Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: točak skot
Horoskop: imam

#69851 Re: Zeničani

Post by anex »

Djewojka wrote: 08/01/2025 23:52 Otvorila se konačno Eko kuca Smetovi nakon par godina izgradnje. Danas bila svečanost. Pitam se hoće li biti otvorena za vanjske goste. Šteta sto nisu napravili asfalt do gore.
https://www.facebook.com/reel/39183484 ... S9Ucbxw6v
Taman da napišem kako niko ne spominje EkoKucu....kad ono ugledam tvoj post....

Zadali se oko Čelika, ne vide ništa oko sebe...a kad je tekma, 13 ljudi dođe :D
Bolonjeze

#69852 Re: Zeničani

Post by Bolonjeze »

A šta bi nam ovdje trebalo niknuti ( uglovnica )

Image
ZoomZoomKiwi

#69853 Re: Zeničani

Post by ZoomZoomKiwi »

Ko će znat. Vidio sam samo da je svakim danom sve veći broj parkiranih auta tu kod Uglovnice, lagano se vraćamo na staro jer niko ne reaguje.
kuglanje_ze

#69854 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

ZoomZoomKiwi wrote: 09/01/2025 16:42 Ko će znat. Vidio sam samo da je svakim danom sve veći broj parkiranih auta tu kod Uglovnice, lagano se vraćamo na staro jer niko ne reaguje.
To sam i ja primjetio kad sam bio prošli vikend. Opet pripisujem to dijaspori i zimskom periodu (nema klupa)
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: točak skot
Horoskop: imam

#69855 Re: Zeničani

Post by anex »

https://www.zurnal.info/clanak/gradane- ... HPCBzYT8_A

Malo o bolnici...premijeru i g-načelniku
Ja_Ja

#69856 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

Ja glasam za dobar kafe ili restoran na toj lokaciji. Fenomenalna za tu vrstu posla sa lijepom bastom, iznad nivoa saobracajnice...samo da nije jedno od mjesta za sisanje nargile.

O ovoj temi oko stadiona se razvila diskusija kao da je sve gotovo a u sustini niko nista ne zna vec se sve nagadja. Meni su uvijek bili interesantni pojedini likovi na ovom forumu koji su operisani od bilo cega sto nije usko vezano s njihovim interesom. Ono ebo pozoriste nikad ne idem u njega neka ga sravne, ebo Celik ne gledam ovaj nas fudbal samo Engleska liga jarane neka klub gurnu u stecaj, volim dobre vapace pa cu samo piliti o tome i samo me to interesuje...mislim nigdje veze. Ni ja nisam zainteresiran za mnogo sta ali mislim da nas grad mora imati ono najbolje moguce i da se ne treba olahko odricati nekih simbola. Misljenja sam da sutra izmjeste KPD da se na lokaciji istog sve pretvori u muzej, dio zeljezare muzej i atrakcija...itd. Stadion ko stadion, ja sam siguran da su ljudi u klubu sposobni da zastite interes kluba kao i da alarmiraju gradjane ukoliko trebaju biti alarmirani da se zastite interesi kluba.

Nego procita li neko ovo:

"Ovih dana cijela BiH komentariše i priča o TV Zenica i našem programu, što je potvrda da smo u velikoj mjeri vratili gledatelje i povećali gledanost, ne samo u Zenici, nego na prostoru cijele BiH. To nas čini odličnom platformom za sve preduzetnike koji žele da svoj brend ili uslugu približe širokoj publici."

Link: https://zenicainfo.ba/2025/01/09/tv-zen ... 5-januara/

Tipa treba u zatvor poslati zbog gore napisanog.
belfy

#69857 Re: Zeničani

Post by belfy »

anex wrote: 09/01/2025 18:28 https://www.zurnal.info/clanak/gradane- ... HPCBzYT8_A

Malo o bolnici...premijeru i g-načelniku
ovaj clanak sadrzi toliko nebuloza i kontradiktornosti da je to nevjerovatno... ovoliki buckuris u jednom tekstu odavno nisam procitao. covjek umiksa sve od koristenja, prodaje, pa do prenosenja vlasnistva i to na tri nivoa vlasti i zakona na istima, gdje je na svakom to definisano zasebno za svaki. izgleda da je Amarildo bas pao na niske grane ili jednostavno ne razumije nista sto su mu sagovornici prenijeli da bi napisao nesto smisleno...
belfy

#69858 Re: Zeničani

Post by belfy »

Ja_Ja wrote: 09/01/2025 18:29 Ja glasam za dobar kafe ili restoran na toj lokaciji. Fenomenalna za tu vrstu posla sa lijepom bastom, iznad nivoa saobracajnice...samo da nije jedno od mjesta za sisanje nargile.

O ovoj temi oko stadiona se razvila diskusija kao da je sve gotovo a u sustini niko nista ne zna vec se sve nagadja. Meni su uvijek bili interesantni pojedini likovi na ovom forumu koji su operisani od bilo cega sto nije usko vezano s njihovim interesom. Ono ebo pozoriste nikad ne idem u njega neka ga sravne, ebo Celik ne gledam ovaj nas fudbal samo Engleska liga jarane neka klub gurnu u stecaj, volim dobre vapace pa cu samo piliti o tome i samo me to interesuje...mislim nigdje veze. Ni ja nisam zainteresiran za mnogo sta ali mislim da nas grad mora imati ono najbolje moguce i da se ne treba olahko odricati nekih simbola. Misljenja sam da sutra izmjeste KPD da se na lokaciji istog sve pretvori u muzej, dio zeljezare muzej i atrakcija...itd. Stadion ko stadion, ja sam siguran da su ljudi u klubu sposobni da zastite interes kluba kao i da alarmiraju gradjane ukoliko trebaju biti alarmirani da se zastite interesi kluba.

Nego procita li neko ovo:

"Ovih dana cijela BiH komentariše i priča o TV Zenica i našem programu, što je potvrda da smo u velikoj mjeri vratili gledatelje i povećali gledanost, ne samo u Zenici, nego na prostoru cijele BiH. To nas čini odličnom platformom za sve preduzetnike koji žele da svoj brend ili uslugu približe širokoj publici."

Link: https://zenicainfo.ba/2025/01/09/tv-zen ... 5-januara/

Tipa treba u zatvor poslati zbog gore napisanog.
znas kako kazu: i losa reklama je - reklama! :D a i sta bi drugo onakva glava mogla reci... do danas mu nisam ni sliku vidio, ali sada nakon sto jesam - bolje da nisam...
Bosanski_pastuh

#69859 Re: Zeničani

Post by Bosanski_pastuh »

Ja_Ja wrote: 09/01/2025 18:29 Meni su uvijek bili interesantni pojedini likovi na ovom forumu koji su operisani od bilo cega sto nije usko vezano s njihovim interesom. Ono ebo pozoriste nikad ne idem u njega neka ga sravne, ebo Celik ne gledam ovaj nas fudbal samo Engleska liga jarane neka klub gurnu u stecaj, volim dobre vapace pa cu samo piliti o tome i samo me to interesuje...mislim nigdje veze. Ni ja nisam zainteresiran za mnogo sta ali mislim da nas grad mora imati ono najbolje moguce i da se ne treba olahko odricati nekih simbola.
To i jest sustina, da se vise postuju te posebne vrijednosti za grad, a ne da se uopste ne dozivljavaju kao nesto svoje. Čelik, Bilino, muzej, pozoriste, Papirna, bazeni, kino, Kamberović polje, arena, omladinski dom, Smetovi i drugi kolektivi, institucije, sadrzaji, nocni zivot su nesto sto sto bi trebalo obogatiti zivot Zenice. Medjutim, taj odnos prema Čeliku, centru grada i trgovima, Papirnoj, podrsci mladima i uopste prema onom sto jedan grad cini gradom je na jako niskom nivou i sve djeluje poprilicno zapusteno, pa ljudi u takvom ambijentu ne mogu biti zadovoljni. Izuzetak su bazeni koji se grade i nadam se da ce to na kraju ispasti kako valja. Sad ako udjemo jos u neke sistemske postavke od zakonodavstva, pravne drzave i institucija, pa predjemo na ekonomiju, zdravstvo, sigurnost, obrazovanje onda je jos vise deprimirajuce. Takve stvari su djelovale da je grad dozivio poprilican egzodus mladih. Mislim da bi ljudi vise morali cijeniti navedene vrijednosti Zenice ako zele Zenici bolje, jer je u gradu takva atmosfera kao da brod sve vise tone. Ugasi Čelik, uzmi mu Bilino, ojadi pozoriste muzej i tako ide propast grada i jednog drustva. Eto da ne spominjem sad vrhuske, stranke, vijece nego eto tog doticnog Smetovskog smaracha koji je postao direktor RTVZE ili Raminog sina kao direktora KPD su slika i prilika trenutnog jadnog stanja grada i zasto bi svako ko voli svoj grad trebao davati podrsku za sve ono vrijedno i lijepo sto Zenicu cini Zenicom, a osudjivati ovaj nakaradluk i sund koji nas na sve strane okruzuje.

Ima nas koji smo ovdje zapeli za pricu o Čeliku, jer treba shvatiti sta taj Čelik predstavlja. Klub koji spaja sve slojeve drustva u jedan sloj drustva koji podrzava sve ono sto je istinski zenicko, jer kad dodjes na Bilino koje istinski odise Čelikom nije bitno da li si inzinjer ili klosar, politicar ili narkoman, radnik ili intelektualac, doktor ili privatnik, sportas ili boem nego su tu svi jer vole Čelik koji predstavlja sve u jednom, nasu Zenicu. I to je ljepota i srz. I boli vidjeti kad to neko gazi, a vecinski se gazi. Na takve istinske vrijednosti ne bismo smjeli ravnodusno gledati nego ih iskreno voljeti, pa kad je prilika onda sve to sto cini Zenicu boljim mjestom za zivot i tu i tamo kad se moze necim lijepim doprinijeti onda to i uciniti.
Last edited by Bosanski_pastuh on 10/01/2025 14:48, edited 1 time in total.
rikta123

#69860 Re: Zeničani

Post by rikta123 »

ZoomZoomKiwi wrote: 09/01/2025 16:42 Ko će znat. Vidio sam samo da je svakim danom sve veći broj parkiranih auta tu kod Uglovnice, lagano se vraćamo na staro jer niko ne reaguje.
Zalosno je da nema auta ni da parkiraju. Zenica postaje Teočak.
Hercegoviina

#69861 Re: Zeničani

Post by Hercegoviina »

grijanje down
xPaco1337

#69862 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

rikta123 wrote: 10/01/2025 14:47
Zalosno je da nema auta ni da parkiraju. Zenica postaje Teočak.
Ja cesto parkiram dole ispod Uglovnice, haos je pravi. Zar nije Fudo dobio kaznu gore kad je ostavio 😂
Ajatolah_

#69864 Re: Zeničani

Post by Ajatolah_ »

Pa dobro, ima čovjek pravo da naplati ako mu se duguje.
ZoomZoomKiwi

#69865 Re: Zeničani

Post by ZoomZoomKiwi »

Jebem ga odrekli su se kamata sporazumno bukvalno svi povjerenici osim njega.

Drugo znamo vrlo dobro kako je ta troslovna firma uz pomoć troslovne bratije dobijala i još dobija poslove, pa i sa tim Čelikom kada je dug nastao, i sad još bezobrazno neće da se odreknu kamata, kao da mu fali para.

Kad zinu na dunjaluk.
:bih:
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#69866 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Ajatolah_ wrote: 10/01/2025 21:21 Pa dobro, ima čovjek pravo da naplati ako mu se duguje.
Kamata je haram, kontas ?
Ja_Ja

#69867 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

Ajatolah_ wrote: 10/01/2025 21:21 Pa dobro, ima čovjek pravo da naplati ako mu se duguje.
100% si upravu. Ima pravo da naplati. Nisu ni oni na presici rekli da nema, samo se podcrtalo to da su se svi povjerioci van Zenice odrekli kamata a da su se neke Zenicke firme i sitni povjerioci morali mjesecima ubjedjivati dok drugi poput vrlog hadzije i odbornika u dzematu nije htio ni da cuje da se odrekne kamate. Svi opet na stranu ali ovjde se radi malo i o sprdnji, jer se zna da je covjek veoma imucan, te ko i sta je i na osnovu toga koje i sta je ili ko i sta pokusava biti (hadzija, clan dzematskog odbora, graditelj dzamija, itd.) se MORAO odreci kamate samo na osnovu "svojih vjerskih" uvjerenja, jer mu je kamata strogo zabranjena. Znaci mimo Celika, mimo svega, njemu je kao nekom ko se predstavlja kao vjernik strogo zabranjeno kamatarenje. Sto opet govori o kakvim se likovima (naravno samo djelu njih) radi koji su po tim dzematskim odborima i blizu IZ.
Rothmans

#69868 Re: Zeničani

Post by Rothmans »

O kome je rijec ,ja nista nisam skonto iz clanka ?
Ja_Ja

#69869 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

Evo klub se ponovo oglasio: https://www.klix.ba/sport/nogomet/celik ... /250110183

Čelik uputio izvinjenje Islamskoj zajednici i imenovao čovjeka koji "kamatari" klub

Čelikova konferencija za medije izazvala je danas brojne reakcije javnosti zbog izjave koja se odnosila na članstvo pojedinih osoba u organima Islamske zajednice te njihov navodni utjecaj na zenički klub.

"Mene je, lično, sramota da član džematskog odbora Čaršijske džamije u Zenici 'kamatari' klub. Ustručavao sam se svih ovih godina, žao mi je što to moram na takav način reći, ali, nažalost, to je činjenica", rekao je direktor kluba Emir Čerim, koji je dodao kako je profesionalni zaposlenik, ali da zbog svega radi za mizernu plaću.

Večeras se Čelik oglasio saopštenjem za javnost.

"Želimo pojasniti da se navedena izjava odnosila isključivo na kompaniju ITC d.o.o. Zenica i njenog direktora Suvada Isakovića koji je (bivši) član Sabora Islamske zajednice. ITC je jedina firma koja je od našeg kluba potraživala i kamate, uprkos tome što je glavnica duga već isplaćena. Izražavamo izvinjenje Medžlisu Islamske zajednice ukoliko su se osjetili uvrijeđeni ovom izjavom. Naša namjera nije bila omalovažavanje niti kritika rada ove institucije. Međutim, želimo skrenuti pažnju na nesklad između propagiranja poštenja i vjerskih vrijednosti te insistiranja na naplati iznosa od oko 63.000 KM kamata od kluba koji je simbol grada", istakli su.

U Čeliku smatraju da je takav zahtjev neprimjeren.

"Želimo istaknuti da smo tokom procesa vraćanja dugovanja naišli na veliko razumijevanje i podršku mnogih fizičkih i pravnih lica iz drugih gradova, koja su se odrekla ne samo kamata već i dijelova glavnog duga. Upravo zbog toga, posebno nas pogađa da firma koja je realizovala mnoge vrijedne projekte u našem gradu insistira na punoj naplati i kamata. Zahvaljujemo svim partnerima koji su pokazali solidarnost i razumijevanje", poručili su iz zeničkog kluba.
Oi

#69870 Re: Zeničani

Post by Oi »

Sve ok. Zakonski ima pravo, al' mojne se "selamat" okolo...
clio_dci120

#69871 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Razumijem u kojem su kontekstu dali izjavu, ali kamata u ovo slucaju vjerovatno nije haram.
Haram je ako je bila pozajmica kakva, sto sumnjam da jeste, a nike haram ako je isporucena roba ili neka usluga ili radova, a nije placeno. U serijatskom pravu se oduvijek promjenjivala kazna u trgovini.
A da je hrpa vjeroskog propagiranja, a u realnom zivotu ne pridrzavanja postulata vjere ni 1 posto, to se slazem sa Celikovcima.
Ajatolah_

#69872 Re: Zeničani

Post by Ajatolah_ »

Ja_Ja wrote: 10/01/2025 21:53
100% si upravu. Ima pravo da naplati. Nisu ni oni na presici rekli da nema, samo se podcrtalo to da su se svi povjerioci van Zenice odrekli kamata a da su se neke Zenicke firme i sitni povjerioci morali mjesecima ubjedjivati dok drugi poput vrlog hadzije i odbornika u dzematu nije htio ni da cuje da se odrekne kamate. Svi opet na stranu ali ovjde se radi malo i o sprdnji, jer se zna da je covjek veoma imucan, te ko i sta je i na osnovu toga koje i sta je ili ko i sta pokusava biti (hadzija, clan dzematskog odbora, graditelj dzamija, itd.) se MORAO odreci kamate samo na osnovu "svojih vjerskih" uvjerenja, jer mu je kamata strogo zabranjena. Znaci mimo Celika, mimo svega, njemu je kao nekom ko se predstavlja kao vjernik strogo zabranjeno kamatarenje. Sto opet govori o kakvim se likovima (naravno samo djelu njih) radi koji su po tim dzematskim odborima i blizu IZ.
Besmisleno mi je da se neko u tom kontekstu proziva na zvaničnoj press konferenciji kluba. Šta se Čerima tiče koje je vjere koji povjerilac i je li mu naplata duga u skladu s tim.
N.N.

#69873 Re: Zeničani

Post by N.N. »

Pa nije besmisleno. Isakovic je u strukturama IZ. Znamo sta vjera kaze o kamati.
Isplaceno mu je sve. Covjek sudski trazi i kamatu. Neka i naplati danas sutra. Ali neka se i javno kaze ko je trazi.
Sutra ce podici ruku da mjesecna clanarina u IZ ide na 10 KM, a prekosutra ce sudski traziti naplatu kamate.
Neka se napusi qurca.

Haj' da su Gavru prozivali, onda bih i rekao :D

Meni je najvise krivo sto najvise zatezu likovi koju su svakako i te poslove dobijali na osnovu onoga "nas je". Taj jebeni ITC je tek uvodio plastenike i navodjnjavanje paprika, prodavao plugove od traktora, a uredno je dobijao poslove oko i na stadionu (od tasasnjih gradskih struktura).
Ali haj' eto...kobajagi zasluzio je :run:
kuglanje_ze

#69874 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

clio_dci120 wrote: 10/01/2025 23:13 Razumijem u kojem su kontekstu dali izjavu, ali kamata u ovo slucaju vjerovatno nije haram.
Haram je ako je bila pozajmica kakva, sto sumnjam da jeste, a nike haram ako je isporucena roba ili neka usluga ili radova, a nije placeno. U serijatskom pravu se oduvijek promjenjivala kazna u trgovini.
A da je hrpa vjeroskog propagiranja, a u realnom zivotu ne pridrzavanja postulata vjere ni 1 posto, to se slazem sa Celikovcima.
Evo ja ću ti reći. Bila je pozajmica.
Husejin Smajlovic tražio od Suvada Isakovića da pozajmi klubu pare, 80.000 KM, da se dovede igrač (nisam siguran da li je u pitanju onaj Kolumbijac ili je Purić) i obećao mu da će mu vratiti iz gradskog budžeta na neki način.
Umro Smajlovic nije bilo vraćeno i ovaj tužio klub. Pokušalo se s njim dogovoriti na razne načine unazad 5 godina, od dijela sredstava pa do besplatne reklame na stadionu. Čak mu je i sin veliki navijač Čelika, ide momak na sve utakmice, on ga molio i neće. Hoće sve u fening s kamatama.
Lik kojeg je SDA stvorila, nema posla u gradu koji nije dobio, radio renoviranje stadiona, radio Arenu... I tako. Na sramotu mu. Mene bi stid bilo kroz grad proći.
scarr

#69875 Re: Zeničani

Post by scarr »

Smrdo smrdljivi.
A IZ je davno ispricana prica. Leglo kriminalaca, mesetara, prevaranata koji se kunu u Allaha
Post Reply