Znate li ćirilicu
Moderator: Chloe
-
Lojo_Hasanovic
Jah ovde se u svakog kadije zna guzici red tako da ti ja ispusim uvijek na finalima!
-
Lojo_Hasanovic
Ejh nek se opismene drskei Balkanci! Cuuuj nije domace pismo, sram hin i stid bilo! 
-
rajvosa
Panta ,
treba znati cirilicu isto kao i latinicu......Jebiga ,,,,,,,,,,,,na zalost ta cirilica nas je skupo kostala tako da se i ne cudim kada ljudi ignorisu to pismo....
ignorise cijela Srbija latinicu pa niko o tome ne sere............................................
treba znati cirilicu isto kao i latinicu......Jebiga ,,,,,,,,,,,,na zalost ta cirilica nas je skupo kostala tako da se i ne cudim kada ljudi ignorisu to pismo....
ignorise cijela Srbija latinicu pa niko o tome ne sere............................................
-
Panta Rei
Pa sto se mene tice, oba pisma se podrazumijevaju. Meni je generalno bezze o tome uopste raspravljati. Ali kad je svijet takva kakva je, onda je ova rasprava neophodna.rajvosa wrote:Panta ,
A u Srbiji je latinica ne ignorise bas toliko. Oni je u zvanicnoj stampi uvijek koristi, knjige se mahom izdaju cirilicom, ali ljudi sve vise koriste latinicu. Logicno.
Ali neka cirilice. To nas izdvaja kao kulturoloski bogatu naciju - pisemo s dva pisma. Cak ni najrazvijenije kulture u svijetu to nemaju. Nije to mala stvar.
-
zlata
Cirilu je mater bila Slavenka Makedonka...a za oca kazu da je bio Grk. Znali su dobro svoj maternji jezik....i on i Metodije...zato su ih Bizantinci poslali medju Slavene.Lojo_Hasanovic wrote:Jah ko zna doklen su u to doba dogurala braca iz vrele Arabije....Baj d' vej sam Ciril je bio Grk a ne Slaven!
-
Lojo_Hasanovic
Mislim da i u makedonskom postoji to me(h)ko ''K''! 
-
Lojo_Hasanovic
Mislim da i u makedonskom postoji to me(h)ko ''K''! 
-
Constantine
K sa kvakicom na Makedonskom jeziku je ravno našem Ć.Lojo_Hasanovic wrote:Mislim da i u makedonskom postoji to me(h)ko ''K''!
-
Lojo_Hasanovic
Da ali postoji jos jedno K , kolko ja znam.... 
-
Dorian Gray BiH
Uh, sto parlate makedonski!!!
A neka cirilice, ne kontam sto joj se ljudi toliko protive. Dobro Panta kaze, to nas izdvaja kao kulturoloski veoma bogatu naciju. Treba da smo ponosni. Ja je istina slabije pisem , ali dobro citam. Potrudicu se da jos uvjezbam i pisanje.

A neka cirilice, ne kontam sto joj se ljudi toliko protive. Dobro Panta kaze, to nas izdvaja kao kulturoloski veoma bogatu naciju. Treba da smo ponosni. Ja je istina slabije pisem , ali dobro citam. Potrudicu se da jos uvjezbam i pisanje.
-
digger
Valjalo bi predloziti Avazu da pocne ono sto je nekada Oslobodjenje radilo: stampaj jedan dan u latinici, drugi u cirilici.
Sto me podsjeti da Oslobodjenje to vise ne cini. Mora da je "nedostatak tehnike."
Ali Fahri je lakse: napisi AVAZ ili ABAZ, sve je i dalje jasno. U stvari, on bi na taj nacin mogao da prosiri uticaj Avaza na RS, pa na SCG... pa onda Rusiju... hebes ga, dobar marketing plan koji valja sada nekako prodati.
Sto me podsjeti da Oslobodjenje to vise ne cini. Mora da je "nedostatak tehnike."
Ali Fahri je lakse: napisi AVAZ ili ABAZ, sve je i dalje jasno. U stvari, on bi na taj nacin mogao da prosiri uticaj Avaza na RS, pa na SCG... pa onda Rusiju... hebes ga, dobar marketing plan koji valja sada nekako prodati.
-
|@|€[~]|
Znam je naravno doduše često miješam ć i đ.
-
Panasonic
Ravnopravni su i bosanski jezik, hrvatski jezik i srpski jezik, a u RS-u opet u dnevniku pise "srpski jezik", sve knjige (ili vecina ih) je na cirilici i na srpskom, pisu cirilicom i SAMO srpskim jezikom u skoli...Kurt_Kombajn wrote:Latinica i cirilica su u Bosni i Hercegovini potpuno ravnopravna pisma. Svaki (svaka) stanovnik(ca) Bosne i Hercegovine sa zavrsenom osnovnom skolom treba da je u stanju citati i pisati kako latinicu, tako i cirilicu. To je odraz pismenosti i kulture. Tacka.
A ni Mostar dole nije puno bolji.
To je odraz pismenosti i kulture.
-
rainbow_sex
kontroverzno pitanje.
cirilica je srpsko pismo. a posto nisam Srbin nista me ne obavezuje da moram da je poznajem. ( da je pisem - znam je citat i to mi je dovoljno )
posto trenutno Srbi ganjaju svoj identitet kako ganjaju, tako i ja ganjam svoj bez ikakve obaveze da moram poznavati njihovu kulturu.
svako neka pise kako zeli a mislim da bi svi trebalo da znaju da citaju ako ni zbog ceg ono jer je bosancica bila slicna njihovom pismu.
cirilica je srpsko pismo. a posto nisam Srbin nista me ne obavezuje da moram da je poznajem. ( da je pisem - znam je citat i to mi je dovoljno )
posto trenutno Srbi ganjaju svoj identitet kako ganjaju, tako i ja ganjam svoj bez ikakve obaveze da moram poznavati njihovu kulturu.
svako neka pise kako zeli a mislim da bi svi trebalo da znaju da citaju ako ni zbog ceg ono jer je bosancica bila slicna njihovom pismu.
- sojka
Izvinjam se unaprijed sto cu biti ostrija..
Ovo mi je tako glupo pitanje, bas glupo. Recimo da pitamo neke generacije od 80+ bilo bi mi jasno ili bar jasnije, ali ovako.
Svi smo je ucili i trebali bi je znati. Pod uslovom da smo iole slusali na casu. Medjutim to mi vise o nekom cjelokupnom obrazovanju govori.
Ili se sad pravimo Englezi.
Ovo mi je tako glupo pitanje, bas glupo. Recimo da pitamo neke generacije od 80+ bilo bi mi jasno ili bar jasnije, ali ovako.
Svi smo je ucili i trebali bi je znati. Pod uslovom da smo iole slusali na casu. Medjutim to mi vise o nekom cjelokupnom obrazovanju govori.
Ili se sad pravimo Englezi.
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
rainbow_sex wrote:kontroverzno pitanje.
Bosancica je takodjer vrsta cirilicnog pisma. Polovinom XVIII vijeka, (Fra Luka Karagic) na nasim prostorima pocinje se uvoditi i veoma brzo se usvaja latinica.