Živa iz toplomjera!!!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

agent_zero

#26 Re: Živa iz toplomjera!!!

Post by agent_zero »

Ja sam se malo raspitao kod starijih čika i teta :)

Uglavnom iz iskustva koje oni imaju (svi su imali malu djecu, dakle sve prijeratne generacije) količina žive u termometru je bezopasna, tako su im prijeratni doktori govorili. Jbg tad nije bilo ovih digitalnih i ko zna koliko je djece lomilo one živine termometre.

Čak mi jedan čikica veli da su se oni kao djeca igrali sa živom, iz ruke u ruku je prebacivali :D , eno ga sad skoro 80 kuka nabio, zdrav prav.

Dakle ne treba praviti paniku oko te žive iz termometra, ne bi se sigurno prodavalo to tako da je toliko opasno, zna se da je staklo i da se može razbiti.
emmir1

#27 Re: Živa iz toplomjera!!!

Post by emmir1 »

Evo iz prve ruke.

Mjerim curici temperature i stavim toplomjer pored sebe dok joj namjestim majicu, okrenem se nema toplomjera.
Trk u sobu mali 5 godina, drži ga ustima i slomio, kaže vidio na crtanom da tako mjere temperaturu.
Vidim na jeziku tragove žive, preskačem bukvalno do hitne.
Oni daju uputnicu za cum, dolazim gore šalju me na dječiju hirurgiju.
Dolazim na hirurgiju vraćaju me na cum na rendgen.
Kažu poslat ćemo snimak elektronski ti idi na hirurgiju, ja opet gore nema snimka.
Kaže idi fizički ga donesi nešto nam zaštopalo, opet na cum uzmem snimak i vidim 3 tačkice u crijevima, sjaje se.
Doktori se uspuhali a meni sve više zlo dolazi, hirurg ga pregleda i šalje na pedijatriju.
Dolazimo na Jezero već je 1 ujutro, pregledaju ga i zovu na telefon neke doktore.
Kažu smjestite ga u sobu do ujutro, tu prenoćimo, ujutro dolazi doktorica i šalje nas na uho grli nos kod specijaliste.
Opet pregled i vraćaju nas na Jezero, doktorica koja ga je primila tu večer kaže ne zna da li da rade operaciju.
Druga doktorica ujutro kaže idite kući , za 7 dana uradite rendgen i ponovo dođite.

Nakon 7 dana radimo rendgen i žive više hvala Bogu nema, izašla na stolicu.
Dolazim na kontrolu i primit će me primarijus Burgić, sretnem ga na hodniku, uzme snimak i kaže ajde kući.
Kaže bio sam upoznat cijelo vrijeme i ne znam zašto se digla tolika frka, živa je elementarna i ona će samo da uzađe na stolicu.
A ja 7 dana živio nisam.

Uglavnom kaže, ne daj Bože da je u pari tada je živa opasna.
Eto ako bude nekom iskustvo moje moglo pomoći jer ja sam prekucao sve neću li naći da je još neko imao problem sa gutanjem žive
Post Reply