Znacenja i tumacenja pjesmi

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

danas

Post by danas »

stanibal wrote:Sto je proljece 13 u dec?
Je li Dzoni u Holandiji?
:-) :D
EI Presidente

Post by EI Presidente »

stanibal wrote: Nirvana:Smells like teen spirit?
"Teen Spirit" je naziv dezondoransa koji je koristila Cobainova treba koja mu je ujedno i slomila srce kad je prekinula vezu s njim. Niko nije definitivno siguran, no mnogi vjeruju da pjesma opisuje upravo taj raskid.
stanibal

Post by stanibal »

danas wrote:
stanibal wrote:Sto je proljece 13 u dec?
Je li Dzoni u Holandiji?
:-) :D
OK,kontam,glup sam,neiskusan,nedozreo,konzervativan,ucmao...
Sad pokreni malo prste i napisi mi to svoje znanje zbog kojeg ja izgledam kao radoznalo novorodjence a ti kao baba umorna od objasnjavanja...
stickman

Post by stickman »

koliko znam JABLAN je bio jedan od poznatih ex-yu kockara te je kao njemu napisana stvar... valjda je iz BIH, ali je kockao po cjeloj Yugi... sto se tice inace tih tumacenja pjesama, mislim da je ok znati kako i kome su napisane, ali mislim da bi svako trebao da ih tumaci na "svoj nacin"... situacije koje smo prezivili, ljudi koji nas okruzuju itd... bar ja tako radim...
stanibal

Post by stanibal »

Hajde danas hajde jos danas:)!
danas

Post by danas »

eto, ja se recimo pitam sta je znacenje dzonijeve pjesme FA, FA, FA :D :D :D
sta ti mislis stanibal? :D
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: :D Mislim da ima veze sa fanfarama ...........kad su puše :D u fanfare ........onda čuješ samo fa fa fa fa la fa la .........uvijek neko oko nas dođe pa nam prijeti :oops: :D mi smo cigani sudbinom prokleti :oops: da li ovo znači da su ugrožena ljudska prava Roma u svakom sistemu bila i ostala ...... :? :D :D ili je to na Balkanu .......općenito ? :D :D
Budi mi miran .........i dobro mi stoj .( Balkane moj :D ) ...... :D .......kao da je znao .......da će se zakuhati :D :D
Ili zano je i šta je tjend :D :D lepe dekle moderne paze na zurku :D :D helem idu kod frizera svaki dan :D :D samo da budu u trendu :D ......a proljeće 13-og u decembru ima veze sa revolucijom :oops: neđe u Europi :D :D pa ti vidi đe je to :D :D bilo.
Stanibale.......i žene posežu danas ........čudnim metodama :D :D zbunjivanja ...... :D :D
Belminator

Post by Belminator »

EI Presidente wrote:
stanibal wrote: Nirvana:Smells like teen spirit?
"Teen Spirit" je naziv dezondoransa koji je koristila Cobainova treba koja mu je ujedno i slomila srce kad je prekinula vezu s njim. Niko nije definitivno siguran, no mnogi vjeruju da pjesma opisuje upravo taj raskid.
Ta pjesma govori o tome sta je osjecao prema njegovoj okolini i ljudima njegove generacije. U jednom, onako lose urađenom, beogradskom izdanju knjige "Nirvana" upravo imaju znacenja nekih Nirvaninih pjesama. Za "Smells Like Teen Spirit" je Kurt upravo izjavio kako je ravnodusnost najpogubnija za drustvo a posebno ta pjesma govori o tome. Zatim, kako je: "zgađen nad tim koliko smo kilavi, tupi i krivi sto se ne bunimo protiv rasizma, seksizma i svega sto nam je vec godinama nametnuto." I za "Something on the Way" zanimljivo je da dok ju je pisao, zamisljao je kako zivi ispod mosta i umire od side, te da je toliko bolestan da ne moze da se pomjeri i da je ulica njegov dom. Te hajde da dodam i "Rape Me" koja je posvecena zrtvama silovanja, prvenstveno u BiH, te kako je Kurt zelio da poruci da svi ti idioti koji su silovali trebaju da zaglave u zatvor gdje ce njih da siluju, s tim da ovo ( za Rape Me ) nema u spomenutoj knjizi vec sam nekad davno gledao, u sklopu dokumentarca o Nirvani, jedan Kurtov interwju u kojem je to izjavio...
stanibal

Post by stanibal »

danas wrote:eto, ja se recimo pitam sta je znacenje dzonijeve pjesme FA, FA, FA :D :D :D
sta ti mislis stanibal? :D
Pa ovako(mislim da sam je 100% razumio :D ):
Ako si uzimala muzicku kulturu(cas) u osnovnoj skoli onda bi se trebala sjecati imena nota:
Do(Ut) Re Mi Fa So La Si(Ti) (pocetna slova stihova jedne pjesme na latinskom jeziku);a imas i abecedno:C,D,E,F,G,A,H(B),C...
Dzoni je koristio onaj prvi tip:pa fazon je da se cini kao da se melodija pjeva po notama(primjer ojesmica koje se sjecam je ''Praznik 1. maja'':re-do-ti-la-la-mi-re-do-ti-ti...)
Tako da imas:
fa-fa-la-si-mi-ti-fa-la-ti u kojoj ce prljavi um cuti zahvalu za seks,a cist samo note:):):):):):):):).
Fa Fa Fa znaci direktno:''puhanje/duvanje'' u ''frulu''...:)
Popusi mi ponos draga;).
Sad si ti na redu za proljece(pozuri dok nije proslo).
Belminatore zar je i Cobain pisao o Bosni,to zaista nisam znao...Hmmm,fino...Super znacenje onda...

Neko je pisao za cigansku pjesmu o brojanju:
0 znaci gubitak,bankrot,nestanak para,a zasto nema jedinice-pa vjerovatno radi takta,ritma,broja slogova i da te iznenadi,a ima i kontre(koju bubnjari dosta koriste-u ''Krug-u'' npr. EKV).
stanibal

Post by stanibal »

'Ajmo curice 'ajmo djecaci,studenti,djaci i milicajci...Da da da!!!
fczeljo

Post by fczeljo »

A wrote:
stanibal wrote:Ako si uzimala muzicku kulturu(cas) u osnovnoj skoli onda bi se trebala sjecati imena nota:
Do(Ut) Re Mi Fa So La Si(Ti) (pocetna slova stihova jedne pjesme na latinskom jeziku);a imas i abecedno:C,D,E,F,G,A,H(B),C...
Dzoni je koristio onaj prvi tip:pa fazon je da se cini kao da se melodija pjeva po notama(primjer ojesmica koje se sjecam je ''Praznik 1. maja'':re-do-ti-la-la-mi-re-do-ti-ti...)
Tako da imas:
fa-fa-la-si-mi-ti-fa-la-ti u kojoj ce prljavi um cuti zahvalu za seks,a cist samo note:):):):):):):):).
Fa Fa Fa znaci direktno:''puhanje/duvanje'' u ''frulu''...:)
Popusi mi ponos draga;).
Ma daj, nije to to! :shock: Mislim, nije moguce da se to pjevalo, cuj, boze me oprosti, p.... mi ponos draga :shock: :shock: :shock: Ne vjerujem da bi to dopustili, mislim valjda je jos neko to shvatio :roll: i sprijecio takvu bezobrastinu :x Ne, ne mogu da vjerujem i gotovo! Necu da vjerujem!
jarane, poslusaj sam:
http://rapidshare.de/files/17131818/fa_fa_fa.mp3.html
Saian

Post by Saian »

A wrote: Ma ja i dalje ne mogu vjerovati :shock:
8-)

cccccccccccc :D
mačak u čizmama

Post by mačak u čizmama »

A wrote:
fczeljo wrote:
A wrote: Ma daj, nije to to! :shock: Mislim, nije moguce da se to pjevalo, cuj, boze me oprosti, p.... mi ponos draga :shock: :shock: :shock: Ne vjerujem da bi to dopustili, mislim valjda je jos neko to shvatio :roll: i sprijecio takvu bezobrastinu :x Ne, ne mogu da vjerujem i gotovo! Necu da vjerujem!
jarane, poslusaj sam:
http://rapidshare.de/files/17131818/fa_fa_fa.mp3.html
Ma ja i dalje ne mogu vjerovati :shock:
8-)
bezobraznik jedan nevaspitani :oops: :D
repeater

Post by repeater »

Belminator wrote:
.. Te hajde da dodam i "Rape Me" koja je posvecena zrtvama silovanja, prvenstveno u BiH, te kako je Kurt zelio da poruci da svi ti idioti koji su silovali trebaju da zaglave u zatvor gdje ce njih da siluju, s tim da ovo ( za Rape Me ) nema u spomenutoj knjizi vec sam nekad davno gledao, u sklopu dokumentarca o Nirvani, jedan Kurtov interwju u kojem je to izjavio...
evo i tekst:

Rape me, Rape my friend
Rape me, Rape me again
I'm not the only one
I'm not the only one
I'm not the only one
I'm not the only one
Hate me, do it and do it again
waste me, rape me my friend
I'm not the only one
I'm not the only one
I'm not the only one
I'm not the only one
My favorite inside source
i'll kiss your open sores
I apperctiate your concern
you'll always stink and burn
Rape me, Rape me my friend
Rape me, Rape me again
I'm not the only one
I'm not the only one
I'm not the only one
I'm not the only one
Rape me (Rape me)
Rape me (Rape me)
Rape me (Rape me)
Rape me (Rape me)
Rape me (Rape me)
Rape me (Rape me)
Rape me (Rape me)
Rape me (Rape me)
Rape me (Rape me)
Rape me (Rape me)

sumnjam da je kurt mislio o bosni dok je pisao ovo. ako ista, ovo je neka bespomocna balada o iskoristavanju muzicara.
repeater

Post by repeater »

mačak u čizmama wrote:
bezobraznik jedan nevaspitani :oops: :D
bas. ja se pitam, koji mu je kurac da se tako izrazava ?
Ereinion

Post by Ereinion »

Stanibal ne znam koliko si star, ali mislim da nisam puno (ako imalo) stariji od tebe. Pjesme "68" i "Proljeće je 13-og u decembru" su osvrti na važne događaje inspirisane idealima, predvođeni idealistima, koji su se godinama kasnije dobrim dijelom pretvorili u suprotnost onoga za šta su se zalagali. Ako ideš još u školu pitaj profu historije za Hrvatsko proljeće i studentske pobune u Evropi 1968., naročito u Francuskoj, ali i na ovim prostorima. Nakon što saznaš što više možeš ponovo poslušaj pomenute pjesme pa će ti biti jasnije.

P.S. Mislim da pjesma "Djevojčice kojima mirise koža" nema veze sa efendijama i curama iz medrese. Siguran sam da se u problematičnom stihu jasno čuje glas "k" koga nema u izrazu "efendijnih fraza" ili "efendiju Praza". Očito kaže "efektnih fraza", a to su ti one priče koje izgovaraju razne ublehe i kvazi-umjetnici i pjesnici u lovu na mlađe djevojčice (cure) kojima miriše koža. Poruka pjesme je da "dobra riba s levatom hoda", kao što se čuje u razgovoru na kraju pjesme, a da bez obzira što protagonist pjesme ima "veće srce od tog bradatog gmaza" to mu nije nikakav adut kod djevojčica kojima miriše koža. One su van domašaja, tj. "stanuju s one strane ulice".
Belminator

Post by Belminator »

Ja sam Repeater slusao Kurta kad je izjavio da je ta pjesma posvecena zrtvama silovanja, u prethodnom postu prenio sam dosta precizno tu njegovu izjavu... Inace Nirvana je 94-e svirala neke koncerte za zrtve silovanja u BiH, jedan u San Francisku spominjao se je jos i ranije na ovom forumu u sklopu teme o Bregovicu, mozda odatle i zakljucak da je ta pjesma upravo posvecena zrtvama u BiH, jer ja sam to da je prvenstveno mislio na zrtve u nasoj zemlji procitao istina na drugom mjestu... Kurt u vec pomenutoj izjavi zaista nije precizirao, vec je ono opcenito rekao zrtvama silovanja... Sto se tice ovog dokumentarca o kojem govorim prikazan je, mozda ce se jos neko sjetiti, 96-e u sklopu emisije "Iznad oblaka" koju je uređivao Zelimir Altarac - Cicak... U sklopu tog dokumentarca, prikazan je i snimak rusenja Staroga mosta i Novoselc je nesto govorio o svemu tome, ko ce se sad svega toga sjetiti, u svakom slucaju fin dokumentarac...
rulja_20

Post by rulja_20 »

Sri wrote:
arden wrote:Postoje više verzija tumačenja stihova "Hotel California". Jedna tvrdi da pjesma govori o ovisnosti a druga da pjesma zapravo govori o sotonizmu...

evo link: http://www.muzika.hr/default.aspx?id=6291
ja sam cula da je to leciliste za narkomane...kako god, vrti se oko droge u svakom slucaju
ja sam opet čuo da se u stvari radi o sekti koja vrši masovno samoubistvo. navodno su bili ponukani stvarnim događajima da napišu tu pjesmu, a znate da je kod amera bilo više tih samoubilačkih sekti.
ne bih baš rekao da se radi o narkomanima, jer iza drugog refrena ide onaj dio u kojem kaže kako bježi prema vratima...znači nečega se uplašio. ne vjerujem da mu je droga bila toliko strašna. :D
tets džast maj opinjon.
rulja_20

Post by rulja_20 »

sad ja da pitam: značenje pjesme Al Stewarta - the year of the cat!
nikako da provalim šta mu je ta mačja godina. plaese prosvijetlite me.
unaprijed zaHvalan.
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

a kako tumacite highway to hell AC /DC
crni leptir cudna suma YU GRUPA
stanibal

Post by stanibal »

Ereinion wrote:Stanibal ne znam koliko si star, ali mislim da nisam puno (ako imalo) stariji od tebe. Pjesme "68" i "Proljeće je 13-og u decembru" su osvrti na važne događaje inspirisane idealima, predvođeni idealistima, koji su se godinama kasnije dobrim dijelom pretvorili u suprotnost onoga za šta su se zalagali. Ako ideš još u školu pitaj profu historije za Hrvatsko proljeće i studentske pobune u Evropi 1968., naročito u Francuskoj, ali i na ovim prostorima. Nakon što saznaš što više možeš ponovo poslušaj pomenute pjesme pa će ti biti jasnije.

P.S. Mislim da pjesma "Djevojčice kojima mirise koža" nema veze sa efendijama i curama iz medrese. Siguran sam da se u problematičnom stihu jasno čuje glas "k" koga nema u izrazu "efendijnih fraza" ili "efendiju Praza". Očito kaže "efektnih fraza", a to su ti one priče koje izgovaraju razne ublehe i kvazi-umjetnici i pjesnici u lovu na mlađe djevojčice (cure) kojima miriše koža. Poruka pjesme je da "dobra riba s levatom hoda", kao što se čuje u razgovoru na kraju pjesme, a da bez obzira što protagonist pjesme ima "veće srce od tog bradatog gmaza" to mu nije nikakav adut kod djevojčica kojima miriše koža. One su van domašaja, tj. "stanuju s one strane ulice".

Ma '85-to sam godiste,studiram u Turskoj,tako da mogu samo za te ''evropske'' dogadjaje da pitam,ali imam i net uostalom...
Hvala na pojasnjenju. :D Sad i ti otvori karte:Koliko si me stariji?

Murate!!!
Crni leptir:
imas neku pricu ,mislim da je Rus neki napisao-o ulicnoj svjetiljki i sezanju ka zvijezdama/svjetlu-o usponu i padu i ustrajnosti nakon pada...
Cudnu sumu sam vec spomenuo ovdje:
Ako si ikad bio na motorijadi i ''ubio'' se konzumirajuci C2H5OH,gledao svu tu zbrku ispod bine i te plesuce siluete,frajera koji je zaspao naslonjen glavom na zvucnik koji ti probija pluca,smorene pognute rokere koji zadnjim kapima snage uvijaju iznemoglo tijelo uz RNR teme,bratsko grljenje kao da se svi poznaju od rodjenja,...-shvatices da je to to:):):).
Bilo kakva pijanka ili skup napusenih postaje Cudna suma a sudionici zivotinje(ali u epitetskom smislu-podsjeti me na onaj vic-zenama dok su mlade i lijepe tepa se:jare,tele,jagnje,a kasnije-kasnije te zivoti
nje porastu!!!:):):))::)):):):))
EKV-''Kao da je bilo nekad''?
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

za cudnu sumu se slazem cuo sam i ja da ima veze sa motorijadom
nego me interesuje kako si doso na rusa i zvijezde ....
nije li to ipak pjesma o drogi ili posvecena prijatelju koji je pogino u saobrcajnom udesu...
leptir ima veze sa misticizmom i mislim da tu treba traziti odgovor...
stanibal

Post by stanibal »

Murat Sabanovic wrote:za cudnu sumu se slazem cuo sam i ja da ima veze sa motorijadom
nego me interesuje kako si doso na rusa i zvijezde ....
nije li to ipak pjesma o drogi ili posvecena prijatelju koji je pogino u saobrcajnom udesu...
leptir ima veze sa misticizmom i mislim da tu treba traziti odgovor...
Motorijadu sam ja pretpostavio a i za leptira sam bubnuo samo...
Vjerovatno je to tvoje tacno...
stanibal

Post by stanibal »

:D

Jednog toplog dana usred guste sume
medved ispi med i sok
uhvati za sovu, s njom poce igrati rok
Oko njih se brzo sakupise drugi
druzina je sumska sva
s medvedom i oni zaigrase dva po dva

Tresla se zemlja celi dan
ne zna s kim igra ko