Autor kurana nije znao ni da je sunce zvijezda sa obzirom da stvaranje zvijezda ne stavlja u isti kontekst sa sa stvaranjem sunca.ABH017 wrote:Zdravo "genijalac".harač wrote:da pogledamo muhamedove najveće bisere, koje je on morao "pogoditi"
bog je raskomadao planetu Zemlju, koja je bila cjelina sa "nebom"ABH017 wrote: Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati?
(Al-AnbiyaÕ, 30)ako je aluzija na veliki prasak, onda je očito provala, jer je Zemlja stara 4.5 milijarde godina, a veliki prasak bio prije 13.5
"ukrašeno" nebo... nema nereda...A zašto ne pogledaju nebo iznad sebe? - kako smo ga sazdali i ukrasili i kako u njemu nema nereda!
(Prevod značenja Kur’ana 50:6)
jelde...On je nebesa i Zemlju iz ničega stvorio!
(Al-An'am, 101)
ovo je tolika mudrost da je bog morao lično objavitiI noć i dan Njegovo su djelo, i Sunce i Mjesec,
i svi oni nebeskim svodom plove
(Al-AnbiyaÕ, 33)...
ma nemojI Sunce se kreće do svoje određene granice,
to je odredba Silnoga i Sveznajućeg.
(Ya-Sin, 38)![]()
grci poklopite se genijalac je tuMi smo nebo moći Svojoj sazdali, i Mi smo,
uistinu, oni koji ga šire.
(Az-Zariyat, 47)
1. Ne misli se da je Bog raskomadao Zemlju, nego cjelinu, od koje su nastale planete.
Pretpostavlja se da je život na planeti star 4,5 milijarde godina, a ne Zemlja. I opet pretpostavlja se.
3. Jel ima?
4. Da.
5. A "genije" možeš li mi odgovoriti od kad se zna da sunce "plovi"? Zar nije tad bilo uvriježeno vjerovanje da se sve vrti oko njega?
6. Nemoj šta???
7. Prema proračunima stručnjaka iz astronomije, Sunce se kreće grandioznom brzinom od 720 hiljada kilometara na sat u orbiti nazvanoj Solar Apex, koja je usmjerena prema Vega zvijezdi. To, prema jednom grubom
proračunu, znači da Sunce u toku jednog dana pređe putanju od 17 miliona 280 hiljada kilometara. Zajedno sa Suncem, istu putanju pređu, također, i svi sateliti i
planete koje se nalaze u Sunčevom sistemu. Pored toga, sve zvijezde ukupnog svemira posjeduju plansku pokretljivost sličnu ovoj. Činjenica da je cijeli kosmos na ovaj način opremljen orbitama također se ističe u Kur'anu na slijedeći način:
Tako Mi neba punog zvjezdanih puteva.
(Az-Zariyat, 7)
U cijelom kosmosu postoji oko 200 milijardi galaksija, od kojih svaka posjeduje u prosjeku po 200 milijardi zvijezda. Veoma velika većina ovih zvijezda ima svoje planete, a planete, također, svoje satelite. Sva ova svemirska tijela, opet, posjeduju veoma precizno određene orbite. I svako od ovih tijela se milionima godina kreće po svojoj orbiti koja je u savršenom skladu i harmoniji sa ostalima. Pored toga, također, i veoma veliki broj zvijezda-repatica kreće se po orbitama koje su određene za njih.
Možeš i dalje diskutovat sa riječima ma nemoj, čuj to, šta ima ba itd.
P.S.
Zaboravio sam ovo sa širenjem. Riječ nebo se očigledno koristi za svemir. Naučnici su početkom 20.vijeka primjetili da se planete udaljavaju jedna od druge, te zaključili da se svemir konstantno širi. Eto.
Sve ostalo sto si naveo su semanticke vratolomije i prilicno "nategnuti" prevodi sasvim nejasno opisanih fenomena, koji cak ni nakon prerade od strane islamskih apologeta, ni blizu ne opisuju navedene prirodne pojave. Cak sta vise, vecinom se radi o dobro poznatim mitovima koji datiraju vise od hiljadu godina prije kurana (Na primjer, razdvajanje neba i tla zemlje, gdje su stari egipcani vjerovali da je bog bukvalno odvojio nebesa i tlo).
A ostale izjave, poput sunca koje plovi, su samo trivijalne obzervacije.
To je naravno razlog zasto se kuran danas, proucava iskljucivo u medresama a ne ne MIT-ju ili CERN-u.
Jer budi siguran, da postoji i najmanja naznaka da u kuranu postoji neko tajno znanje on bi vec odavno bio predmet izucavanja u skopu prirodnih nauka.
Ti si na zalost kao i mnogi drugi nasjeo na jeftinu propagandu iz kuhinje Haruna Yahye. Prilicno naivno.