Zločinci iz susjedstva ...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#51 Re: Zločinci iz susjedstva ...

Post by Chmoljo »

više bih volio da nisam čitao uvdni post :( :( :( odvratan osjećaj potpuno, zato se i ne volim javljati na ove teme.

ali u zadnje vrijeme često boravim na Grbavici, i svaki put kad sam tamo, kontam, šta se tu sve dešavalo prije 17 godina, čiji leš ležao tu :( ...

jebem ti kralja, pa mi moramo braniti naše ljude da ne idu u zatvore zato što su branili naše živote i da nam se Grbavice ne dese :( . gen gluposti bosanskog muslimana je neprevaziđen :(

djeco, unuci moji, nek vam je Bog na pomoći...
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#52 Re: Zločinci iz susjedstva ...

Post by Big Boy »

Strahota...

Ponekad, posebno po noci, kad hodam nekud po Sarajevu pomislim koliko je samo krvi proliveno na nekom mjestu. Pomislim cesto dok setam gdje ima puno ljudi da li je u toj masi i neko ko je u ratu ispaljivao granate po tim istim ulicama.

Svi ti ljudi koji su drzali grad u obrucu i na nisanu nisu nestali... svi su oni jos tu negdje, oko nas. :sad:

Grbavica... sjecam se kad sam gledao na Zeljin stadion sa vodovoda na Hrasnom i koliko mi je sve to tamo strasno izgledalo. Sjecam se i razmjena na mostu i tih ispijenih faca koje su prelazile most i nasmijani ulazili u opkoljeno Sarajevo. Kako im je samo bilo tamo odakle dolaze kad su sa osmjehom ulazili u pakao Sarajeva. Sjecam se i kad sam s rajom na biciklima prosao kroz Grbavicu netom nakon reintegracije i velikih gomila smeca i neposjecenog drveca.

Prozivi covjek sve to ali nekako kao da automatski sputa sjecanja jer boli cinjenica da ne zivis s ljudima oko sebe vec monstrumima. Pricati, pricati o svemu ma koliko covjeka bolilo... jer vec su tu generacije koje ne mogu razumjeti sta je to bilo samo deceniju ranije. Kako objasniti nekom djetetu da nije ni banane znalo pojesti jer je mislilo da se jede kao i jabuka ili kruska.

Pricati, pisati... kupovati knjige i uciti svoju djecu o svemu sto je bilo. Ne potencirati mrznju vec gurati svijest da to nije nesto nemoguce i neponovljivo.

Dugo vec razmisljam da napravim neku web stranicu koja bi se bavila slikama Sarajeva iz rata, uz mozda neko tagovanje lica sa slika + mogucnost ostavljanja prica i komentara o tom vremenu, ljudima i mjestima koje te slike pokazuju. Imam vec jako mnogo materijala ali trenutno nedovoljno vremena da sve svoje ideje provedem u realnost.

P.S. Mozda bi pametno bilo promijeniti naslov teme jer ne asocira na prvu o onome o cemu se radi.
Chmoljo

#53 Re: Zločinci iz susjedstva ...

Post by Chmoljo »

Big Boy wrote:Strahota...

Ponekad, posebno po noci, kad hodam nekud po Sarajevu pomislim koliko je samo krvi proliveno na nekom mjestu.
vidim da nisam jedini. kad prolazim pored tržnice uvijek se sjetim onog drugog masakra i onog jadnika koji leži preko nje... :(
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#54 Re: Zločinci iz susjedstva ...

Post by Big Boy »

Chmoljo wrote:

Ponekad, posebno po noci, kad hodam nekud po Sarajevu pomislim koliko je samo krvi proliveno na nekom mjestu.
vidim da nisam jedini. kad prolazim pored tržnice uvijek se sjetim onog drugog masakra i onog jadnika koji leži preko nje... :(
Nisi jedini...

Tolika me mjesta podsjecaju na neke scene iz rata.

Most kod Grasa kad sam sipao vodu u nekom sahtu a granate pocele padati ispred RTV doma. Bezbroj granata od kojih ni sam ne znam kako nisam pokupio neki geler. Sjecam se da smo jednom igrali karti ispred haustora... prelijep suncan dan bez ikakve pucnjave. Odjednom nekoliko granata... nista ne cujem, vidim prijatelja kako mi protrca ispred ociju i ja potrcim za njim. Gledam jaranicu i vidim da vrsiti ali je ne cujem od nekog konstantnog bolnog zvuka u mojim usima... trcim kuci da stara vidi da sam ziv. Sidjem kasnije do ulaza... rupa od gelera na limu od vrata sirine par prstiju taman tamo gdje je bila moja glava.

Sjecam se kako smo bili blentavi i trcali da skupimo ispaljene metke i repove granata jer je bilo fora imati kolekciju u raji. Sjecam se kako smo trcali i mahali plavim sljemovima u bijelim UN transporterima da bi izmamili neku cokoladicu ili nesto slicno. Sjecam se kad je jedan transporter pregazio gusjenicama jedno dijete iz grupe koja se skupila oko njih.

Sjecam se pijace pored moje zgrade gdje je haubica 120mm pala nekoliko metara dalje i pobila sve sto je tu bilo. Pala je pored punog kontejnera smeca koji je od siline udara bio metrima odbacen na cestu. Sjecam se tih ogromnih lokvi krvi na snijegu i ledu i kako je samo sve smrdilo na smrt. Sjecam se cike koji je bio slijep, koji je svaki dan tu bio sa zenom gdje su prodavali neke vunene pape za hranu. Tako su mi bili uocljivi jer je on uvijek nespretno hodao drzeci nju pod ruku.

Ona je tu poginula... on je valjda nekako ostao ziv. Cesto se pitam, kakva li je bila sudbina tog covjeka... da li je vise uopste ziv. :sad:

Sjecam se aleje gdje sam se igrao kao dijete i svakog posjecenog drveta u mojoj ulici. Sjecam se vike ljudi dok su sjekkli to drvece. Jedni su vikali i pokusavali to prekinuti, drugi su sjekli... dosla je odnekud i policija. Haos !

Sjecam se policijskog sata i bezbroj kanistera vode koji sam svaki dan i noc nosio kuci na 11 sprat. Kad sam na biciklu pokusavao upratiti gdje je najmanji red za vodu i gdje se lakse skloniti ako zapuca. Sjecam se kako sam satima nosio vodu jer je slobodnim padom bila dosla do 5 sprata i napunio sam kadu, bure od 120l, sve kanistere, flase i serpe sto smo imali u kuci. Cak sam neki zamrzivac napunio vodom do vrha jer smo culi da neki tako drze vodu ali je ovaj na kraju ipak procurio pa je stara sve to morala prosuti jer nismo imali gdje da vodu prebacimo. Kad sam sve napunio sjecam se da sam sjeo i taman je dosla struja, proradila pumpa i dosla voda i kod nas. Kako samo zaboraviti taj osjecaj koji mi svaki put izvuce suze na oci i neku bolnu grimasu na lice. :cry:

Dugo sam pokusavao preskakati sva ta sjecanja... suzbiti tu proslost ali sam se jednom prepao da cu tako puci pa sam promijenio misljenje. To su moja sjecanja, to nisu neke nocne more... to je stvarno bilo tako i ne smije se zaboraviti.
Chmoljo

#55 Re: Zločinci iz susjedstva ...

Post by Chmoljo »

Chmoljo wrote:

EDIT: mislio sam na onog čovjeka koji leži preko ograde... :(
Chmoljo

#56 Re: Zločinci iz susjedstva ...

Post by Chmoljo »

@Big Boy

nikako :(

ja se najjasnije sjećam dana kad je poginula učiteljica Fatima Gunić... moja je sreća bila što sam bio mlađi pa nisam išao u tu zgradu gdje su oni bili. :(

kao što kažeš i ne volim se sjećati... i ne želim, ali sigurno neću zaboraviti... sve i da hoću, ne mogu.
7th_Heaven

#57 Re: Zločinci iz susjedstva ...

Post by 7th_Heaven »

Bilo bi super kada bi neko imao snimke DTV (djecije televizije) i onog djecijeg programa sto ga je vodio Troko u ratu....
Fiore

#58 Re: Zločinci iz susjedstva ...

Post by Fiore »

Chmoljo wrote:@Big Boy

nikako :(

ja se najjasnije sjećam dana kad je poginula učiteljica Fatima Gunić... moja je sreća bila što sam bio mlađi pa nisam išao u tu zgradu gdje su oni bili. :(

kao što kažeš i ne volim se sjećati... i ne želim, ali sigurno neću zaboraviti... sve i da hoću, ne mogu.
Ja se sjecam isto tog dana.. krenuli mi na sankanje niz malu strancicu u ulici.. tad sam zivio u Buca Potoku.. zbog ratnih dejstava morali smo kao porodica tamo otici..ko izbjeglica u svom gradu.. I dobro se sjecam.. bilo je mirno nekako podne.. samo jedna granata je ispaljena ., bas otuda sa Poljina.. i zvizduk iste je bio pravo jeben.. pobacali smo se po snijegu ( ih koliko puta i po zemlji,kamenu,blatu.. danasnji vojnici su minderpuze..) i prosla je.. a onda dole na Alpasinu detonacija.. uskoro radio vijesti.. i crna vijest.. :cry:

http://www.sa92.ba/v1/index.php?x=brows ... &pagenum=1
zalizani

#59 Re: Zločinci iz susjedstva ...

Post by zalizani »

Sve što bi ovdje prokomentarisao odvelo bi me straight to the banovici, zato mogu samo sa tugom ostaviti :( :(
Rahmet i pokoj njihovim dušama.
Zlocin se ne smije zaboraviti!
mirnisan

#60 Re: Zločinci iz susjedstva ...

Post by mirnisan »

koliko je bilo ratova?koliko je bilo žrtava?14 clanova moje porodice ubijeno je u jasenovcu.ko se danas sjeca tih žrtava ?niko! koliko žrtava je bilo u ranijim ratovima.mnogo! svi su vremenom pali u zaborav.vrime nosi svoje.
uvjek dobar gost

#61 Re: Zločinci iz susjedstva ...

Post by uvjek dobar gost »

.... Susjedstvo puno zločinaca ,kako li to izgleda... ?

Proveo sam mnogo vremena u okolini Čajniča i Foče, Rogatice i Novog Goražda, Konjica i Kiseljaka, Vareša i Olova.... bio sam u Srebrenici i Bratuncu, Vičegrad sam obišao komplet sa okolinom.... i nema nema pravde bez istine, nema mira bez istine i pravde... nema nama naprijed bez svega toga... Kako to o samo prazno i bezze zvuči ali to je tako.

Pitam se uvijek samo sljedeće dok hodim ovom zemljom, kako o kako oni koji znaju da su im komšije radile zlo, da su silovali, streljali, klali, mučili i ubijali, o kako te komšije mogu pustiti djecu svoju da se igraju u njihovoj blizini, kako smiju zaspati u istoj ulici za zlikovcem, kako smiju pustiti suprugu da ide na pijacu il u bašču a da prođe pored monstruma bez mrve straha... jer svako onaj, akcenat stavljam na svako onaj ko je jednom učinio il počinio zločin a nije kažnjen... ko nam garantuje da ga neće ponoviti, da neće poslije koje rakije previše silovati neko dijete, ubiti komšiju radi banalne neke stvari ili ko zna šta učiniti ....

Sve zločince u zatvore , svi koji nešto znaju dok ne progovore osuđuju svoju djecu na još jedan ciklus zla, svako onaj ko zna nešto a šuti.... ne želi sebi dobro, svojoj djeci... i svima nama..

Dok boravio sam na nekim mjestima znalo se osjetiti prisustvo neke sile u zraku, komšije recimo u Vičegradu il Foči, čajniču il Kiseljaku ne prolaze pored određenih kuća il nekih lokacija jer se noću tamo čuju glasovi ili se tamo ukazuju neki ljudi....

pomozimo kako znamo i umijemo da sve duše nađu smiraj.... dok ne bude smiraja nema istine, nema mira, nema pravde i nema nama naprijed pa imali vize ili ih ne imali...!
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#62 Re: Zločinci iz susjedstva ...

Post by Pera Trta »

uvjek dobar gost wrote: Pitam se uvijek samo sljedeće dok hodim ovom zemljom, kako o kako oni koji znaju da su im komšije radile zlo, da su silovali, streljali, klali, mučili i ubijali, o kako te komšije mogu pustiti djecu svoju da se igraju u njihovoj blizini, kako smiju zaspati u istoj ulici za zlikovcem, kako smiju pustiti suprugu da ide na pijacu il u bašču a da prođe pored monstruma bez mrve straha... jer svako onaj, akcenat stavljam na svako onaj ko je jednom učinio il počinio zločin a nije kažnjen... ko nam garantuje da ga neće ponoviti, da neće poslije koje rakije previše silovati neko dijete, ubiti komšiju radi banalne neke stvari ili ko zna šta učiniti ....

Sve zločince u zatvore , svi koji nešto znaju dok ne progovore osuđuju svoju djecu na još jedan ciklus zla, svako onaj ko zna nešto a šuti.... ne želi sebi dobro, svojoj djeci... i svima nama..
Vjeruj, isto je bilo i iza onog rata. Mnogi nekažnjeni zločinci živjeli su pored svojih preživjelih žrtava, najviše u toj zlehudoj istočnoj Bosni, koja je u svim ratovima uvijek prva i najgore stradala. Djeca i unuci zločinaca živjeli su i igrali se sa djecom i unucima žrtava. U bratstvu-jedinstvu odgajani, samo jedni malo više, drugi malo manje, kako se kasnije pokazalo. Ko zna koliko je mojih (tvojih, naših) školskih drugova bilo potomci nekažnjenih zlikovaca iz onog rata, a da mi nismo znali i najnormalnije sa njima živjeli i drugovali. A onda, prije prvog pucnja, oni odoše na brda, da se "brane". U temi o juče osuđenim Lukićima upravo sam naveo da su oni očit primjer ovoga o čemu govorimo.
pezzar

#63 Re: Zločinci iz susjedstva ...

Post by pezzar »

Tema je zamrla, ali ja moram da dodam... Moji roditelji ne tvrde da je Batko ubio moju sestru, oni to znaju... On i Miro Zdrale, moj komsija (kuca mu je i danas 20 metara od moje) su poveli moju porodicu u zivi stit, koji smo nekim cudom prezivjeli... Svi, osim moje sestre Azre, i nane Dise, od nas 15 koliko je povedeno iz porodicne kuce... Za onog pomenutog vojvodu dobricinu ne znam, ali istina je da je pored nase kuce bio stab cetnika, koji nisu bili tako losi prema nama, dopustali su da primamo humanitarnu pomoc i sl. Razmijenjeni smo 30. septembra 92 god. I ja danas treba da se pozdravljam sa komsijom koji nekad, 92. rece pred mjesnom: "Vi ste balije, za vas nema 'umanitarne!!! "

Ne, hvala...
Asana

#64 Re: Zločinci iz susjedstva ...

Post by Asana »

Sjecanja zive, imena se znaju ... gdje su, sta rade danas svi ti nabrojani ljudi?
ROTOR 9

#65 Re: Zločinci iz susjedstva ...

Post by ROTOR 9 »

Asana wrote:Sjecanja zive, imena se znaju ... gdje su, sta rade danas svi ti nabrojani ljudi?
E ovo je kljuc svega.. imena i mjesta zlocinaca.. monstruma nisu poznati javnosti.. ali zato mediji svaki dan izvjestavaju o nekim licima koji pokusavaju da prezive svakodnevnicu.. koju su im skrojili upravo lica bez imena i adrese - nepoznato..
zato sam malčoprije postavio temu.. imali igdje Bosanske desnicarske organizacie ., da li moze postojati u ovakvoj zemlji ? Mislim da bi trebala itekako.. da li bi ijedan evropski narod dozvolio da tri ovo sto trpe Bosnaci zadnjih 20 godina a posebno zadnjih 100 godina ??
dado 1980

#66 Re: Zločinci iz susjedstva ...

Post by dado 1980 »

Pozdravljam sve iz ove diskusije prisutne ,mene zanima sa prve stranice ako netko zna za onog snajperistu RORA OD POFALIĆA,da li netko zna njegovo pravo ime,i kaj je taj radio po grbavici sve...ja sam iz hrvatske al sam imao majku na grbavici u jednom od ona tri žuta nebodera.zvali su je seka,a ime joj je sehadeta ivić.......pa ako mi netko može reč o rori ili njoj ponešto bio bi vam puno zahvalan od srca svima....
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#67 Re: Zločinci iz susjedstva ...

Post by PipiDugaDevetka »

dado 1980 wrote:Pozdravljam sve iz ove diskusije prisutne ,mene zanima sa prve stranice ako netko zna za onog snajperistu RORA OD POFALIĆA,da li netko zna njegovo pravo ime,i kaj je taj radio po grbavici sve...ja sam iz hrvatske al sam imao majku na grbavici u jednom od ona tri žuta nebodera.zvali su je seka,a ime joj je sehadeta ivić.......pa ako mi netko može reč o rori ili njoj ponešto bio bi vam puno zahvalan od srca svima....
Oh majko moja,...Pa, je li iko od obitelji ko je u krvnom srodstvu sa Sekom dao krv radi identifikacije? Možebiti, da je pronađena, mislim, njeni posmrtni ostaci, i sada, ne može se utvrditi identitet jer niko nije da krv.

O Rori ne znam ništa.
:(
dado 1980

#68 Re: Zločinci iz susjedstva ...

Post by dado 1980 »

PipiDugaDevetka wrote:
dado 1980 wrote:Pozdravljam sve iz ove diskusije prisutne ,mene zanima sa prve stranice ako netko zna za onog snajperistu RORA OD POFALIĆA,da li netko zna njegovo pravo ime,i kaj je taj radio po grbavici sve...ja sam iz hrvatske al sam imao majku na grbavici u jednom od ona tri žuta nebodera.zvali su je seka,a ime joj je sehadeta ivić.......pa ako mi netko može reč o rori ili njoj ponešto bio bi vam puno zahvalan od srca svima....
Oh majko moja,...Pa, je li iko od obitelji ko je u krvnom srodstvu sa Sekom dao krv radi identifikacije? Možebiti, da je pronađena, mislim, njeni posmrtni ostaci, i sada, ne može se utvrditi identitet jer niko nije da krv.

O Rori ne znam ništa.
:(
a tko ste vi kad znate seku tako dobro ako smijem znat....mi neznamo ništa o tome kako je ona umrla ni kaj je bilo s njom ..želim znat akoje ikako moguče..ja vas molim i preklinjem tko god kaj zna o mojoj majki seki nek mi se javi na mail [email protected] .kad je rat počeo i otkako su se prekinule telefonske linije nismo čuli o njoj ništa..sqamo da je umrla u svom stanu na sedmom katu...ova me je informacija sad pogodila i nemogu da vjerujem da se to događa.....
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#69 Re: Zločinci iz susjedstva ...

Nismo se razumjeli Dado. Ne poznajem i nisam poznavao ni Seku Sehadetu Ivić, ni Roru od Pofalića.
Provjeri u firmi Pokop-Sarajevo da li znaju gdje je pokopana Sehadeta?

''Pokop'' Sarajevo, telefon: ++ 387 33 761 955
PipiDugaDevetka

#70 Re: Zločinci iz susjedstva ...

PipiDugaDevetka wrote:Nismo se razumjeli Dado. Ne poznajem i nisam poznavao ni Seku Sehadetu Ivić, ni Roru od Pofalića.
Provjeri u firmi Pokop-Sarajevo da li znaju gdje je pokopana Sehadeta?

''Pokop'' Sarajevo, telefon: ++ 387 33 761 955
Danas sam zvao ovaj br. telefona i rečeno mi je da Sehadeta Ivić nije pokopana niti na jednom gradskom groblju koje održava firma ''Pokop''. ''Pokop'' održava najveća groblja u Sarajevu.

Preostaje ti da zoveš Komisiju za traženje nestalih i da pitaš kako, šta i gdje da je tražiš.

Ova komisija radi pri državnom Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, ministar Safet Halilović.
http://www.mhrr.gov.ba/ljudska_prava/ak ... ama/?id=12

Evo nekih brojeva telefona:
Komisija za traženje nestalih: ICMP – ++ 387 33 218 660
Crveni krst/križ: MCKC – ++ 387 33 652 407.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice države BiH:
TRG BiH 1, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel.: +387 33 202 600
fax: +387 33 206 140
e-mail Kabineta ministra Safeta Halilovića: [email protected]

Pozz!
fukara_tz

#71 Re: Zločinci iz susjedstva ...

Post by fukara_tz »

"Monstrum sa Grbavice"
Veselin Vlahović "Batko" uhapšen u Španiji

Španska policija uhapsila je u gradu Alicante Veselina Vlahovića "Batka", osumnjičenog za ratne zločine počinjene u BiH tokom 1992. i 1993. godine. Tužilaštvo BiH je izdalo potjernicu za Vlahovićem zbog teškog kršenja Međunarodnog humanitarnog prava, te se očekuje da Španija Vlahovića izruči BiH.

Vlahović je uhapšen u sklopu policijske istrage o organizovanoj grupi državljana istočne Evrope koja je umiješana u nasilne pljačke kuća.

U policijskom saopštenju se navodi da je Vlahović primijetio policajce u blizini mjesta gdje je živio i da je pokušao da pobjegne. Policija je uspjela da ga uhapsi iako je on pružao otpor.

Kod uhapšenog pronađeni su falsifikovani bugarski dokumenti.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Vlahovića za zločine u naselju Grbavica u Sarajevu.

"Tužilaštvo BiH je izdalo potjernicu za Veselinom Vlahovićem na osnovu koje bi Španija trebala optuženog izručiti Bosni i Hercegovini. Španija također, može zatražiti dodatne dokumente o ovom slučaju koje će Tužilaštvo BiH odmah proslijediti", kazao je za Sarajevo-x.com Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH dodajući kako Tužilaštvo vjeruje da će Vlahović biti isporučen Bosni i Hercegovini.

Vlahović je pobjegao iz zatvora u Spužu, nadomak Podgorice, 18. juna 2001. godine. U tom zatvoru je izdržavao kaznu od 3,5 godine zatvora na koju je osuđen u aprilu 1999. zbog razbojništva i nasilničkog ponašanja.

Ipak, Vlahović je postao poznat po zločinima na Grbavici 1992. i 1993., odakle je dobio nadimak "monstrum sa Grbavice".

Dio vojne jedinice koju je vodio bio je poznat kao "Bijeli anđeli". Prema izjavama preživjelih, Vlahović je izvršio ili je saučestvovao u ubistvima preko stotinu građana nesrpske nacionalnosti. Učestvovao je i u protjerivanju više hiljada građana Grbavice i Vraca.

Pokrenut postupak izručenja Veselina Vlahovića - Batka

Nakon službene potvrde Ministarstva unutrašnjih poslova Kraljevine Španije da je u Alicanteu lišen slobode Veselin Vlahović - Batko, koji se sumnjiči za desetine ubistava u sarajevskim naseljima Grbavica i Vraca od 1992 do 1995 godine, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je izdao nalog ambasadoru BiH u Madridu Željani Zovko da preduzme sve potrebne mjere i pripremne radnje neophodne za otpočinjanje postupka ekstradicije Vlahovića vlastima BiH, uključujući i hitan sastanak sa Ministrom unutrašnih poslova Španije, Sarajevo-x.com saznaje iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.
Tužilaštvo BiH će, tokom sutrašnjeg dana, dostaviti Ministarstvu pravde BiH zahtjev za ekstradiciju Veselina Vlahovića pravosudnim organima BiH, koje će potom, preko MVP BiH, biti dostavljeno nadležnim organima Kraljevine Španije.

Ministar Alkalaj će, u sklopu ovih aktivnosti, razgovarati sa svojim španskim kolegom Moratinosom, te ga detaljno informisati o postupku ekstradicije Vlahovića koji pokreće BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić je zatražio od svih nadležnih državnih organa da što hitnije sprovedu mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju što bržeg izručenja Veselina Vlahovića prvosudnim organima BiH.

Kako se očekuje, tokom sutrašnjeg dana bi trebao biti upućen službeni zahtjev vlastima Kraljevine Španije za Vlahovićevo izručenje.

(sarajevo-x)

Sefer Halilović pozdravlja hapšenje Veselina Vlahovića - Batka

Bosanskohercegovačka patriotska stranka BPS - Sefer Halilović pozdravlja hapšenje Veselina Vlahovića Batka osumnjičenog za ratne zločine i nada se da će on uskoro biti prebačen u neku od pritvorskih jedinica u Bosni i Hercegovini.

"Nakon očito organizovanog bijega iz zatvora u Crnoj Gori i višegodišnjeg skrivanja nadamo se da će Vlahović uskoro, iz Španije gdje se skrivao, biti prebačen u neku od pritvorskih jedinica u Bosni i Hercegovini.

Uvjereni smo da će pravosudne i državne institucije ovaj put munjevito reagirati da Vlahović ne bi bio izručen Srbiji ili Crnoj Gori, već BiH, u kojoj ga očekuje sučeljavanje s pravdom i žrtvama njegovih zločina.

Sposobnost i htijenje državnih institucija je na još jednom testu i nadamo se, zbog žrtava Vlahovićevih zločina, da će uspješno obaviti zadatak Vlahovićeve ekstradicije u BiH", navode iz BPS - Sefer Halilović.
(FENA)
Post Reply