Zivot na Ahiretu...

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
just_think

#126 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by just_think »

ljubav_aha wrote:
just_think wrote:Smisao zivota je prilagoditi se situaciji, odrzavati sebe i okolinu i dalje prosiriti zivot (zato i imamo alat, znate na koji mislim).

A to sta te ceka i da li te uopste ista ceka nakon smrti ne znamo jer se niko nikada nije vratio u zive nakon potpune smrti. Ali ako gledas logicki unazad, ako si npr. rodjen 1980. godine, gdje si i jesi li uopste postojao npr. 1970. godine, gdje je ta velika vremenska praznina prije naseg rodjenja, da li si prije svog rodjenja postojao. Ponovo odgovor ne znamo, ali zato nesto mozemo povezati sa smrcu. Ako sada u ovom zivotu nemamo nikakvu predstavu o velikoj vremenskoj praznini prije naseg rodjenja, onda bi bilo logicno da nakon smrti necemo imati ikakvu predstavu o ovoj dimenziji i da ce ono sto je bilo na ovom svijetu ovdje i ostati. A ova obecanja o raju, paklu, nagradama itd. su samo izmisljene price nastale iz straha od smrti i ne znanja sta slijedi, ne bi li dalo covjeku (lazni) osjecaj sigurnosti sa pricama kako ga ocekuje 'to' i 'to'. I kako ce to biti tacno kada se niko nije vratio iz mrtvih, ali zato covjekova masta moze svasta, treba biti prizeman, realan, zivjeti zivot i ne obazirati se na te stvari. Logika daje neko logicko objasnjenje razvoja situacije, ali pravi odgovor ne znamo, sta bude bude mozda i ne bude.
niko nista ne zna,vjernik ili ne,postoji samo jedna opcija ,vjerovati ili ne ,svako ima svoj izbor :)
Postoji i treca opcija - sta bude bude. To je sa aspekta agnosticizma i (po meni) najrealnija, nije nijedan izbor nego prepustenost samom slucaju.
ljubav_aha

#127 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by ljubav_aha »

just_think wrote:
ljubav_aha wrote:
just_think wrote:Smisao zivota je prilagoditi se situaciji, odrzavati sebe i okolinu i dalje prosiriti zivot (zato i imamo alat, znate na koji mislim).

A to sta te ceka i da li te uopste ista ceka nakon smrti ne znamo jer se niko nikada nije vratio u zive nakon potpune smrti. Ali ako gledas logicki unazad, ako si npr. rodjen 1980. godine, gdje si i jesi li uopste postojao npr. 1970. godine, gdje je ta velika vremenska praznina prije naseg rodjenja, da li si prije svog rodjenja postojao. Ponovo odgovor ne znamo, ali zato nesto mozemo povezati sa smrcu. Ako sada u ovom zivotu nemamo nikakvu predstavu o velikoj vremenskoj praznini prije naseg rodjenja, onda bi bilo logicno da nakon smrti necemo imati ikakvu predstavu o ovoj dimenziji i da ce ono sto je bilo na ovom svijetu ovdje i ostati. A ova obecanja o raju, paklu, nagradama itd. su samo izmisljene price nastale iz straha od smrti i ne znanja sta slijedi, ne bi li dalo covjeku (lazni) osjecaj sigurnosti sa pricama kako ga ocekuje 'to' i 'to'. I kako ce to biti tacno kada se niko nije vratio iz mrtvih, ali zato covjekova masta moze svasta, treba biti prizeman, realan, zivjeti zivot i ne obazirati se na te stvari. Logika daje neko logicko objasnjenje razvoja situacije, ali pravi odgovor ne znamo, sta bude bude mozda i ne bude.
niko nista ne zna,vjernik ili ne,postoji samo jedna opcija ,vjerovati ili ne ,svako ima svoj izbor :)
Postoji i treca opcija - sta bude bude. To je sa aspekta agnosticizma i (po meni) najrealnija, nije nijedan izbor nego prepustenost samom slucaju.
upravo,tako,kljucna rijec je izbor :-D
just_think

#128 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by just_think »

Zeznula si se u gornjem postu kad si napisala da ima samo jedna opcija. Opcija moze biti vise, ali izbor je samo jedan (ili nijedan ili bilo sta). =D

DA - vjerovati
NE - ne vjerovati
MOZDA - i jedno i drugo ili bilo sta.

I ne moze se reci da ne znaju oni koji vjeruju i oni koji ne vjeruju jer vjernici po vjerskim nacelima sigurno idu na jedno od dva mjesta (raj, pakao), oni koji ne vjeruju ne idu nigdje, ovaj zivot je posljednja stanica po njima, i to su jasno definisane opcije koje mozete izabrati, dok opcija MOZDA se ne moze izabrati jer nije definisana i predstavlja nepoznati faktor, tako da ne znas sta te ocekuje, moze bit DA moze NE ili nesto peto, sesto. A nesto sto nije jasno definisano se ne moze izabrati nego samo prepusti slucaju i nepoznatom faktoru odnosno svejedno ti je sta bude, a kome je svejedno nije izabrao nista.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#129 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Nema treće opcije.
I dilema je akt ili stanje, kako god hoćeš, vjerovanja ili vjere. "Možda" se odnosi samo na definiciju...
black

#130 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by black »

dokle ste :mrgreen:
HAVANA

#131 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by HAVANA »

black wrote:dokle ste :mrgreen:

Ja na stupu,taman uzo bureka. :o
black

#132 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by black »

HAVANA wrote: Ja na stupu,taman uzo bureka. :o
pa shto prije ne reche :mrgreen:
BHF_Manijak

#133 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by BHF_Manijak »

HAVANA wrote:

Vidi ni bujruma nema, ccc... :mrgreen: :skoljka:
nista novo

#134 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by nista novo »

HAVANA wrote:

Zar ima i bureka tamo na Ahiretu :D
Ductus Holedocus

#135 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by Ductus Holedocus »

nista novo wrote:
HAVANA wrote:

Zar ima i bureka tamo na Ahiretu :D
jok,ima pečenja :D
fatamorgana

#136 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by fatamorgana »

Ako ima konekcija i Sa-x com, potpisujem odmah.
lik iz bajke

#137 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by lik iz bajke »

mig wrote:
ljubav_aha wrote: aha,ali malo morgen,vjeovatno je mislio na tok/proces puta iz pakla kroz cistiliste do raja :lol:
E kod nas nema cistilista :D
Ko je pao, pao je - nema popravnog, pa ti sad gledaj sta ti se vise isplati da budes, musliman ili hriscanin ;-) :lol:
Doduse, nema ni pakla, samo vecna smrt.
Prenosi Ebu Seid el-Hudri, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao:
''Smrt će biti dovedena u obliku crno-bijelog ovna, pa će stati na zid između Dženneta i Džehennema. Bit će pozvani stanovnici oba boravišta, nakon čega će i jedni i drugi podići svoje vratove, pa će biti upitani: 'Znate li ko je ovo?' A oni će odgovoriti: 'Da, to je smrt.' Nakon toga, smrt će biti povaljena i zaklana, i da Allah stanovnicima Dženneta nije odredio vječni život u njemu, oni bi pomrli od radosti i sreće, a da Allah stanovnicima Vatre nije odredio vječni život u njoj, pomrli bi od žalosti i tuge.''
Comrad

#138 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by Comrad »

Nisam vjernik i ovo nije provokacija, nego me stvarno zanima kako vjera ovo objasnjava jer nisam bas citao vjerske knjige.

Dakle, kad se umre ide se na ahiret? To je, jel neki drugi svijet gdje svi budemo do sudnjeg dana? Ili je to nekako drugacije? Sta je sa ljudima koji su umrli prije milion godina, ne kontam svi ljudi koji su umrli u okviru nekoliko miliona godina su tu utrpani? Kad bude sudnji dan onda se odlucuje gdje ce ko - dzenet il dzehenem. Ako je to tako, onda ne znam, Hitler jos nije usao u pakao, il tamo neki grijesnik od prije milion godina, on milion godina radi sta na ahiretu? Nije valjda da ceka milion godina da bi se odlucilo hoce li goriti il uzivati. Je li ima i neka podjela na dobre i lose kad se dodje na ahiret il kako vec?

Eh eto, malo laickih pitanja, pa ko je voljan da odgovori.
travar

#139 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by travar »

_____________________________|--->Džennet
Smrt--->berzeh--->Sudnji Dan---->|
_____________________________|--->Džehennem

Molim aplauz za trud :mrgreen:
mig

#140 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 19:05, edited 1 time in total.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#141 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by stetoskop »

Comrad wrote:Nisam vjernik i ovo nije provokacija, nego me stvarno zanima kako vjera ovo objasnjava jer nisam bas citao vjerske knjige.

Dakle, kad se umre ide se na ahiret? To je, jel neki drugi svijet gdje svi budemo do sudnjeg dana? Ili je to nekako drugacije? Sta je sa ljudima koji su umrli prije milion godina, ne kontam svi ljudi koji su umrli u okviru nekoliko miliona godina su tu utrpani? Kad bude sudnji dan onda se odlucuje gdje ce ko - dzenet il dzehenem. Ako je to tako, onda ne znam, Hitler jos nije usao u pakao, il tamo neki grijesnik od prije milion godina, on milion godina radi sta na ahiretu? Nije valjda da ceka milion godina da bi se odlucilo hoce li goriti il uzivati. Je li ima i neka podjela na dobre i lose kad se dodje na ahiret il kako vec?

Kada nastupi smrt, umre tijelo , ali duša ostaje živiti i to se zove berzahski život. Kao što kršcani kažu pociva u miru božijem. Dakle to je život u kaburu i prostor je onoliki koliko si zasluzio, odnosno dobar bio. Oni koji su bili loši, njima ce biti tolika tjeskoba da ce se kosti suzbijati, živit ce u smradu i mucit ce se. Onaj ko bude dobar njemu ce biti prostor koliko pogled može dosegnuti, imat ce lijep miris, lijepo izgledati i lijepo se osjecati.
Tamo ne postoji vrijeme, dakle niko ništa ne ceka, sve ce se desiti u kratkom periodu. Tako kada nastupi smrt, za njega ce ubrzo sudnji dan, a nama koji zivimo se cini hiljade godina. Dakle radi se o drugoj vremenskoj dimenziji. To meni najviše slici kao kad sanjam.

Zatim ce nastupiti sudnji dan, dan koji ce trajati 15 hiljada godina i iz naši truhli tijela, odnosno kosti repnjace (jedina kost koje nece istruhnuti) ce nici naša tijela i oživiti, te cemo taj dan polagati svoje racune i odredit ce nam se visina kazne, odnosno nagrade, pa cemo biti poslani tamo gdje nas slijeduje.
nosara

#142 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by nosara »

stetoskop wrote:
Comrad wrote:Nisam vjernik i ovo nije provokacija, nego me stvarno zanima kako vjera ovo objasnjava jer nisam bas citao vjerske knjige.

Kada nastupi smrt, umre tijelo , ali duša ostaje živiti i to se zove berzahski život. Kao što kršcani kažu pociva u miru božijem. Dakle to je život u kaburu i prostor je onoliki koliko si zasluzio, odnosno dobar bio. Oni koji su bili loši, njima ce biti tolika tjeskoba da ce se kosti suzbijati, živit ce u smradu i mucit ce se. Onaj ko bude dobar njemu ce biti prostor koliko pogled može dosegnuti, imat ce lijep miris, lijepo izgledati i lijepo se osjecati.
Tamo ne postoji vrijeme, dakle niko ništa ne ceka, sve ce se desiti u kratkom periodu. Tako kada nastupi smrt, za njega ce ubrzo sudnji dan, a nama koji zivimo se cini hiljade godina. Dakle radi se o drugoj vremenskoj dimenziji. To meni najviše slici kao kad sanjam.

Zatim ce nastupiti sudnji dan, dan koji ce trajati 15 hiljada godina i iz naši truhli tijela, odnosno kosti repnjace (jedina kost koje nece istruhnuti) ce nici naša tijela i oživiti, te cemo taj dan polagati svoje racune i odredit ce nam se visina kazne, odnosno nagrade, pa cemo biti poslani tamo gdje nas slijeduje.
:-)
kalinkaja

#143 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by kalinkaja »

Kada umremo onda smo na NIVOU (BUKVALNO) i komarca i zabe i slona .itd. Ziva bica su i zivotinje pa mislite da ni ovca ili tele nemaju dusu?. Sva ziva bica imaju bolju dusu od covjeka....Cekam vas u ahiretu (paklu)! :razz:
Ali_G

#144 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by Ali_G »

Mislim da je malo pojednostavljeno gledati zivot na drugom svijetu kroz automobile, derneke, i ostale materijalne stvari. Danas najveci dio ljudi je okruzen time i tako oblikuje svijest o smislu zivota. Medjutim sta je sa onim ljudima koji zive u dijelovima svijeta gdje nicega od navedenog nema? Jel to oni nemaju smisla zivota? Mislienja sam da nas duhovni dio (ono sto ostane od nas nakon smrti) uopste nece zuditi za stvarima koje nas u ovm trenutku okupiraju i zadovoljavaju. Toj nasoj komponenti je potrebno nesto sssvm drugo.
HAVANA

#145 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by HAVANA »

nista novo

#146 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by nista novo »

pastirck wrote:Kraj svakom smijehu doci ce onog trena, kad smrt dodje, kad se pogled ukoci a jezik izgubi mogucnost govora.
A sad se dobro nasmijmo u pokusaju da tu mikrosekudnu nekog nasmijemo..
Ti si beznadezan slucaj..
nista novo

#147 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by nista novo »

stetoskop wrote:

Nisam znao da je zivot u smradu bozija kazna, svasta ces ovdje sve cuti :-)
Plavo-bijeli

#148 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by Plavo-bijeli »

Šta je sa životinjama? Idul one gdje :-) spominjel se išta oko toga Kur'anu ?
King_of_jungle20

#149 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by King_of_jungle20 »

Plavo-bijeli wrote:Šta je sa životinjama? Idul one gdje :-) spominjel se išta oko toga Kur'anu ?
Vjeruj mi da nista ne znam o tome, ja sam otvorio ovu temu da disktiramo o tome, mada su je pojednci pretvorili u spam temu... Vec zadnjih 20-30 postova vrtimo se oko toga ko je sta kome rekao itd...

Ma cista prepucavanja... kao da nemaju pametnijeg posla..... :x :x :x
SeleneY

#150 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by SeleneY »

Stvarno je ovaj narod naivan,i ko izmisli ove religije!Sve je to nastalo da bi covjek bio psihicki stabilan i da moze u nesta vjerovati!Kao neki psihicki oslonac za mnogobrojna pitanja koja se vrte u danasnjici!Ne postoji nikakav svijet poslije smrti,dusa covjeka se prosto ugasi,tijelo postane sama kost!To je dar prirode i ovog svijeta,i na to covjek treba biti zahvalan!Ove ko veli bajke sto postoje u svim religijama samo ljude dodatno cini glupim i mjenja njihovu savjest!U svakom slucaju narod nek vjeruje,ionako ce umrijeti sa spoznajom da je ipak nest ostavio iza sebe,a religija nije pretjerano ni uticala na njegov zivot!Treba zivjeti radosno i lijepo,i ne zamarati se ovim,jer zaista ovo je sve suplja prica!Sudbina kroji ostatak puta...
Post Reply