jos mi samo reci da je ta ista zmija narucila avionsku.mostarac wrote:naravno da te ceka, a kazu da su ih aerodromi puni ove godinecHupjahalic@ wrote:ja sam jos prije 3-4 godine vidjela jednu zmiju kad sam isla na izlet i od tada idem svugdje ali ne do tog mjesta.![]()
bojim se da me ceka na istom mjestu.![]()
Zmije!!!
Moderator: anex
- cHupjahalic@
-
mostarac
nije, ona se vratila u ginijezdo prije jedno mjesec danacHupjahalic@ wrote:jos mi samo reci da je ta ista zmija narucila avionsku.mostarac wrote:naravno da te ceka, a kazu da su ih aerodromi puni ove godinecHupjahalic@ wrote:ja sam jos prije 3-4 godine vidjela jednu zmiju kad sam isla na izlet i od tada idem svugdje ali ne do tog mjesta.![]()
bojim se da me ceka na istom mjestu.![]()
![]()
Kobra
- danas
rahmetlija bolan, eto ti sad choopke, nemoj se i nje prepast ko sto si mene onomad
http://www.youtube.com/watch?v=XrZGI7_O6f8
-
Yamahalac
svaka castdanas wrote:rahmetlija bolan, eto ti sad choopke, nemoj se i nje prepast ko sto si mene onomad![]()
![]()
![]()
oplakah
- cHupjahalic@
bona danas, ne mogu njega sve zmije svijeta otrovati.
-
FFK as Lucy01
Ti si posebna vrsta guje ljute Bosanskedanas wrote:meni je moj babuka davno govorio -- Sceri, da te zmija ujede, otrovala bi se![]()
![]()
![]()
![]()
- kekec
#83 Re:
http://www.youtube.com/watch?v=wgiuTTNUbpc&NR=1baby_angel wrote:Dobro, ljudi se boje... I to je normalno... Mada, zmije zapravo treba postovati, ne treba ih se bojati... Kazem opet, jesu malo gadne za vidjeti, ali recimo treba gledati i s vedrije strane. Bar znaju biti korisne, sto se miseva i ostalih napasti tice
- Skyfox
#84 Re: Zmije!!!
To su i meni govorili, sve dok mi na livadi pred vikendicom nije prosla izmedju nogu dok sam pricao na mobitel_BosanaC wrote:Ne diraj je i ne dira te...
jos poslije pitaju koja je bila...
- Zwanziger
- rogic
#86 Re: Zmije!!!
Šargan,jedna od otrovnica koje žive u BiH.

- Pietje_Bel
#87 Re: Zmije!!!
Ovakvu sam vidio na bjelasnici kad sam brao ljesnike prije 2 godine. Prosla mi kraj same noge, saran. Da nije tetak bio samnom ne bi ni znao da je to jedna vrlo otrovna zmija. Bila je ogromna ko sa discoverey channela...rogic wrote:Šargan,jedna od otrovnica koje žive u BiH.
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#88 Re: Zmije!!!
Definitivno najmrza zivotinja za mene na planeti
Imam neopisivu zelju jedno 500 000 zmija u nekom buretu zatvorenom politi benzinom i zapaliti
I ribolov sam zamrzio zbog zmija

I ribolov sam zamrzio zbog zmija
-
Bušman
#90 Re: Zmije!!!
Opasniji su psi lutalice od zmija. Pri tome mislim na bosanskohercegovacke zmije koje nisu poskok. Cak i otrovnice su prilicno mirne i jako rijetko krecu u napad na covjeka osim ako se ne osjete ugrozenima.
Poskok, ovog divljaka izbjegavajte kako god znate. Imao sam vrlo losih iskustava na kampovanju na Velebitu. Pri bliskom susretu, ne pravite nagle pokrete i drzite odstojanje od minimalno 2m, jer moze skociti i citav metar u dalj. Otrov je hemotoksicni (zgrusava krv) i imate malo sansi ako nemate protuotrov.
Poskok je pravo temperamentan i obicno izaziva kavgu. Dobro pripazite kuda hodate ako budete isli njegovu teritoriju ovog ljeta...
Poskok, ovog divljaka izbjegavajte kako god znate. Imao sam vrlo losih iskustava na kampovanju na Velebitu. Pri bliskom susretu, ne pravite nagle pokrete i drzite odstojanje od minimalno 2m, jer moze skociti i citav metar u dalj. Otrov je hemotoksicni (zgrusava krv) i imate malo sansi ako nemate protuotrov.
Poskok je pravo temperamentan i obicno izaziva kavgu. Dobro pripazite kuda hodate ako budete isli njegovu teritoriju ovog ljeta...
- olduser
#91 Re: Zmije!!!
ne mogu se dozvat od smijeha, joj ovog zadnjeg crnca
- Pietje_Bel
#92 Re: Zmije!!!
Ako mene ujede poskoj negdje na Bjelasnici. Koliko imam vremena da dodem do bolnice? Ja sam uvijek mislio da skoro uvijek ljudi prezive te napade ali to znaci ipak nije tako kod poskoka. Ovo me je malo drmnulo jer ja sam se uvijek zavlacio svugdje na bjelasnici zato sto sam mislio iako me ujede da je samo potrebno da u roku 5,6 sati dobijem protivotrov i da cu prezivijeti. Mozes li ovo malo pojasniti?Bušman wrote:Opasniji su psi lutalice od zmija. Pri tome mislim na bosanskohercegovacke zmije koje nisu poskok. Cak i otrovnice su prilicno mirne i jako rijetko krecu u napad na covjeka osim ako se ne osjete ugrozenima.
Hvala
- kekec
#93 Re: Zmije!!!
Poskok ne skace. U strahu se ljudima svasta pricinjava.Pietje_Bel wrote:Ako mene ujede poskoj negdje na Bjelasnici. Koliko imam vremena da dodem do bolnice? Ja sam uvijek mislio da skoro uvijek ljudi prezive te napade ali to znaci ipak nije tako kod poskoka. Ovo me je malo drmnulo jer ja sam se uvijek zavlacio svugdje na bjelasnici zato sto sam mislio iako me ujede da je samo potrebno da u roku 5,6 sati dobijem protivotrov i da cu prezivijeti. Mozes li ovo malo pojasniti?Bušman wrote:Opasniji su psi lutalice od zmija. Pri tome mislim na bosanskohercegovacke zmije koje nisu poskok. Cak i otrovnice su prilicno mirne i jako rijetko krecu u napad na covjeka osim ako se ne osjete ugrozenima.
Hvala
Vise o ujedu zmije na:
http://www.doktor.co.yu/forum/viewtopic.php?t=20970
Sa napomenom da se poskok vrlo cesto moze naci na drvecu, narocito od kraja avgusta (potraga za hranom i razlika u temparaturi tla i zraka- zrak je topliji) i treba biti jako oprezan. Licno iskustvo.
Vrlo malo je umrlo od ujeda poskoka, a koliko vremena imas na raspolaganju od vremena ujeda do primanja
seruma, zavisi od vise faktora (opisano na datom linku).
-
encian
#94 Re: Zmije!!!
da, poskok ne skace. ponekad se pare na drvecu ili pokusavaju granama svuci staru kozu. ako tada naidjete na njih, oni se "ispucaju" to jeste ustreme se da se odbrane. zato ljudi misle da poskoci - skacu
. inace su najopasniji kad im spada koza jer mozda dobro ne vide.
sto se tice planina, vidjela sam ih neuporedivo vise jedan jedini dan na darivi nego sve godine na bjelasnickim budjacima.
ko ide na planine neka se drzi sljedecih uputstava:
- pazi gdje stajes (+ dobre planinarske cipele i stucne)
- pazi gdje sjedas
- ako ides kroz grmlje ili pomices grane obrati paznju ima li cega na njima
- ako gazis kroz lisce, lupi nogom prije nagazis ili pazi da pravis sto vise vibracija (stap je odlican za ovo)
ako vas ujede na bjelasnici - nemam pojma. ne znam da je ikoga ujeo na bjelasnici
. ja se daleko vise pazim na darivi. a ionako vecina ujeda zmija otrovnica je samo ujed upozorenja - bez otrova. otrov je oruzje koje treba koristiti pametno, a kako vi niste bas potencijalni rucak, jos je manja vjerovatnoca da ce vas otrovati.
inace zmije ne vole nepoznate mirise, pa se uglavnom ne krecu ljudskim stazama, samo ih predju. uostalom, mi nismo njihova hrana pa nemaju razloga da budu tu.
inace, panicno se bojim zmija, ali treba zadrzati hladnu glavu.
sto se tice planina, vidjela sam ih neuporedivo vise jedan jedini dan na darivi nego sve godine na bjelasnickim budjacima.
ko ide na planine neka se drzi sljedecih uputstava:
- pazi gdje stajes (+ dobre planinarske cipele i stucne)
- pazi gdje sjedas
- ako ides kroz grmlje ili pomices grane obrati paznju ima li cega na njima
- ako gazis kroz lisce, lupi nogom prije nagazis ili pazi da pravis sto vise vibracija (stap je odlican za ovo)
ako vas ujede na bjelasnici - nemam pojma. ne znam da je ikoga ujeo na bjelasnici
inace zmije ne vole nepoznate mirise, pa se uglavnom ne krecu ljudskim stazama, samo ih predju. uostalom, mi nismo njihova hrana pa nemaju razloga da budu tu.
inace, panicno se bojim zmija, ali treba zadrzati hladnu glavu.
-
Semiramida
#95 Re: Zmije!!!
Prošli vikend se htjedoh olakšati u grmlje pored puta po povratku s Bjelašnice, a prije kamenoloma. Ima neki nasip pored ceste, pa se je l', ne vidi. I baš kontam kako mirišu šumske jagode i onako u čučećem stavu čujem šuškanje kroz travu. Hajd', reko', gušter. Al' ne lezi vraže - kroz travu i šiblje se provlači poskok. Ajme. Smrzla sam se na +35C.
Srećom, nisam zaboravila navući gaće kad sam izletila nazad na cestu.
Srećom, nisam zaboravila navući gaće kad sam izletila nazad na cestu.
- strong69
#96 Re: Zmije!!!
Na Darivi i Bentbasi treba biti oprezan. Ja ljetos krenuo u setnju i vidim lik ih neki poubijao i stavio pored rijeke prije onog tunelcica na beton... Ove godine nisam setao gore.
- fantom slobode
#97 Re: Zmije!!!
Ja znam da je Igman pun zmija, problem je sto i nisu pretjerano velike, pa ih je teze uociti. Naravno radi se o dijelu Igmana dalje od civilizacije, Vrhovi, to je onaj dio iznad Vojkovica i nedaleko od kamenoloma Krupac. Treba se samo voditi racuna gdje se staje i nije nikakav problem, a na Malom i Velikom polju nisam nikada vidio nijednu.
- Bosanac sa dna kace
#99 Re: Zmije!!!
ja sam se ko dijete najvise igro po sumi i nakom siprazju i nikad men se cini nisam vidio guju, sad ste me ovdje isprepadali.... 
- DaysleepeR
#100 Re: Zmije!!!
inače poznata i kao šarka, ako se ne varam, samo neznam šta bi sa tim imenom, da nije nedo Bog srpsko ili hrvatskoPietje_Bel wrote:Ovakvu sam vidio na bjelasnici kad sam brao ljesnike prije 2 godine. Prosla mi kraj same noge, saran. Da nije tetak bio samnom ne bi ni znao da je to jedna vrlo otrovna zmija. Bila je ogromna ko sa discoverey channela...rogic wrote:Šargan,jedna od otrovnica koje žive u BiH.