Zlocini u Dubici

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zeljeni_nadimak
Posts: 195
Joined: 07/12/2005 12:23
Location: Tuzla

#1 Zlocini u Dubici

Post by zeljeni_nadimak »

Poslije hapšenja osumnjičenih za dva ubistva u Kozarskoj/Bosanskoj Dubici

D. Risojević

Kotaran planirao da otme biznismenovog sina
BANJA LUKA - Goran Kotaran (23), osumnjičen za dva stravična ubistva u Kozarskoj Dubici, planirao je da otme sina jednog biznismena srpskog porijekla, nastanjenog u Švedskoj, tvrde izvori bliski istrazi.

Ovaj plan raskrinkao je, međutim, Predrag Vrban (31) zvani Pedi Lopov, jedna od dvije Kotaranove žrtve. Po preliminarnim policijskim saznanjima, Vrban, sitni prestupnik, namjeravao je da otkuca plan za otmicu, što ga je, po svoj prilici, stajalo života. Pretpostavlja se da je to bio osnovni motiv za njegovo ubistvo.

Vrban je ubijen u avgustu prošle godine i zakopan u šumi, 200 metara od Kotaranovog doma. Njegovo tijelo krišom je pokopano i zasuto vještačkim đubrivom, kako bi se ubrzalo raspadanje.

Sumnja se da je veliki dio oružja i specijalne opreme za noćno osmatranje, pronađen u Kotaranovoj kući, trebalo da posluži za planiranu otmicu.

Kako saznajemo, Kotaran, već osuđivan za dva ubistva u Švedskoj, priznao je ubistvo Vrbana, ali je negirao da je zadavio Seada Kanurića (49), čije je tijelo iskopano u tajnoj grobnici ispod njegovog kokošinjca. Kanurić, za kog se vjeruje da je njegova druga žrtva, nestao je prije desetak dana. Vjeruje se da je ubijen 21. ili 22. maja ove godine, kad ga je Kotaran zadavio i po istovjetnom scenariju posuo vještačkim đubrivom i sahranio.

"U istrazi se branio kako se Kanurić navodno predozirao i od toga umro u njegovoj kući", kazali su izvori bliski istrazi.

Kako saznajemo, Miroslav Gligić (30) i Borislav Dabić (24), braća po majci, osumnjičeni da su Kotaranu pomogli da pokopa žrtve, u potpunosti su priznali nedjela.

Svi osumnjičeni, pohapšeni u nedjelju rano ujutro u Dubici, smješteni su u zatvoru Tunjice. Prema riječima Ljubomira Ljepojevića, v.d. direktora zatvora, Uprava nije pojačala mjere obezbjeđenja nakon Kotaranovog hapšenja, ali se posebno vodi računa o tome da bude onemogućen međusobni kontakt osumnjičenih.

"Mjere bezbjednosti su redovne, ali posebno pazimo i na to da ne dođe do kontakta Kotarana i Rodoljuba Bijelića, zvanog Rođo, osuđenog za ubistvo Kotaranovog oca, koji kaznu izdržava u našem zatvoru", rekao je Ljepojević.

Prema saznanjima istražnih organa, Kotaran se svojevremeno zarekao da će ubiti Bijelića, koji je njegovog oca Dušana izrešetao u njegovoj kafani u Dubici prije nekoliko godina.

Iako mlad, Kotaran je, za vrijeme kratke kriminalne karijere, uspio da sakupi debeo policijski dosije. Većinu nedjela počinio je u Švedskoj, gdje se uputio nakon ubistva oca. Otišao je kod majke, koja je početkom rata otišla u Švedsku. Tamo je i stekao njihovo državljanstvo. U Skandinaviji je uživao veliki medijski publicitet kao član bande "Oridžinal gangsters" iz Geteborga. Tamo je osuđen za dva ubistva, počinjena prije četiri godine, ali je u zatvoru proveo svega devet mjeseci. U februaru 2002. pretukao je 23-godišnjaka i bacio ga u jezero, gdje se ovaj utopio. Drugo ubistvo počinio je nekoliko mjeseci kasnije, kad je u junu 2002. godine izrešetao 18-godišnjaka na njegovom rođendanskom slavlju. Nakon kraćeg zadržavanja u zatvoru, prije dvije godine je deportovan u BiH.

Sutra sahrana Vrbana
Predrag Vrban, jedna od Kotaranovih žrtava, biće sahranjen u četvrtak u Dubici, na mjesnom groblju "Hadžibajr".

Nije poznato kad bi mogao biti sahranjen Sead Kanerić, druga žrtva. Njihova tijela ekshumirana su u nedjelju, nakon hapšenja Kotarana i saučesnika.
Post Reply