8060
Joined: 07/09/2009 00:23
Location: Pod Suncem i Zvijezdama

Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003

Post by Bosnolog » 12/03/2011 09:09

Danas je takode i rodendan haskom bjeguncu i genocidasu Ratku Mladicu,....

U Srbiji slave mnogo vise Mladica kao i dan ubistva kako oni kazu zapadnog agenta Dindica,....Dzindic je bio preslab da bi ozdravio fasiziranu Srbiju koju je devedestih godina zatrovao SANU,SPC ,DB i Milosevic,..

Dzindic se pojavio u pogresno vrijeme da bi uspio nesto napraviti u Srbiji punoj frustriranih,moralno i vojno porazenih ideologa i zlikovaca koji su iskoristeni da dodu Dindicu glave,...

Mnoge progresivne i demokratske snage u Srbiji za njim zale jer su u njemu vidjeli svijetlost u mraka a koju su ugasili zli duhovi na celu sa Kostunicom kao naredbodavcem ubistva kao i SPC-m koja je isto ubistvo blagosiljala,......


Sve odlicno receno u ovom prilogu,jest dosta dugacak ali vrijedi pogledati i saznati te bolje shvatiti kakvo zlo zivi u nasem komsiluku i predvidjeti moguce tokove dogadanja u buducnosti unutar Srbije,...
User avatar
poznanik
Posts: 6749
Joined: 12/05/2010 16:18
Location: Novo Sarajevo

Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003

Post by poznanik » 12/03/2011 09:38

nosara wrote:Danas je osma godisnjica ubistva... kostunica je, na zalost jos na slobodi, a tadic mu je sve slicniji...


Zašto je nama - državi BiH, bitna godišnjica smrti Zorana Đinđića?


Zašto tema na politici, a ne na istoriji...

User avatar
ultima_palabra
Posts: 46683
Joined: 15/12/2008 16:53
Has thanked: 1 time
Been thanked: 14 times

Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003

Post by ultima_palabra » 12/03/2011 11:23

poznanik wrote:
nosara wrote:Danas je osma godisnjica ubistva... kostunica je, na zalost jos na slobodi, a tadic mu je sve slicniji...


Zašto je nama - državi BiH, bitna godišnjica smrti Zorana Đinđića?


Zašto tema na politici, a ne na istoriji...

Naravno da je bitna... sa ubistvom Đinđića izgubljena je nada da ćemo u skoroj budućnosti imati normalnog istočnog susjeda.
Odmah nakon ubistva premijera, mnogi tumači tog doganaja okrenuli su se nešto daljoj prošlosti, pa su pokušali da u njoj potraže neke primere za koje bi se mogla utvrditi sličnost sa slučajem ubistva premijera Đinđića. Obično se pominjao knez Mihailo Obrenović, zatim kralj Aleksandar Obrenović, pa kralj Aleksandar Karađorđević. Po mom dubokom uverenju, daleko preciznije, tačnije od svih analitičara, onaj nešto dublji istorijski kontekst, razumeo je niko drugi nego Amfilohije Radović u govoru koji je održao pored odra pokojnog premijera, u govoru koji je nazvan Opelom premijeru Zoranu Đinđiću.

U tom svom govoru Amfilohije Radović je Zorana Đinđića povezao sa dinastijom Obrenović, koja je pod kraljem Milanom Obrenovićem postala simbol vezivanja Srbije za zapad, a samim tim i za politiku modernizacije Srbije. Za ogromnu većinu onovremene Srbije, dakle s kraja XIX veka ta politika okretanja ka zapadu bila je zapravo ravna izdajstvu. Zato je ubistvo poslednjeg Obrenovića nakon kojeg je došlo do duge vladavine Narodne radikalne stranke za onovremenu Srbiju kvalifikovano, interpretirano ne kao zločinački čin nego kao legitiman, kao herojski čin, čije izvršioce ne treba kažnjavati, nego ih treba slaviti kao heroje i spasioce naroda. Upravo tu istoriju Srbije vrlo dobro je naučio i vrlo je dobro razumeo Amfilohije Radović i tim svojim govorom on je onima koji su u Srbiji to umeli da čuju i razumeju poručio: tako prolaze u Srbiji oni koji je vode na Zapad, oni su uvek bili i ostaće izdajnici i zato oni predstavljaju legitimnu metu za odstrel. To je ta crvena nit koja povezuje ubistvo Zorana Đinđića sa tom nešto daljom prošlošću Srbije koju je Amfilohije Radović u najvećem pravoslavnom hramu predočio srpskoj javnosti na jedan vrlo dijabilički način.

User avatar
Boom71
Posts: 948
Joined: 26/08/2008 10:34
Location: Kovacici

Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003

Post by Boom71 » 12/03/2011 11:48

Ovog covjeka treba pomenuti !

Da je ostao ziv,danas bi bila druga prica i sasvim drugacija slika ovih nasih prostora.


User avatar
poznanik
Posts: 6749
Joined: 12/05/2010 16:18
Location: Novo Sarajevo

Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003

Post by poznanik » 12/03/2011 12:07

ultima_palabra wrote:
poznanik wrote:
nosara wrote:Danas je osma godisnjica ubistva... kostunica je, na zalost jos na slobodi, a tadic mu je sve slicniji...


Zašto je nama - državi BiH, bitna godišnjica smrti Zorana Đinđića?

Zašto tema na politici, a ne na istoriji...

Naravno da je bitna... sa ubistvom Đinđića izgubljena je nada da ćemo u skoroj budućnosti imati normalnog istočnog susjeda.Susjeda ne čini samo predsjednik, jedan čovjek, već politika koju provodi, a koja je u interesu građana – naroda koji ga biraju. Susjeda čini i cjelokupno stanovništvo i njegov odnos prema susjedstvu...

Ne obezvjeđujem Đinđića, samo želim da ne zaboravimo ni koaliciju „Zajedno“, ili kasniju „DOS“, u čijim osnivanjima je i Đinđić snažno učestvovao, niti glavnog ideologa Đinđićeve stranke – Dragoljuba Mićunovića. Poznati su nam njegovi politički stavovi prema BiH...

Tadić pripada istoj političkoj organizaciji, kakva bi bila razlika „u susjedstvu“ da je umjesto njega na čelu Srbije Đinđić, šta bi za BiH pozitivnije donio Đinđić?

User avatar
JThomas
Posts: 63792
Joined: 24/05/2008 15:01
Location: vjerna ŽEKIPA
Been thanked: 38 times

Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003

Post by JThomas » 12/03/2011 12:24

nijedan pojedinac ne može u tom smislu puno da promijeni, pa ni đinđić.

đinđića je ubila ista vojno-obavještajna klika koja i sad vlada srbijom. a tadiću ne skandiraju na stadionima "spasi srbiju i ubij se" zato što je previše ekstreman, nego zato što je premalo ekstreman, isto kao što slobu nisu rušili zato što je vodio rat, nego zato što ga je izgubio...tako da ja, iskreno, što se tiče "normalizacije" i nisam optimist.

User avatar
ultima_palabra
Posts: 46683
Joined: 15/12/2008 16:53
Has thanked: 1 time
Been thanked: 14 times

Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003

Post by ultima_palabra » 12/03/2011 12:26

poznanik wrote:Susjeda ne čini samo predsjednik, jedan čovjek, već politika koju provodi, a koja je u interesu građana – naroda koji ga biraju. Susjeda čini i cjelokupno stanovništvo i njegov odnos prema susjedstvu...

Ne obezvjeđujem Đinđića, samo želim da ne zaboravimo ni koaliciju „Zajedno“, ili kasniju „DOS“, u čijim osnivanjima je i Đinđić snažno učestvovao, niti glavnog ideologa Đinđićeve stranke – Dragoljuba Mićunovića. Poznati su nam njegovi politički stavovi prema BiH...

Tadić pripada istoj političkoj organizaciji, kakva bi bila razlika „u susjedstvu“ da je umjesto njega na čelu Srbije Đinđić, šta bi za BiH pozitivnije donio Đinđić?

Nekada se pojave ljudi takve vrijednosti koji mogu izmijeniti stavove čitavog naroda, ako im se dopusti da provode svoju politiku kroz duže vrijeme.

Đinđić nije bio idealista, koliko je bio pragmat... da nije bio takav ne bi uradio ni ovo što je uradio. Evo njegovim riječima:
Ja sam pristalica politike - hajde da nadjemo stvari u kojima svi mozemo da dobijemo. Hajde da ne nadjemo stvari da se sporimo gde neko moze da izgubi. Ima toliko stvari gde mozemo da dobijemo u saradnji, hajde da njih uradimo, pa kad sve njih uradimo, hajde onda da se delimo.

Što se tiče DS-a, to je samo prividno... nije tajna da i u vrijeme Đinđića je bila struja koja nije podržavala njegovu politiku, ali je on bio toliko popularan da nisu smjeli da dignu glavu. Nakon njegovog ubistva bile su unutarstranačke borbe, gdje su njegovi nasljednici izgubili. Živković je napustio politiku, Čeda je sa par istomišljenika osnovao LDP, a struja koja je preuzela stranku je izabrala marionetu Tadića.

A donio bi to da bi se Srbija bavila sobom, umjesto nama... nema šanse da bi Đinđić kupio Telekom PC, nema šanse da bi se dovodio na vlast Dodik. Sasvim dovoljno.

User avatar
poznanik
Posts: 6749
Joined: 12/05/2010 16:18
Location: Novo Sarajevo

Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003

Post by poznanik » 12/03/2011 12:31

ultima_palabra wrote:Nekada se pojave ljudi takve vrijednosti koji mogu izmijeniti stavove čitavog naroda, ako im se dopusti da provode svoju politiku kroz duže vrijeme.


Pojavio se Tito, snažno vodio državu 50 godina, pa nakon njegove smrti, gdje se god okreneš - gotovo sve sami četnici i ustaše i slični krvoloci :oops:

nosara
Posts: 19533
Joined: 30/03/2005 12:10
Location: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija
Has thanked: 14 times
Been thanked: 13 times

Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003

Post by nosara » 12/03/2011 12:45

poznanik wrote:
ultima_palabra wrote:Nekada se pojave ljudi takve vrijednosti koji mogu izmijeniti stavove čitavog naroda, ako im se dopusti da provode svoju politiku kroz duže vrijeme.


Pojavio se Tito, snažno vodio državu 50 godina, pa nakon njegove smrti, gdje se god okreneš - gotovo sve sami četnici i ustaše i slični krvoloci :oops:


Pozitivac, kao i Djindjic... Ocigledno, problem je u nama, odnosno u cinjenici da je takvih ljudi premalo... Samim tim je tragedija Djindjicevog preranog odlaska veca...

A na koji nacin je Djindjic negativno uticao na BiH...? Jel' tako sto je dosao na noge Zlatku u Sarajevo, a ne inkognito, privatno, u Banju Luku, sto je danas obicaj...?

User avatar
poznanik
Posts: 6749
Joined: 12/05/2010 16:18
Location: Novo Sarajevo

Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003

Post by poznanik » 12/03/2011 12:54

nosara wrote:...A na koji nacin je Djindjic negativno uticao na BiH...? Jel' tako sto je dosao na noge Zlatku u Sarajevo, a ne inkognito, privatno, u Banju Luku, sto je danas obicaj...?


Ne znam je li dolazio u Sarajevo ikom na noge, ali kažu da jest na Pale. Doduše, u to ratno vrijeme i Pale su zvanično bile administrativnio dio Sarajeva.

nosara
Posts: 19533
Joined: 30/03/2005 12:10
Location: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija
Has thanked: 14 times
Been thanked: 13 times

Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003

Post by nosara » 12/03/2011 12:55

poznanik wrote:
nosara wrote:...A na koji nacin je Djindjic negativno uticao na BiH...? Jel' tako sto je dosao na noge Zlatku u Sarajevo, a ne inkognito, privatno, u Banju Luku, sto je danas obicaj...?


Ne znam je li dolazio u Sarajevo ikom na noge, ali kažu da jest na Pale. Doduše, u to ratno vrijeme i Pale su zvanično bile administrativnio dio Sarajeva.


Premalo znas da bi bio ozbiljno shvacen...

User avatar
poznanik
Posts: 6749
Joined: 12/05/2010 16:18
Location: Novo Sarajevo

Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003

Post by poznanik » 12/03/2011 12:58

nosara wrote:
poznanik wrote:
nosara wrote:...A na koji nacin je Djindjic negativno uticao na BiH...? Jel' tako sto je dosao na noge Zlatku u Sarajevo, a ne inkognito, privatno, u Banju Luku, sto je danas obicaj...?


Ne znam je li dolazio u Sarajevo ikom na noge, ali kažu da jest na Pale. Doduše, u to ratno vrijeme i Pale su zvanično bile administrativnio dio Sarajeva.


Premalo znas da bi bio ozbiljno shvacen...


Vrlina je shvaćanje... tebi to uspijeva :D

nosara
Posts: 19533
Joined: 30/03/2005 12:10
Location: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija
Has thanked: 14 times
Been thanked: 13 times

Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003

Post by nosara » 12/03/2011 13:12


Ovako je govorio Zoran:

” Reforme nikada nisu popularne ako treba da budu uspešne jer uvek mnogo koštaju. Da biste bili uspesni, morate da preuzmete rizik nepopularnosti.”

” U svakoj zemlji ima korova, samo se u Srbiji korov zaliva.”

” Ako neko misli da će zaustaviti sprovođenje zakona time što će mene ukloniti onda se grdno vara, jer ja nisam sistem. Sistem će funkcionisati i dalje i niko neće dobiti amnestiju tako što će ukloniti jednog ili dva funkcionera države.”

”Vi možete da uzmete akvarijum i da napravite od njega riblju čorbu, ali ne možete od riblje čorbe da napravite akvarijum. Skuvali ste ribe - gotovo je. To je istorija.”

” Nalazimo se u brodu punom vode i svi je moramo izbacivati i ploviti u istom smeru.”

” Za uspeh svakog posla mora da postoji plan, da se tačno zna šta se hoće, ne da se eksperimentiše, iako nam je to nacionalna osobina. Treba mnogo više vremena da se utroši na oštrenje testere, nego drva seći tupom.”

” Želimo modernu Srbiju koja će se takmičiti sa drugima i imati glavnu ulogu na Balkanu, u kojoj će biti malo trutova, a mnogo radilica.”

” Ja ne želim da vučem kola iz blata, a da posle toga budem kriv što je neko seo na ta kola i koči.”

” Reforme su uvek plivanje uz vodu. Reforme su uvek sukobi sa mentalitetom, nasleđem, interesima, entropijom i inercijom.”

” Nema više spavanja. Vreme je za akciju. Spavaćete kada odete u penziju.”

” Međunarodna zajednica je kao klima- ne možete da je priznate ili ne, već da se adaptirate.”

” Još uvek nismo srušili most koji nas povezuje sa katastrofalnom prošlošću, još uvek je moguć pad unazad. Balkan je još uvek pun razornih potencijala.”

” U Srbiji je još uvek rizičnije biti policajac ili sudija, nego kriminalac.”

” Živeti pod nebeskim pravilima možeš na nebu, ali na zemlji moraš da rešavaš konkretne stvari.”

” Voleo bih da se u našoj zemlji 24 sata nešto dešava, da nema spavanja, da se stalno neke stvari rade.”

” Ne možete da suzbijete požar, a da se ne opečete, na možete da suzbijete poplavu a da se ne pokvasite i ne možete da se borite sa organizovanim kriminalom a da vam ne prete.”

” Ako već unapred sumnjate u svoj uspeh, neuspeh će vam lakše pasti jer ste ga mudro predvideli. ”

” Da naši ljudi ne bi odlazili u svet, potrebno je da svet dovedemo u zemlju.”

” Mi smo 10 godina stariji, siromašniji, propaliji. To je cena naše gluposti i naše neodgovornosti. Ja jedino želim da mi to više nikada ne ponovimo.”

” Ne može da se promeni Srbija, a da svi ostanemo nepromenjeni. Da bi se promenila Srbija, svako od nas mora pomalo da se promeni, u svom pristupu problemima, u svom mentalitetu, u svojim radnim navikama, jer Srbija - to je zbir svih nas.”

” Naš cilj je, i mi našu zemlju vidimo da 2004. godine bude zvanični kandidat za Evropsku uniju, da 2010. godine bude ravnopravni član Evropske unije. Sve prepreke na tom putu ćemo uklanjati, bilo da se zovu Milošević, da se zovu ustavi, bilo da se zovu zakoni. Ne postoji ni jedna prepreka koja može da nas zaustavi na tom putu. Kao čoveka koga drže pod vodom 50 godina, u njegovoj želji da dođe do vazduha, do kiseonika, tako i Srbiju ne može ništa da zaustavi na tom putu do kiseonika, a to je Evropa, to je porodica demokratskih, modernih, razvijenih zemalja.”

” A ako sada Srbija stane, ma koliko sporo kako neko procenjuje da ide, da bi se ponovo pokrenula, proći će deset godina. Moje upozorenje je - imamo ogromnu istorijsku šansu da uradimo nešto veliko i u ovoj zemlji i u regionu, ali moramo mnogo da se trudimo da izbegnemo rizike i iskušenja i to nije nikakava garantovana stvar da smo mi osvojili demokratiju, da smo usvojili ekonomske reforme, da idemo prema Evropi. To nije garantovana stvar. To je šansa, koja može da bude prokockana sutra. Ako danas ne uspemo, jedini razlog smo mi sami!”


User avatar
psydelija
Posts: 1846
Joined: 02/09/2010 03:46
Location: ispod pantografa

Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003

Post by psydelija » 12/03/2011 13:18

zanimljivo, svaka tema o aliji izetbegovicu bude harakirirana, a tema ce o djindjicu verovatno opstati!

ps: zoran je za nijansu bio bolji od tadica, najbolji u srbiji u zadnji 20 g., ali daleko od dobrog... kada je u pitanju politika srbije na siri region, sa zoranom rakete ne bi padale, ali se nista bitno ne bi ni promenilo.

nosara
Posts: 19533
Joined: 30/03/2005 12:10
Location: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija
Has thanked: 14 times
Been thanked: 13 times

Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003

Post by nosara » 12/03/2011 13:29

psydelija wrote:zanimljivo, svaka tema o aliji izetbegovicu bude harakirirana, a tema ce o djindjicu verovatno opstati!

ps: zoran je za nijansu bio bolji od tadica, najbolji u srbiji u zadnji 20 g., ali daleko od dobrog... kada je u pitanju politika srbije na siri region, sa zoranom rakete ne bi padale, ali se nista bitno ne bi ni promenilo.A ti to znas, jer...? :-)

Djindjic nije stigao ni srbiju da ocisti, a ne da se pozicionira u regiji, tako da su to besmislice...

User avatar
poznanik
Posts: 6749
Joined: 12/05/2010 16:18
Location: Novo Sarajevo

Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003

Post by poznanik » 12/03/2011 13:46

Mnogi ne biraju sredstva za ostvarenje svojih ciljeva...

Drašković i Đinđić planiraju zajednički prosvjed
Vuk Drašković, karizmatični ali neuračunljivi šef Srpskog pokreta obnove i Zoran Đinđić, šef Demokratske stranke žele iznenada ujediniti redove. Povod je velika kampanja vlade protiv beogradske televizijske postaje Studio B kojom dominira Drašković. Sva zlostavljanja navela su Draškovića da potraži Đinđićevu pomoć…. Sada će vjerojatno pobijediti socijalisti i nacionalisti« – kaže Boris Kalnoky
Na pomolu približavanje Đinđića i Draškovića
Predsjednik Demokratske stranke i jedan od lidera oporbenog Saveza za promjene Zoran Đinđić izjavio je nedavno u Bonnu kako »nije isključeno da bi, u cilju postizanja političkih promjena u Srbiji, u sljedećem razdoblju moglo doći do približavanja stavova Saveza za promjene i Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića.

"...Srpski pokret obnove je nacionalna stranka desnog centra, liberalnih, građanskih, hrišćanskih i demokratskih opredeljenja. SPO se zalaže za povratak monarhije u Srbiji u obliku parlamentarne monarhije"...
“Демократска странка је члан Социјалистичке интернационале”.


Kakva je razlika između DS i SDP BiH, između SPO i HSP BiH, ili, npr. u odnosu DS i SPO i SDPBiH i HSPBiH?
Skoro nikakva, i jedni i drugi sarađuju sa profašističkim političkim strankama radi ostvarenja sopstvenih interesa - postizanja pozicije vlasti; jedni sa dokazanim četnicima, drugi sa perfidnim i maskiranim ustašama.

User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003

Post by valterbranisarajevo » 12/03/2011 13:48

Bio je jedini srbijanski visoki političar koji je došao u Sarajevo, prošetao njegovim ulicama, sjeo u baštu gradske kafane da popije kafu i sasluša šta građani Sarajeva misle o njemu-pa čak i ono ružno. Nedugo nakon toga je ubijen.

Bez obzira na gafove koje je činio, uključujući i onaj na Palama bio je najbolje rješenje za neku normalnu Srbiju, a i za BiH. Sve prije njega a i poslije je potop, posebno za BiH.

"Stvorio" je Čedu Jovanovića, jednog od rijetkih političara iz Srbije koji iskreno, a ne samo deklarativno, podržava BiH kao normalnu, nezavisnu i suverenu državu.

Nažalost na Internetu ne postoji nijedna slika njegove posjete i šetnje Sarajevom....


Uglavnom..

RIP :(

elSaik
Posts: 11640
Joined: 27/03/2007 16:49
Location: 8. krug pakla
Been thanked: 1 time
Contact:

Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003

Post by elSaik » 12/03/2011 13:49

...

User avatar
poznanik
Posts: 6749
Joined: 12/05/2010 16:18
Location: Novo Sarajevo

Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003

Post by poznanik » 12/03/2011 13:57

elSaik wrote:...Zašto si sklonio fotografiju Đinđića i Karadžića zajedno, snimljenu na Palama 1994. u kafani dok guslar svira?

elSaik
Posts: 11640
Joined: 27/03/2007 16:49
Location: 8. krug pakla
Been thanked: 1 time
Contact:

Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003

Post by elSaik » 12/03/2011 13:59

Odlučih da mi se ipak ne da o tome raspravljati. Čovjek je mrtav i neka misli o njemu ko šta hoće.

User avatar
poznanik
Posts: 6749
Joined: 12/05/2010 16:18
Location: Novo Sarajevo

Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003

Post by poznanik » 12/03/2011 14:05

elSaik wrote:Odlučih da mi se ipak ne da o tome raspravljati. Čovjek je mrtav i neka misli o njemu ko šta hoće.Mudra odluka, vjerujem da si je donio sam... :oops: mada i o drugim mrtvim postoje otvorene rasprave. Doduše, mnogi od njih još nisu razotkriveni...

nosara
Posts: 19533
Joined: 30/03/2005 12:10
Location: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija
Has thanked: 14 times
Been thanked: 13 times

Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003

Post by nosara » 12/03/2011 14:10

valterbranisarajevo wrote:Bio je jedini srbijanski visoki političar koji je došao u Sarajevo, prošetao njegovim ulicama, sjeo u baštu gradske kafane da popije kafu i sasluša šta građani Sarajeva misle o njemu-pa čak i ono ružno. Nedugo nakon toga je ubijen.

Bez obzira na gafove koje je činio, uključujući i onaj na Palama bio je najbolje rješenje za neku normalnu Srbiju, a i za BiH. Sve prije njega a i poslije je potop, posebno za BiH.

"Stvorio" je Čedu Jovanovića, jednog od rijetkih političara iz Srbije koji iskreno, a ne samo deklarativno, podržava BiH kao normalnu, nezavisnu i suverenu državu.

Nažalost na Internetu ne postoji nijedna slika njegove posjete i šetnje Sarajevom....


Uglavnom..

RIP :(


Da, na zalost, ta posjeta je bila toliko znacajna, a tragovi su nestali... Bilo kako bilo, ostaje sjecanje na tog velikog i dragocjenog bosanca koji je htio promijeniti svoje bolesno okruzenje...

RIP...

Post Reply