Ja_Ja wrote: ↑09/01/2025 18:29
Meni su uvijek bili interesantni pojedini likovi na ovom forumu koji su operisani od bilo cega sto nije usko vezano s njihovim interesom. Ono ebo pozoriste nikad ne idem u njega neka ga sravne, ebo Celik ne gledam ovaj nas fudbal samo Engleska liga jarane neka klub gurnu u stecaj, volim dobre vapace pa cu samo piliti o tome i samo me to interesuje...mislim nigdje veze. Ni ja nisam zainteresiran za mnogo sta ali mislim da nas grad mora imati ono najbolje moguce i da se ne treba olahko odricati nekih simbola.
To i jest sustina, da se vise postuju te posebne vrijednosti za grad, a ne da se uopste ne dozivljavaju kao nesto svoje. Čelik, Bilino, muzej, pozoriste, Papirna, bazeni, kino, Kamberović polje, arena, omladinski dom, Smetovi i drugi kolektivi, institucije, sadrzaji, nocni zivot su nesto sto sto bi trebalo obogatiti zivot Zenice. Medjutim, taj odnos prema Čeliku, centru grada i trgovima, Papirnoj, podrsci mladima i uopste prema onom sto jedan grad cini gradom je na jako niskom nivou i sve djeluje poprilicno zapusteno, pa ljudi u takvom ambijentu ne mogu biti zadovoljni. Izuzetak su bazeni koji se grade i nadam se da ce to na kraju ispasti kako valja. Sad ako udjemo jos u neke sistemske postavke od zakonodavstva, pravne drzave i institucija, pa predjemo na ekonomiju, zdravstvo, sigurnost, obrazovanje onda je jos vise deprimirajuce. Takve stvari su djelovale da je grad dozivio poprilican egzodus mladih. Mislim da bi ljudi vise morali cijeniti navedene vrijednosti Zenice ako zele Zenici bolje, jer je u gradu takva atmosfera kao da brod sve vise tone. Ugasi Čelik, uzmi mu Bilino, ojadi pozoriste muzej i tako ide propast grada i jednog drustva. Eto da ne spominjem sad vrhuske, stranke, vijece nego eto tog doticnog Smetovskog smaracha koji je postao direktor RTVZE ili Raminog sina kao direktora KPD su slika i prilika trenutnog jadnog stanja grada i zasto bi svako ko voli svoj grad trebao davati podrsku za sve ono vrijedno i lijepo sto Zenicu cini Zenicom, a osudjivati ovaj nakaradluk i sund koji nas na sve strane okruzuje.
Ima nas koji smo ovdje zapeli za pricu o Čeliku, jer treba shvatiti sta taj Čelik predstavlja. Klub koji spaja sve slojeve drustva u jedan sloj drustva koji podrzava sve ono sto je istinski zenicko, jer kad dodjes na Bilino koje istinski odise Čelikom nije bitno da li si inzinjer ili klosar, politicar ili narkoman, radnik ili intelektualac, doktor ili privatnik, sportas ili boem nego su tu svi jer vole Čelik koji predstavlja sve u jednom, nasu Zenicu. I to je ljepota i srz. I boli vidjeti kad to neko gazi, a vecinski se gazi. Na takve istinske vrijednosti ne bismo smjeli ravnodusno gledati nego ih iskreno voljeti, pa kad je prilika onda sve to sto cini Zenicu boljim mjestom za zivot i tu i tamo kad se moze necim lijepim doprinijeti onda to i uciniti.