Zločini komunizma

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Great Cornholio

#351 Re: Zločini komunizma

Post by Great Cornholio »

Treba nam više ovakvog humora, a i "hepek" bi nam dobro došao :D

Great Cornholio

#352 Re: Zločini komunizma

Tito je pozvao Englesku drugaricu kraljicu na Vis da joj pokloni ždrijebe i jednog traminca , i onda je ona p'jana predložila ideju za EU :lol:
zović

#353 Re: Zločini komunizma

Post by zović »

PM72 wrote:
Great Cornholio wrote:Tito je griješio što nije dozvoljavao vjerskim službenicima da se bave politikom, a oni su, kao što smo se i sami uvjerili na ovim našim poslijeratnim "vjerskim" liderima, željeli više od brige za dušu vjernika više. Frustriranost vjerskih vođa, proizašla iz ograničavanja polja njihovog djelovanja, su iskoristile lideri nacionalističkih ideologija koji su htjeli da postanu "Tito" umjesto Tita, pa su iskoristili uticaj vjerskih službenika na običan svijet, podijelili ih u tabore, i poveli u "borbu protiv tiranije".

Iako je bio human, Titov režim nije bio savršen, jer ne valja ni jedan društveni sistem koji se održava prvenenstveno na autoritetu pojedinca, zašto, u to smo se uvjerili kad je Tito umro, pa su mnogi htjeli da postanu "Tito" umjesto Tita.

Ali te nove vođe nisu bile ,mudre, poštene, a niti humane, ni blizu kao Tito, i zato se raspala ona Država koja je bila puno bolja od ovih sadašnjih, a mogla se i još popravljati, ali unutrašnji, i vanjski dušmani to ne dadoše, zajedničkim je snagama razvališe.
:thumbup:

Sad je došlo vrijeme fukare,lopovluka,javašluka...sve u ime naroda,vjere i stranke.Što rek'o pisac - dođu vremena kad pametan zašuti, budala progovori, a fukara se obogati. To je vrijeme ovih što psuju Titu a da im nije bilo njega i uskotračne pruge,još bi čuvali koze.
Svako vrijeme je pomalo takvo međutim vaša usporedba bi bila primjerenija vremenu Titove vladavine od g.1945 kada su upravo fukare i ćobani zauzeli vlast,a intelektualci i duhovnjaci završili u jamama ili po zatvorima bez suda ili bilo kakve krivice.
Grijahu se parketom iz konficiranih graađanskih stanova čak i Židovskim ,Njemačkim svakako ili jednostavno kazano oteše svima onima koji nisu bili na liniji njihovog Tita i njihove partije.
Maloprije sam opsovao Tita a sada hebem i KP.
novi.dan.nova.nafaka

#354 Re: Zločini komunizma

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Great Cornholio wrote:Tito je griješio što nije dozvoljavao vjerskim službenicima da se bave politikom, a oni su, kao što smo se i sami uvjerili na ovim našim poslijeratnim "vjerskim" liderima, željeli više od brige za dušu vjernika . Frustriranost vjerskih vođa, proizašla iz ograničavanja polja njihovog djelovanja...
How yes no, iliti ga kako da ne. Kako nevjerovatno neukusno zvuči izjednačiti reisa Cerića sa vladikom Kačavandom. Vidiš, velikosrbima i četnicima ta priča zvuči idealno - izjednači i relativiziraj, tako će im lakše biti oprati hljagu sa sebe.
Great Cornholio

#355 Re: Zločini komunizma

zović wrote: Svako vrijeme je pomalo takvo međutim vaša usporedba bi bila primjerenija vremenu Titove vladavine od g.1945 kada su upravo fukare i ćobani zauzeli vlast,a intelektualci i duhovnjaci završili u jamama ili po zatvorima bez suda ili bilo kakve krivice.
Grijahu se parketom iz konficiranih graađanskih stanova čak i Židovskim ,Njemačkim svakako ili jednostavno kazano oteše svima onima koji nisu bili na liniji njihovog Tita i njihove partije.
Da, tako je bilo, nek' se istina čuje, nikoga ne treba opravdavati, ali svako ko je pošten, prema sebi a i prema drugima, trebao bi priznati da su Tito i partizani, ipak bili manje zlo od Draže i četnika, Pavelića i ustaša, begova i njiihovih saradnika, zbog kojih je su te fukare, i čobani bili ono što su bili, dok su oni vladali dodvoravajući se bilo kojem okupatoru koji se na ovom podrućju izmijenilo mnogo.

Na ovom svijetu nema dobra, prisiljeni smo da biramo između više zala, i da odaberemo ono koje smatramo najmanjim, tako ja npr. glasam za "kumuniste" da na vlast ne bi došli nacionalisti.

Nije kulturno psovati, al' ako već imaš potrebu psuj svima koji su činili zločine, krali, pljačkali, silom ili saradnjom sa okupatorom dolazili na vlast, a nisu joj bili dorasli.
Great Cornholio

#356 Re: Zločini komunizma

novi.dan.nova.nafaka wrote:
Great Cornholio wrote:Tito je griješio što nije dozvoljavao vjerskim službenicima da se bave politikom, a oni su, kao što smo se i sami uvjerili na ovim našim poslijeratnim "vjerskim" liderima, željeli više od brige za dušu vjernika . Frustriranost vjerskih vođa, proizašla iz ograničavanja polja njihovog djelovanja...
How yes no, iliti ga kako da ne. Kako nevjerovatno neukusno zvuči izjednačiti reisa Cerića sa vladikom Kačavandom. Vidiš, velikosrbima i četnicima ta priča zvuči idealno - izjednači i relativiziraj, tako će im lakše biti oprati hljagu sa sebe.
Jarane, ne valja ti priča, ja bi rođenog oca zatvorio da znam da je radio nešto zbog čega su mnogi patili.

Ne bih ja više na ovu temu, ne vidim smisla u nadmudrivanju.
PM72

#357 Re: Zločini komunizma

Post by PM72 »

Svako vrijeme je pomalo takvo međutim vaša usporedba bi bila primjerenija vremenu Titove vladavine od g.1945 kada su upravo fukare i ćobani zauzeli vlast,a intelektualci i duhovnjaci završili u jamama ili po zatvorima bez suda ili bilo kakve krivice.
Srećom,ovi Vaši MM "paćenici" tipa Ganić,Čengić,Tihić,oba Izetbegovića ...nisu bili Čobani niti su prisvajali tuđe vile,imanja i fabrike.Hoćemo li malo i njihovoj poslijeratnoj imovini? U čijoj vili je Ganić ili Izetbegović junior? Ex reis također? Tukne li mu krmetina iz špajza vile od 230 kvardata Rate Dugonjića? Šta sad od imovine ima MM Čengić a šta je imao u onoj državi? Čije je stotine hiljada dolara sprco u guzicu Behmen kao ambasador? To su bili "uznici" iz onog sistema pa su sad debelo naplatili?Majku li im hebem...

Kad smo kod komunista,ja ne znam da je Tito i titina porodica hajrovala kakve vile,sportske centre,benziske pumpe,fabrike.Šta sad imaju porodice Izetbegović ili Tuđman? U onom sistemu golema afera se podigla oko vikendica u Neumu.Neumska afera poslužila je za isključenje iz Saveza komunista i političko umirovljenje Hrvoja Ištuka, Mate Andrića, Milanka Renovice, Munira Mesihovića, Nikole Stojanovića, Kažimira Jelčića, Alije Latića, Jerke Bradvice, Nedeljka Mandića, Izeta Brkovića, Save Čečura, Avde Čampare i nekih drugih, manje istaknutih bosansko-hercegovačkih komunista.Ko je isključen iz SDA ili SDP-a radi vila i apartmana po Neumu,Bjelašnici ili Vlašiću? Da primjer!

Zbog toga,nemoj psovati Tita nego psuj Aliju,Franju i Slobu i njihove trebante.
novi.dan.nova.nafaka

#358 Re: Zločini komunizma

Great Cornholio wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote:
Jarane, ne valja ti priča, ja bi rođenog oca zatvorio da znam da je radio nešto zbog čega su mnogi patili.
Ne bih ja više na ovu temu, ne vidim smisla u nadmudrivanju.
A kako ćeš nastaviti trollati kad izvališ rečenicu kojom izjednačiš agresora i žrtvu!? Poštenije od šutnje bi još samo bilo da napišeš da si ipak malo pretjerao i da nisi mislio napisati to kako je ispalo.
zović

#359 Re: Zločini komunizma

Post by zović »

Great Cornholio wrote:
zović wrote: Svako vrijeme je pomalo takvo međutim vaša usporedba bi bila primjerenija vremenu Titove vladavine od g.1945 kada su upravo fukare i ćobani zauzeli vlast,a intelektualci i duhovnjaci završili u jamama ili po zatvorima bez suda ili bilo kakve krivice.
Da, tako je bilo, nek' se istina čuje, nikoga ne treba opravdavati, ali svako ko je pošten, prema sebi a i prema drugima, trebao bi priznati da su Tito i partizani, ipak bili manje zlo od Draže i četnika, Pavelića i ustaša, begova i njiihovih saradnika, zbog kojih je su te fukare, i čobani bili ono što su bili, dok su oni vladali dodvoravajući se bilo kojem okupatoru koji se na ovom podrućju izmijenilo mnogo.

Na ovom svijetu nema dobra, prisiljeni smo da biramo između više zala, i da odaberemo ono koje smatramo najmanjim, tako ja npr. glasam za "kumuniste" da na vlast ne bi došli nacionalisti.

Nije kulturno psovati, al' ako već imaš potrebu psuj svima koji su činili zločine, krali, pljačkali, silom ili saradnjom sa okupatorom dolazili na vlast, a nisu joj bili dorasli.

Sve to sa Titom i Jugoslavjom ima presudne i bolne konsekvence i na današnje vrijeme i situaciju u kojoj moramo ispravljati mnoge negativne navike duboko ukorijenjene u ljude,a zove mo ih komunističkim nasljeđem.
N o dobro ,još bih htio reći da neznam jesu li Tito i partizani bili manje zlo od četnika ,jer se kroz partizanski pokret jasno profilirala velikosrbska ideja što je jedini pravi uzrok posljednjega rata u bivšoj jugoslaviji.
Valjda je to jasno.
Niije to psovka,to je za Tita blagoslov,jer je definitivno bio zločinac.
I interesira me koliko je slomljenih rebara i godina zatvora u bivšoj državi nosio jedan takav potpuno banalni verbalni delikt na koji nismo smijeli niti pomisliti?
Great Cornholio

#360 Re: Zločini komunizma

novi.dan.nova.nafaka wrote: A kako ćeš nastaviti trollati kad izvališ rečenicu kojom izjednačiš agresora i žrtvu!? Poštenije od šutnje bi još samo bilo da napišeš da si ipak malo pretjerao i da nisi mislio napisati to kako je ispalo.
Nemam šta ispravljati, napisaću samo još ovo " Ne sudi, jer sudom kakvim sudiš biće ti suđeno".
malsal

#361 Re: Zločini komunizma

Post by malsal »

zović wrote:
PM72 wrote:
Great Cornholio wrote:Tito je griješio što nije dozvoljavao vjerskim službenicima da se bave politikom, a oni su, kao što smo se i sami uvjerili na ovim našim poslijeratnim "vjerskim" liderima, željeli više od brige za dušu vjernika više. Frustriranost vjerskih vođa, proizašla iz ograničavanja polja njihovog djelovanja, su iskoristile lideri nacionalističkih ideologija koji su htjeli da postanu "Tito" umjesto Tita, pa su iskoristili uticaj vjerskih službenika na običan svijet, podijelili ih u tabore, i poveli u "borbu protiv tiranije".

Iako je bio human, Titov režim nije bio savršen, jer ne valja ni jedan društveni sistem koji se održava prvenenstveno na autoritetu pojedinca, zašto, u to smo se uvjerili kad je Tito umro, pa su mnogi htjeli da postanu "Tito" umjesto Tita.

Ali te nove vođe nisu bile ,mudre, poštene, a niti humane, ni blizu kao Tito, i zato se raspala ona Država koja je bila puno bolja od ovih sadašnjih, a mogla se i još popravljati, ali unutrašnji, i vanjski dušmani to ne dadoše, zajedničkim je snagama razvališe.
:thumbup:

Sad je došlo vrijeme fukare,lopovluka,javašluka...sve u ime naroda,vjere i stranke.Što rek'o pisac - dođu vremena kad pametan zašuti, budala progovori, a fukara se obogati. To je vrijeme ovih što psuju Titu a da im nije bilo njega i uskotračne pruge,još bi čuvali koze.
---------
Zovicu, jeste fukara preuzela vlast 45`
A kakva je vlast Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca bila ? Koliko je bilo fukare a koliko bogati ?
Koliko fukare je moglo da se skoluje, ili u bolinicu da ode ?
Koliko puteva, koliko zeljeznica, koliko fabrika je bilo ?
Koliko radnicki prava, koliko su stanova podjelili ?
Daleko od toga da je Tito (ili nasa verzija komunizma) bila bez grjehova i gresaka, ali je to ipak bio najbolji rezim sto ga je nas narod ikad iskusio.
Moj dedo je na golom otoku zavrsio bukvalno radi jednog pitanja. I ako je on mogao oprostit komunistima mogu i ja, s tim sto sam im ja jos i zahvalan za sve sto su za nas uradili. A ako ne vidis ili ne znas sta su za nas uradili, google it.
racionalista

#362 Re: Zločini komunizma

Post by racionalista »

nije uvijek ni sve crno-bijelo

Image
novi.dan.nova.nafaka

#363 Re: Zločini komunizma

Great Cornholio wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote: A kako ćeš nastaviti trollati kad izvališ rečenicu kojom izjednačiš agresora i žrtvu!? Poštenije od šutnje bi još samo bilo da napišeš da si ipak malo pretjerao i da nisi mislio napisati to kako je ispalo.
Nemam šta ispravljati, napisaću samo još ovo " Ne sudi, jer sudom kakvim sudiš biće ti suđeno".
Umjesto biblijskog citata, prigodniji je navesti Kur'anski ajet:
"Ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao" (El-Maide 32). One koji ubijaju nevine ljude po Šerijatu ih čeka žestoka kazna na dunjaluku i još žešća na Ahiretu.
Hasanbegović

#364 Re: Zločini komunizma

Post by Hasanbegović »

Biblja kaže :
Uistinu: Ne cini preljuba! Ne ubij! Ne ukradi! Ne pozeli! i ima li koja druga zapovijed, sazeta je u ovoj rijeci: Ljubi svoga bliznjega kao sebe samoga. Ljubav bliznjemu zla ne cini. Punina dakle Zakona jest ljubav..
Al komunistima nije ništa sveto pa se ne pridržavaju toga, ni kurana ni biblije....
malsal

#365 Re: Zločini komunizma

Post by malsal »

Hasanbegović wrote:Biblja kaže :
Uistinu: Ne cini preljuba! Ne ubij! Ne ukradi! Ne pozeli! i ima li koja druga zapovijed, sazeta je u ovoj rijeci: Ljubi svoga bliznjega kao sebe samoga. Ljubav bliznjemu zla ne cini. Punina dakle Zakona jest ljubav..
Al komunistima nije ništa sveto pa se ne pridržavaju toga, ni kurana ni biblije....
-------
Je's ti cito stari testament ? Tamo na vise mjesta stoji "ubi". I nemoj da se vadis da je stari prevazidjen, i to je (na zalost) dio biblije.
insomnia78

#366 Re: Zločini komunizma

Post by insomnia78 »

Hasanbegović wrote:Biblja kaže :
Sreca pa su se ustase i cetnici pridrzavali biblije

s' moje sokoćalo
zović

#367 Re: Zločini komunizma

Post by zović »

---------
Zovicu, jeste fukara preuzela vlast 45`
A kakva je vlast Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca bila ? Koliko je bilo fukare a koliko bogati ?
Koliko fukare je moglo da se skoluje, ili u bolinicu da ode ?
Koliko puteva, koliko zeljeznica, koliko fabrika je bilo ?
Koliko radnicki prava, koliko su stanova podjelili ?
Daleko od toga da je Tito (ili nasa verzija komunizma) bila bez grjehova i gresaka, ali je to ipak bio najbolji rezim sto ga je nas narod ikad iskusio.
Moj dedo je na golom otoku zavrsio bukvalno radi jednog pitanja. I ako je on mogao oprostit komunistima mogu i ja, s tim sto sam im ja jos i zahvalan za sve sto su za nas uradili. A ako ne vidis ili ne znas sta su za nas uradili, google it.[/quote]

Kraljevina jugoslavija je bila po stilu vladanja velikosrbska tvorevina u kojoj su se također događali progoni nesrba i vladalo apsolutistički.No barem na papiru bila je to demokratska država bez obzira što se događalo da se ne priznavaju rezultati izbora i ne poštuje volja naroda.
Postojao je jedan vrlo značajan srednji sloj stanovništva po gradovima ,to su bili trgovci,zanatlije itd.
Govorimo ovdje o zločinima komunizma.
Dakle komunisti su taj srednji,evo recimo u Bosni gotovo potpuno uništili,mnoge poubijali,a većini konfiscirali imovinu.
Ostavili su samo podobne.
Bilo je kredita sa neralnim kamatama i velikom inflacijom.I njih su dobivali uglavnom podobni kao i društvene stanove.
Danas mi sve to vraćamo.
No zločin je zločin i on je tema.
A život će nam svima biti bolji samo ako svi skupa promijenimo neke navike nasljeđene iz komunizma.
novi.dan.nova.nafaka

#368 Re: Zločini komunizma

zović wrote:Dakle komunisti su taj srednji,evo recimo u Bosni gotovo potpuno uništili,mnoge poubijali,a većini konfiscirali imovinu.Ostavili su samo podobne.
Da ne spominjemo sad neviđenu pljačku PRIVATNOG kapitala putem reformi...
PM72

#369 Re: Zločini komunizma

Post by PM72 »

Da ne spominjemo sad neviđenu pljačku PRIVATNOG kapitala putem reformi...
Da sad ne spominjemo pljačku DRŽAVNOG kapitala putem priHvatizacije...

Razlika između tih pljački je sljedeća.Tzv.komunisti su oduzimali od pojedinaca i davali narodu da ima od čega da živi šira društena zajednica.Ovi UZNICI su pljačkali državni kapital i oduzimali od naroda da bi pojedinci mogli da žive.Danas te pogone i fabrike kontrolišu "paćenici i uznici :lol: " onog sistema.

Tito dragi,što ih sve ne pobi...
Hodidid

#370 Re: Zločini komunizma

Post by Hodidid »

Opetja033 wrote:Tema na kojoj ce se okupiti sve pristalice totalitarne ideologije. Bice lijepo pratiti ovu temu jer cu se osjecati isto kao u muzeju: defilirace kroz nju mamuti, dinosaurusi, posljednji Mohanikanci, ptice dodo koji nisu svjesni da ih je pregazilo vrijeme i da su sljedbenici izumrle ideologije.

Braniti komunizam je u potpunosti isto kao braniti nacizam i fasizam. Ta ideologija mracnjastva je odnijela vise zivota nego fasizam i nacizam zajedno.

Pratim.
Komunizam je utopija. Ideja koja nikad nije bila ostvarena. Staljin, Pol Pot i Mao Ze Dong nisu ubijali u ime komunizma. Ubijali su u ime sebe i svoje zelje za vlascu.
PM72

#371 Re: Zločini komunizma

Post by PM72 »

U bivšoj Jugoslaviji nije postojao komunistički sistem.Fino vam ljudi objašnjavaju ali džaba.Porediti Staljina ili Mao Ce Tunga sa Titom je budalaština ili upoređivati sisteme u SSSR-u,Kini ili Sjevernoj Koreji.U BiH se danas slomiše pričom o demokratiji i demokratskim partijama a to veze nema sa švedskom demokratijom.

Ova nakarada od države je mješavina klerofašizma i ostataka socijalističkog (ne komunističkog) sistema.
medikament

#372 Re: Zločini komunizma

Post by medikament »

http://bokisingl.wordpress.com/2009/12/08/2
Ovaj podatak sve govori, oni koji su živjeli na račun drugih govore da bi voljeli da se vrati ono vrijeme ne mareći za patnje ljudi. Mom prijatelju je onaj sistem uzeo pola kuće na bistriku u kojem još uvjek živi partizanka. Ubistva, uživanja i raskošan život, egocentričnost, su samo neki ukrasi tita. Žalosno je što su jedini odani drugovi ovog degena bili Bosanski Muslimani :sad:
PM72

#373 Re: Zločini komunizma

Post by PM72 »

Ovaj podatak sve govori, oni koji su živjeli na račun drugih govore da bi voljeli da se vrati ono vrijeme ne mareći za patnje ljudi. Mom prijatelju je onaj sistem uzeo pola kuće na bistriku u kojem još uvjek živi partizanka. Ubistva, uživanja i raskošan život, egocentričnost, su samo neki ukrasi tita. Žalosno je što su jedini odani drugovi ovog degena bili Bosanski Muslimani

E dobar ti ovaj izvor podataka...ispod veličaju Ratka Mladića, :-) A Pavelića nigdje.

FUJ!
medikament

#374 Re: Zločini komunizma

Post by medikament »

Image

krkan nemoralni, nema ništa ružnije od starca koji je nemoralan.................... :(
madner

#375 Re: Zločini komunizma

Post by madner »

Komunisti poubijali srednji sloj i zapravo bili nosioci cetnike misli. :D
Post Reply