Zmije!!!
Moderator: anex
-
kerima1
#176 Re: Zmije!!!
Ja se ne bojim zmije,nego navika od djetinjstva da vrisnem cim je vidim ostala. 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#177 Re: Zmije!!!
ne volim zmije ali mi bude žao kad je živo biće ubijeno ( a nisam ga pojeo
)
- chengaba
#178 Re: Re:
Noup!gamer121 wrote:ma sta smug?svaka zmija pa i bjelouska ima dozu otrova u sebi samo ne toliku pa da te moze ubiti...uglavnom cuvajte se svake.ja kad vidim zmiju pa i smuga moja reakcija:
-
Verocious
#179 Re: Zmije!!!
Bio skoro na Kravicama vidio ih za za par sati vise nego na Discovery-u 
- black
- Kal El
#181 Re: Zmije!!!
Jedan covjek je kod jedne rusevine palio sjeno i sve okolo sto je suho bilo da ih otjera dimom
Sent from my LT26i using Tapatalk 4 Beta
Sent from my LT26i using Tapatalk 4 Beta
- BHF_Manijak
#182 Re: Zmije!!!
Neki dan bila ponovo akcija na Darivi ciscenje legla zmija. Zar ih fakat toliko dole ima? Gledam slike na klixu, da ne povjerujes. I to ne obicne zmije, vec vidim nesto debelo ba, gadno izgleda pravo. Nisam ovo ljeto dole nikako isao u setnju, a Bogami nakon onih slika ne bih ni isao. Zanima me je li ko isao dole, je li fakat tolika najezda?
- Coppertone
#183 Re: Re:
zmija nas velike zgriza zbog odbrane. ne mora imati otrova. dovoljno je nek ima bakterija u ustima i na zubima, moze se rana inficirati. ako bas ne morati, nemojte zmije ubijati. ko tamani veliku kolicinu glodavaca? u slucaju bliskog susreta, zaobidjite je i nedirajte. sve ce proci dobro na obostrano zadovoljstvo.gamer121 wrote:ma sta smug?svaka zmija pa i bjelouska ima dozu otrova u sebi samo ne toliku pa da te moze ubiti...uglavnom cuvajte se svake.ja kad vidim zmiju pa i smuga moja reakcija:
- Russki
#184 Re: Zmije!!!
jedne od najljepsih ali i najstrasnijih zivotinja
-
Hadzi Lojo
#185 Re: Zmije!!!
Sta mislite zasto su nekada po planinama BiH stanovnici seoskih naselja nosali one vunene gamasne ili kako se vec zovu, zato sto zmije ne podnose miris vune!?
Ja sam davno ucio jos kao izvidjac da prilikom kampiranja, zapalis vunenu krpu i da tako nagorenu ubacis u sator, tako da nijedna zmija nece uci u isti. To jos uvijek prakticiram!
Ja sam davno ucio jos kao izvidjac da prilikom kampiranja, zapalis vunenu krpu i da tako nagorenu ubacis u sator, tako da nijedna zmija nece uci u isti. To jos uvijek prakticiram!
- Senći
#186 Re: Zmije!!!
Moje mišljenje je da nije tačno da zmije ne podnose miris vune, jer da je tako zmija nikad nebi ujela ovcu, a lično sam vidjeo nekoliko slučajeva gdje je zmija ujela ovcu, za zapaljenu krpu ( ne mora biti vunena) se slažem može i zapaljena guma tako sam čuo.Hadzi Lojo wrote:Sta mislite zasto su nekada po planinama BiH stanovnici seoskih naselja nosali one vunene gamasne ili kako se vec zovu, zato sto zmije ne podnose miris vune!?
Rođaka mi je ujela zmija 27.09.2013 krenuo je rukom da uzme drvo koje je bilo već ranije odrezano u šumi i neka šarena zmija cap za ruku, on je uspio i ubiti tu zmiju nije bila velika i nakon toga je prebačen do najbližeg doma zdravlja gdje nisu imali tog seruma i odvezli su ga sa kolima hitne pomoći u Mostar gdje je ostao 3 dana u bolnici i preživio je, a i nakon izlaska iz bolnice ruka mu je bila do lakta jako šareno modra..
- Ramzess Veliki
#187 Re: Zmije!!!
Otišao ja jednom davno sa vršnjakom i starim ribolovcem Nedom na Neretvu pecati ribu, ma ne možeš do vode doći od poskoka, srećom čizme nam dozavrat. I tako mi polako između njih, malo nam neprijatno, kad nam Nedo reče:
- Znate li djeco šta je najbolji mamac za krupnu glavaticu?
- Šta čika Nedo ???
- 15 cenata repa od zmije.
Mi kako smo se okrenuli da nalovimo repova, nigdje više ni jedne i čitav dan ni jednu da nađemo, a prevrnuli smo svaki kamen ... 
- Znate li djeco šta je najbolji mamac za krupnu glavaticu?
- Šta čika Nedo ???
- 15 cenata repa od zmije.
-
uzgajivac
#188 Re:
u popodnevnim satima zmije izlaze iz vode da prikupe sunceve toplote jer su to hladnokrvne zivotinje. to se narocito desava u septembru kad opadnu temperature. u principu treba se drzati dalje od trave i obale, znaci hodati po ugazenoj stazi. po pravilu zmije kruze oko potoka i rijeka, jer su to njihova lovista, a kad se odmaraju vole gomile otpada, kamenja ili cigle gdje se griju kad opadnu temperature, jer kamen sam po sebi duze drzi toplotu.realna do boli wrote:Joj sto volim ove opise zmija ( ni moj nije nesto bolji)..ali shvatila sam najvaznije ..ako do ujeda dodje bez obzira da li je zmija otrovna ili ne ..potrebno je hospitaliziranje.Ja "svoju" zmiju nisam mogla najbolje vidjeti jer je stazica bila uz rijeku ,zarasla u drvece ,vrijeme oko 19h ..ni u peti nam nije bilo da na takvom jednom hladnom ,vlaznom i relativno tamnom mjestu, navecer moze biti zmija.Uvijek sam za boraviste tih alasmatrala ,kamenjar, sunce , zegu ..i toplotu.Ocito nista nije kao nekada ili ja nemam pojma o tim gmizavcima,kao sto i nemam.