Bice da ti nesto nije jasnoIHAVEDREAM wrote:.......![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Zlatne burme - običaj ili obaveza
- Motokultivator
#26 Re: Zlatne burme - običaj ili obaveza
-
IHAVEDREAM
#27 Re: Zlatne burme - običaj ili obaveza
.......U El-Buharijevu Sahihu stoji da je Resulullah - alejhi's-selam - savjetovao čovjeku koji se želio oženiti sa ženom koja mu je ponudila brak: "Zatraži od nje kakav dar, makar to bio i prsten od gvožda."
-
IHAVEDREAM
#28 Re: Zlatne burme - običaj ili obaveza
SIMBOLLLLLL...........
Ovo su neka od vjerovanja o prstenu:
-simbol neraskidive ljubavne veze savršene poput oblika tog prstena-kruga
-simbol besmrtne i beskrajne ljubavi
-simbol ljubavi bez početka i kraja
-simbol iskrene veze i potpune ljubav
-simbol ljubavi i privrzenosti
-mali krug povjerenja
-mali krug vjernosti
-mali krug odanosti, itd.
Za "MALOG"..."OBICNOG" covjeka........
Ovo su neka od vjerovanja o prstenu:
-simbol neraskidive ljubavne veze savršene poput oblika tog prstena-kruga
-simbol besmrtne i beskrajne ljubavi
-simbol ljubavi bez početka i kraja
-simbol iskrene veze i potpune ljubav
-simbol ljubavi i privrzenosti
-mali krug povjerenja
-mali krug vjernosti
-mali krug odanosti, itd.
Za "MALOG"..."OBICNOG" covjeka........
-
IHAVEDREAM
#29 Re: Zlatne burme - običaj ili obaveza
Zlatne burme - običaj ili obaveza.............
Autor: Sejh Abdul~Kadir Dzilani
Za Islamski brak na prvom mjestu je nijet za zenidbu, pokoravajuci se tako naredbi Allaha dzelle sanuhu:
"Udavajte neudate i zenite neozenjene, i cestite robove i robinje svoje: ako su siromasni. Allah ce im iz obilja Svoga dati. Allah je neizmjerno dobar i sve zna." (En~Nur 32) i Njegovim rijecima:
"... pa zenite se sa onim zenama koje su vam dopustene, sa po dvije, tri ili cetiri." (En-Nisa, 3) i rijecima Allahova Poslanika, sallalahu alejhi ve sellem:
"Sklapajte brakove i mnozite se, jer cu se ja sutra na Sudnjem Danu ponositi vasom brojnoscu pa makar i nedonoscetom."
Autor: Sejh Abdul~Kadir Dzilani
Za Islamski brak na prvom mjestu je nijet za zenidbu, pokoravajuci se tako naredbi Allaha dzelle sanuhu:
"Udavajte neudate i zenite neozenjene, i cestite robove i robinje svoje: ako su siromasni. Allah ce im iz obilja Svoga dati. Allah je neizmjerno dobar i sve zna." (En~Nur 32) i Njegovim rijecima:
"... pa zenite se sa onim zenama koje su vam dopustene, sa po dvije, tri ili cetiri." (En-Nisa, 3) i rijecima Allahova Poslanika, sallalahu alejhi ve sellem:
"Sklapajte brakove i mnozite se, jer cu se ja sutra na Sudnjem Danu ponositi vasom brojnoscu pa makar i nedonoscetom."
-
Salonski Kriticar
#30 Re: Zlatne burme - običaj ili obaveza
fidoremilienko je napisao:
Muslimanima je također zabranjeno da koriste sve predmete od zlata - posuđe, predmete, ukrase, olovke, satove, itd., jer je i to raskoš, a islam zagovora skromnost i umjerenost. Međutim, islam dozvoljava da se koristi zlato i svila gdje je to neophodno, tj. gdje se ne mogu zamijeniti drugim metalima ili tkaninama. Islam zabranjuje muškarcima da nose zlato i svilu, jer je kićenje, gizdanje i nježnost osobina žena, a islam je stvorio muškarce da budu čvrsti, odlučni i jaki.
Je li neko to objasnio clanovima saudijske kraljevske porodice, inace cuvarima svetih mjesta - Meke i Medine?
Pa njima su i slavine u kupatilima aviona i jahti od cistog zlata! Nije bas da se slavina, ili rucka na vratima ne mogu napraviti od nekog drugog metala.
Muslimanima je također zabranjeno da koriste sve predmete od zlata - posuđe, predmete, ukrase, olovke, satove, itd., jer je i to raskoš, a islam zagovora skromnost i umjerenost. Međutim, islam dozvoljava da se koristi zlato i svila gdje je to neophodno, tj. gdje se ne mogu zamijeniti drugim metalima ili tkaninama. Islam zabranjuje muškarcima da nose zlato i svilu, jer je kićenje, gizdanje i nježnost osobina žena, a islam je stvorio muškarce da budu čvrsti, odlučni i jaki.
Je li neko to objasnio clanovima saudijske kraljevske porodice, inace cuvarima svetih mjesta - Meke i Medine?
Pa njima su i slavine u kupatilima aviona i jahti od cistog zlata! Nije bas da se slavina, ili rucka na vratima ne mogu napraviti od nekog drugog metala.
-
true
#31 Re: Zlatne burme - običaj ili obaveza
to sad kao problemIHAVEDREAM wrote:Hajra mi od zivota nema........Sta da radim.....?
25 godina mi muz nosi djedovu burmu (sa ponosom i dostojanstvom.....) i , u znak postovanja, i porodicne tradicije,....Nas sin ce je naslijediti za koji mjesec......![]()
POMAGAJTE.....
-
true
#32 Re: Zlatne burme - običaj ili obaveza
moj prijedlog je kupi burme ali imas raznih metala kojima je vijek isti kao zlatu a nisu ti zabrenjeni,
imas srebro ili ono bas skupo sterling srebro
platina
titanium
medicnski celik itd
imas srebro ili ono bas skupo sterling srebro
platina
titanium
medicnski celik itd
- fidoremilienko
#33 Re: Zlatne burme - običaj ili obaveza
Fazon je što oni to dobro znaju, a opet rade pogrešno! Ma samo kad skontaš, kupaju se u novcu, a ima dosta ljudi koji gladuju. To je nevjerovatno. A da nebi bili protesti kralj SA je dao 35 milijardi dolara državi, kao pomoćSalonski Kriticar wrote:fidoremilienko je napisao:
- suncokret_1984
#34 Re: Zlatne burme - običaj ili obaveza
najprije da se osvrnem na ove sto ismijavaju svaku mogucu temu koj se postavi..nema smisla da bilo sta komantarisem, takve samo na ignore kao da nista nisu napisali i samo nastavimo dalje..lakse je nego raspravljat s njima i onda od teme nista..
nago @abs ako vec niste kupili burme, neko je vec predlozio da musku kupite od nekih drugih materija, koji su po meni na ruci muskarca cak i ljepse od zlatnih..a ako ste ih ranije kupili, s vjerskog aspekta je cak pohvalno ako si skontao da ih ne trebas vise nositi, a nema nista lose u tome da ih stopite, prodate ili zamijenite za srebrenu..
imslim vec je neko dao sve ove prijedloge tako da je na vama da odlucite..
nago @abs ako vec niste kupili burme, neko je vec predlozio da musku kupite od nekih drugih materija, koji su po meni na ruci muskarca cak i ljepse od zlatnih..a ako ste ih ranije kupili, s vjerskog aspekta je cak pohvalno ako si skontao da ih ne trebas vise nositi, a nema nista lose u tome da ih stopite, prodate ili zamijenite za srebrenu..
imslim vec je neko dao sve ove prijedloge tako da je na vama da odlucite..
- arzuhal
#35 Re: Zlatne burme - običaj ili obaveza
Muhammed, alejhi-selam, je vidio kod jednog ashaba zlatni prsten na ruci. Skinuo mu ga je sa ruke i bacio. Drugi su mu rekli:
- Uzmi prsten pa učini nešto s njim (prodaj)...
a on rek'o:
- Allaha mi, neću ga uzeti nakon što ga je Poslanik bacio!
- Uzmi prsten pa učini nešto s njim (prodaj)...
a on rek'o:
- Allaha mi, neću ga uzeti nakon što ga je Poslanik bacio!
- arzuhal
#36 Re: Zlatne burme - običaj ili obaveza
Ja navedoh hadis, a sad ugledah da je već naveden u većem tekstu iznad. Nema veze, naump'o mi jedan stari hadžija kojem je jedna šejh naredio da skine prsten, kada je vidio da ovaj nosi (od zlata). Taj hadžija mi prič'o:
- Nije mi skinuo sa ruke, k'o Pejgamber što je, i bacio, nego sam ja sam skinuo i donio kući. Al' nisam prod'o, ostavio sam ga
- Nije mi skinuo sa ruke, k'o Pejgamber što je, i bacio, nego sam ja sam skinuo i donio kući. Al' nisam prod'o, ostavio sam ga