Zivjeti u SarajVu??

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

munevera44

#51 Re: Zivjeti u SarajVu??

Post by munevera44 »

jed va čekam da zbrišem iz SA :run:
jesaha

#52 Re: Zivjeti u SarajVu??

Post by jesaha »

Bože šta ste svi zapeli za ilidzu :shock: Pa ima i drugih djelova grada gdje je lijepo za živjeti a nije vam daleko ni caršija ni ilidza.Npr.Buca,Boljakov,pa sve naniže prema Rajlovcu :wink:
Ductus Holedocus

#53 Re: Zivjeti u SarajVu??

Post by Ductus Holedocus »

munevera44 wrote:jed va čekam da zbrišem iz SA :run:
dje ces bona?
munevera44

#54 Re: Zivjeti u SarajVu??

Post by munevera44 »

Ductus Holedocus wrote:
dje ces bona?
neznam ni sama
palamuda

#55 Re: Zivjeti u SarajVu??

Post by palamuda »

Haris.ba wrote:
repka wrote:Sto se tice predgradja Sarajeva,kakav je otes zna li netko.
Zavisi koji dio. Dio bliži Zapadnom prilazu izgleda urbaniji. Dio bliže farmi krava je katastrofa zbog mirisa i odsustva infrastrukture. Planira se u slijedećoj godini, a vjerovatno će se završiti pred općinske izbore pravljenje i petlje na Zapadni prilaz tako da se neće više morati kroz Pejton kada se ide prema gradu autom. Kako su to skontali ne znam. Pruga prolazi tim djelom. Ima bus do tramvajske stanice na Ilidži. Meni sada Sokolović Kolonija izgleda primamljivija nego Otes.
Potpuno si u pravu, trenutno sam u fazi gledanja dvoetažnog stana u Sokolović Koloniji, baš mi se sviđa 70 kvadrata,garaža, bašta ispred i iza, 100.000km, za djecu idealno.Ima sva infrastruktura, pošta, ambulanta,apoteka,škola,sad su dole Turci sve okupirali,ovaj njihov fakultet je otvoren prošle godine.

Otes ni u ludilu, imaju dole tri zgrade gdje su zbrinuti soc. slučajevi, romi isl.ima svega.
Ductus Holedocus

#56 Re: Zivjeti u SarajVu??

Post by Ductus Holedocus »

munevera44 wrote:
Ductus Holedocus wrote:
dje ces bona?
neznam ni sama
e ne'š onda nidje..
Babsy

#57 Re: Zivjeti u SarajVu??

Post by Babsy »

Relacija: Baščaršija - Hrasno. U krugu od oko 5min hoda do tramvaja/trole.
Živjela sam na Kovačima.. al meni to previše mahalski i čaršijanerski. :D Starci još uvijek pate za Kovačima.
Zadnjih, ne znam, 20 godina smo u centru.. Džidžikovac.. men paše ovdje. Jest da se struktura stanovništva izmijenila.. ne znam više od 10 poznatih faca iz kvarta.. od prije rata, tokom rata.. pa kad se sranje završilo do danas. Jest da je ruski rulet ostaviti autobobil (a da ne izvadiš radio.. a vala i da ga izvadiš).
Bjelave su ok, Višnjik, Mejtaš, Ciglane, Logavina.. (sam je u brdu u pm :D )
Grbavica, ChWilla, Hrasno..

Dalje od toga, meni nekako i nije Sarajevo. :D
minjonja

#58 Re: Zivjeti u SarajVu??

Post by minjonja »

e jbg sad dobrinja nije sarajevo :oops: sarajevo je sve ono sa 71 000 :D
Sunshine19

#59 Re: Zivjeti u SarajVu??

Post by Sunshine19 »

apreusi wrote:
Ductus Holedocus wrote:koševo :thumbup:
Jezero :dance: :dance:
:thumbup:
Static-X

#60 Re: Zivjeti u SarajVu??

Post by Static-X »

Starci kupili kucu u Otesu. Prvi utisci veoma pozitvni, ravnina i tisina. E sad ne zivim pa nemogu reci vise....
ja.neron

#61 Re: Zivjeti u SarajVu??

Post by ja.neron »

repka wrote:Sta je dobro,a sto lose, ako covjek odluci kupiti kucu ili stan u Sarajevu?
Koji dio grada je najbolji,najmirniji i tako to.

ako si ministar ili lovator onda pravac poljine i kad napraviš kuću odeš u opštinu da to legalizuješ ali ako nemaš para ili nisi ministar svejedno gdje ćeš kupiti stan ili kuću papak(hojrat) te nađe u svakome trenutku
mahalas505

#62 Re: Zivjeti u SarajVu??

Post by mahalas505 »

kockica_kockica wrote:ja recimo zivim na alipasinom polju... imam na 5 minuta od zgrade skolu.. na 3 minute od stana tramvajsku stanicu... parking ispred zgrade... prodavnice: konzum, mercator, amco, nije daleko ni interex.. banke: unicredit, raifeissen, volks, hypo... u blizini mi je vrtic.. do trolejbusa mi treba 10 minuta lagane setnje.... ambulanta mi je malte ne pod nosom... pijaca je na 5 minuta od mene... do opcine idem pjeske i treba mi 10 minuta laganini hoda... prodavnice obuce, odjece, itd... kad nesto razmislim zivim u mirnom kvartu nema pucanje nema ubijanja i slicnog... da imamo u blizini i kafe slasticarnu...
ne zelim seliti odavde, mislim na naselje... prodajem svoj stan zbog toga sto mi je preveliki ali to je jedini razlog... i kad budem kupovala opet cu kupiti na alipasinom polju...

cula sam da su dobri i dobrinja, c.vila, grbavica i slicni kvartovi... ali o zivotu u tim kvartovima ne mogu pricati jer nisam tamo zivjela...
Evo mi nesta vuce na A fazu :-D .
Karabaja

#63 Re: Zivjeti u SarajVu??

Post by Karabaja »

mahalas505 wrote:
kockica_kockica wrote:ja recimo zivim na alipasinom polju... imam na 5 minuta od zgrade skolu.. na 3 minute od stana tramvajsku stanicu... parking ispred zgrade... prodavnice: konzum, mercator, amco, nije daleko ni interex.. banke: unicredit, raifeissen, volks, hypo... u blizini mi je vrtic.. do trolejbusa mi treba 10 minuta lagane setnje.... ambulanta mi je malte ne pod nosom... pijaca je na 5 minuta od mene... do opcine idem pjeske i treba mi 10 minuta laganini hoda... prodavnice obuce, odjece, itd... kad nesto razmislim zivim u mirnom kvartu nema pucanje nema ubijanja i slicnog... da imamo u blizini i kafe slasticarnu...
ne zelim seliti odavde, mislim na naselje... prodajem svoj stan zbog toga sto mi je preveliki ali to je jedini razlog... i kad budem kupovala opet cu kupiti na alipasinom polju...

cula sam da su dobri i dobrinja, c.vila, grbavica i slicni kvartovi... ali o zivotu u tim kvartovima ne mogu pricati jer nisam tamo zivjela...
Meni smrdi na B :-D
cyprus

#64 Re: Zivjeti u SarajVu??

Post by cyprus »

Karabaja wrote:
mahalas505 wrote:

Meni smrdi na B :-D
Definitivno A :D . 3 minute do tramvaja, 10 do trolejbusa :D i to ovaj dio ispod B, moguće što gleda na studentske domove :P
Alkos

#65 Re: Zivjeti u SarajVu??

Post by Alkos »

zovko85 wrote:pogotovo centar, nemaš 2% saralija u centru, svi su van centra.
Ja vece gluposti ne procitah!! :mrgreen:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#66 Re: Zivjeti u SarajVu??

Post by PipiDugaDevetka »

dottore wrote:Kuca - Luzani definitivno
Stan - vec su rekli... a ja bih dodao Ilidzu, dole je sasvim OK, za normalnu cijenu
Pejton i naselja koja dobijaju vodu iz pumpe na Zaštićenoj vodovodnoj zoni između E-investa, rječice Dobrinje, Otesa i Pejtona, isključi!
kockica_kockica

#67 Re: Zivjeti u SarajVu??

Post by kockica_kockica »

mahalas505 wrote:

:thumbup: najbolje naselje :thumbup:
olensoner

#68 Re: Zivjeti u SarajVu??

Post by olensoner »

Nikada mi nece biti jasno zasto u Sarajevu svi trce u centar...
Chemist

#69 Re: Zivjeti u SarajVu??

Post by Chemist »

Aura Perez wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
dottore wrote:Kuca - Luzani definitivno
Stan - vec su rekli... a ja bih dodao Ilidzu, dole je sasvim OK, za normalnu cijenu
Pejton i naselja koja dobijaju vodu iz pumpe na Zaštićenoj vodovodnoj zoni između E-investa, rječice Dobrinje, Otesa i Pejtona, isključi!
Sto bolan Pipi, jel belaj?

I po meni je Ilidza idealna za kucu. I koga je briga pripada li gradu ili ne. Zivim s porodicom u kuci u zadnjem pojasu Luzana, malo komsija, basta obuhvata pola parka, ostala polovina se prostire oko kuce. Sakriveni gusto posadjenim cempresima, mogu gola da se suncam u po bijela dana, niko me ne vidi. Usijem se trceci po gradu i onda dodjem u svoju oazu, temperatura pet stepeni niza. Ne bih to mijenjala ni za kakvo pripadanje gradu, metropoli il cemu vec. Koliko uske poglede neko mora imati da to bude od vaznosti za mjesto zivljenja?
:thumbup: :thumbup: Odlicno
Zadnji pojas Luzana, oni duplexi i one kuce (posljednje prema Vrelu Bosne) su izmisljene za zivot. Svi oni koji pricaju protiv toga su samo ljubomorni jer nemogu da zive tu!
ira.m

#70 Re: Zivjeti u SarajVu??

Post by ira.m »

do unazad pet godina sam zivjela u Hrasnom....tu sam provela djetinjstvo...mladost....osnovala se porodica....ali vremenom se ukaze potreba za dodatnim kvadratima....preselila sam u Vogoscu....i veoma sam zadovoljna....puno zelenila...parkova...skola...ambulanta sa svim specijalistickim sluzbama...posta...banke....Merkator...Konzum...Merkur...opstina...vrtic...a i smanjena je stopa kriminala nego u drugim djelovima grada...nije daleko od centra...mislim nekih 6 km...a autobuska povezanost sa gradom je odlicna...ko koristi prevoz....jedina zamjerka je sto vec godinama po noci nestaje vode....i ljeti i zimi....Vogosca ima puno izbjeglica...ali to je tragedija jednog naroda...oni sada zive tu i ja ih prihvatam kao stanovnike ovog grada....vrlo cesto odem u Hrasno....mama mi je ostala tamo da zivi....i pored tolikih godina provedenih tu i sada riijetko koga da poznatog sretnem....sve se izmjenilo....
palamuda

#71 Re: Zivjeti u SarajVu??

Post by palamuda »

Sto bolan Pipi, jel belaj?

I po meni je Ilidza idealna za kucu. I koga je briga pripada li gradu ili ne. Zivim s porodicom u kuci u zadnjem pojasu Luzana, malo komsija, basta obuhvata pola parka, ostala polovina se prostire oko kuce. Sakriveni gusto posadjenim cempresima, mogu gola da se suncam u po bijela dana, niko me ne vidi. Usijem se trceci po gradu i onda dodjem u svoju oazu, temperatura pet stepeni niza. Ne bih to mijenjala ni za kakvo pripadanje gradu, metropoli il cemu vec. Koliko uske poglede neko mora imati da to bude od vaznosti za mjesto zivljenja?[/quote]

Svaka čast
ismb

#72 Re: Zivjeti u SarajVu??

Post by ismb »

Samo Malta :D (doduše ne znam brojite li se i Vi s ČVile u tu populaciju :-) )
Kada samo kupovali stan, jedini uvjet je bio od UNITIC-a do BOSMAL-a (prije 6 godina), te da nije u brdu (dosta u ratu 8) ).
Malta (preciznije E. Šehovića) ispunjava SVE (Novo Sarajevo, ravnica, tramvaj, SVI šoping centri (moram napisati nažalost dok voljena supruga ne dođe), Vilsonovo (walking distance, baš kao i Palma (zbog gorenavedene osobe :D ), Željin stadion (zbog mene, sina i kćerke 8) ), ama baš sve (volio bih da neko JEDNU riječ primjedbe kaže na "general neighborhood").
Volio bih, stvarno, da imam stan poslije RAPID-ovog nebodera, iznad Kalemove, te od Vrbanje iznad u zoni odgovornosti 1-e i 10-1 brigade - al' da ga prodam ODMAH (uključujući Ciglane (doduše, popravili onu uzbrdo (bivša Krajiška), Breka (dok god bude jedna cesta za sići u Grad, ne priznajem (ono preko Višnjika prije džamije je dobitni Bingo)). (cijenim, volim, ali živjeti...)
P.S. Volim Vas sve (ne me popljuvati :-D )
ismb

#73 Re: Zivjeti u SarajVu??

Post by ismb »

I po meni je Ilidza idealna za kucu. I koga je briga pripada li gradu ili ne. Zivim s porodicom u kuci u zadnjem pojasu Luzana, malo komsija, basta obuhvata pola parka, ostala polovina se prostire oko kuce. Sakriveni gusto posadjenim cempresima, mogu gola da se suncam u po bijela dana, niko me ne vidi. Usijem se trceci po gradu i onda dodjem u svoju oazu, temperatura pet stepeni niza. Ne bih to mijenjala ni za kakvo pripadanje gradu, metropoli il cemu vec. Koliko uske poglede neko mora imati da to bude od vaznosti za mjesto zivljenja?[/quote]

Svaka čast[/quote]

Molim Te, vidim da si "iz prve ruke" :D . (Stvarno se ne zezam) Imam opciju, te veliku želju (mada si vidio iznad da sam "haustorče", te da STVARNO blago veze nemam oko obiteljskih kuća i slično, kako to izgleda početi praviti kuću (imam lokaciju, Butmir, prema Bazi (NATO/EUFOR), općina Ilidža), ali je hanuma "in question" da napravim kuću. Kako ta zaje...cija hoda, da li je to nerješiv problem ako imaš (naravno, sve legalno...) novce, i to.
Hvala unaprijed
LP
albertaferetti

#74 Re: Zivjeti u SarajVu??

Post by albertaferetti »

idicaa wrote:do unazad pet godina sam zivjela u Hrasnom....tu sam provela djetinjstvo...mladost....osnovala se porodica....ali vremenom se ukaze potreba za dodatnim kvadratima....preselila sam u Vogoscu....i veoma sam zadovoljna....puno zelenila...parkova...skola...ambulanta sa svim specijalistickim sluzbama...posta...banke....Merkator...Konzum...Merkur...opstina...vrtic...a i smanjena je stopa kriminala nego u drugim djelovima grada...nije daleko od centra...mislim nekih 6 km...a autobuska povezanost sa gradom je odlicna...ko koristi prevoz....jedina zamjerka je sto vec godinama po noci nestaje vode....i ljeti i zimi....Vogosca ima puno izbjeglica...ali to je tragedija jednog naroda...oni sada zive tu i ja ih prihvatam kao stanovnike ovog grada....vrlo cesto odem u Hrasno....mama mi je ostala tamo da zivi....i pored tolikih godina provedenih tu i sada riijetko koga da poznatog sretnem....sve se izmjenilo....
jao, malo si ufurana...pa izbjeglice su ocigledno prije tebe dosle u vogoscu stanovat...a ti se eto pravis vecom i vaznijom i sazaljevas ih i eto "akceptiras". cool down!
kockica_kockica

#75 Re: Zivjeti u SarajVu??

Post by kockica_kockica »

albertaferetti wrote:
idicaa wrote:do unazad pet godina sam zivjela u Hrasnom....tu sam provela djetinjstvo...mladost....osnovala se porodica....ali vremenom se ukaze potreba za dodatnim kvadratima....preselila sam u Vogoscu....i veoma sam zadovoljna....puno zelenila...parkova...skola...ambulanta sa svim specijalistickim sluzbama...posta...banke....Merkator...Konzum...Merkur...opstina...vrtic...a i smanjena je stopa kriminala nego u drugim djelovima grada...nije daleko od centra...mislim nekih 6 km...a autobuska povezanost sa gradom je odlicna...ko koristi prevoz....jedina zamjerka je sto vec godinama po noci nestaje vode....i ljeti i zimi....Vogosca ima puno izbjeglica...ali to je tragedija jednog naroda...oni sada zive tu i ja ih prihvatam kao stanovnike ovog grada....vrlo cesto odem u Hrasno....mama mi je ostala tamo da zivi....i pored tolikih godina provedenih tu i sada riijetko koga da poznatog sretnem....sve se izmjenilo....
jao, malo si ufurana...pa izbjeglice su ocigledno prije tebe dosle u vogoscu stanovat...a ti se eto pravis vecom i vaznijom i sazaljevas ih i eto "akceptiras". cool down!

ne znam sta si vidjela tako strasno u njenom postu da je ufurana, ali svakako onaj ko zeli vidjeti nesto lose u necemu on ce i u dobroj namjeri vidjeti zlu... tako i ti... ja sam vidjela njeno suosjecanje sa tim ljudima koji su se davno doselili sa svim svojim navikama, kulturama i ostalim prtljagom ... ne znam sto je tebe pogodilo.. mozda to da ih prihvata.. sorry to nije nista lose... ona susosjeca s njima i prihvata ih... veliki korak za covjeka mali za covjecanstvo.. mozda bi svi mogli kao @idicaa malo vise suosjecati i prihvatiti svoju okolinu :) moram nadodati da prihvatanje treba biti s obje strane... znam ljude koji su dosli tu prije mnogo godina i jos uvijek nisu prihvatili neke stvari koje se podrazumjevaju kada zivis u gradu ;-)
Locked