Život nakon rodjenja

Rasprave o vjerskim temama.
mosor1

Post by mosor1 »

CiCiban wrote:bio bi red da su ti to vec odavno...cika henri i cika carls pojasnili , s obzirom na pozar odusevljenja njihovim lekcijama, kojim goris..smrZavajuci se :-) ..
a zasto nisu?..hmmm :skoljka: upitaj sebe ..
Dobre sam volje veceras, a uostalom ionako si vec fasovao od ljutitih mama. Zato cu te samo pozdraviti.
stella_k

Post by stella_k »

mosor1 wrote:
CiCiban wrote:bio bi red da su ti to vec odavno...cika henri i cika carls pojasnili , s obzirom na pozar odusevljenja njihovim lekcijama, kojim goris..smrZavajuci se :-) ..
a zasto nisu?..hmmm :skoljka: upitaj sebe ..
Dobre sam volje veceras, a uostalom ionako si vec fasovao od ljutitih mama. Zato cu te samo pozdraviti.
Ispravkica...doticna je fasovaLA...
:D
CiCiban

Post by CiCiban »

hEE ..??!1 vidi vidi :D
vrlo ljubazno od vas, sto ste osjetili potrebu da me..
... obavijestite ?

:skoljka:
stella_k

Post by stella_k »

CiCiban wrote:hEE ..??!1 vidi vidi :D
vrlo ljubazno od vas, sto ste osjetili potrebu da me..
... obavijestite ?

:skoljka:
:zzzz: :zzzz:
CiCiban

Post by CiCiban »

ehh... djeca vrlo dobro znaju :D koga vole a koga ne..u stanju su osjetiti kada se neko u kontaktu s njima pretvara..takvu osobu, vrlo jednostavno, nece zavoliti ..
i tu se, srecom :razz: , vise nista ne moze izmijeniti..
ali onome koga zavole, beskrajno vjeruju, kazu sve i njegovim ocima otkrivaju i gledaju svijet..bili mi toga svjesni ili ne :roll:
ono sto zadivljuje ..jeste njihova zacudjujuca sposobnost opazanja, neuporedivo veca nego kod nas, iako su tako mali.. I na osnovu toga sto uoce postave bezbrojna vrlo komplikovana pitanja.. ..najzanimljivije u svemu tome je da su u stanju savrseno razumjeti odgovor..samo je potrebno pronaci pravi primjer I prilagoditi ga njihovim mjerilima
recimo..zasto teniska loptica nece da ode ? ( ubacena u wc-solju :D ) je pitanje koje ozbiljno zalazi u nauku :roll::D ..i cemu tu davati besmislene odgovore.. kada mu tako mozes otkriti cijelo polje zanimljivih stvari kroz igru? .. kako poslije toga ne zaplakati :D od odusevljenja..kada saznas da je kanalizacija zacepljena :cry: jabukom koju je neko smjestio u wc.. experimentisuci :D:P
puno je ovakvih primjera.. cemu ih sputavati kada mogu shvatiti sve..
zbog toga je jako vazno za dijete da ima one kojima potpuno vjeruje ..
u jednom trenutku stici ce do puberteta, pocet ce otkrivati sebe.. pocet ce uciti da vjeruju sebi..
tad je vrijeme da polako krenete rame uz rame.. i otkrivate svijet jedno drugome..pokazujuci joj usput kako izgledaju zamke, sasvim novi strahovi .. i kako im pogledati u oci
i da je sasSvim peepo… da ti se opet ponekad scucuri u krilu i zagrli te..kad god pozeli :P :P
a ja :skoljka:.. sam tu samo tranzicioni predmet ..na njenom putu do same sebe
orbit

Post by orbit »

CiCiban wrote:ehh... djeca vrlo dobro znaju :D koga vole a koga ne..u stanju su osjetiti kada se neko u kontaktu s njima pretvara..takvu osobu, vrlo jednostavno, nece zavoliti ..
i tu se, srecom :razz: , vise nista ne moze izmijeniti..
ali onome koga zavole, beskrajno vjeruju, kazu sve i njegovim ocima otkrivaju i gledaju svijet..bili mi toga svjesni ili ne :roll:
ono sto zadivljuje ..jeste njihova zacudjujuca sposobnost opazanja, neuporedivo veca nego kod nas, iako su tako mali.. I na osnovu toga sto uoce postave bezbrojna vrlo komplikovana pitanja.. ..najzanimljivije u svemu tome je da su u stanju savrseno razumjeti odgovor..samo je potrebno pronaci pravi primjer I prilagoditi ga njihovim mjerilima
recimo..zasto teniska loptica nece da ode ? ( ubacena u wc-solju :D ) je pitanje koje ozbiljno zalazi u nauku :roll::D ..i cemu tu davati besmislene odgovore.. kada mu tako mozes otkriti cijelo polje zanimljivih stvari kroz igru? .. kako poslije toga ne zaplakati :D od odusevljenja..kada saznas da je kanalizacija zacepljena :cry: jabukom koju je neko smjestio u wc.. experimentisuci :D:P
puno je ovakvih primjera.. cemu ih sputavati kada mogu shvatiti sve..
zbog toga je jako vazno za dijete da ima one kojima potpuno vjeruje ..
u jednom trenutku stici ce do puberteta, pocet ce otkrivati sebe.. pocet ce uciti da vjeruju sebi..
tad je vrijeme da polako krenete rame uz rame.. i otkrivate svijet jedno drugome..pokazujuci joj usput kako izgledaju zamke, sasvim novi strahovi .. i kako im pogledati u oci
i da je sasSvim peepo… da ti se opet ponekad scucuri u krilu i zagrli te..kad god pozeli :P :P
a ja :skoljka:.. sam tu samo tranzicioni predmet ..na njenom putu do same sebe
"ali onome koga zavole, beskrajno vjeruju, kazu sve i njegovim ocima otkrivaju i gledaju svijet."

proporcionalno broju kupljenih cokolada i sarenih laza

nego, o cemu ti maajke ti ?
:zzzz:
stella_k

Post by stella_k »

:zzzz: :zzzz:
CiCiban

Post by CiCiban »

o tome da.. upijaju tvoje reakcije na dogadjaje, pojave ..i zatim ih usvajaju.. bilo da si svjestan toga ili ne
ironija je u tome da cesto usvajaju ono, sto ti u stvari i ne primjecujes da cinis..

cokoladama i sarenim lazama kupuju trenutak paznje :D djetetove oni kojima nije stalo.... i jedino taj trenutak ce i dobiti..od sve moguce ljubavi
toliko o mamama
stella_k

Post by stella_k »

Mmm...zloceste, nesposobne maMe...
Oprosti im....njihovo neZnanje je nedostatak ISkustva...sta chesh... :idea:
Angle

Post by Angle »

rasiriti noge...i nije pretjerano iskustvo

barem ne za pojam majcinstva :zzzz:
stella_k

Post by stella_k »

:shock:

Posto smo "na nivou", kad ih opet rasiris ali iz drugog razloga, e to ti je tek iskustvo....
Bar za "pojam majcinstva"
stella_k

Post by stella_k »

Najljepsi dar na svijetu..
Kad "rasiris noge" i dijete izroni iz utrobe...a pupcana vrpca nije presjecena...Nista na ovom svijetu ZAISTA se sa tim porediti ne moze...

Ovo je bilo za neupucene. :-D
CiCiban

Post by CiCiban »

stella_k wrote:Mmm...zloceste, nesposobne maMe...
Oprosti im....njihovo neZnanje je nedostatak ISkustva...sta chesh... :idea:
ama imaju :-) .. i same su bile djeca jednom
ne znam kakvo vece iskustvo iko od nas moze imati
T

Post by T »

A wrote:Sahbaze, to niko nije ospravao u cijeloj ovoj prici. Samo - prica je otisla u drugom pravcu... uglavnom u optuzivanje majki.
Mislim da nije bila rijec o optuzivanju majki, nego o principima. Svako ima svoje principe, i pogresno je smatrati da sve majke misle da je za njihovu djecu bolje dovoditi ih u zabludu kojekakvim sarenim lazama. U kontesktu price, a i tvog komentara, onda bi i onaj dio majki koje smatraju da je za njihovu djecu bolje ne lagati im, suprotan stav mogle protumaciti kao optuzbu protiv njih. Zato mislim da je cijelu raspravu bolje zadrzati na principijelnim neslaganjima a ne nepotrebno joj davati smisao pojedinacnih optuzbi.
T

Post by T »

opsss....nestade jedan komentar :-?
stella_k

Post by stella_k »

stella_k wrote:
abdulhaqq_ wrote:Bismillah!
sustina price je ova (po meni) -- istinska majka ce se brinuti o svojoj djeci i voljece ih. i nece ih dijeliti na pravicnije i nepravicnije. nece ih siliti da zasluze njenu ljubav tako sto ce joj se moliti, vec se im tu ljubav i zastitu nesebicno pruziti. ucinice sve za njih, i nece ih strasiti i prijetiti im paklom niti ce ih proklinjati ni potapati ni kaznjavati...

Svaka prava majka ce sigurno sve uciniti da njenoj dijeci bude dobro.Odnos majke i dijeteta je taj da majka uvijek zna sta je za dijete dobro , dok dijete zasigurno NE ZNA!!!

Recimo ,dijete se razboli , gori od temperature, ono mora ici doktoru , i najvjerovatnije mora primiti injekciju.
Ali ali za dijete to pretstavlja nesto uzasno ,ono u tom momentu ne shvata kako neko poput njegove majke moze ga tjerati na nesto takvo,zasto mu ona nanosi bol. U tom momentu on je istinski mrzi, jer NE ZNA DA MU ONA ZELI NAJBOLJE!!!
A sta majka da radi , nerijetko MORA prijetiti djetetu raznim stvarima(pojesce te vuk, odvesce te cigani...).ZAsto mu ona prijeti, zato sto ga mrzi??? Mozda zato sto dokazuje svoju moc nad djetetom???Ne dragi moji, nego zato sto ona to dijete VOLI, kao sto samo majka moze voljeti svoje dijete, pa ona ga je rodila.
Ja svom djetetu ne prijetim. Buduci da je djevojcica, ponesemo i Barbiku. Prvo Barbi dobije injekciju, pa onda i kcerka. Barbi ne place pa ne place ni ona.
Tako smo izlijecili strah od injekcije, vakcine itd... :)

Dokle ode ovo..
A ovako je pocelo....
T

Post by T »

stella_k wrote: Dokle ode ovo..
A ovako je pocelo....
... na neki nacin, bilo je i ocekivano da dovede dovde, jer cim u razmjeni misljenja, postoji grupa koja tudja neslaganja tumaci kao podizanje optuznice, izigravanje zrtve, napadnutog i slicno, cijela diskusija i ne moze otici dalje od ovog.

Sto je najzanimljivije, pojedini clanovi, koji na ovoj temi, suprotno misljenje i neslaganje principijelne prirode, tumace kao optuzbu protiv njih samih, na drugim temama sasvim lijepo objasnjavaju besmislenost takvih razmisljanja.
T

Post by T »

A wrote:
stella_k wrote:Dokle ode ovo..
A ovako je pocelo....
I zavrsi sa tobom kao majkom koja laze i obmanjuje dijete, i sa mnom kao majkom bez srca ... :lol:
Taj dio u vezi srca nisam procitao. Nesto takvo ja ne bih rekao. Prije bih to prokomentarisao kao postupak kada neki ljudi iz najbolje namjere rade neke stvari, koje ne moraju uvijek ispasti kao najbolje rjesenje za njihovo dijete. Moj komentar (da ne bi bilo zabune) ne bih volio da se protumaci kao nesto licno u vezi tebe, nego kao princip. Npr, postoje roditelji koji iz najbolje namjere samo trpaju svoje dijete hranom, ali to ne znaci da je dobro za njihovo dijete i slicno. Ono sto je do sada postigla ova diskusija, je to da su za sada na povrsinu isplivala dva koncepta u vezi odnosa majka-dijete. Jedna grupa zastupa misljenje da je dobro svoje dijete dovoditi u zabludu, a druga grupa smatra da ne treba.

Sto se tice Stelle, mislim da je ona sama rekla neke stvari.
T

Post by T »

A wrote: Bojim se da onda nisi dobro slijedio diskusiju, ako se to moze zvati diskusijom. Vrati se malo, pa pogledaj.

Koristenje tranzicionog predmeta (Barbike u ovom slucaju) se ne smatra za obmanjivanje djeteta. Djevojcica koja uspavljuje svoju lutku pred spavanje takodjer nije obmanuta, ubijedjena da lutke spavaju; niti je dijete ludo ako ruzi svoju Barbiku - to je nacin da stvari prezivi jos jednom, da ih shvati i prihvati. Tranzicione predmete spontano koriste djeca, od kako je prvi stap proglasen konjem, a koristi se i u pedagogiji i lijecenju djece.

Reci majki koja je spomenula Barbi-strategiju da time pravi od djeteta metnalnog invalida ... recimo da je grubo, pretjerano, a boga mi i netacno.
@A, Barbiku nije spontano uzelo dijete na vakcinisanju, nego je Barbika posluzila u svrhu klasicne prevare djeteta.

Nacin na koji sam ja shvatio "praviti od djeteta mentalnog invalida" je da ne treba potcjenjivati dijeti i lagati mu, jer nije potrebno to dijete uvoditi u svijet sarenih laza, jer to moze biti i opasno za dijete. Osim toga, prevaru sa Barbikom, dijete ce skontati vec nakon minut vremena, ali ce stisnuti zube jer je mama kojoj vjeruje pokazala da ni Barbika ne place. Smisao koristenja Barbike pred spavanje i kao sredstvo za obmanu meni nije ista stvar.

P.S. u pravu si...i nije bas neka diskusija...u diskusiji ljudi u razmjeni razlicitih misljenja nekad i prihvate nesto jedni od drugih...ovdje nema odstupanja ni za pedalj...cvrsto se drze pocetni polozaji...vise lici kao vise monologa na istu temu...a da ne spominjem besmislenost komentara u vezi podizanja optuznice...ako se suprotan stav tretira kao optuznica, kako onda ocekivati razumjevanje i oko ostalih stvari
rehaktor

Post by rehaktor »

Sahbaz wrote:...(Limbicki dio mozga je zaduzen za emotivne funkcije. To je ono sto bi pjesnici zvali srce. Reptili ga nemaju, kao ni brigu o potomstvu). ....
u potpunosti se slazem s tobom osim u dijelu da reptili nemaju brige o potomstvu... krokodil je reptil ali se itekako brine o potomstvu...
stella_k

Post by stella_k »

A wrote:
stella_k wrote:Dokle ode ovo..
A ovako je pocelo....
I zavrsi sa tobom kao majkom koja laze i obmanjuje dijete, i sa mnom kao majkom bez srca ... :lol:
Draga moja A, presli su granice dobrog ukusa a i neobavezne diskusije....
Nasa djeca najbolje znaju kakve smo mi maMMe i to jedino vazno.
Blacenje i vrijedjanje necijeg roditeljskog stava od strane neupucenih je samo los pokusaj velicanja sebe (lijecenje inih komplexa) i nametanje nekih nizih vrijednosti tudjem bitisanju...ali neka.
Ima nas svakakvih u Bozijoj basti a On najbolje zna zasto je to tako.
I opet moram ponoviti Rijeci jednog Velikog....oprosti im, ne znaju sta cine...
stella_k

Post by stella_k »

T wrote:
stella_k wrote: Dokle ode ovo..
A ovako je pocelo....
... na neki nacin, bilo je i ocekivano da dovede dovde, jer cim u razmjeni misljenja, postoji grupa koja tudja neslaganja tumaci kao podizanje optuznice, izigravanje zrtve, napadnutog i slicno, cijela diskusija i ne moze otici dalje od ovog.

Sto je najzanimljivije, pojedini clanovi, koji na ovoj temi, suprotno misljenje i neslaganje principijelne prirode, tumace kao optuzbu protiv njih samih, na drugim temama sasvim lijepo objasnjavaju besmislenost takvih razmisljanja.
Sasvim je u redu kada diskutujemo o necemu sto ima javni znacaj i ne ulazi u domen privatnog, kao i kada raspravljamo o necem "imaginarnom" odnosno stvari/dogadjaju koji nas se direktno ne dotice. To su obicno granice svake diskusije.
Onda, kad rasprava krene u intimnom pravcu, jos "uljepsana" uvredama, predjene su gore pomenute granice i to vise nije diskusija vec mahalisanje, sto je osobina necim nezadovoljnih i praznih ljudi, a ja u tome ne zelim da ucestvujem..
S toga, zelim vam mir i svako dobro.
CiCiban

Post by CiCiban »

.mislim da ce biti potrebno razjasnjenje

nemam obicaj pominjati roditelje I djecu, onih s kojima se ne slazem, a koje srecem po forumu..jednostavno ne poznajem ih..u vidu imam iskljucivo njih same, i ono sto kazuju o sebi ..kroz postove
u to ime I pade taj klizavi komentar .. I iznenadih se kada Ga mati ( nakon sto mi rece da je pogledam..jer je licno odrasla uz barbie-nacin odgoja..i nakon sto predlozi da tu istu taktiku koristimo u medjusobnim diskusijama) ne uze kao ''kompliment'' upucen njenoj vlastitoj cijenjenoj licnosti :x , vec prebaci na dijete..
negdje usput izgubih iz vida da ta curica postoji.. jer djetetu :sad: ..ni u ludilu ne bi mogao biti upucen…

vec samo onome sto odraste..pa kaze
pa vidi ja odrasla, jos mos mislit, umijem mislit.......
..e pa, :sad: vidjeh izgleda i vise nego bjese potrebno .. :D

moj gaf.. i samim tim
guilty as charged
Post Reply