zlupotreba

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Kneesaa

#51 Re: zlupotreba

Post by Kneesaa »

nemoj ni slucajno popustiti.
maksimalna podrska da izdrzis, prijavi, trazi odstetu.
melb26sa

#52 Re: zlupotreba

Post by melb26sa »

I? Sta se desava? Jeste poslale pismo?
kockica_kockica

#53 Re: zlupotreba

Post by kockica_kockica »

Poslale smo pismo i sad cekamo odgovor.... poslale smo fax-om i postom :)
Asana

#54 Re: zlupotreba

Post by Asana »

Nego, kad smo kod zloupotreba, imam jednu dilemu...

Naime, na birackim mjestima je bilo puno posmatraca ispred politickih stranaka. OK. Ali, svi oni su imali kopiju birackog spiska, i uporedo sa komisijom zaokruzivali ko je glasao...

Ne mogu da vjerujem da je to zakonito, da svako koga je stranka postavila ima pristup svim licnim podacima gradjana sa nekog birackog mjesta (ime, adresa, JMBG, spisak punoljetnih clanova porodice, samim tim i pregled ko je kome ko u toj porodici ...)
Zanima me ko im je podijelo te spiskove, gdje su oni sada...

To je krasan izvor podataka kako za stranke, koje mogu bilo koga od nas staviti na svoje spiskove, tako i neke druge svrhe... o cemu ne bih ovom prilikom...

Ko je otvorio tu mogucnost zloupotrebe?

Zar to moze biti regularno, kad je u suprotnosti sa navodno postojecim zakonima o zasiti licnih podataka?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#55 Re: zlupotreba

Post by mIRCerka »

Asana wrote:Nego, kad smo kod zloupotreba, imam jednu dilemu...

Naime, na birackim mjestima je bilo puno posmatraca ispred politickih stranaka. OK. Ali, svi oni su imali kopiju birackog spiska, i uporedo sa komisijom zaokruzivali ko je glasao...

Ne mogu da vjerujem da je to zakonito, da svako koga je stranka postavila ima pristup svim licnim podacima gradjana sa nekog birackog mjesta (ime, adresa, JMBG, spisak punoljetnih clanova porodice, samim tim i pregled ko je kome ko u toj porodici ...)

To je krasan izvor podataka kako za stranke, koje mogu bilo koga od nas staviti na svoje spiskove, tako i neke druge svrhe... o cemu ne bih ovom prilikom...

Zar to moze biti regularno, kad je u suprotnosti sa navodno postojecim zakonima o zasiti licnih podataka?
jesi li sigurna da je u pitanju biracki spisak kao CIKov, da nije samo spisak clanova stranke?
zlatiborka

#56 Re: zlupotreba

Post by zlatiborka »

mIRCerka wrote:

jesi li sigurna da je u pitanju biracki spisak kao CIKov, da nije samo spisak clanova stranke?
Asana i Mirci,

ja sam glasala u Novom gradu u skoli xy. Prvo sam onima iz komisije dala licnu kartu i oni su me pronasli na spisku. Ovi su sjedili do prozora za 3 stola. Desno od vrata je sjedio neki tip i drzao spisak (nisam zagledala u njega) na krilu. Ova zenska koja me je pronasla je rekla moje prezime ovom tipu i on me je takodje zaokruzio. Ovim prvim sam se potpisala i dali su mi glasacke listice.

Ne znam ko je bio taj tip i zasto je dva puta moje ime zaokruzeno? Nije samo moje, vec i od ostalih glasaca!

Napominjem da nisam clan ni jedne stranke!
kockica_kockica

#57 Re: zlupotreba

POsmatraci nisu imali nikakvog uvida u biracki spisak ... radila sam pa znam.. posmatraci su bili samo tu da broje koliko je osoba izaslo na izbore na tom i tom birackom mjestu... uvid u biracki spisak imalo 5 ljudi (4 clana i predsjednik birackog mjesta) ( odprilike jedna ulica najvise dvije)... u birackom spisku postoji ime i prezime i JMBG koji se kontrolise prilikom dolaska na izbore i stavlja pored potpis... ako je neko u odboru dao biracki spisak da ga promatraci listaju to se trebalo prijaviti.. promatraci su lica koja nemaju ama bas nikakvih ovlasti za takvo sto, mogu sjediti u tisini i promatrati rad odbora tog birackog mjesta da li je sve regularno... svi drugi podatcu su zasticeni kodom koji se nalazio pored JMBG-a na spisku....
kockica_kockica

#58 Re: zlupotreba

zlatiborka wrote:
mIRCerka wrote:

Asana i Mirci,

ja sam glasala u Novom gradu u skoli xy. Prvo sam onima iz komisije dala licnu kartu i oni su me pronasli na spisku. Ovi su sjedili do prozora za 3 stola. Desno od vrata je sjedio neki tip i drzao spisak (nisam zagledala u njega) na krilu. Ova zenska koja me je pronasla je rekla moje prezime ovom tipu i on me je takodje zaokruzio. Ovim prvim sam se potpisala i dali su mi glasacke listice.

Ne znam ko je bio taj tip i zasto je dva puta moje ime zaokruzeno? Nije samo moje, vec i od ostalih glasaca!

Napominjem da nisam clan ni jedne stranke!
Zaltiborka ja sam radila na izborima, jedan biracki spisak na koji se potpises... nema niko pravo nista da upisuje... pogotovo ne ime i prezime te osobe... ja cak nisam trazila da glasno govore svoja imena i prezimena vec sam trazila licnu iz koje sam mogla osobu identificirati... kod nas posmatraci nisu nista biljezili osim brojno stanje (odaziv biraca) i to upisujuci crticu za svakog biraca... :shock:
zlatiborka

#59 Re: zlupotreba

Post by zlatiborka »

@kockice-kockice,

ja sam napisala sta sam vidjela i cula, vjeruj mi! Ova zenska je glasno izgovorila moje prezime ovom tipu, on je pitao da jos jednom ponovi jer imam nekonstitutivno prezime, onda je rekao da me je nasao i zaokruzio me.

Nisam pridavala neki znacaj tome sve dok nisam procitala Asanin post. A da se sjecam, kako necu kad je to bilo prije par dana?
kockica_kockica

#60 Re: zlupotreba

zlatiborka wrote:@kockice-kockice,

ja sam napisala sta sam vidjela i cula, vjeruj mi! Ova zenska je glasno izgovorila moje prezime ovom tipu, on je pitao da jos jednom ponovi jer imam nekonstitutivno prezime, onda je rekao da me je nasao i zaokruzio me.

Nisam pridavala neki znacaj tome sve dok nisam procitala Asanin post. A da se sjecam, kako necu kad je to bilo prije par dana?

Ja tebi vjerujem i zgrazam se nad tim stvarima, jer oni to nisu smjeli raditi... :shock: i kad sam isla da glasam djevojka mi je uzela licnu kartu nasla me na spisku ja se potpisala i to je to.. :shock:

mislim da si to trebala prijaviti CIK-u... jer su nama izricito naglasili da u biracki spisak imamo uvid samo mi, jedan biracki spisak je bio na jednom izbornom mjestu.... :o
zlatiborka

#61 Re: zlupotreba

Post by zlatiborka »

kockica_kockica wrote:
zlatiborka wrote:@kockice-kockice,

Ja tebi vjerujem i zgrazam se nad tim stvarima, jer oni to nisu smjeli raditi... :shock: i kad sam isla da glasam djevojka mi je uzela licnu kartu nasla me na spisku ja se potpisala i to je to.. :shock:

mislim da si to trebala prijaviti CIK-u... jer su nama izricito naglasili da u biracki spisak imamo uvid samo mi, jedan biracki spisak je bio na jednom izbornom mjestu.... :o
Kako sam mogla prijaviti kada sam mislila da to tako ide? Kakav je spisak imao onaj tip, da li kopiju originalnog ili spisak samo sa imenima, ja to ne znam jer nisam zagledala. Ali oba su bila u plasticnim koricama i istog formata, toga se jedino sjecam. :x :x
kockica_kockica

#62 Re: zlupotreba

:x :x :x razumijem te.... pitam se samo odakle im dva spiska... jer spisak je "osjetljivi materijal" isto kao i oni glasacki listici :shock:
Asana

#63 Re: zlupotreba

Post by Asana »

Sasvim sigurno su posmatraci na mom birackom mjestu imali spisak na kojem se nalazilo moje ime, a nisam clan niti jedne stranke. Jasno i glasno je komisija izgovorila moje ime i prezime, momak sa klupe posmatraca je zamolio da ponovi, i onda su me nasli na svom spisku i zaokruzili ...

Gospodja koja je bila clan jednog drugog birackog odbora u istoj Opcini (Centar) takodjer mi je potvrdila da su i kod njih svi posmatraci iz stranaka imali spiskove glasaca.
Asana

#64 Re: zlupotreba

Post by Asana »

zlatiborka wrote:
kockica_kockica wrote: mislim da si to trebala prijaviti CIK-u... jer su nama izricito naglasili da u biracki spisak imamo uvid samo mi, jedan biracki spisak je bio na jednom izbornom mjestu.... :o
Kako sam mogla prijaviti kada sam mislila da to tako ide? Kakav je spisak imao onaj tip, da li kopiju originalnog ili spisak samo sa imenima, ja to ne znam jer nisam zagledala. Ali oba su bila u plasticnim koricama i istog formata, toga se jedino sjecam. :x :x
Da, isti format spiska... a zar nisu clanovi birackih odbora morali znati da to treba prijaviti CIK-u?
kockica_kockica

#65 Re: zlupotreba

Asana wrote:
zlatiborka wrote:
kockica_kockica wrote: mislim da si to trebala prijaviti CIK-u... jer su nama izricito naglasili da u biracki spisak imamo uvid samo mi, jedan biracki spisak je bio na jednom izbornom mjestu.... :o
Da, isti format spiska... a zar nisu clanovi birackih odbora morali znati da to treba prijaviti CIK-u?

Ljudi moji posmatraci ne smiju gledati CIK-ov spisak biraca... oni samo posmatraju regularnost glasanja.. bila na obuci, bila cijeli dan na birackom mjestu xy... Oni nemaju cak pravo da se mjesaju u bilo kakve aktivnosti birackog odbora.... :skoljka:
Kneesaa

#66 Re: zlupotreba

Post by Kneesaa »

sutra ranom zorom idi ovo prijaviti!!!!!!!!!!
kosmos

#67 Re: zlupotreba

Post by kosmos »

Neka ti prijateljica to prijavi policiji pa da na TV vidimo koja je to stranka. To je pikanterija, uveseli nas, molim te :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
kockica_kockica

#68 Re: zlupotreba

kosmos wrote:Neka ti prijateljica to prijavi policiji pa da na TV vidimo koja je to stranka. To je pikanterija, uveseli nas, molim te :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

:evil: bi ali je to na njenu stetu onda jer bi mogla imati probleme na poslu :roll: pokusava rijesiti to bez uvlacenja policije i medija u to... iako bi najradije otisla da ih prijavi pa da osvane jedan veliki naslov o njihovom prikupljanju glasova... :evil: vrlo poznata stranka je u pitanju vjeruj mi.... :x
vjesticanametli

#69 Re: zlupotreba

Post by vjesticanametli »

kockica_kockica wrote:
Asana wrote:

Ljudi moji posmatraci ne smiju gledati CIK-ov spisak biraca... oni samo posmatraju regularnost glasanja.. bila na obuci, bila cijeli dan na birackom mjestu xy... Oni nemaju cak pravo da se mjesaju u bilo kakve aktivnosti birackog odbora.... :skoljka:
desilo se i i u o.s kod merkatora na dobrinji................ime receno naglas i momak zapisao :? ja se potpisala a on nesto pisao na svom papiru :?
kockica_kockica

#70 Re: zlupotreba

e pa stvarno svasta :x
Asana

#71 Re: zlupotreba

Post by Asana »

kockice, menscini da je samo tvoj biracki odbor odlucio sprovesti takva pravila... ostali ili su spavali na casu, ili su u talu sa strankama...
kosmos

#72 Re: zlupotreba

Post by kosmos »

kockica_kockica wrote:
kosmos wrote:Neka ti prijateljica to prijavi policiji pa da na TV vidimo koja je to stranka. To je pikanterija, uveseli nas, molim te :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

:evil: bi ali je to na njenu stetu onda jer bi mogla imati probleme na poslu :roll: pokusava rijesiti to bez uvlacenja policije i medija u to... iako bi najradije otisla da ih prijavi pa da osvane jedan veliki naslov o njihovom prikupljanju glasova... :evil: vrlo poznata stranka je u pitanju vjeruj mi.... :x
Nije to napravila stranka nego pojedinac zeljan slave koji je za svoju korist u stanju baviti se falsifikatima. A to je vec stvar policije u koju ja imam najvise povjerenja od svih budjetskih korisnika. Nemoj da dozvoli da je neko jeftino nasadi, obavezno u policiju.Bar moje misljenje. Rubikon se mora jednom preci.
ovajonaj

#73 Re: zlupotreba

Post by ovajonaj »

hm tako isto je bilo i u Bihacu...
Prvo predas licnu kad udjes i ta cura (na mom mjestu je bila neka cura) pretrazuje i kad te nadje kaze potpisi tu i dok ti potpisujes ona tvoje ime i prezime preko cijele prostorije glasno izgovori da te ovi ovamo za drugim stolom sa druge strane prostorije isto negdje zaokruze...nije ni meni bilo jasno sto cijela prostorija mora znati kako se ja zovem i a pogotovo sta me ima zaokruzivati tamo na nekom drugom spisku...
ali kao sto neko gore rece...nisam pridavao veliku paznju tome...mislio sam da je to sve regularno..
vjesticanametli

#74 Re: zlupotreba

Post by vjesticanametli »

ista stvar u sarajevu na dobrinji..........joj majku im njihovu :x
kockica_kockica

#75 Re: zlupotreba

Mislim da je moj predsjednik odbora izvan stranki dakle nikome ne pripada pa je u skladu s tim sve drzao pod kontrolom... jer mi smo imali jedan spisak, ja na njemu radila trazila ljude da se potpisu... nikome nisam izgovarala ni ime ni prezime... niti je iko znao ko je ko, cak ni ovi koji su sa mnom radili u odboru... 8-)
Post Reply