Marjan je to prvi izvalio kad je Vedo har'o Bundes Ligom,kasnije je to primjenio i u prenosima reprezentacije i tako ostade zmajevi.Ako se sjećaš bili "smo" jedno vrijeme i Lavovi kad nas je Ćiro vodio,baš je sam Ćiro izvalio nešto tipa "hoću 11 lavova na terenu",čak su novinari i taj naziv bili prihavatili i u nekoliko navrata "smo" bili lavovi,ali eto ne zaživi taj naziv do kraja i Maki "nas" je prekrstio u zmajeve.Ali s obzirom na Makijevo tepanje pojedinim igračima(te lepi,te slatki,te oko plavo,te duša draga) mislim da smo dobro i prošli sa nadimkom,mogli "smo" biti topla braća.jeza u ledja wrote:Ma ja nemam problem sa tim "Zmajevi" jedino mi smetaju kojekakve slicice ili animacije koje me podsjecaju na video-igrice.
Ne znam uopste od kud taj naziv "Zmaj od Bosne"? Mislim znam ko i sta i gdje ali zasto bas "zmaj"? Ocigledno je ta rijec kao neka personifikacija nekoga hrabrog ili tako nesto predstavljala nesto vec vijekovima kod nas.
Zmajevi ili ne ?
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- Šibicar
#26 Re: Zmajevi ili ne ?
- jeza u ledja
#27 Re: Zmajevi ili ne ?
Ali zmaj je ako se ne varam slavenska , a azdaja turska rijec. Zasto onda nije "Azdaja od Bosne"?Incerum Canabea wrote:Ukratko, ono što je orao/sokol za Slavene, to je zmaj za Turke. Sad će se neko pitati zašto uzeti simbol naroda protiv kojeg se boriš za vlastiti, ali nije to ni nelogično ako se sagledaju tadašnje socio-kulturalne karakteristike BiH. Da ne duljimo, jer je pdf. fudbal, sam Zmaj od Bosne, tj. kapetan Gradaščević jeste simbol tog bosanskohercegovačkog inata, odlučnosti za borbu i protiv jačeg, mnogobrojnijeg neprijatelja... ali, naziv Zmajevi je rijetko koga asocirao na tu personu, dok se sada nije pojavila želja da se da neki smisao tom nadimku. Uostalom, Zmajevi postaju sve nezgrapniji nadimak, a Ljiljani nikada nisu bili općeprihvaćeni ni među navijačima bh. selekcije, tako da možemo očekivati ili upotrebu ovog nadimka do pojave nekog smislenijeg, ili navikavanje i poistovjećivanje s trenutnim protekom vremena.jeza u ledja wrote:Ma ja nemam problem sa tim "Zmajevi" jedino mi smetaju kojekakve slicice ili animacije koje me podsjecaju na video-igrice.
Ne znam uopste od kud taj naziv "Zmaj od Bosne"? Mislim znam ko i sta i gdje ali zasto bas "zmaj"? Ocigledno je ta rijec kao neka personifikacija nekoga hrabrog ili tako nesto predstavljala nesto vec vijekovima kod nas.
- jeza u ledja
#28 Re: Zmajevi ili ne ?
"11 lepih"Šibicar wrote:Marjan je to prvi izvalio kad je Vedo har'o Bundes Ligom,kasnije je to primjenio i u prenosima reprezentacije i tako ostade zmajevi.Ako se sjećaš bili "smo" jedno vrijeme i Lavovi kad nas je Ćiro vodio,baš je sam Ćiro izvalio nešto tipa "hoću 11 lavova na terenu",čak su novinari i taj naziv bili prihavatili i u nekoliko navrata "smo" bili lavovi,ali eto ne zaživi taj naziv do kraja i Maki "nas" je prekrstio u zmajeve.Ali s obzirom na Makijevo tepanje pojedinim igračima(te lepi,te slatki,te oko plavo,te duša draga) mislim da smo dobro i prošli sa nadimkom,mogli "smo" biti topla braća.jeza u ledja wrote:Ma ja nemam problem sa tim "Zmajevi" jedino mi smetaju kojekakve slicice ili animacije koje me podsjecaju na video-igrice.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#29 Re: Zmajevi ili ne ?
kako dobra idejajeza u ledja wrote:
Ali zmaj je ako se ne varam slavenska , a azdaja turska rijec. Zasto onda nije "Azdaja od Bosne"?
od sad pa nadalje i u buduće reprezentaciju zovem AŽDAHE
valjda ću do brazila preobratiti par ljudi
- Edin H.
#30 Re: Zmajevi ili ne ?
Bolje i Azdaha, jer kad neko spomene zmajeve, ja odmah kontam igra Olimpija iz Ljubljanejapin_mutapi wrote:kako dobra idejajeza u ledja wrote:
Ali zmaj je ako se ne varam slavenska , a azdaja turska rijec. Zasto onda nije "Azdaja od Bosne"?
valjda ću do brazila preobratiti par ljudi
Uglavnom podrzavam prijedlog da se u Krivicni zakon BiH unesu izmjene, te nazivanje nase reprezentacije zmajevima postane krivicno djelo i najostrije i brzo sankcionise
- House
#31 Re: Zmajevi ili ne ?
jeza u ledja wrote:Ma ja nemam problem sa tim "Zmajevi" jedino mi smetaju kojekakve slicice ili animacije koje me podsjecaju na video-igrice.
"Zmaj" covjek koji ima muda kao ormar
-
LSD
#32 Re: Zmajevi ili ne ?
a aždaha je žena koja ima sisu do koljena, jel 
- Havatar
#33 Re: Zmajevi ili ne ?
House wrote:jeza u ledja wrote:Ma ja nemam problem sa tim "Zmajevi" jedino mi smetaju kojekakve slicice ili animacije koje me podsjecaju na video-igrice.
"Zmaj" covjek koji ima muda kao ormar
- limeni
#34 Re: Zmajevi ili ne ?
mogu proci zmajevi, ljiljani, gazije..ostala imena tipa mahalci, inatlije,misevi i prkosni od sna su takodjer zanimljivi.
-
Great Cornholio
#35 Re: Zmajevi ili ne ?
BH zmajevi, ne vidim razloga zašto bi neko bio protiv.
-
Great Cornholio
#37 Re: Zmajevi ili ne ?
To možda može biti nadimak nekoj sarajevskoj malonogometnoj ekipi koja se formirala negdje u blizini BašĆaršije.jeza u ledja wrote:"Ćevapi"?
- Edin H.
- Bosanski_kralj
#39 Re: Zmajevi ili ne ?
Da budu svi zadovoljni, nadimak će biti Zlatni Zmajevi 
-
Great Cornholio
#40 Re: Zmajevi ili ne ?
Husein kapetan Gradašćević je imao nadimak " Zmaj od Bosne, a pošto svi znamo da je on bio veliki borac za Bosnu onda ne vidim razloga da naše reprezentativce ne zovemo BH zmajevi, kad ih već cijeli region tako zove.
Ubiše ga domaći izdajnici.
Ubiše ga domaći izdajnici.
- Šibicar
#41 Re: Zmajevi ili ne ?
Mislim da im čak i reprezentacija ima nadimak "zmajčeki".
- Država
#42 Re: Zmajevi ili ne ?
To ti je kao 'ćuna' i 'lulček'. Sve je isto samo je ćuna puno veća...
Zmajčeki i Zmajevi nisu isto...

-
Timotije
#43 Re: Zmajevi ili ne ?
E to su bili Zmajceki, inace vrlo nezgodna i cvsta momcad!Edin H. wrote:Bolje i Azdaha, jer kad neko spomene zmajeve, ja odmah kontam igra Olimpija iz Ljubljanejapin_mutapi wrote:kako dobra idejajeza u ledja wrote:
valjda ću do brazila preobratiti par ljudi![]()
Uglavnom podrzavam prijedlog da se u Krivicni zakon BiH unesu izmjene, te nazivanje nase reprezentacije zmajevima postane krivicno djelo i najostrije i brzo sankcionise
Onako iskreno, Ljiljani-Zmajevi-Vatreni-Orlovi.... budalastina i glupost!
Drzavna reprezentacija je drzavna reprezentacija, ni vise ni manje.
Znam da svi redom, i izvan ex-Yu, imaju te nekakve nadimke, izmislili novinari da mogu pumpati atmosferu....
Nebitno!
- Šibicar
#44 Re: Zmajevi ili ne ?
Nešto u ovom smisluDržava wrote:To ti je kao 'ćuna' i 'lulček'. Sve je isto samo je ćuna puno veća...
![]()
![]()
Slovenci

mi

- Edin H.
#45 Re: Zmajevi ili ne ?
Pa i ti ga zabrlja, pa kako sada da navijamo?Timotije wrote:E to su bili Zmajceki, inace vrlo nezgodna i cvsta momcad!Edin H. wrote:Bolje i Azdaha, jer kad neko spomene zmajeve, ja odmah kontam igra Olimpija iz Ljubljanejapin_mutapi wrote:kako dobra ideja
valjda ću do brazila preobratiti par ljudi![]()
Onako iskreno, Ljiljani-Zmajevi-Vatreni-Orlovi.... budalastina i glupost!
Drzavna reprezentacija je drzavna reprezentacija, ni vise ni manje.
Znam da svi redom, i izvan ex-Yu, imaju te nekakve nadimke, izmislili novinari da mogu pumpati atmosferu....
Nebitno!
Ale, Ale, volim Drzavnu reprezentaciju BiH, Drzavnu reprezentaciju BiH, Drzavnu reprezentaciju BiH, volim Drzavnu reprezentaciju BiH...
Ne znam, mozda se tebi rimuje, ali meni ne zvuci idealno
- Edin H.
#46 Re: Zmajevi ili ne ?
Ovo tvoje poredjenje me podsjeti na onu utakmicu u Njemackoj kada je Osim vodio Japan, 2 - 2 cini mi se zavrsilo.Šibicar wrote: Nešto u ovom smislu
Slovenci
mi
Japanski navijaci sa balonima, cegrtaljkama, veselih lica, a onda pokazu "scary" BHF u crnim duksericama, lice zamotano salovima, kapuljaca preko glave
- sinuhe
#47 Re: Zmajevi ili ne ?
Zmajevi nismo bili sve do skoro, do 2009.
Mozda bi mede ili vukovi bilo prikladnije obzirom da su nam to nacionalne zivotinje
Mozda bi mede ili vukovi bilo prikladnije obzirom da su nam to nacionalne zivotinje
-
udrch
#48 Re: Zmajevi ili ne ?
ovo nije nešto što će se odlučiti nekom anketom, mislim da bi trebali vidjeti sa Dodikom da organizuje referendum..
-
Great Cornholio
#49 Re: Zmajevi ili ne ?
Dodik ne navija za BH reprezentaciju, pa sumnjam da ga interesuju ovakva pitanja.udrch wrote:ovo nije nešto što će se odlučiti nekom anketom, mislim da bi trebali vidjeti sa Dodikom da organizuje referendum..
- Charuga
- Globalni moderator
#50 Re: Zmajevi ili ne ?
Jos jedna tema za mlavljenje bimbe ...
Manite se Dodika, rjesite jeste li za ZA ili ste za NE pa da kljucamo, ne znam sta se vise ima pisati ..
Manite se Dodika, rjesite jeste li za ZA ili ste za NE pa da kljucamo, ne znam sta se vise ima pisati ..