Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kravamuzara wrote: ↑08/07/2024 15:42
Koja je ovaj ZOBS komedija, naprijed moze dijete do 2 godine, ali ne smije od 2 do 12, dzaba ti prikladne sjedalice.
A lijepo ima oznaka u autu da ne smije sjedalica obrnuta naprijed.
Ima oznaka da ne smije zbog airbaga, odnosno smije ako je iskljuceno. Vidi se na slici udarac airbaga u sic
Koja je ovaj ZOBS komedija, naprijed moze dijete do 2 godine, ali ne smije od 2 do 12, dzaba ti prikladne sjedalice.
Član 34
...
(3) U putničkom automobilu na prednjem sjedištu do vozača ne smije se prevoziti dijete mlađe od 12 godina.
Član 34a
(1) Izuzetno od člana 34. stav (3) ovog Zakona, u putničkom automobilu vozač može prevoziti dijete mlađe od dvije godine na prednjem sjedištu ako vozilo nema vazdušni jastuk za suvozača ili je vazdušni jastuk za suvozača isključen i ako se dijete prevozi u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno smjeru kretanja vozila, a koja je pričvršćena za sjedište pomoću sigurnosnog pojasa u tri tačke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu. Dijete u sigurnosnoj sjedalici mora biti vezano.
Ostatak ex-yu manje-vise copy/paste, dok recimo u austriji i njemackoj moze naprijed bez obzira na dob ako je sjedalica odgovarajuca i okrenuta kako treba i iskljucen airbag za one okrenute nazad.
Član 34
...
(3) U putničkom automobilu na prednjem sjedištu do vozača ne smije se prevoziti dijete mlađe od 12 godina.
Član 34a
(1) Izuzetno od člana 34. stav (3) ovog Zakona, u putničkom automobilu vozač može prevoziti dijete mlađe od dvije godine na prednjem sjedištu ako vozilo nema vazdušni jastuk za suvozača ili je vazdušni jastuk za suvozača isključen i ako se dijete prevozi u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno smjeru kretanja vozila, a koja je pričvršćena za sjedište pomoću sigurnosnog pojasa u tri tačke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu. Dijete u sigurnosnoj sjedalici mora biti vezano.
Ostatak ex-yu manje-vise copy/paste, dok recimo u austriji i njemackoj moze naprijed bez obzira na dob ako je sjedalica odgovarajuca i okrenuta kako treba i iskljucen airbag za one okrenute nazad.
Koliko je to ispravno uopce sa sjedalicom bez airbaga?
Ja ga ne bi uopce ni stavljala pogotovo i mladje od 2 godine....
vjeshalica wrote: ↑08/07/2024 19:10
Koliko je to ispravno uopce sa sjedalicom bez airbaga?
Ja ga ne bi uopce ni stavljala pogotovo i mladje od 2 godine....
POGLAVLJE VII. OPREMA VOZILA
Član 145.
(1) Motorna i priključna vozila, osim bicikla s motorom, lakog motocikla, lakog tricikla i četverocikla,
motocikla, tricikla i četverocikla, traktora, traktorskih prikolica, prikolica s jednom osovinom, autobusa za
gradski saobraćaj i vozila namijenjenih za komunalne usluge (pranje i čišćenje ulica, odvoz smeća i fekalija
i dr.), moraju imati rezervni točak s pripadajućom opremom koji se po potrebi može upotrijebiti.
(2) Rezervni točak ne moraju imati motorna i priključna vozila ako su gume ili naplatci opremljeni nekim
sigurnosnim sistemom za sigurnu vožnju s ispuhanom gumom.
(3) Rezervni točak ne moraju imati motorna i priključna vozila ukupne mase do 3,5 t ako vozilo posjeduje
odgovarajuće sredstvo za privremeno osposobljavanje ispuhane gume (npr. sprej ili pjena u boci pod
pritiskom, itd.).
JavierBosnia wrote: ↑10/07/2024 17:39
Nemam rezervnu gumu, ali imam pjenu. Medjutim ta pjena je namijenjena za kompresor, a njega nemam. Jesam li po zakonu ispravan?
Ili moram imati onaj set za reparaciju, sa onom gumom sto se gura
JavierBosnia wrote: ↑10/07/2024 17:39
Nemam rezervnu gumu, ali imam pjenu. Medjutim ta pjena je namijenjena za kompresor, a njega nemam. Jesam li po zakonu ispravan?
Ili moram imati onaj set za reparaciju, sa onom gumom sto se gura
ma nabavi kompatibilan kompresor zbog sebe.
Morat cu, pristupacno je vidim petoba nov orginalni
[media]https://ibb.co/qC1X4Gf[/media]
Znaci od zastare nishta (usrah se u godisnji) sta da radim, ali gledaj datuma 30.7. pa na koverti 2.8. pa postin 5.8. i danas ga preuzeh. Sta da radim
Ako ne dostavis u propisanom roku, sta je posljedica?
Kazna 100 KM koju platis 50 KM u roku 8 dana.
Sta dalje bude?
Jel i dalje moras dostaviti vozacku na hladjenje?
Sranje bas kad tako u nevakat dodje...
Meni je tako jednom pred godisnji, nisam predao u roku i probao sam razvuci da predam nakin godisnjeg. U neka doba dosli drotovi na vrata da uzmu vozacku, ne sjecam se koliko nakon roka, mozda nekih 20-30 dana. Bili su ok i nisu mi pisali tu kaznu iako su mogli, ali mislim da placanje kazne ne znaci da se ne mora predati, meni su tad uzeli vozacku, morao na kraju pomjeriti godisnji.
@noviclan Cuo sam price da se moze dogovoriti da se preda u nekom drugom terminu, predlazem odlazak na salter u roku i pitati kakva je mogucnost da se preda nesto kasnije, ne znam moze li ona teta do dopustiti ili ce uputiti na nekoga, ali svakako treba u roku otici i probati.
Last edited by Ateista on 12/08/2024 21:42, edited 1 time in total.
[media]https://ibb.co/qC1X4Gf[/media]
Znaci od zastare nishta (usrah se u godisnji) sta da radim, ali gledaj datuma 30.7. pa na koverti 2.8. pa postin 5.8. i danas ga preuzeh. Sta da radim
Zeznuo si se, samo si trebao izignorisati žuti papirić i lagano na odmor.
Ja sam tako prošle godine uradio, i poslije sam otišao da predam, nisam čekao da ponovo dođe.
Taman u septembru odradio, dok je još bilo lijepo vrijeme i moglo se pješačiti ili binbin-ati. Za ostalo, tu je supruga.
Optimist wrote: ↑12/08/2024 21:21
Ako ne dostavis u propisanom roku, sta je posljedica?
Kazna 100 KM koju platis 50 KM u roku 8 dana.
Sta dalje bude?
Jel i dalje moras dostaviti vozacku na hladjenje?
Ma jevo kaznu kao kaznu sto kazes sa 50%, znaci vozim dalje dok ne dodje drugi poziv ili dok strumpfovi ne zakucaju na vrata a ja na go