Zivot u Deutschland

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Soul_Sista

#101 Re: Zivot u Deutschland

Post by Soul_Sista »

..ma nije tajna ali preko pp :-D
neprilagodjena

#102 Re: Zivot u Deutschland

Post by neprilagodjena »

poslala sam ti odgovor :-D
d700

#103 Re: Zivot u Deutschland

Post by d700 »

Soul_Sista wrote:....Ich werde bestimmt Nord-Rhein Westfalen vermissen. :D :-D
Sta ces tu vermisenovati.....haahah

Pozdrav iz Duesseldorfa... :lol:
Soul_Sista

#104 Re: Zivot u Deutschland

Post by Soul_Sista »

d700 wrote:
Soul_Sista wrote:....Ich werde bestimmt Nord-Rhein Westfalen vermissen. :D :-D
Sta ces tu vermisenovati.....haahah

Pozdrav iz Duesseldorfa... :lol:
..ee bila sam ti u mahali prije par dana :D u Nordstrasse :D :-) iz Dusseldorfa ce mi jedino nedostajati COS na KÖ :D :lol:
iPlay

#105 Re: Zivot u Deutschland

Post by iPlay »

neprilagodjena wrote:
Soul_Sista wrote:
neprilagodjena wrote:Soul_Sista povedi mene sa sobom :-D meni se njemacka na glavu popela :roll:
..a sto ? :)
Ja bih rado kakav posao iz struke a za to moras poznavati dobro jezik... :-)

Ne svidja mi se ovdje gdje zivim :roll:
Ni ja se nebi ljutio da me povedete... znam i ja progovoriti na taj vaš njemački :D

Haben sie merdevine?
coolman

#106 Re: Zivot u Deutschland

Post by coolman »

Stanje zivota iz perspektive osobe koja poznaje zivot u BiH, a takodjer aktualno stanje u Njemackoj...

Posto smo individue, sa odredjenim karakteristikama koje nas krase a takodjer i razlikuju, zivot u jednoj zemlji ovisi od licnih ambicija ili odredjenog kruga ljudi. Ukoliko je neko ambiciozan, spretan, snalazljiv i nadasve vrijedan (neovisno od posla i struke) ta osoba vec donosi odredjene prednosti u poredjenju sa drugima. Moja iskustva idu iz krajnosti u krajnost, upoznao sam ljude koji su se basnoslovno obogatili do osoba koje su se totalno unistile... tako da zivot u Deutschlandu moze biti od krajnje surovog, do totalno lijepog i ugodnog sto ta zemlja moze ponuditi. Ja zivim u Dizeldorfu vec nekih 15tak godina, u svom poslu sam obisao sve vece gradove tako da mogu sebi dati sud, od onog gdje ne bi niposto zelio da zivim do besprekorno idealnog mjesta i okruzenja (a Njemacka ih ima vise). Ljetos sam boravio u Barceloni, a nedavno sam bio u Milanu, i mogu Vam reci da se vise nikada, apsolutno nikada necu pozaliti na standard i cijene u Njemackoj...po svijetu sam se naputovao i nagledao svega i svacega, Njemacka spada ipak u neki top 5 ranking zemalja u kojima se moze itekako kvalitetno zivjeti. Oni koji spominju cijene u prethodnim postovima, moraju imati na umu da se cijene u njemackoj razlikuju. Ja sam iznova zapanjen kada odem u neki drugi grad npr. Wuppertal koji je 25km udaljen od Dizeldorfa i spletom prilika u pekari nesto pojedem, ili sa kolegama odemo u restoran, cijene su mnogo nize... Od grada do grada cijene variraju, ono sto je zajednicko je da svako mjesto ili svaki grad nude od "low" do "high" znaci za svaciji dzep postoji odredjena ponuda (npr. cappuccino od 1,70€ do 4,5€, a o stanovima da se ne govori).

Pokusat cu Vam docarati neke od karakteristika specificnih za Njemacku;

- Infrastruktura je TOP, putevi, prijevoz, zemlja bez putarina (francuzi i drugi su pravo bezobrazni), Higijena je OK, Nijemci puno ulazu...
- Zdravstvo je OK, bio sam ove godine veoma bolestan i dugo u bolnici, nedo bog da mi se to u Zenici (rodjeni sam Zenicanin) desilo ili u nekoj drugoj zemlji, na kraju sam im zahvalan jer su me spasili ;)- Koliko god da mi se obija od plate za zdravstvo nije mnogo.
- Skolovanje (edukacija opcenito) Posao i druge neophodne stvari izdvajam kao pozitivno. Kako za koga i tu vazi svako mora znati sta mu odgovara i koliko on opet nudi sa svojim znanjem, iskustvom i kvalifikacijama... Jedino sto me brine (globalni trendovi) je sto mnogi poslovi idu u druge jeftine zemlji i jadni ljudi ostaju bez posla. Ta karakteristika je prisutna u mnogim zapadnim zemljama.
- Standard je jos OK, kazem jos jer postoji jaka srednja klasa dok siromasni postaju sve siromasniji a bogati sve bogatiji... Znaci tu se desavaju promjene i trendovi su za sada negativni, nadam se da ce biti bolje.
- Kriminal, sigurnost i druge stvari koje negativno uticu na kvalitet zivota - tu postoje naravno razlike, pogotovo u vecim gradovima a i tu govorimo o odredjenim kvartovima ili dijelovima grada koji su manje ili vise opasniji ili mirniji... uglavnom sto skuplje to sigurnije, sto vise stranaca to vise problema itd... muliti kulti je OK, sve dok se radi o normalnim ljudima (trendy oblasti, kultura, alternativa, umjetnost, studenti itd..) u svakom vecem gradu postoje socijalna zarista, tu covjek treba jednostavno izbjegavati (ukoliko je to moguce).
- Razonoda, izlasci, mogucnosti rekreacije- bezprekorno, njemacka mnogo toga nudi a ujedno je i veoma lijepa zemlja.
- Socijalni aspekt, druzenja sa ljudima (njemci+ ostale nacije) - sve ovisi o nama kako se postavjamo i koliko smo spremni na kompromise.

Mislim da bi ovaj post mogao biti mnogo duzi, ali moram na spavanje, jer sutra me ceka posao (odlucio sam raditi iz Home Offica) tako da nece biti zurbe i krcenja po zacepljenim cestama ;)- oni koje zanima njemacka, neka se jave...
iPlay

#107 Re: Zivot u Deutschland

Post by iPlay »

Što bi rekao naš narod "aferim" za post!
Bili smo komshije, tako da znam o cemu pricash! :)
neprilagodjena

#108 Re: Zivot u Deutschland

Post by neprilagodjena »

Da li neko zna koliko kosta prevoz iz njemacke u bih kad umres.
d700

#109 Re: Zivot u Deutschland

Post by d700 »

coolman wrote:...Ja sam iznova zapanjen kada odem u neki drugi grad npr. Wuppertal koji je 25km udaljen od Dizeldorfa i spletom prilika u pekari nesto pojedem, ....
Uzmi Capucchino negdje u Bilku i u Wuppertalu u boljem kaficu u centru, pa ces vidjeti da i Wuppertal zna biti skuplji. To se odnosi i na popularne "brötchene".....U Bilk-u su sigurno jeftiniji nego ovdje kod mene u Oberkassel-u. Kao sto su na Luisenplatz-u u Wuppertalu skuplji nego u Bilk-u
- Infrastruktura je TOP, putevi, prijevoz, zemlja bez putarina (francuzi i drugi su pravo bezobrazni), ...
Na horizontu se nagovjestava da ce i tome uskoro biti kraj i da ces morati placati puteve.
- Zdravstvo je OK, bio sam ove godine veoma bolestan i dugo u bolnici, nedo bog da mi se to u Zenici (rodjeni sam Zenicanin) desilo ili u nekoj drugoj zemlji, na kraju sam im zahvalan jer su me spasili ;)- Koliko god da mi se obija od plate za zdravstvo nije mnogo.
Medicinske ustanove su na zavidnom nivou. Moramo ovdje razlikovati dvije stvari: Sposobnost Doktora i Opremu. Smatram da su i nasi Doktori sposobni, ali je problem u nedostatku opreme u BiH. Ali u sushtini si u pravu, samo nemoj zaboraviti da u Njemackoj imas dvoklasni sistem u medicini izmedju Privatni Pacijenata i "Ostalih".....dakle svi koji zaradjuju manje od (od prilike) 4.300,- EUR Brutto...
sto vise stranaca to vise problema itd... muliti kulti je OK, sve dok se radi o normalnim ljudima
Posebno gdje su Turci i takozvani Rusi-Svabe.....tu ima Problema.
....(odlucio sam raditi iz Home Offica) ....
Cuj "Homeoffice".....pa ti mora da si neka glava... :D
Budala

#110 Re: Zivot u Deutschland

Post by Budala »

neprilagodjena wrote:Da li neko zna koliko kosta prevoz iz njemacke u bih kad umres.
Love you !!! :thumbup: :thumbup:
neprilagodjena

#111 Re: Zivot u Deutschland

Post by neprilagodjena »

Budala wrote:
neprilagodjena wrote:Da li neko zna koliko kosta prevoz iz njemacke u bih kad umres.
Love you !!! :thumbup: :thumbup:

to ti se nesto posebno svidja moje pitanje :-) :lol:
Post Reply