Znas Bosnjace nije davno bilo...

bedifferent12

#26 Re: Znas Bosnjace nije davno bilo...

Post by bedifferent12 »

Fratris wrote: Mislim, ako ljudi stvarno vjeruju da su se svi osjecali pripadnicima istog naroda, kako onda zamisljaju zivot u Bosni 1878.? Osim jezika, sto su to pripadnici triju nam vjera imali zajednicko?

mozda se nisu smatrali pripadnicima istog naroda, previse je reci da da je sve bilo cile-mile, bratstvo i jedinstvo... znalo se ko je ko, ali se nisu ni klali medjusobno.. istina je uvijek negdje izmedju...
moralne norme se nisu mogle u velikoj mjeri razlikovati medju tim grupacijama krajem 19. st., medjusobna trgovinu... JEZIK je jako mocno sredstvo prenosa kulture..
(zivjeli su na istom prostoru, a to u sociologiji automatski implicira mnogo zajednickih karakteristika)
sioux-hz

Post by sioux-hz »

treba malo mozak ukljucit da bi se sve shvatilo
najmanje je dao Bosni najvise smo ga voljeli
najvise je uzimo za druge republike iz Bosne najveci dio rata Bosna je pretrpila
samo smo mi popusili pricu o zajednickom zivotu dok su ustase (80% hrvata ) i cetnici (90% srba) strpljiivo spremali strategiju za ubijanje nije u pitanju slava nego to sto su "pravi"komunisti ateisti a to smo opet samo mi popusili
i opet mi pricamo o zajednickom zivotu i oprostu i opet mi velicamo tog titu koji ti nije dao da se izjasnis ko musliman jos 1000 takvih stvari koje mi je mrsko nabrajat
cyprus

Post by cyprus »

sioux-hz wrote: ...ustase (80% hrvata ) i cetnici (90% srba)...
Joj što volim vake procjene. :roll: :D

P.S. A generalno cijeli post iznad je za prletovu rubriku "Cirkus dana". :D
musketir

Post by musketir »

[quote="komadinamujo"]Sjetim se često serije Vuk Karadžić. Koja je pravljene u vrijeme ekspanzije režima ratnog zločinca Slobodana Miloševića.

E u jednom momentu, se priča o bosanskim pravoslavcima, ili bosanskim srbima, ma kako god hoćete nazovite ih, ali vrlo dobro se sječam da su ih u toj rečenici nazvali Bošnjacima.

Mislim da 1878 godine, nije bilo nekog dijaloga "međuvjerskog".. Ali ne priča se o vjerama. Priča se o narodu. E sad, što su se vjerske zajednice identifikovale sa narodima susjednih država i oslanjale na njih, najvjerovatnije zbog straha od prevlasti nekih drugih.. to je drugi padež...

Mislim da su ta podvajanja počela dolaskom Turaka ali stvarno ne znam. Sve govori da su to nekad bili Bosanci.

Nebitno..
--------------------------------------------------
http://www.ellisisland.org/search/passR ... 0680090018
http://www.ellisisland.org/search/passR ... 0680090021
http://www.ellisisland.org/search/passR ... 0680090025
http://www.ellisisland.org/search/passR ... 1317090159
http://www.ellisisland.org/search/passR ... 0583030363
http://www.ellisisland.org/search/passR ... 0680090026
dakle,zlo je pocelo formiranjem prve Jugoslavije i nastavljeno sve do danas.svi ovi ljudi su se osjecali Bosancima dok nije pocela bjesomucna propaganda nacionalistickih krugova sa istoka i zapada i njihovo svojatanje samo zbog toga sto su bili pravoslavci ili katolici.
musketir

Post by musketir »

Fair Life

Post by Fair Life »

sioux-hz wrote:treba malo mozak ukljucit da bi se sve shvatilo
najvise je uzimo za druge republike iz Bosne najveci dio rata Bosna je pretrpila
samo smo mi popusili pricu o zajednickom zivotu dok su ustase (80% hrvata ) i cetnici (90% srba) strpljiivo spremali strategiju za ubijanje nije u pitanju slava nego to sto su "pravi"komunisti ateisti a to smo opet samo mi popusili
i opet mi pricamo o zajednickom zivotu i oprostu i opet mi velicamo tog titu koji ti nije dao da se izjasnis ko musliman jos 1000 takvih stvari koje mi je mrsko nabrajat
Image
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Hajde majke ti ukini to hz barem, preglup si za toga...

Ova kompletna tema treba ici na nepostojeci podforum: fasizam i ostale budalastine...
musketir

Post by musketir »

nemoj im ba napadati Tite,Tite ti.evo ih vec poceli pjevati:

oj Chavezu ljubicice bjela,tebe voli omladina cjela.

a ni Putin im nije mrzak

haraso,haraso...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

musketir wrote:

a ni Putin im nije mrzak

haraso,haraso...
Da ne bi onih koji su branili Titu, ulazilo bi to "haraso, haraso" u tvoj maternji jezik danas!
musketir

Post by musketir »

Vodenjak wrote:
musketir wrote:

a ni Putin im nije mrzak

haraso,haraso...
Da ne bi onih koji su branili Titu, ulazilo bi to "haraso, haraso" u tvoj maternji jezik danas!
Putin

Mile Stojić

Dok su zagrebački jutarnji i večernji listovi u utorak, kad nastaje ovaj tekst, cijele naslovne stranice posvetili ruskom predsjedniku Putinu i njegovim novim šokantnim inicijativama glede jačanja autonomije Republike Srpske i federalizacije Bosne i Hercegovine, dotle su udarne teme dva sarajevska "nezavisna" dnevnika tog dana bil međusobne optužbe za mafijaštvo i ratno profiterstvo, izrečene mahalskim idiomom po shemi "šta je ukr'o Hilmo, šta je ukr'o Fahro". O Putinu niti slovca.

Elem, kakva Bosna, kakvi bakrači, drži što si uhvatio! Ruski predsjednik je, zapravo, samo "ojačao" Tadićevu ispriku Hrvatima, nagovijestivši da će Bosna i Hercegovina do daljnjeg ostati monetom za potkusurivanje ne samo dviju susjednih država, nego i njihovih velikih patrona.Tako je, uostalom, oduvijek i bilo. Od vremena osmanske okupacije 1463. godine, kada je teritorij pogažene srednjovjekovne bosanske države dobio status ejaleta, sudbinu nesretnih granica ove zemlje određivali su uvijek drugi.

Nakon što je Karlovačkim mirom iz 1699. godine Osmansko carstvo nepovratno izgubilo posjede u Slavoniji, Lici, Krbavi i Dalmaciji, smanjio se drastično teritorij Bosanskog ejaleta. Ovi mirovni pregovori su zaključeni na principu uti possidetis (ili novijim žargonom - ko je jamio, jamio je), pa je svaka strana zadržala one teritorije koje je u tom trenutku kontrolirala. Upravo ovim ugovorom definirane su današnje granice Bosne i Hercegovine.

Nakon velikog vojnog sloma Osmanske carevine, godine 1878. održan je Berlinski kongres na kome su sudjelovali: Ujedinjeno Kraljevstvo, Austro-Ugarska, Francuska, Njemačka, Italija, Rusija i Osmansko carstvo. Odlučeno je tada da Srbija i Crna Gora dobiju nezavisnost poslije višestoljetne okupacije, a da se Bosna i Hercegovina stavi pod austrougarski protektorat. Versajskim sporazumom iz 1919. godine, na kojemu je sudjelovalo 27 zemalja, potvrđena je ideja Jugoslavije, čije je "srce" Bosna i Hercegovina činila i bila.

Jedna anegdota veli da je prilikom koncipiranja druge Jugoslavije u Jajcu 1943. među avnojevskim delegatima bilo mnogo sporenja treba li Bosna i Hercegovina biti zasebna republika u sklopu FNRJ, a da je Moša Pijade gordijski mačem presjekao tu raspravu, rekavši: "J... zemlju koja Bosne nema". Bosanska državnost je i u mrkonjićkoj rezoluciji definirana kroz poznati paradoks, ali u sklopu jedne veće, tad se govorilo "monolitne" cjeline. Tek je Ustavom iz 1974. bosanska socijalistička republika dobila neke istinske elemente zasebne države, ali opet "u sklopu"...

Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji je nastao pod patronatom i pritiskom Sjedinjenih Država 1995. godine, Bosna i Hercegovina izgubila je epitet republike, a postala centaur-država, politički monstrum u kojemu mi danas obitavamo. Umjesto poante ovom zapisu, navest ću tek jedan uobičajeni drevni bosanski pozdrav. Na pitanje "Kako si?", ljudi odgovaraju: "Onako kako drugi hoće".
---------------------------------------
eto o Putinu ni slovca,ali tu je Mile Stojic.

a gdje ste vi???
MuaDib

Post by MuaDib »

Bošnjaštvo je propalo onog trenutka kada su Čengići i Rizvanbegoviči izdali Husein-bega Gradašćević-a i zabili nož u leđa slobodnoj Bosni. Pa nam je Turska poslala Omera-pašu Latasa, koji je pobio svu bošnjačku inteligenciju, a Srbija i Hrvatska koje su započele svoj nacionalni program svoje emisare. Nakon srpskog ustanka 1804. i 1815. godine, nastala je moderna srpska država sa tendencijom širenja preko Drine. Nakon propasti ilirskih provincija, javila se Ilirska ideja u Hrvatskoj, i na kraju hrvatska nacionalna ideja. U Bosni 1831. - 32. ugušen pokret za autonomiju. Pojavom Obrenovića u Srbiji i Ante Starčevića u Hrvatskoj, formirani su ciljevi hrvatske i srpske nacionalne politike, pogotovo prema BiH. 40-tih i 50-tih godina XIX st. pobijeni su svi ostaci bošnjačka inteligencija. 1860.-tih. Srbija postaje kneževina, a Hrvatsko-Ugarskom nagodbom, Hrvatska potkraljevstvo unutar Austrougarske. Samim konstituisanjem nekog oblika državnosti i Srbija i Hrvatska su mogle nesmetano razviti svoju nacionalnu, na štetu Bosne jer je za njih bio svaki pravoslavac Srbin, a svaki katolik Hrvat. Kada se sve ovo uzme u obzir hrvatska i srpska nacionalna politika u BiH se razvila na ruševinama bošnjačke ideje. Ali ne zbog njih, već zbog izdajica u vlastitim redovima. Od 1878. do 1918. godine Austro-Ugarska politika je bila nazovi probošnjačka, ali ne zbog nas već zbog jugoslavenske ideje. Tako da je nakon 100 godina nestalo Bošnjaka, postali su Muslimani, Srbi i Hrvati iz Bosne. Da bi Alija kada je prihvatio podjelu BiH na tri republike, vratio naziv Bošnjak u upotrebu. Što li Bože?
:shock: :shock:
musketir

Post by musketir »

MuaDib wrote:Bošnjaštvo je propalo onog trenutka kada su Čengići i Rizvanbegoviči izdali Husein-bega Gradašćević-a i zabili nož u leđa slobodnoj Bosni. Pa nam je Turska poslala Omera-pašu Latasa, koji je pobio svu bošnjačku inteligenciju, a Srbija i Hrvatska koje su započele svoj nacionalni program svoje emisare. Nakon srpskog ustanka 1804. i 1815. godine, nastala je moderna srpska država sa tendencijom širenja preko Drine. Nakon propasti ilirskih provincija, javila se Ilirska ideja u Hrvatskoj, i na kraju hrvatska nacionalna ideja. U Bosni 1831. - 32. ugušen pokret za autonomiju. Pojavom Obrenovića u Srbiji i Ante Starčevića u Hrvatskoj, formirani su ciljevi hrvatske i srpske nacionalne politike, pogotovo prema BiH. 40-tih i 50-tih godina XIX st. pobijeni su svi ostaci bošnjačka inteligencija. 1860.-tih. Srbija postaje kneževina, a Hrvatsko-Ugarskom nagodbom, Hrvatska potkraljevstvo unutar Austrougarske. Samim konstituisanjem nekog oblika državnosti i Srbija i Hrvatska su mogle nesmetano razviti svoju nacionalnu, na štetu Bosne jer je za njih bio svaki pravoslavac Srbin, a svaki katolik Hrvat. Kada se sve ovo uzme u obzir hrvatska i srpska nacionalna politika u BiH se razvila na ruševinama bošnjačke ideje. Ali ne zbog njih, već zbog izdajica u vlastitim redovima. Od 1878. do 1918. godine Austro-Ugarska politika je bila nazovi probošnjačka, ali ne zbog nas već zbog jugoslavenske ideje. Tako da je nakon 100 godina nestalo Bošnjaka, postali su Muslimani, Srbi i Hrvati iz Bosne. Da bi Alija kada je prihvatio podjelu BiH na tri republike, vratio naziv Bošnjak u upotrebu. Što li Bože?
Ali ne zbog njih, već zbog izdajica u vlastitim redovima.

sta da radimo sa reisom,ima hrvatsko drzavljanstvo.
cyprus

Post by cyprus »

MuaDib wrote:Bošnjaštvo je propalo onog trenutka kada su Čengići i Rizvanbegoviči izdali Husein-bega Gradašćević-a i zabili nož u leđa slobodnoj Bosni. Pa nam je Turska poslala Omera-pašu Latasa, koji je pobio svu bošnjačku inteligenciju, a Srbija i Hrvatska koje su započele svoj nacionalni program svoje emisare. Nakon srpskog ustanka 1804. i 1815. godine, nastala je moderna srpska država sa tendencijom širenja preko Drine. Nakon propasti ilirskih provincija, javila se Ilirska ideja u Hrvatskoj, i na kraju hrvatska nacionalna ideja. U Bosni 1831. - 32. ugušen pokret za autonomiju. Pojavom Obrenovića u Srbiji i Ante Starčevića u Hrvatskoj, formirani su ciljevi hrvatske i srpske nacionalne politike, pogotovo prema BiH. 40-tih i 50-tih godina XIX st. pobijeni su svi ostaci bošnjačka inteligencija. 1860.-tih. Srbija postaje kneževina, a Hrvatsko-Ugarskom nagodbom, Hrvatska potkraljevstvo unutar Austrougarske. Samim konstituisanjem nekog oblika državnosti i Srbija i Hrvatska su mogle nesmetano razviti svoju nacionalnu, na štetu Bosne jer je za njih bio svaki pravoslavac Srbin, a svaki katolik Hrvat. Kada se sve ovo uzme u obzir hrvatska i srpska nacionalna politika u BiH se razvila na ruševinama bošnjačke ideje. Ali ne zbog njih, već zbog izdajica u vlastitim redovima. Od 1878. do 1918. godine Austro-Ugarska politika je bila nazovi probošnjačka, ali ne zbog nas već zbog jugoslavenske ideje. Tako da je nakon 100 godina nestalo Bošnjaka, postali su Muslimani, Srbi i Hrvati iz Bosne. Da bi Alija kada je prihvatio podjelu BiH na tri republike, vratio naziv Bošnjak u upotrebu. Što li Bože?
Joj što mi ove vake priče liče na Šešeljevu "svi se vi odbjegla srpska plemena". :x :x
rashid

Post by rashid »

Ne trudi se :) Nema "hajra" od te baklave :) ...

Ne znam kako nekima to nije jasno ... mozda se prave glupi?
musketir

Post by musketir »

cyprus wrote:
Joj što mi ove vake priče liče na Šešeljevu "svi se vi odbjegla srpska plemena". :x :x
ne moze ovo proci zajedno sa Seseljizmom.ili mozda moze,jer su Srbi prvi postali na ovom svijetu,pa da se onda priklonimo cinjenici.
musketir

Post by musketir »

rashid wrote:

zar ni na Bajramu?
zweistein

Post by zweistein »

ja sam porijekom iz sandzaka, u toj okolini je gde je moj djeda ziveo je imao dva sela jedno muslimansko i jedno malo dalje srbsko, uvek kada je trebalo da se kosi psenica, zito... su se pomagali izmedju sebe, kada je trebalo pomoc dosli u bili srbi, kada je njima trebalo pomoc oni su kod njih otisli bili, znam da mi je pricao da nisu ulazili u kuce samo se nasli bili na polju gde se trebali raditi, i znam da su mog deda mnogo postovali sto je bio posten covjek i nikada u svom zivotu nije jednom lagao, znam da mi je prije nego sto je preselio jednu pricu pricao, kako ga je jedna jovanka zeznula kada ga je zub boleo, srela ga ona i dala mu rakiju protiv bolova, on dva triput pio dok mu postalo slatko i skonto da je to rakije, to je privi i zadnji put da je pio alkohol, i do kraja zivota je psovao tu jovanku sto mu je dala :D nazalos malo u danasnje vrijeme ima takvih ljudi
rashid

Post by rashid »

musketir wrote:
rashid wrote:

zar ni na Bajramu?
Valja naci one stare dobre navike ... ono staro dobri bosanski duh u ljudima. A sve sto je napisano je ziva istina i mogu samo podpisati.

E bajram je druga prica :P
Post Reply