Život, zubi, i bol zuba, bez pomoći zubara

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Locked
raketar
Posts: 9
Joined: 19/11/2021 23:21

#1 Život, zubi, i bol zuba, bez pomoći zubara

Post by raketar »

Kao neko ko nema zdravstveno osiguranje i hrabrost da ode zubaru, iako polako ulazim u treću deceniju života, podijelio bih iskustvo sa bolovima.
Zubaru sam zadnji put išao otprilike prije 15 godina. Oni bi mi svake godine popravljali i vadili zube, i preporučili aparatić (retainer).
Taj sam aparatić bacio, i prestao prati zube, jer nisam ni bolove mogao trpiti, a nisam ni neku učinkovitost vidio od pranja zuba.
Počeo sam vjerovati u alternativne metode i autore poput Herbert Shelton koji je i napisao Building the Teeth poglavlje u jednoj od knjiga.
Međutim, ne pridržavam se ni njegove metode (zdrava hrana i post). Dakle, i dalje svaki dan žderem gazirana pića, slatkiše, i miješam raznu hranu i kad nisam gladan, i previše serem (dijareja). Dakle, kakvo je moje iskustvo bez zubara, bez doktora, kako se ja snalazim sa bolovima, kako ne umrem?

Vrlo jednostavno, Shelton je preporučio da kad imamo neki bol, sve što trebamo je da šutimo i trpimo, a da su ovi anelgesici poput Paracetamola, štetniji i opasniji od samog bola i infekcije. Dakle on je opisao anestezije i bilo šta što ukida bolove, čak i opasnijim od samih bolesti, i rekao je da je bol i bolest ustvari sama po sebi lijek i dobra je, samo trebamo pustiti da odradi svoje. Preciznije rečeno, da trebamo postiti tj prestati koristiti probavne organe poput zuba kad nas nešto boli (npr zubi ili grlo). I najbolje od svega, za to je dovoljno samo jedan obrok ili dan ne jesti, i bol nestane. Razlog je jer je hrana uzrok. Nekad direktno fizički jer dira korijen, nekad onako hemijski, jer remeti ravnotežu (minerale, pH...) u tijelu. Uglavnom kad god imam hemoroide, zubobolju, itd, iako ni sam ne vjerujem skroz u to, imam alternativu za odlazak u hitnu, zubaru, u apoteku. Samo preskočim jedan obrok ili dva, a po potrebi ne jedem ni dan dva ako baš šta zaboli. I bol nestane. Naravno, kasnije pokušam da regulišem hranu, umanjim, jedem ovim ispravnijim zubima, zdraviju, i ne miješam, i manje jedem, da se ne bi bol odmah vratila. Naravno, Shelton je preporučio da se mora hrana skroz izmijeniti i ostale navike, da bi zubi ponovo narasli, iako današnja nauka ne vjeruje da caklina može narasti, dok za dentin vjeruju. Uglavnom, ja i dalje imam loše navike, ali tek toliko ne jedem da sebi ukinem bolove.

Sinoć se desilo takvo iskustvo, trpio sam teške bolove zuba jedno oko 6 sati ukupno, nakon što sam se nažderao gaziranih sokova i slatkiša, dakle skoro svu noć, jedva zaspao. Uzeo dva paracetamola, i čak ni 3 sata nakon uzimanja, bolovi nisu popustili. Bilo je kao u džehenemu. Boli, pa boli. Čak ni spiranje zuba mlakom vodom i slanom mlakom vodom nije pomoglo, čak ni 4 sata nakon spiranja. Tek jutros se probudim, ne boli više, ne znam ni kako sam zaspao. Uglavnom, pouka je, čim umanjite malo hranu, naročito tu nezdravu, možete se poštedjeti bolova, barem toliko da se ne patite. Ovo je korisno za ljude koji se boje zubara, nemaju zdravstveno osiguranje i novca, ili jednostavno vjeruju u prirodu više nego u doktore.

Evo nekih slika mog trenutnog stanja zuba, ali ne bojim se za sebe, upoznat sam sa opasnostima i problemima koje imam. Ja mislim da će ovi zubi jednog dana narasti ponovo, kad promijenim hranu, kad se obogatim. Dakle kao što vidite, kvare se od ovih krajnjih prema prednjim, i neki su pojedeni čitavi a neki samo djelimično. Često nađem komade zuba u ustima i ispljunem. Raspad sistema. Ali živ sam. Herbert Shelton je ovo posmatrao sveobuhvatno, tj ne radi se samo o zubima, već o općem zdravlju, npr ja imam i upalu grla, operisane krajnike, i mnoge bolesti još, jer žderem ko konj, i jedem i živim nezdravo. Izgleda da također zubi manje bole kad puknu bar napola, jer onda imaju prostora da neteknu, nego kad se tek počnu kvariti. Ovo je utjeha za one koji su zabrinuti da neće umrijeti ako ne odu zubaru. Na slici su po jedan zadnji zub na gornjoj vilici, i jedan pred pred zadnji zub na donjoj vilici, iako je tu bio vjerojatno još neki oštećen, barem se ta tri najbolje vide. Ovo je sinoć uslikano, kad sam trpio nesnosne bolove, i čak ni taj post ne pomaže odmah, već treba pola dana da prođe minimalno. I evo me, živ sam, zdrav nisam, ali ne boli me, nisam umro. Samo moram malo pažljivije i manje jesti, a na duže staze naravno popraviti navike, stil života, hranu, pa i otići nekad zubaru kad se skupi hrabrosti, novca, i riješe papiri. Nemam nikakvih vrećica po desnima ni gnoja, imam vako neke druge bolešćuge poput faringitisa, ali to nije smrtna bolest.

Image Image Image
User avatar
irac300
Posts: 9031
Joined: 18/07/2009 18:36

#2 Re: Život, zubi, i bol zuba, bez pomoći zubara

Post by irac300 »

Tebi prvo treba psihijatar, pa proktolog, a tek onda stomatolog.
scarr
Posts: 492
Joined: 28/01/2019 23:34

#3 Re: Život, zubi, i bol zuba, bez pomoći zubara

Post by scarr »

Molim te reci da je ovo zajebancija i da trollas :-)
User avatar
irac300
Posts: 9031
Joined: 18/07/2009 18:36

#4 Re: Život, zubi, i bol zuba, bez pomoći zubara

Post by irac300 »

scarr wrote: 25/11/2021 12:11 Molim te reci da je ovo zajebancija i da trollas :-)
Ma 100%. Al' kako mu se da napisati ponjavu ovih budalaština? Meni mrsko nekada napisati neki tutorijal kada me zamole. Svakakvih ljudi.
User avatar
konektovan
Posts: 40627
Joined: 19/01/2015 19:12
Location: Mahala
Vozim: Francusku kantu

#5 Re: Život, zubi, i bol zuba, bez pomoći zubara

Post by konektovan »

Vadi govna iz usta,... :lol:
scarr
Posts: 492
Joined: 28/01/2019 23:34

#6 Re: Život, zubi, i bol zuba, bez pomoći zubara

Post by scarr »

irac300 wrote: 25/11/2021 12:14
scarr wrote: 25/11/2021 12:11 Molim te reci da je ovo zajebancija i da trollas :-)
Ma 100%. Al' kako mu se da napisati ponjavu ovih budalaština? Meni mrsko nekada napisati neki tutorijal kada me zamole. Svakakvih ljudi.
Ne ide on stomatologu, al amalgamske plombe su tu :lol:
User avatar
Truba
Posts: 81759
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#7 Re: Život, zubi, i bol zuba, bez pomoći zubara

Post by Truba »

Pa isao prije 15
Ja imam jednu takvu iz 1993.
User avatar
Entropio
Posts: 7808
Joined: 21/11/2010 21:49

#8 Re: Život, zubi, i bol zuba, bez pomoći zubara

Post by Entropio »

Jesi to ti, Miroljube Petrovicu?
User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 40814
Joined: 29/06/2011 23:39

#9 Re: Život, zubi, i bol zuba, bez pomoći zubara

Post by dječak sa šibicama »

Cuj strah od zubara, krace bi trajalo vadjenje zuba nego pisanje traktata u uvodnom postu.

Ja sam se ko dijete plasio zubara, danas odem sa pjesmom, posebno ako su zgodne sestrice a obicno jesu.
Locked