Zona.ba Dasto semtel

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Zvek

#101 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by Zvek »

Ako ti mob ima WiFi i imas wireless ruter onda mozes koristiti Zona internet preko moba, isto kao laptop.
neo7

#102 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by neo7 »

Mislim da pita kako se konektovati na net preko neke bazne stanice za koju ima signal. Odgovor je nikako :D
ala7

#103 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by ala7 »

neo7 wrote:Mislim da pita kako se konektovati na net preko neke bazne stanice za koju ima signal. Odgovor je nikako :D
Mozes se konktovati, ali samo laptop - bazna prolazi :D ali veza bazna -"internet" ponekad upali :D
Kralj Tvrtko I.

#104 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by Kralj Tvrtko I. »

neo7 wrote:Mislim da pita kako se konektovati na net preko neke bazne stanice za koju ima signal. Odgovor je nikako :D
da, ovo pitam...

kako na net sa moba preko bazne za koju imam signal, tj. placam? :D nemoguce?
neo7

#105 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by neo7 »

mhh kada malo razmislim..
Ako imas android telefon pokusaj ovo
step 1- skini ovaj program za pravljenje konekcije https://market.android.com/details?id=c ... .wifipppoe
step 2- nadji u info tvoju mac adresu
step 3- nazovi zonu i reci im da ti registruju tu mac adresu sa moba (reci im da si kupio novu wiralles karticu XD)
step 4- za pc skini mach changer http://www.technitium.com/tmac/index.html i stavi mac adresu mobitela na pc ( ovo radis da bi mogao i sa pc-a da se konektujes)

to je to :D javi rezultate
///////

#106 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by /////// »

Zdravo,definitivna odluka za 3 dana uvodim zonu ovaj adsl je ziva mora plus jos ni brzinu nisu povecali a 20.01,uvodim zonu paket extra s 2048/254 20 km evo sada u gracanci sipa snijeg cak je i ovaj adsl inace los uvijek sad losiji kao da je antena napolju heheheh interesuje me kakvo je stanje kod ostali korisnika sad npr po ovom snijegu znam da ce sad odma pocet pljuvat zonu heheheh
Ajatolah_

#107 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by Ajatolah_ »

Ne osjetim neku razliku u odnosu na inače, bez obzira na vrijeme.
Ipak, izgleda da će doći do razmjene korisnika, pošto su dobre šanse da ja odem na BHT-ov ADSL. Čekao sam Zonin odgovor na ova povećanja brzina, i stigao je, ali sam ostao razočaran. Po novim cjenovnicima, plaćam 2,5Mbit download brzine 25KM, a za iste pare mogu imati 4Mbit. Nadao sam se da će i nama dati brzine kao kod BHT, ili barem približno, recimo 3 ili 3,5Mbita, ne bih se patio s mijenjanjem, ali ovako...
mentalist

#108 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by mentalist »

/////// wrote:Zdravo,definitivna odluka za 3 dana uvodim zonu ovaj adsl je ziva mora plus jos ni brzinu nisu povecali a 20.01,uvodim zonu paket extra s 2048/254 20 km evo sada u gracanci sipa snijeg cak je i ovaj adsl inace los uvijek sad losiji kao da je antena napolju heheheh interesuje me kakvo je stanje kod ostali korisnika sad npr po ovom snijegu znam da ce sad odma pocet pljuvat zonu heheheh
Od marta ti wirac povecava brzine pa vidi i kod njih
Sad ti opet na muku stado :lol: Valja jos 2 mjeseca cekati :mrgreen:
mentalist

#109 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by mentalist »

EdoI wrote:Ne osjetim neku razliku u odnosu na inače, bez obzira na vrijeme.
Ipak, izgleda da će doći do razmjene korisnika, pošto su dobre šanse da ja odem na BHT-ov ADSL. Čekao sam Zonin odgovor na ova povećanja brzina, i stigao je, ali sam ostao razočaran. Po novim cjenovnicima, plaćam 2,5Mbit download brzine 25KM, a za iste pare mogu imati 4Mbit. Nadao sam se da će i nama dati brzine kao kod BHT, ili barem približno, recimo 3 ili 3,5Mbita, ne bih se patio s mijenjanjem, ali ovako...
Zona uvijek ceka nekoga, a ovaj puta je mtel. Do sada nisu nista radili dok bht ne povuce prvi potez. Sad posto su oni van njihovog domasaja sada se ravnaju po mtelu zbog njihovog kasnjenja sa povecanjem.
Ajatolah_

#110 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by Ajatolah_ »

Ma jebi ga kad sam na selu, imam mogućnost BHT-ovog ADSL-a, Zone, i Telekabelovog wirelessa. Inače Telekabel ima super cijene za kablovski, ali nažalost wireless im je očaj. Tako da mi nisi pristao na muku. :D Je l' m:tel povećao brzine pa je ovo njihov odgovor, ili tek treba? Pošto ja znam da Zona ima običaj s novim cjenovnikom doći jednom godišnje u aprilu, ovaj put su poranili. :D
///////

#111 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by /////// »

Ma ja bi inace taj zonin paket koristio za surfanje i pogledati neki film a posto je oprema 5 ghz kazu da je konekcija ok non stop,samo mi nesto ne ide u glavu eto adsl kazu zica je zica a napolju snijeg download da bog sacuva da mi je bezicni pa inekako,ni adsl nije neka sreca ljudi to vam govorim iz iskustva!
Ajatolah_

#112 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by Ajatolah_ »

Ja koristim 5GHz opremu, možda zato i jesam jedan od onih koji su zadovoljni. Zadovoljan sam uslugom, ali evo sada više ne i ponudom. To što je slaba konekcija kad je snijeg, da ti kažem, nema ti to veze, vjerovatno je eto ta neka slučajnost da je slabije kad padne snijeg.
U svakom slučaju, ja ti preporučujem da sačekaš da malo konsoliduju redove, pošto vjerujem da su u haosu sad kako prebacuju korisnike. Ipak ne vidim logiku da koristiš 2048 kbps pored 4096kbps za isti novac. Jednom kad te prebace na ADSL-u, i loš ADSL će biti bolji od Zone.
///////

#113 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by /////// »

Ma ja koristim adsl 8 mijeseci paket 1024/126 onaj od 17 km+pdv,znaci nikad download nisam imo po paketu max je dostizo 80kb/s i vecinom naravno 70,60 kb/s cak i nize a o ping da i ne govorim ne spusta se ispod 80 i dodje i to 150 ,zato planiram zonu nek na ovom extra s paketu download bude 1,5 kb/s bit cu zadovoljan barem nece stekat youtube za razliku od adsl kad mi prosto steka i na 240 rezoluciji!
Ajatolah_

#114 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by Ajatolah_ »

Ping ti je vrlo sličan i na Zoni. A zapinjanje YouTubea ti itekako ima veze sa brzinom, i pri brzini 1,5kbps sigurno ne bi mogao gledati klipove.
Ipak, sad vidim da si ti na BHT-u a i ovdje planiraš biti na najslabijem paketu, koji su vrlo slični, pa ti je relativno svejedno pošto je razlika 3KM.
///////

#115 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by /////// »

Pogresio sam za ovo 1.5 mbt na to sam mislio posto je taj paket extra s 2 mbt ili kako se vec pise,kazem da ako je u njih paket od 2 mbt nek bude 1.5 bit cu zadovoljan moci cu gledat komotno youtube,filmove i surfanje samo to i radim a i ti ako nemas problema na zoni ne vezi se na adsl moja preporuka!
mentalist

#116 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by mentalist »

Napravili su kao neku akciju da predjes na veci paket, stim da prvih 6 mjeseci placas po cijeni starog paketa a po isteku 6 mj. naplacuju ti standardni paket koliko i kosta. Zato i jeste ovakav odgovor zone sa mizernim povecanjem
ala7

#117 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by ala7 »

Koristio sam Zona.ba internet u dva grada, prebacivao se najmanje 30x sa bazne na baznu i nikad nisam imao stabilan internet kad je u pitanju ping, brzina..Nekad bi imao 100% signal 200m vazdusne linije do bazne ali nista, internet je down.. Oduzelo mi je 5 godina zivota. Ni 5GHz oprema nije Bog zna sto, ali je bolja od 2.4GHz opreme..

ADSL je med i mlijeko za Zona.ba,sto se tice ADSL-a nemam problema u ovih 2 godine.. Svako ima razlicita iskustva, ali je Zona.ba nuzno zlo sto mozete provjeriti na forumu od strane drugih zoninih korisnika http://www.elitesecurity.org/t240015-Be ... a-iskustva

Sad kad m:tel poveca brzine (sto ce ubrzo i biti slucaj) slabo ce se moci odrzati na trzistu TK. Stalno traze nove radnike, konkurse izbacuju, mislim da jos stoji konkurs za Kiseljak, traze 2 godine radnika za nesto, ne znam tacno koja struka..

Jedno vrijeme su se mogli odrzavati i ponuda je bila solidna 1024/128 20GB limita za 25KM dok je cijena kod BH Telecoma bila oko 30KM 2048/128 8GB (tako nekako) tu su bili u prednosti ali kratko vrijeme ..

Zona.ba = ZonaSumraka.ba
Ajatolah_

#118 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by Ajatolah_ »

Evo jedno glupo pitanje, kako promijeniš baznu stanicu?
mentalist

#119 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by mentalist »

Ja sam mijenjao na 2.4 nonstop na ovoj nisam, a i zakljucan mi je ruter. Na 2.4 sam preko onog programa sto dolazi uz wireles kartu(driver), nadjes koja je sa signalom najbolja bazna i konektujes se na nju. Ako imas otkljucan ruter, vjerovatno da bi trebao biti isti princip
Skini winbox pa pokusaj
Ajatolah_

#120 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by Ajatolah_ »

Ja rauteru pristupam preko browsera, ako na to misliš? Nisam dobio nikakav program.
mentalist

#121 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by mentalist »

Kod mene je zakljucan. A to sto pristupas preko browsera je jedan nacin i imas samo podesavanja pasworda korisnickog imena itd A preko winboxa pristupas komplet ruteru gdje mozes nadgledati kolika ti je jacina signala, pinganje iz rutera do ostalih caka. Ja nisam pokusavao da se kacim na drugu baznu jer nisam imao potrebe . Sad se vise i ne sjecam sta sve ima. U sustini ako znas sta radis mozes sve odraditi, samo ako ubrljas pa neznas sta si uradio bice ti zakljucan kao i meni :mrgreen:
ala7

#122 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by ala7 »

Na 2.4GHz opremi mozes stimati kako hoces, bolje sam znao nastimati antenu nego oni njihovi tzv. Zona.ba partneri koji su neozbiljni koliko su teski.. Nikad dosutupni.. Cak sam par puta se zalio Dasto Semtel-u za takve stvare..

Da imaju svoje tehnicare,montere na terenu u svakom gradu gdje pokrivaju mozda bi druga slika Zona.ba bila.. Al zasigurno je wireless provajding out vec odavno, ne znam za WiMAX kako bi to bilo, navodno ne izdaju se licence za tu vrstu wireless tehnologije u BiH (tad kad sam koristio Zona.ba, sad ne znam kako je stanje), znam da se u Srbiji nudi wireless net preko WiMAX ..

Kako god zica je zica.. Zelim samo dobre zivce korisnicima Zona.ba..
neo7

#123 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by neo7 »

Koji router imas ? Pristupis routeru i ides na site surverly, tako nekako XD. Tu bi trebao vidjeti i signal u dBi..
mentalist

#124 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by mentalist »

mikrotik ruteri su kod zone
neo7

#125 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by neo7 »

To je onda druga stvar. Antena je usmjerena prema jednoj baznoj i na nju je "osudjena"!
Post Reply