Zivot bez religije

Rasprave o vjerskim temama.
odr0n

#801 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote: Haha opet se ponavljaš i ja bi opet morao napisati odgovor da sveinteligentni dizajn mora obuhvatiti sve, bio to ovaj ili onaj život, ne smije nigdje biti grešaka i nedostataka, nit se možeš vaditi onim životom naspram ovoga, čak je i to nemoguće jer je onaj život kako je opisan totalno besmislen (vječni užici i patnja). Dobro si napredovao kada si se složio parcijalno za ovaj život, ali nakon ovog objašnjenja koje zahtjeva inteligentnost svega što je stvoreno, trebao bi se složiti sa čitavom stavkom koja obara mogućnost postojanja sveinteligentnog dizajnera. :)
Kada neko neće da prihvati nekoliko objašnjenja, ostaje da mu se ponavlja kroz različite primjere u nadi da će jedan bar 'ubosti'. :wink: Ne dijelim ja život na ovaj i onaj nego razlažem na faze od Ezela do Ahireta. Sve faze nemaji isti kvalitet. Zašto smo još od Adema i Have na Zemlji i kakav bi mogao biti smisao privremenog boravka ovdje? Većina djece nerado ide u školu, ali ih tjeramo. Zašto? Da se nisi malo zaletio kada si pomislio da Bog nije pametniji od tebe? Sve vrijeme Ga pokušavaš zadržati na svom IQ i onda psihoanalizirati, a znamo da ne može biti tako. :wink:

Živjeli otac i sin koji su bili vrlo siromašni, imali samo jednog konja sa kojim je sin zarađivao da bi se prehranili. Jednog dana pobjegne konj, a komšije počnu komentarisati: " Nesreća, stvarno nesreća!" Stari otac je prokomentarisao sa samo : "Nesreća, sreća, de znaj!"
Kroz tri dana vrati se konj sa krdom divljih konja i pravo u starčevu avliju. Opet eto komšija sa komentarom: "Ovo je stvarno sreća!" Starac opet po svom :" Sreća, nesreća, de znaj!"
Sutradan sin odmah uzjaše jednog konja da ga pripitomi, konj ga zbaci i sin slomi nogu. Eto opet komšija sa :" Nesreća, stvarno nesreća!" , a starac opet: "Nesreća, sreća, de znaj!"
Kroz nekoliko dana zarati se i krenu mobilizacija koja zaobiđe povrijeđenog starčevog sina, a komšije eto ih sa :" E, ovo je stvarno tvoja sreća!". Starac i dalje po svom :" Sreća, nesreća, de znaj!".....

gringo1 wrote:
Sve dok vjernici empirijski ne dokazu postojanje boga, rasprava na temu istog se neminovno mora svesti na spradnje sa onim koji svojim mislima pokusavaju dokazati opstojnost boga.... :dance:
Gdje su tvoji dokazi da nije? Koliko se da vidjeti to je samo tvoja misao i vjera da nije. Ne nudiš mi ništa više od toga i još tvrdiš da se treba sprdati s tim. Zar se i Iblis koji je razgovarao sa Bogom nije uzoholio pa postao šejtan? :mrgreen:
E sada se ponovo vraćaš na početak svog lupetanja, ovaj život i sve oko nas puno nedostataka i grešaka je dokaz nepostojanosti sveinteligentnog dizajnera jer bi apsolutno sva djela sveinteligentnog dizajnera trebala da budu bez grešaka i nedostataka, to je nepobitna činjenica koju ako pokušavaš negirati ispadaš kao neko ko negira računicu 1+1=2 ili jednostavno ima problem sa logičkim procesuiranjem. :)
gringo1

#802 Re: Zivot bez religije

Post by gringo1 »

vatrogasac wrote:Gdje su tvoji dokazi da nije? Koliko se da vidjeti to je samo tvoja misao i vjera da nije. Ne nudiš mi ništa više od toga i još tvrdiš da se treba sprdati s tim. Zar se i Iblis koji je razgovarao sa Bogom nije uzoholio pa postao šejtan? :mrgreen:
Bez uvrede ali prvo se se moras malo dozvati pa vidjeti ko tvrdi da ima boga i na kome je teret dokazivanja... ;-)
Mislim da je ovo "prezvakano" bezbroj puta...Ali...

Evo ja tvrdim da sam licno popio kafu sa bogom i on mi je rekao da kuran nije njegova knjiga...
Vjerujes li mi? Ili ti ja ovu tvrdnju moram dokazati????
Razumio poentu????
vatrogasac

#803 Re: Zivot bez religije

Post by vatrogasac »

odr0n wrote: E sada se ponovo vraćaš na početak svog lupetanja, ovaj život i sve oko nas puno nedostataka i grešaka je dokaz nepostojanosti sveinteligentnog dizajnera jer bi apsolutno sva djela sveinteligentnog dizajnera trebala da budu bez grešaka i nedostataka, to je nepobitna činjenica koju ako pokušavaš negirati ispadaš kao neko ko negira računicu 1+1=2 ili jednostavno ima problem sa logičkim procesuiranjem. :)
Tvoje mišljenje koje je dugo svega 3 sekunde u ukupnoj ljudskoj misli (ako zamislimo starost Zemlje da je 24h) je aksiom dok Božiji plan koji je stariji i od same Zemlje je podložan kritici iako nisi jedini koji je želio da "zna kako Bog misli" i niko u tome nije uspio. Rekoh...čista a priori psihoanaliza Stvoritelja. Srećom da ti i ja ne možemo to mijenjati jer tamo gdje se čovjek i marginalno umiješao napravio je nered i pometnju.
vatrogasac

#804 Re: Zivot bez religije

Post by vatrogasac »

gringo1 wrote:
vatrogasac wrote:Gdje su tvoji dokazi da nije? Koliko se da vidjeti to je samo tvoja misao i vjera da nije. Ne nudiš mi ništa više od toga i još tvrdiš da se treba sprdati s tim. Zar se i Iblis koji je razgovarao sa Bogom nije uzoholio pa postao šejtan? :mrgreen:
Bez uvrede ali prvo se se moras malo dozvati pa vidjeti ko tvrdi da ima boga i na kome je teret dokazivanja... ;-)

Evo ja tvrdim da sam licno popio kafu sa bogom i on mi je rekao da kuran nije njegova knjiga...
Razumio poentu????
Sam Bog ti je rekao da Ga nećeš naći kao rezultat mućkanja epruveta, ali hoćeš kroz proces tog mućkanja. Najljepše je to definisao Werner Heisenberg, a ima ih još iz svijeta naučnika. Koliko god se trudio da Njegovo biće obuhvatiš čulima i tehniološkim pomagalima i dalje ostaje Najveći - Ekber.
gringo1

#805 Re: Zivot bez religije

Post by gringo1 »

vatrogasac wrote:
gringo1 wrote:

Razumio poentu????
Sam Bog ti je rekao da Ga nećeš naći kao rezultat mućkanja epruveta, ali hoćeš kroz proces tog mućkanja. Najljepše je to definisao Werner Heisenberg, a ima ih još iz svijeta naučnika. Koliko god se trudio da Njegovo biće obuhvatiš čulima i tehniološkim pomagalima i dalje ostaje Najveći - Ekber.
Kome je to bog "nesto" rekao???? :roll: :roll: :lol:
dalje ostaje Najveći
Zasto nebi mogla ostati najveca????? :dance:
odr0n

#806 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote: E sada se ponovo vraćaš na početak svog lupetanja, ovaj život i sve oko nas puno nedostataka i grešaka je dokaz nepostojanosti sveinteligentnog dizajnera jer bi apsolutno sva djela sveinteligentnog dizajnera trebala da budu bez grešaka i nedostataka, to je nepobitna činjenica koju ako pokušavaš negirati ispadaš kao neko ko negira računicu 1+1=2 ili jednostavno ima problem sa logičkim procesuiranjem. :)
Tvoje mišljenje koje je dugo svega 3 sekunde u ukupnoj ljudskoj misli (ako zamislimo starost Zemlje da je 24h) je aksiom dok Božiji plan koji je stariji i od same Zemlje je podložan kritici iako nisi jedini koji je želio da "zna kako Bog misli" i niko u tome nije uspio. Rekoh...čista a priori psihoanaliza Stvoritelja. Srećom da ti i ja ne možemo to mijenjati jer tamo gdje se čovjek i marginalno umiješao napravio je nered i pometnju.
Haha nisi svjestan koliko prostu i nepobitnu logiku negiraš, koja obuhvata toliko širok izbor dokaza neinteligentnog dizajna, a ni jedan ne bi smio da postoji. :lol:
vatrogasac

#807 Re: Zivot bez religije

Post by vatrogasac »

gringo1 wrote: Zasto nebi mogla ostati najveca????? :dance:
Antropomorfizam. Često ateisti upadaju u tu zamku.
odr0n wrote:
Haha nisi svjestan koliko prostu i nepobitnu logiku negiraš, koja obuhvata toliko širok izbor dokaza neinteligentnog dizajna, a ni jedan ne bi smio da postoji. :lol:
To je tvoje viđenje u kojem nema mjesta za Plan. Dunjaluk je samo jedna od 5-6 faza. Razilaženje je preveliko da bi imalo smisla dalje diskutovati.
odr0n

#808 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote:
To je tvoje viđenje u kojem nema mjesta za Plan. Dunjaluk je samo jedna od 5-6 faza. Razilaženje je preveliko da bi imalo smisla dalje diskutovati.
Dok je na ovoj fazi pao te urušio i sve ostale jer u nijednoj se nije smjela desiti ni najmanja greška, to je kraj nadanju postojanja bilo kakvog oblika boga. :)
vatrogasac

#809 Re: Zivot bez religije

Post by vatrogasac »

odr0n wrote:
vatrogasac wrote:
odr0n wrote:
Dok je na ovoj fazi pao te urušio i sve ostale jer u nijednoj se nije smjela desiti ni najmanja greška, to je kraj nadanju postojanja bilo kakvog oblika boga. :)
Kada je Hidr probušio bez ikakva povoda lađu siromašnom lađaru Musa a.s. ga kritikovao. Poslije se ispostavilo da je Hidr učinio dobro djelo. Bog je kroz Objavu to objasnio, ali treba čitati i razumijevati. Najlakše je površno analizirati kako vas ateiste Heisenberg definisa.
odr0n

#810 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote:
vatrogasac wrote:

Kada je Hidr probušio bez ikakva povoda lađu siromašnom lađaru Musa a.s. ga kritikovao. Poslije se ispostavilo da je Hidr učinio dobro djelo. Bog je kroz Objavu to objasnio, ali treba čitati i razumijevati. Najlakše je površno analizirati kako vas ateiste Heisenberg definisa.
Loš pokušaj odbrane neodbranjivog, taj primjer ne može obuhvatiti razine grešaka u ovom životu, zbog toga je nevalidan. Pored veličine svih grešaka, postoji i jedna ultimativna, to je kraj ove planete i života koje će se desiti, iz čega ne može proizići ništa pozitivno nego samo negativno jer će inteligentni život nestati, ostat će praznina. Tvoja fanatičnost u branjenu vlastitih uvjerenja je uzaludna i satirična zbog negiranja nepobitne logike. Također se dodatno pobijaš kada nesvjesno umanjuješ bitnost ovog života, a da nije bitan ne bi ti ni bio stvoren kao i ovo sve što postoji, tako da se i to uklapa u logiku koja dokazuje nepostojanost sveinteligentnog dizajnera, ova faza je jednako bitna kao i sve druge.
vatrogasac

#811 Re: Zivot bez religije

Post by vatrogasac »

odr0n wrote:
Loš pokušaj odbrane neodbranjivog, taj primjer ne može obuhvatiti razine grešaka u ovom životu, zbog toga je nevalidan. Pored veličine svih grešaka, postoji i jedna ultimativna, to je kraj ove planete i života koje će se desiti, iz čega ne može proizići ništa pozitivno nego samo negativno jer će inteligentni život nestati, ostat će praznina. Tvoja fanatičnost u branjenu vlastitih uvjerenja je uzaludna i satirična zbog negiranja nepobitne logike. Također se dodatno pobijaš kada nesvjesno umanjuješ bitnost ovog života, a da nije bitan ne bi ti ni bio stvoren kao i ovo sve što postoji, tako da se i to uklapa u logiku koja dokazuje nepostojanost sveinteligentnog dizajnera, ova faza je jednako bitna kao i sve druge.
Ko ti je to rekao da će nestankom planete Zemlje nestati inteligencija? Sve se nastavlja u novoj fazi koja je za tebe još neriješeni problem.
fatamorgana

#812 Re: Zivot bez religije

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote:
Ko ti je to rekao da će nestankom planete Zemlje nestati inteligencija? Sve se nastavlja u novoj fazi koja je za tebe još neriješeni problem.
eto za tebe je riješen problem, :roll: .... nego imal' još kakvih kineza da su vrbovani il' stalno postavljaš one jedne te iste, :wink:
vatrogasac

#813 Re: Zivot bez religije

Post by vatrogasac »

fatamorgana wrote:
eto za tebe je riješen problem, :roll: .... nego imal' još kakvih kineza da su vrbovani il' stalno postavljaš one jedne te iste, :wink:
To je stvar prihvatanja ili odbijanja koje se bazira na propitivanju i kasnije na nagradnji jer islam podstiče na sve više znanja.

A ima gomila klipova...više manje zanimljivih. Meni je zanimljivije ovo da su se velike skupine muslimana u Kini uspješno oduprle agresivnom ateizmu koji je kroz kinesku kulturnu revoluciju bio i najrigidniji.

odr0n

#814 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote:
Još uvijek očajavaš besmislenim izjavama, dok se logika koja ti obara uvjerenje sve više gomila, pokušuvaš izbjeći i zataškati ovu fazu koja je jednako bitna kao i sve ostale, bolje reći, krucijalna je zbog propusta sveinteligencije u svom stvaranju.
vatrogasac

#815 Re: Zivot bez religije

Post by vatrogasac »

odr0n wrote: Još uvijek očajavaš besmislenim izjavama, dok se logika koja ti obara uvjerenje sve više gomila, pokušuvaš izbjeći i zataškati ovu fazu koja je jednako bitna kao i sve ostale, bolje reći, krucijalna je zbog propusta sveinteligencije u svom stvaranju.
Nigdje nisam rekao da nije bitna nego nije vječna i jedina. Vrlo je važna u fizičkoj, intelektualnoj i moralnoj izgradnji od čega ovise naša stanja u sljedećim fazama. To što tebi kao ateisti je to problem razumjeti je najmanje moj problem.
odr0n

#816 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote: Još uvijek očajavaš besmislenim izjavama, dok se logika koja ti obara uvjerenje sve više gomila, pokušuvaš izbjeći i zataškati ovu fazu koja je jednako bitna kao i sve ostale, bolje reći, krucijalna je zbog propusta sveinteligencije u svom stvaranju.
Nigdje nisam rekao da nije bitna nego nije vječna i jedina. Vrlo je važna u fizičkoj, intelektualnoj i moralnoj izgradnji od čega ovise naša stanja u sljedećim fazama. To što tebi kao ateisti je to problem razumjeti je najmanje moj problem.
U prvoj rečenici iskazuješ kontradikciju, ali si i u prošlim mnogo jače pokušavao umanjiti bitnost ove faze. Zbog toga si doveden u šah mat poziciju, ako kažeš da je jednako bitna i ova faza to ujedno ide u korist logike o nepostojanju sveinteligentnog dizajnera zbog svih nedostataka koje postoje, ako kažeš da ova faza nije bitna dovodiš se u konflikt sa vlastitom vjerom koja tvrdi suprotno, nema ti izlaza. :lol:
vatrogasac

#817 Re: Zivot bez religije

Post by vatrogasac »

odr0n wrote:
vatrogasac wrote:
U prvoj rečenici iskazuješ kontradikciju, ali si i u prošlim mnogo jače pokušavao umanjiti bitnost ove faze. Zbog toga si doveden u šah mat poziciju, ako kažeš da je jednako bitna i ova faza to ujedno ide u korist logike o nepostojanju sveinteligentnog dizajnera zbog svih nedostataka koje postoje, ako kažeš da ova faza nije bitna dovodiš se u konflikt sa vlastitom vjerom koja tvrdi suprotno, nema ti izlaza. :lol:
Ne znam gdje nađe kontradikciju posebno ako se sjećaš dosadašnjih naših rasprava. Moj komentar sa teme Za predane Životu....
vatrogasac wrote:
Allahumme Rabbena atina fid-dunja haseneten ve fil-ahireti haseneten ve kina 'azaben-nar.
Gospodaru nas, daj nam dobro na ovom svijetu, i dobro na buducem svijetu-ahiretu, i sacuvaj nas kazne Dzehennema.
....pa da skroz pojednostavim, a ne znam da može više nego što sam bio. Mogao je Bog da te stvori i kao meleka, a siguran sam da ne bi to volio. Oni ne moraju da jedu i da piju niti se umaraju niti ima prehlađenih niti osjećaju hladnoću niti vrućinu niti...., ali nemaju slobodnu volju jer u njihovom svijetu vlada samo dobro pa ne znaju i ne mogu da čine loše.
Ovaj svijet nosi atribute teškoća, ali kroz to se čovjek gradi sam. Bori se svojim resursima. Treba biti racionalan i reći da nije sve ugodno i prijatno, ali jeste dosta toga i lijepog zbog čega se borimo da što više ovdje živimo i Bog nam je slao Upute da nam olakša i da znamo što ne možemo dokučiti svojim čulima u svijetu gdje vladaju određeni zakoni. To što ne možeš vidjeti, a slijedi je i budući svijet gdje za one koji su provodili u praksu riječ njihovog Stvoritelja vlada savršenstvo. "I niko ne zna kakve ih, kao nagrada za ono što su činili, skrivene radosti čekaju. "(Es-Sedžda, 17.) Da nismo bili u mraku ne bi znali cijeniti svjetlost, da nismo bili bolesni ne bi 'postojalo' zdravlje itd. itd. U startu sam ti spominjao Plan. Ne može jednostavnije i vidiš da nema kontradikcije.
odr0n

#818 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

Kontradikcija je bila u izjavi o ovoj fazi - "Nigdje nisam rekao da nije bitna nego nije vječna i jedina", gdje zadnjim dijelom rečenice o fiktivnoj prednosti buduće faze, pobijaš prvi dio rečenice da ti kao nije nebitan i ovaj život, nisi ih tom izjavom jednako izvagao.

Zašto ponovo pominješ i misliš da ja smatram da bi trebali biti kao anđeli, te da se to ne bi kosilo sa sveinteligentnim dizajnom. Sasvim suprotno jer perfekcija nije moguća i ne postoji, kao drugo se taj opis totalno kosi sa prirodnim zakonima koji postoje i mnogo je neinteligentniji dizajn, čak i od nas sa svim nedostacima i greškama. Također sveinteligentni dizajn ne obuhvata samo nas, nego i sve ostale životne oblike i prirodne procese koji su haotični, vladaju brutalni zakoni, neekonimčnost u univerzumu između živog i neživog je enormna, kao i sve ostale elemente koji su fatalni po mogućnost postojanja sveinteligentnog dizajnera.
vatrogasac

#819 Re: Zivot bez religije

Post by vatrogasac »

odr0n wrote:Kontradikcija je bila u izjavi o ovoj fazi - "Nigdje nisam rekao da nije bitna nego nije vječna i jedina", gdje zadnjim dijelom rečenice o fiktivnoj prednosti buduće faze, pobijaš prvi dio rečenice da ti kao nije nebitan i ovaj život, nisi ih tom izjavom jednako izvagao.

Zašto ponovo pominješ i misliš da ja smatram da bi trebali biti kao anđeli, te da se to ne bi kosilo sa sveinteligentnim dizajnom. Sasvim suprotno jer perfekcija nije moguća i ne postoji, kao drugo se taj opis totalno kosi sa prirodnim zakonima koji postoje i mnogo je neinteligentniji dizajn, čak i od nas sa svim nedostacima i greškama. Također sveinteligentni dizajn ne obuhvata samo nas, nego i sve ostale životne oblike i prirodne procese koji su haotični, vladaju brutalni zakoni, neekonimčnost u univerzumu između živog i neživog je enormna, kao i sve ostale elemente koji su fatalni po mogućnost postojanja sveinteligentnog dizajnera.
A ko ti je rekao da je džennet u onome što je nastalo poslije Velikog praska? Ne možeš tamošnje zakone porediti sa ovima jer..."Zar da ne požurimo džennetu kojem nema ništa slično..."

Ti si sve sveo na ovaj život pa su replike imale za cilj da ti pokažu i drugačiju perspektivu. Kroz sve moje komentare je išlo to da dunjaluk ima svrhu, ali da nije sa njim kraj i nije mi jasno odakle je to kontradiktorno. U nizu 5-6 faza jedna.
odr0n

#820 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote:Kontradikcija je bila u izjavi o ovoj fazi - "Nigdje nisam rekao da nije bitna nego nije vječna i jedina", gdje zadnjim dijelom rečenice o fiktivnoj prednosti buduće faze, pobijaš prvi dio rečenice da ti kao nije nebitan i ovaj život, nisi ih tom izjavom jednako izvagao.

A ko ti je rekao da je džennet u onome što je nastalo poslije Velikog praska? Ne možeš tamošnje zakone porediti sa ovima jer..."Zar da ne požurimo džennetu kojem nema ništa slično..."

Ti si sve sveo na ovaj život pa su replike imale za cilj da ti pokažu i drugačiju perspektivu. Kroz sve moje komentare je išlo to da dunjaluk ima svrhu, ali da nije sa njim kraj i nije mi jasno odakle je to kontradiktorno. U nizu 5-6 faza jedna.
Ponovo koristiš nevalidan argument fiktivne buduće faze, kako bi sakrio pod tepih sve nedostatke stvorene na ovom svijetu koje se nisu smjele desiti nit se mogu nadoknaditi, sveinteligentni dizajn je morao sve faze stvoriti bez grešaka, a evo ti ponavljaš greške iz posta u post.
vatrogasac

#821 Re: Zivot bez religije

Post by vatrogasac »

odr0n wrote: Ponovo koristiš nevalidan argument fiktivne buduće faze, kako bi sakrio pod tepih sve nedostatke stvorene na ovom svijetu koje se nisu smjele desiti nit se mogu nadoknaditi, sveinteligentni dizajn je morao sve faze stvoriti bez grešaka, a evo ti ponavljaš greške iz posta u post.
Možda svo ovo nerazumijevanje dolazi od toga što je tebi to buduće fiktivno pa i dalje insistiraš da je sve samo ovo. Ako će se kompenzirati ubod trna kada sam ti citirao hadis, možeš zamisliti šta će biti za nešto teže. Ti i ja ne znamo kao što nije znao ni Ajnštajn kome se pripisuje ova rečenica:"Želim znati Božje misli,ostalo su samo detalji". Možda ćemo više toga znati u sljedećoj fazi i vjerujem u to, ali sigurno nećemo moći znati sve.
fatamorgana

#822 Re: Zivot bez religije

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote:
fatamorgana wrote:
A ima gomila klipova...više manje zanimljivih. Meni je zanimljivije ovo da su se velike skupine muslimana u Kini uspješno oduprle agresivnom ateizmu koji je kroz kinesku kulturnu revoluciju bio i najrigidniji.
Pa fantatičniji su možda i od kineskih komunista, ;-)
vatrogasac

#823 Re: Zivot bez religije

Post by vatrogasac »

fatamorgana wrote:
vatrogasac wrote:
fatamorgana wrote:
Pa fantatičniji su možda i od kineskih komunista, ;-)
Ili...prave vrijednosti trajno opstaju dok krive religije i loše ideologije imaju datum trajanja. :wink:
harač

#824 Re: Zivot bez religije

Post by harač »

religija stara 1400 godina doživljava svoje zvjezdane trenutke :lol:
fatamorgana

#825 Re: Zivot bez religije

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote:
Ili...prave vrijednosti trajno opstaju dok krive religije i loše ideologije imaju datum trajanja. :wink:
Narvavno misliš i na one koje su opstale i koje su starije od Islama, :wink:
Post Reply