Da, ali čini druge nepravde prema ženi i to je moralno ispravno.Towelie wrote:Slazem se, zato Islam zabranjuje alkohol i nasilje u porodici.rekla-kazala wrote:@Towelie,
Da se mjeri broj griješnih, nemoralnih po rasama, religijama, nacijama, obrazovanju, ekonomskom stanju,... došli bi do činjenice da su porodica i civilno društvo najvažniji za moral.
Dijete koje odraste uz oca pijanca koji tuče ženu ima 5 puta veće izglede da to usvoji kao moralnu normu.
Zivot poslije smrti
-
rekla-kazala
#501 Re: Zivot poslije smrti
- Towelie
#502 Re: Zivot poslije smrti
Nisam siguran da se mozemo sloziti oko znacenja nepravde prema zeni.
-
rekla-kazala
#503 Re: Zivot poslije smrti
Pravdu je lako definisati, pravda znači ravnopravnost, dakle sve što je dozvoljeno muškarcu mora biti dozvoljeno i ženi od slobode kretanja, prava na rad, prava na glas, prava na odlučivanje o svojoj sudbini,...prava na mišljenje.Towelie wrote:Nisam siguran da se mozemo sloziti oko znacenja nepravde prema zeni.
- Towelie
#504 Re: Zivot poslije smrti
I sta od ovoga sto si pobrojao Islam ne dozvoljava zeni?rekla-kazala wrote:Pravdu je lako definisati, pravda znači ravnopravnost, dakle sve što je dozvoljeno muškarcu mora biti dozvoljeno i ženi od slobode kretanja, prava na rad, prava na glas, prava na odlučivanje o svojoj sudbini,...prava na mišljenje.Towelie wrote:Nisam siguran da se mozemo sloziti oko znacenja nepravde prema zeni.
- animals
#505 Re: Zivot poslije smrti
Prvo se treba razdvojiti Islam i Islam u praksi..Towelie wrote:I sta od ovoga sto si pobrojao Islam ne dozvoljava zeni?rekla-kazala wrote:Pravdu je lako definisati, pravda znači ravnopravnost, dakle sve što je dozvoljeno muškarcu mora biti dozvoljeno i ženi od slobode kretanja, prava na rad, prava na glas, prava na odlučivanje o svojoj sudbini,...prava na mišljenje.Towelie wrote:Nisam siguran da se mozemo sloziti oko znacenja nepravde prema zeni.
nemaju nista zajednicko..
-
rekla-kazala
#506 Re: Zivot poslije smrti
Hoćeš da kažeš da žena u svim zemljama u kojim je Islam "na vlasti" može ustati,... obući se,.. izići sama iz kuće,.. sjesti u auto i voziti se kud god poželi. Da ima mogućnost da radi svaki posao koji radi muškarac . Da ima ista prava na bavljenje politikom i mogućnost da uđe u zakonodavnu i izvršnu vlast.Towelie wrote:I sta od ovoga sto si pobrojao Islam ne dozvoljava zeni?rekla-kazala wrote:Pravdu je lako definisati, pravda znači ravnopravnost, dakle sve što je dozvoljeno muškarcu mora biti dozvoljeno i ženi od slobode kretanja, prava na rad, prava na glas, prava na odlučivanje o svojoj sudbini,...prava na mišljenje.Towelie wrote:Nisam siguran da se mozemo sloziti oko znacenja nepravde prema zeni.
- Towelie
#507 Re: Zivot poslije smrti
Nisam te pitao kakva je situacija u zemljama gde je Islam dominantna relgija jer se isti danas vise nego ikad zloupotrebljava za licne ciljeve, nego sta od navedenog Islam zabranjuje?Hoćeš da kažeš da žena u svim zemljama u kojim je Islam "na vlasti" može ustati,... obući se,.. izići sama iz kuće,.. sjesti u auto i voziti se kud god poželi. Da ima mogućnost da radi svaki posao koji radi muškarac . Da ima ista prava na bavljenje politikom i mogućnost da uđe u zakonodavnu i izvršnu vlast.
-
rekla-kazala
#508 Re: Zivot poslije smrti
Kako onda možete govoriti o utjecaju religije na moral ako se moralne norme navedene u svetoj knjizi ne primjenjuju u životu. Onda je sve samo na papiru mrtvi slovo.Towelie wrote:Nisam te pitao kakva je situacija u zemljama gde je Islam dominantna relgija jer se isti danas vise nego ikad zloupotrebljava za licne ciljeve, nego sta od navedenog Islam zabranjuje?Hoćeš da kažeš da žena u svim zemljama u kojim je Islam "na vlasti" može ustati,... obući se,.. izići sama iz kuće,.. sjesti u auto i voziti se kud god poželi. Da ima mogućnost da radi svaki posao koji radi muškarac . Da ima ista prava na bavljenje politikom i mogućnost da uđe u zakonodavnu i izvršnu vlast.
- Towelie
#509 Re: Zivot poslije smrti
Nije mrtvo slovo. Islam nudi savrsenu moralnost, ako se primenjuju pravila. E, sad, sto ljudi ne postuju pravila je do ljudi, a ne do religije.Kako onda možete govoriti o utjecaju religije na moral ako se moralne norme navedene u svetoj knjizi ne primjenjuju u životu. Onda je sve samo na papiru mrtvi slovo.
- animals
#510 Re: Zivot poslije smrti
Towele, pravila su tu da se ruse..Towelie wrote:Nije mrtvo slovo. Islam nudi savrsenu moralnost, ako se primenjuju pravila. E, sad, sto ljudi ne postuju pravila je do ljudi, a ne do religije.Kako onda možete govoriti o utjecaju religije na moral ako se moralne norme navedene u svetoj knjizi ne primjenjuju u životu. Onda je sve samo na papiru mrtvi slovo.
-
rekla-kazala
#511 Re: Zivot poslije smrti
Kao što si rekao, teško da ćemo se složiti.Towelie wrote:Nije mrtvo slovo. Islam nudi savrsenu moralnost, ako se primenjuju pravila. E, sad, sto ljudi ne postuju pravila je do ljudi, a ne do religije.Kako onda možete govoriti o utjecaju religije na moral ako se moralne norme navedene u svetoj knjizi ne primjenjuju u životu. Onda je sve samo na papiru mrtvi slovo.
Imam osjećaj da se u kuranu Bog stalno obraća muškarcima a žene ignoriše ili griješim ?
"A one koji vjeruju i dobra djela čine obraduj džennetskim bašćama kroz koje će rijeke teći; svaki put kada im se iz njih da kakav plod, oni će reći: -Ovo smo i prije jeli-, a bit će im davani samo njima slični. U njima će čiste žene imati, i u njima će vječno boraviti".
Neko reče da je bilo par hiljada poslanika, da li je bila ijedna poslanica ?
- Towelie
#512 Re: Zivot poslije smrti
Previse pojednostavljujes stvari. Ovaj ajet ce ti dovoljno recirekla-kazala wrote:Kao što si rekao, teško da ćemo se složiti.Towelie wrote:Nije mrtvo slovo. Islam nudi savrsenu moralnost, ako se primenjuju pravila. E, sad, sto ljudi ne postuju pravila je do ljudi, a ne do religije.Kako onda možete govoriti o utjecaju religije na moral ako se moralne norme navedene u svetoj knjizi ne primjenjuju u životu. Onda je sve samo na papiru mrtvi slovo.
Imam osjećaj da se u kuranu Bog stalno obraća muškarcima a žene ignoriše ili griješim ?
"A one koji vjeruju i dobra djela čine obraduj džennetskim bašćama kroz koje će rijeke teći; svaki put kada im se iz njih da kakav plod, oni će reći: -Ovo smo i prije jeli-, a bit će im davani samo njima slični. U njima će čiste žene imati, i u njima će vječno boraviti".
Neko reče da je bilo par hiljada poslanika, da li je bila ijedna poslanica ?
Muslimanima i muslimankama, i vjernicima i vjernicama, i poslušnim muškarcima i poslušnim ženama, i iskrenim muškarcima i iskrenim ženama, i strpljivim muškarcima i strpljivim ženama, i poniznim muškarcima i poniznim ženama, i muškarcima koji djele zekat i ženama koji djele zekat, i muškarcima koji poste i ženama koji poste, i muškarcima koji o svojim stidnim mjestima vode brigu i ženama koje o svojim stidnim mjestima vode brigu, i muškarcima koji često spominju Allaha i ženama koje često spominju Allaha - Allah je, doista, za sve njih oprost i veliku nagradu pripremio." Al-Ahzab
Saveznici /35/
-
rekla-kazala
#513 Re: Zivot poslije smrti
Da,.. pojednostavljujem. Kao što je čitav islamski svijet pojednostavio i ženi dao ograničen pristup životu.
Last edited by rekla-kazala on 10/08/2014 01:04, edited 1 time in total.
-
Chagalj
#514 Re: Zivot poslije smrti
Bog kaze u Kuranu o prozivljenju:
38. Oni se zaklinju Allahom, najtežom zakletvom: "Allah neće oživjeti onoga koji umre!" A hoće, to je Njegovo obećanje koje će se, doista, ispuniti, - samo što većina ljudi ne zna -,
39. da bi im objasnio ono oko čega su se razilazili i da bi saznali oni koji nisu vjerovali da su lašci bili.
40. Ako nešto hoćemo, Mi samo za to reknemo: "Budi!" – i ono bude.
16. Zar kada poumiremo i kada kosti i zemlja postanemo, zar ćemo mi, zaista, biti oživljeni (govore nevjernici)
17. i naši preci davni?"
18. Reci: "Da, a bićete i poniženi!"
19. to će biti samo glas jedan, i svi će odjednom progledati
20. i reći: "Teško nama, ovo je – Sudnji dan!’
21. Da, ovo je Dan strašnog suda u koji vi niste vjerovali!
22. Sakupite nevjernike i one koji su se s njima družili i one kojima su se klanjali
23. mimo Allaha, i pokažite im put koji u džehennem vodi
24. i zaustavite ih, oni će biti pitani:
25. "Šta vam je, zašto jedni drugima ne pomognete?"
26. Ali, toga Dana oni će se sasvim prepustiti
27. i jedni drugima prebacivati:
28."Vi ste nas varali"
29. "Nismo" – odgovoriće -, "nego vi niste htjeli vjrovati,
30. a nikakve vlasti nad vama nismo imali, obijestan narod ste bili
31. i riječ Gospodara našeg da ćemo, doista, kaznu iskusiti na nama se ispunila,
32. a u zabludu smo vas pozivali jer smo i sami u zabludi bili."
33. I oni će toga dana zajedno na muci biti,
38. Oni se zaklinju Allahom, najtežom zakletvom: "Allah neće oživjeti onoga koji umre!" A hoće, to je Njegovo obećanje koje će se, doista, ispuniti, - samo što većina ljudi ne zna -,
39. da bi im objasnio ono oko čega su se razilazili i da bi saznali oni koji nisu vjerovali da su lašci bili.
16. Zar kada poumiremo i kada kosti i zemlja postanemo, zar ćemo mi, zaista, biti oživljeni (govore nevjernici)
17. i naši preci davni?"
22. Sakupite nevjernike i one koji su se s njima družili i one kojima su se klanjali
28."Vi ste nas varali"
31. i riječ Gospodara našeg da ćemo, doista, kaznu iskusiti na nama se ispunila,
-
L u c i f e r
#515 Re: Zivot poslije smrti
Chagalj wrote:Bog kaze u Kuranu o prozivljenju:
17. i naši preci davni?"
28."Vi ste nas varali"
Otvorio si mi oči.

-
Bujrum majstore
#516 Re: Zivot poslije smrti
Bez uvrede al po ovome kako si opisao, meni Islam u "Islamskim" drzavama lici na vladavinu zakona u BiH...Towelie wrote:Nisam te pitao kakva je situacija u zemljama gde je Islam dominantna relgija jer se isti danas vise nego ikad zloupotrebljava za licne ciljeve, nego sta od navedenog Islam zabranjuje?Hoćeš da kažeš da žena u svim zemljama u kojim je Islam "na vlasti" može ustati,... obući se,.. izići sama iz kuće,.. sjesti u auto i voziti se kud god poželi. Da ima mogućnost da radi svaki posao koji radi muškarac . Da ima ista prava na bavljenje politikom i mogućnost da uđe u zakonodavnu i izvršnu vlast.
- fatamorgana
#517 Re: Zivot poslije smrti
Majstore, imal' bujruma? 
-
Bujrum majstore
#518 Re: Zivot poslije smrti
As the title says.fatamorgana wrote:Majstore, imal' bujruma?
- Arata
#519 Re: Zivot poslije smrti
Mogu tvrditi zato što jeste činjenica. Agumentovao sam to u prethodnom postu, neću ponavljati 100 puta. Ako meni ne vjeruješ, onda npr. pošalji profesorima na tehničkim fakultetima pa neka ti oni potvrde. Tebi jedino hožda ovo da potvrdi ti bi mu vjerovao.Towelie wrote:Ne mozes tvrditi da je nesto cinjenica, samo zato jer ti to tako kazes. Moras argumentovati tu tvrdnju.Ovo što sam ja napisao je činjenica, isto kao što je 1 + 1 = 2.Nisi me dobro razumeo. Rekao sam da bi bili nepotrebni ako bi vazila opcija 1 koju si ti predlozio, a to je da ne daju prednost za odlazak u Dzennet/raj. Medjutim, Kur'an daje prednost za odlazak u Dzennet i potanko objasnjava kako mozemo otici tamo, te je stoga potreban.Ako sam te dobro shavtio, ti se slažeš da su kuran i biblija bespotrebni. Međutim ima ogroman broj ljudi koji misle da su u plusu jer su pročitali kuran / bibliju i vjeruju u ono što tamo piše. Ako tako misle onda automatski govore i da je bog nepravedan. Tu nema diskusije, to je čista logika i suludo je raspravljati o tome.
Evo još jedna usporedba i ne mogu se više zamarati ovim. Nemam više živaca da razgovaram sa osobama koje pred činjenicama zatvaraju oči i srozavaju svoj intelekt samo da ne bi uzdrmali "razmišljanje" koje im je usađeno od malih nogu.
Polažeš na faksu neki predmet. Dođe ti profesor i kaže da svi mogu izaći na ispit ali da će u prednosti biti oni koji budu učili iz njegove knjige. Problem je što njegova knjiga košta 10000 KM. Sad se ti zapitaj jel taj profesor pravedan? Jel imaju iste šanse da polože taj ispit i siromašni studenti?
Sad ti zažmiri pred ovim pitanjem, skontaj neki izgovor koji nema nikakve veze sa logikom i nastavi živjeti u svom ubjeđenju.
- Towelie
#520 Re: Zivot poslije smrti
Ako pod argumentovanjem mislis na onaj post gde nudis dve opcije ovisno da li Kur'an daje prednost za ulazak u Dzennet ili ne, onda prociataj moj odgovor gde sam ti isti argument oborio.Mogu tvrditi zato što jeste činjenica. Agumentovao sam to u prethodnom postu, neću ponavljati 100 puta. Ako meni ne vjeruješ, onda npr. pošalji profesorima na tehničkim fakultetima pa neka ti oni potvrde. Tebi jedino hožda ovo da potvrdi ti bi mu vjerovao.
Stvar sa Kur'anom je sto on ne "kosta" nista vise ni bogate ni siromasne. Oni koji su dosli do Upute, imaju odgovornost da je slede. Oni koji nisu, iz bilo kog razloga, imace svoj ispit na Sudnjem danu.Polažeš na faksu neki predmet. Dođe ti profesor i kaže da svi mogu izaći na ispit ali da će u prednosti biti oni koji budu učili iz njegove knjige. Problem je što njegova knjiga košta 10000 KM. Sad se ti zapitaj jel taj profesor pravedan? Jel imaju iste šanse da polože taj ispit i siromašni studenti?
Ili koristeci analogiju koju si napravio kod ovog profesora oni koji imaju para da kupe knjigu ce polagati ispit iz profesorove knjige, oni koji nemaju ce polagati na osnovu one literature koju imaju.
-
Bujrum majstore
#521 Re: Zivot poslije smrti
Ja bih iskreno volio da ima zivot poslije smrti,
meni je prekratko ovo, rok trajanja nam nije cemu, pojedine kornjace nas razvaljuju k'o levate,
o stablima da ne pricam, kamen ubi brasno...
meni je prekratko ovo, rok trajanja nam nije cemu, pojedine kornjace nas razvaljuju k'o levate,
-
Chagalj
#522 Re: Zivot poslije smrti
Allah kaze u Kuranu:Bujrum majstore wrote:Ja bih iskreno volio da ima zivot poslije smrti,meni je prekratko ovo, rok trajanja nam nije cemu, pojedine kornjace nas razvaljuju k'o levate,
3. Zar čovjek misli da kosti njegove nećemo sakupiti?
4. Hoćemo, Mi možemo stvoriti jagodice prsta njegovih ponovo
sta mislis sto ti spominje jagodice prstiju???
Ili zasto se sporedi ozivljavanje kostiju ako bi postali kamenje ili gvozdje??
za mene nema sumnje u ponovno prozivljenje

-
rekla-kazala
#523 Re: Zivot poslije smrti
@Čagalju, koliko ćeš još puta ovo navesti kao dokaze ?
Ništa gore nego kad se religija dotakne nauke.
Osim bezbroj pravopisnih grešaka, jako mnogo netačnih navoda, pogrešnih postavki i pretpostavki.
Bog stvara iste jagodice ?
da su znali oni što su kuran pisali, šta je genetika i genetski zapis, ne bi im to bilo neshvatljivo.
Posebno zanimljivo zapažanje: Da su slični sastojci u Zemlji, biljkama i čovjeku.
Ne može biljka uzimati iz zemlje azot i pretvarati ga uranijum.
Valjda je logično da si građen od elemenata koje unosiš a ne nekih drugih.
Osim bezbroj pravopisnih grešaka, jako mnogo netačnih navoda, pogrešnih postavki i pretpostavki.
da su znali oni što su kuran pisali, šta je genetika i genetski zapis, ne bi im to bilo neshvatljivo.
Posebno zanimljivo zapažanje: Da su slični sastojci u Zemlji, biljkama i čovjeku.
-
Chagalj
#524 Re: Zivot poslije smrti
nevidim sta je lose u tome??rekla-kazala wrote:@Čagalju, koliko ćeš još puta ovo navesti kao dokaze ?
Posebno zanimljivo zapažanje: Da su slični sastojci u Zemlji, biljkama i čovjeku.![]()
![]()
potpuno logicno objasnjenje kako da se stvore tijela ponovo kad nastupi sudnji dan
-
Chagalj
#525 Re: Zivot poslije smrti
Opis Dzenneta-Raja u islamu, prvi dio
Opis Dzenneta-Raja u islamu, drugi dio
Opis Dzenneta-Raja u islamu, drugi dio