Sto bi te zanimalo kad ga imas veccaseytron wrote: ↑05/06/2024 14:02Dobila bi da on nije AT drzavljanin i sa A2 bi dobila. B1 na 5 godina i stalni boravak. Drzavljanstvo ne znam jer me ne zanimaMr.Sojic wrote: ↑05/06/2024 13:58Ocekivao je da ce mu supruga dobiti vizu na 5 godina, a ne na 3.JanuaryJones wrote: ↑05/06/2024 13:36
Info o cemu konkretno?
Supruznici austrijskih drzavljana podlijezu nacionalnim zakonima https://www.migration.gv.at/en/living-a ... agreement/ (ako zeli stalni boravak i drzavljanstvo mora poloziti Modul 2 - B1 Integration Agreement
Supruznici EU drzavljana podlijezu EU zakonu o mobilnosti https://www.migration.gv.at/en/types-of ... in-the-eu/
Rekao sam mu da za 5 godina treba minimalno B1, a za drzavljanstvo mislim da traze B2 ili B1.
Hvala za odgovor!
Zivot u Austriji
Moderator: Bloo
- Mr.Sojic
#3326 Re: Zivot u Austriji
-
#3327 Re: Zivot u Austriji
- Mr.Sojic
#3328 Re: Zivot u Austriji
Taman na vakat, vec te vidim vadis 3 zadnje Lohnzettel
- Dope_Man
#3329 Re: Zivot u Austriji
Kad ste kod viza, zna li neko iz iskustva da li je produzenje vize zapravo vezano za pasos. Ove godine trebam drugi put produzit, i sad bi trebalo da je na tri godine (porodicna viza, ide 1-1-3..). Negdje je zena pokupila info da je ovo za tri godine slucaj ako mi pasos vazi duze od tri godine, a ako vazi krace, onda i viza ide samo do datuma vazenja pasosa, sto bi znacilo da bih opet dobio godinu, cak i manje jer nekad sredinom naredne godine istice.
Imam rjesenje i za to ako je slucaj, otici cu u BiH i "izgubiti" pasos pa izvaditi novi ako moram.. al eto da provjerim da li je ko imao direktno iskustvo sa ovim?
Imam rjesenje i za to ako je slucaj, otici cu u BiH i "izgubiti" pasos pa izvaditi novi ako moram.. al eto da provjerim da li je ko imao direktno iskustvo sa ovim?
- mufa1
#3330 Re: Zivot u Austriji
To je 100% istina.. moj prijatelj je umjesto na 3 godine dobio vizu samo na 6 mjeseci, jer mu je pasoš još toliko važio.. i onda posle valja sve ponovo.. Mada ja mislim da to sve zavisi od onih namrgođenih teta gore za šalterima i ako ti pasoš baš uskoro ističe. Jer ako ti trebas dobit vizu na 3 god, a pasoš ističe za 2, mislim da neće pravit probleme. Al ako pasoš ističe za godinu ili manje, ja nebi rizikovao..
- Dope_Man
#3331 Re: Zivot u Austriji
Hvala za info.. nista, onda cu ga sljedeci mjesec izgubiti pa uzeti novi po hitnoj proceduri cisto da sam miran jer vizu vadim u oktobru da mislim da vazi do maja il juna sljedece.
- Mr.Sojic
#3332 Re: Zivot u Austriji
Frisak info - neki dan jaranova supruga dobila na 2.5 godine, a trebala dobiti na 3 godine jer je pasos vazio jos 2.5 godine.
Info je star 7 dana.
- Dope_Man
#3333 Re: Zivot u Austriji
Znas li slucajno je li polagala A2?
Meni ljudina na produzenju prosle godine rece ne moram donijeti A2 jer imam fakultetsku diplomu, a i kolega indijac se uzda u isto sa svojom zenom koja produzuje na istu ovu od 3 godine nekih mjesec prije mene.
Al kontam zna se desiti ubleha na salteru da trazi i sto ne treba, kao sto mi je kod promjene vozacke lik trazio ugovor za posao, a sljedece sedmice kad sam ga donio, drugi salter, zena kaze ne treba ti ovo
-
#3334 Re: Zivot u Austriji
Samo info za BH pasos, ne moras ga "gubiti", ja sam izvadila novi pasos dvije godine prije isteka, jer nisam imala vise mjesta gdje da mi puknu pecat.
U principu, njih ne interesuje što ti vadiš novi pasoš, a stari nije istekao...tvoj problem.
- Mr.Sojic
#3335 Re: Zivot u Austriji
Ima A2Dope_Man wrote: ↑06/06/2024 13:19
Znas li slucajno je li polagala A2?
Meni ljudina na produzenju prosle godine rece ne moram donijeti A2 jer imam fakultetsku diplomu, a i kolega indijac se uzda u isto sa svojom zenom koja produzuje na istu ovu od 3 godine nekih mjesec prije mene.
Al kontam zna se desiti ubleha na salteru da trazi i sto ne treba, kao sto mi je kod promjene vozacke lik trazio ugovor za posao, a sljedece sedmice kad sam ga donio, drugi salter, zena kaze ne treba ti ovo
- Mr.Sojic
#3336 Re: Zivot u Austriji
Ovo je diskutabilno.
On je htio supruzi ranije da izvadi pasos ali u MUP-u nisu dozvolili.
Ocito da zavisi koja je PS.
- Dope_Man
#3337 Re: Zivot u Austriji
A nemam pojma, trenutni pasos mi je prvi koji sam ikad izvadio tako da nisam imao iskustvo sa vadjenjem drugog.
Mislio sam da ne mogu samo otici i traziti novi ako imam trenutni koji je vazeci i nije ostecen, a i nije popunjen.. mada mi je ostalo stranica il dvije, moglo bi se nakucati
-
#3338 Re: Zivot u Austriji
Ovo nema nikakve logike, sta MUP briga sto ti vadis pasos, ako ispunjavas sve tražene uslove koji su potrebni... njihovo je da prethodni poniste, i zdravo.
Ocigledno je naletio na nekog ko ne zna pravila.
-
#3339 Re: Zivot u Austriji
Ne trebaš ni nakucati...ja sam ti rekla koji je moj razlog što sam ranije vadila pasoš, a to me niko u MUPu nije ni pitao. Doneses uplatnicu, stari pasos...i to je to.
ps treba voditi računa samo da li ima knjižica za pasoš, jer kažu neće ih biti ako se ne usvoji budžet za 2024. Sigurno to treba što prije uraditi, dok dijaspora ne nagrne.
- Dope_Man
#3340 Re: Zivot u Austriji
Pa da, ali to je validan razlog za zamjenu. Ostecen pasos ili popunjen pasos ocekujem da nema problema.
Ipak cu ja svoj izgubiti i prijaviti to, pa onda uzeti novi. Lakse je nego se na salteru svadjati
Ipak cu ja svoj izgubiti i prijaviti to, pa onda uzeti novi. Lakse je nego se na salteru svadjati
- holowey
#3341 Re: Zivot u Austriji
zamisli situaciju, dok si se jutros spremao za posao, pijuckao kafu, a pasos bio na stolu, "slucajno" si ga zalio kafom... stranice umrljane flekama od kafe, neke se zalijepile... sta ces, moras sada ici da zamijenis pasos, ne mozes sa takvim pasosem na put...
ovo je jednostavnija procedura nego da prijavis gubitak vazeceg pasosa... prijava gubitka pasosa povlaci sa sobom davanje izjave u pu, objavu u sluzbenom glasniku, rjesenje o gubitku pasosa, pa tek sa tim rjesenjem mozes da podneses zahtjev za novi pasos...
ostecen pasos predajes sa zahtjevom za novi i preskocis gore probrojanu proceduru...
- Dope_Man
#3342 Re: Zivot u Austriji
To zvuci jos bolje.. u sustini sta god je brzo, a daje mi validan razlog da me ne moze vratiti teta na salteru, ja sretan.holowey wrote: ↑07/06/2024 09:18zamisli situaciju, dok si se jutros spremao za posao, pijuckao kafu, a pasos bio na stolu, "slucajno" si ga zalio kafom... stranice umrljane flekama od kafe, neke se zalijepile... sta ces, moras sada ici da zamijenis pasos, ne mozes sa takvim pasosem na put...
ovo je jednostavnija procedura nego da prijavis gubitak vazeceg pasosa... prijava gubitka pasosa povlaci sa sobom davanje izjave u pu, objavu u sluzbenom glasniku, rjesenje o gubitku pasosa, pa tek sa tim rjesenjem mozes da podneses zahtjev za novi pasos...
ostecen pasos predajes sa zahtjevom za novi i preskocis gore probrojanu proceduru...
Beba se svakako voli igrati svime sto moze dohvatiti, mozda joj dam pasos u ruke nakon sto ih umazem cokoladom
-
#3343 Re: Zivot u Austriji
Ja sam bio u istoj situaciji za pasos. Isticao mi za dvije godine ili vise, a vizu trebao produziti tipa za nekoliko mjeseci.
Otisao u MUP i rekao treba mi novi pasos. Kad su pitali zasto, ja rekao zbog vize.
Sve proslo bez problema
Otisao u MUP i rekao treba mi novi pasos. Kad su pitali zasto, ja rekao zbog vize.
Sve proslo bez problema
- Mr.Sojic
#3344 Re: Zivot u Austriji
Graz-eri i Graz-erke kako je bilo juce sa onom olujom
Mariatrosteri parkirali auta u autopraonu
Ko sinoc nije bio na Mariatrostu ne zna sta je oluja.
Ne ponovilo se!
Mariatrosteri parkirali auta u autopraonu
Ko sinoc nije bio na Mariatrostu ne zna sta je oluja.
Ne ponovilo se!
-
#3345 Re: Zivot u Austriji
malo vjetric zapuhao, koji list opao... ... Kakva oluja.. Grac ima problem da nisu sjekli zadnjih 20 godina nezdrava stabla, cim se natope, padaju. Prije par godina ovdje kod mene dosli ljudi da posjeku nezdravo, dosli eko tipovi aktivisti, zavezali se lancima za drvo, ne daju. I naravno da je sa prvom jacom kisom sve otislo u helac
- Mr.Sojic
#3346 Re: Zivot u Austriji
Jaca kisa sa vjetrom od 100km/hsvemirska_vjeverica wrote: ↑10/06/2024 10:53malo vjetric zapuhao, koji list opao... ... Kakva oluja.. Grac ima problem da nisu sjekli zadnjih 20 godina nezdrava stabla, cim se natope, padaju. Prije par godina ovdje kod mene dosli ljudi da posjeku nezdrava stabla, dosli eko tipovi aktivisti, zavezali se lancima za drvo, ne daju. I naravno da je sa prvom jacom kisom sve otislo u helac
I to je ok sto kazes
-
#3347 Re: Zivot u Austriji
Kakav crni vjetar od 100 km/hMr.Sojic wrote: ↑10/06/2024 11:00Jaca kisa sa vjetrom od 100km/hsvemirska_vjeverica wrote: ↑10/06/2024 10:53malo vjetric zapuhao, koji list opao... ... Kakva oluja.. Grac ima problem da nisu sjekli zadnjih 20 godina nezdrava stabla, cim se natope, padaju. Prije par godina ovdje kod mene dosli ljudi da posjeku nezdrava stabla, dosli eko tipovi aktivisti, zavezali se lancima za drvo, ne daju. I naravno da je sa prvom jacom kisom sve otislo u helac
I to je ok sto kazes
- Mr.Sojic
#3348 Re: Zivot u Austriji
Pisem sto sam procitao u novinama!svemirska_vjeverica wrote: ↑10/06/2024 11:12Kakav crni vjetar od 100 km/hMr.Sojic wrote: ↑10/06/2024 11:00Jaca kisa sa vjetrom od 100km/hsvemirska_vjeverica wrote: ↑10/06/2024 10:53
malo vjetric zapuhao, koji list opao... ... Kakva oluja.. Grac ima problem da nisu sjekli zadnjih 20 godina nezdrava stabla, cim se natope, padaju. Prije par godina ovdje kod mene dosli ljudi da posjeku nezdrava stabla, dosli eko tipovi aktivisti, zavezali se lancima za drvo, ne daju. I naravno da je sa prvom jacom kisom sve otislo u helac
I to je ok sto kazes
Ja ga nisam mjerio
-
#3349 Re: Zivot u Austriji
Koliki je minimum bruto/neto plate da bi se osigurao pristojan život u Beču za 5-članu porodicu? Može li se sa 65k brutto godišnje ponešto i uštedjeti recimo?
Ima li neka stranica gdje postoji kalkulator za računanje dječijeg dodatka (i šta se sve dobija po tom pitanju, tipa manji porez na platu i sl)?
Ima li neka stranica gdje postoji kalkulator za računanje dječijeg dodatka (i šta se sve dobija po tom pitanju, tipa manji porez na platu i sl)?
-
#3350 Re: Zivot u Austriji
https://bruttonetto.arbeiterkammer.at/The BEN10 wrote: ↑12/06/2024 08:49 Koliki je minimum bruto/neto plate da bi se osigurao pristojan život u Beču za 5-članu porodicu? Može li se sa 65k brutto godišnje ponešto i uštedjeti recimo?
Koliko su stara djeca? Idu li djeca u vrtic ili skolu? Imas li rjeseno stambeno pitanje u Bosni?
E ovako, moje personalno misljenje: ako imas recimo kucu ili stan negdje u Sarajevskom kantonu, nemoj dolaziti.
Ako nemas, mozes preziviti sa tom platom, al morat ces gledati svaki euro gdje ces potrositi. Ustediti? Nema sanse! Plus, za pocetak ces morati imati par hiljada kesa.