Jos jedna dodatna preventiva:
Pri ujedu svezati na mjesto iznad ujeda da otrov ne protice dalje u pravcu srca.
Zdravi zubi- ali 100% zdravi, bez rupica- za isisavanje otrova.
Moderator: anex
Ma najblje je u apoteci kupiti sve moguce serume i dobro se raspitati kako ih upotrijebiti u slucaju nevolje. Kao daje problem nositi serum iz sebe... Bar ja tako mislim.luciferino wrote:Mislim da se serum ubrizgava ili u mišić ili u venu...znači prvo te klepi zmija, a onda te još dodatno bocaju. Ljekari inače ne preporučuju da ljudi sami daju serum (jer ako daš krivi serum, možeš se slikat). ALI...kada si negdje u planini, u divljini, treba ti par sati hoda da dođeš do civilizacije, pitanje je kakav izbor imaš...Također možeš pozvati i gorsku službu spašavanja. Čak i ako nema regularne mreže, obično postoji dovoljno signala za emergency call.
Što se planinarenja tiče,najpametnije i najsigurnije je ići u grupi uz iskusnog vođu, obavezno dobru obuću i još neke sitnice koje ti uveliko mogu olakšati život ako se nešto desi! Čizma ti na planini glavu čuva...doslovno.![]()
E sad, znam ja da je vruće i tako to, ali onda bar nemojte lunjati sami predaleko. Također se naoružajte kakvim štapom...ako šta iskoči da se možete odbraniti.
Istocno Sarajevodowntoearth wrote:Kako stići do hitne za 30 minuta???? I hipotetički gledano kako su naši domovi zdravlja snabdjeveni protuotrovom? a radno vrijeme im je do 14 u najboljem slučaju!!! Što znači furaj do Sarajeva....a sa gradskim gužvama toliko ti treba od Neđarića do Hitne....U svakom slucaju, dajem ti 30 minuta, vec tad padas u nesvjest.
Nije to signal za napad. To je signal koji te upozorava da se osjeca ugrozenom i ako ne nestanes napast ce te. Cegrtusa recimo mase vrhom repa koji stvara zvuk vrlo slican cegrtaljci. Koliko ja znam, od ovih opasnih zmija, jedino crna i zelena mamba ne "kazu" kada se osjecaju ugrozenima. Doduse, one su pravo prgave i napadaju sta god im se nadje na putu. Zato, oprez ako budete isli u Juznu Afrikuranger wrote:P.S. - poskok kad se sprema za napad ispusta nekakav karakteristican zvuk, u narodu zvano "frktanje",
cim cujes frrfrfrfrrrrrrrrrr
Smartex wrote:Postoji jedna veoma stara legenda za grad Sarajevo, koja kaze kada se pojavi veliki broj zmija u gradu, desice se Velike promjene u citavoj drzavi. E sada o kakvim ce promjenama biti rijeci legenda ne kaze, ali ko zna mozda je to znak da nam uskoro nece trebati vize
trebalo bi bit istinitoencian wrote:jednom sam svoju rahmetli nanu pitala ima li kakav savjet za smije. kaze natrljaj cipele bijelim lukom. sve ce pobjec. ja nikad nisam probala, a vi kako hocete
Ovo se ne radi![/quote]rogic wrote:Zdravi zubi- ali 100% zdravi, bez rupica- za isisavanje otrova.
E kad je kreten ...Pietje_Bel wrote:
Kako coviejka ujede kobra za ruku...
sjecam se dobro zmija u miljacki, na mostu kod poste se popuni cijeli most, nisi nogao da prodes koliko je ljudi znalo biti, svi fino posmatrajuencian wrote: jest jest! ja se sjecam pred rat da su svi pricali koliko ima zmija u miljacki mora da ce se nesto veliko desiti. neki su cak govorili i da ce biti rata. majka rahmetli je govorila "isto ko uz oni rat, nece valjda opet"
Smanji ribu ili pobih ekskurziju ...kriticarka_nikova wrote:Sta bi bilo da zivite u Juznoj Africi....da vidite kako crne mambe napadaju ljude....kad ugledaju na nekoliko metara covjeka samo se zalete. Zato koga god je ujela, ujela je za gornji dio tijela (trup) pa nagore...)
hu j*****+ da lčdjkalj **********100_KA wrote:danas sam dobio od kolege ovaj video, ko hoce da vidi ovu neman
http://rapidshare.com/files/132403468/Look_out.wmv.html
Ako si brza od nje, ondarealna do boli wrote:Jucer sam prvi put vidjela zmiju uzivo .Kada sam pricala o toj sceni drugi su samo primijetili da se pojavljuju i gdje ih do sada nije bilo i to u velikom broju .Cak i u gradovima.Ima li neko iskustva sta raditi kada se naleti na njih i sta raditi ako ugrize.