Znaci Alba laze ?ZoomZoomKiwi wrote: ↑30/10/2024 22:06 Zato što je to bacanje para bukvalno, jer je većina stabala prestara da bi se uspješno presadila. Nije poenta u veličini nego u starosti i nemogućnosti prilagodbe.
Zeničani
Moderators: anex, _BataZiv_0809
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#68801 Re: Zeničani
- ZoomZoomKiwi
#68802 Re: Zeničani
Ne laže, rekli su da uspješnost presađivanja nije zagarantovana uopće baš zbog starosti.
Utvrđeno je da nije opravdano ulagati sredstva u premještanje starijih stabala, jer bi to bilo preskupo, a veoma su male šanse da takva stabla prežive. Alba je, na zahtjev gradske službe za ekologiju dostavila ponudu od 13.000 KM za premještanje drveća i oko 25.000 KM za njegu tih sadnica nakon premještanja, jer tako presađeno drveće zahtijeva poseban tretman i dugoročno zalijevanje da bi se povećale šanse za preživljavanje.
- gentoo
#68803 Re: Zeničani
Pa dobro onda se nadam da ce neko od ovih novinara nazvati Lemesa, ove dvije sa protesta itd i traziti njihov komentar na tu cinjenicu.Kod nas s druge strane i nema novinara..
Jer ja da dajem 50k za nesto trazio ih garanciju.. A Alba po tebi garantuje da je vjerovatnije da ce uzeti 38k a da ce drvece uvenuti nego bilo sta drugo ?
Jer ja da dajem 50k za nesto trazio ih garanciju.. A Alba po tebi garantuje da je vjerovatnije da ce uzeti 38k a da ce drvece uvenuti nego bilo sta drugo ?
-
#68804 Re: Zeničani
Ne mogu vjerovati šta je postala glavna tema u gradu. Tu količinu drveta izloži jedno domaćinstvo tokom zime. Koji gard u Bih ima u gradu parkove kao Zenica. Kamberovica polje, park kod muzičke, park u Babinoj rijeci. U zadnjih 10-15 godina posađeno je na stotine novih stabala na Kamberovica polju i u Babinoj rijeci.
Ima nešto sto se zove pošumljavanje, kada posjećena staro stablo zasadiš novo. Doduše mi imamo para kao Dubai pa ćemo premajestati stara stabla. Zar nije logično da se za te pare posadi 50 puta vise novih mladih stabala pa će za svake godine puno puno vise stabala rasti i za nekoliko godina ćeš imati bolji efekat nego tih 40 ili koliko ih ima već. Takodje predlažem eko forumu i ostali koji zagovaraju da budu dzekovi i brate Plate premještanje stabala. Naravno to su kokuzi koji nemaju para nikad i uvijek tamo neko drugi to treba platiti. Lako je tuđim gloginje mlatit. I roditeljima one MALE sto postavlja transparente treba napisati prekršajni nalog sto postavlja gluposti na tuđu imovinu. Ko misli da je pametna neka je dovede sebi da mu daje savjete na Livnom nivou.
Ima nešto sto se zove pošumljavanje, kada posjećena staro stablo zasadiš novo. Doduše mi imamo para kao Dubai pa ćemo premajestati stara stabla. Zar nije logično da se za te pare posadi 50 puta vise novih mladih stabala pa će za svake godine puno puno vise stabala rasti i za nekoliko godina ćeš imati bolji efekat nego tih 40 ili koliko ih ima već. Takodje predlažem eko forumu i ostali koji zagovaraju da budu dzekovi i brate Plate premještanje stabala. Naravno to su kokuzi koji nemaju para nikad i uvijek tamo neko drugi to treba platiti. Lako je tuđim gloginje mlatit. I roditeljima one MALE sto postavlja transparente treba napisati prekršajni nalog sto postavlja gluposti na tuđu imovinu. Ko misli da je pametna neka je dovede sebi da mu daje savjete na Livnom nivou.
- ZoomZoomKiwi
#68805 Re: Zeničani
Kod presađivanja stabla starijeg od dvije godine nema nikakvih garancija. Kakve god procedure, mašine, zemlju, hemiju i dopinge koristio.gentoo wrote: ↑30/10/2024 22:18 Pa dobro onda se nadam da ce neko od ovih novinara nazvati Lemesa, ove dvije sa protesta itd i traziti njihov komentar na tu cinjenicu.Kod nas s druge strane i nema novinara..
A Lemeš i ekipica su očigledno ili neupućeni, ili se prave ludi što je vjerojatnije.
Za mene su davno položili činjenicom da Mittal radi šta hoće i kako hoće, a oni mlate praznu slamu.
Kako rekoh, za ove novce, što se presađivanja tiče, se može financirati nabavka novih sadnica i početno njegovanje istih, nakon završetka građevinskih radova. A što je svakako u planu.
- jasko_ba
#68806 Re: Zeničani
https://www.zenicablog.com/kritika-cita ... n-parking/ZoomZoomKiwi wrote: ↑31/10/2024 06:55Kod presađivanja stabla starijeg od dvije godine nema nikakvih garancija. Kakve god procedure, mašine, zemlju, hemiju i dopinge koristio.gentoo wrote: ↑30/10/2024 22:18 Pa dobro onda se nadam da ce neko od ovih novinara nazvati Lemesa, ove dvije sa protesta itd i traziti njihov komentar na tu cinjenicu.Kod nas s druge strane i nema novinara..
A Lemeš i ekipica su očigledno ili neupućeni, ili se prave ludi što je vjerojatnije.
Za mene su davno položili činjenicom da Mittal radi šta hoće i kako hoće, a oni mlate praznu slamu.
Kako rekoh, za ove novce, što se presađivanja tiče, se može financirati nabavka novih sadnica i početno njegovanje istih, nakon završetka građevinskih radova. A što je svakako u planu.
Ovi sto su divlje parkirali na ovom dijelu iz gradske uprave/mupa/suda, gledam jucer po fejbuku slomise ljudi o drvecu, ekologiji, ugrozavanju prava i ostalog. Jer valja sad platiti parking, kako je to moguce. Prekucali smo i Nadrealiste
- Casual's
#68807 Re: Zeničani
Cekaj, nekome smeta gradnja u parku koji sluzi kao javni toalet? Bas me interesuje je li mala Nadin protrcala kad oko ovih stabala. Jes, jes.
Nego, ministar kojem je mjesto u nekoj MZ hoce na GGM lezece, koji drasticno povecavaju emisije CO2, interesuje me da li ce biti kakav transparent, ili pak status uvazenog Lemesa?
Nego, ministar kojem je mjesto u nekoj MZ hoce na GGM lezece, koji drasticno povecavaju emisije CO2, interesuje me da li ce biti kakav transparent, ili pak status uvazenog Lemesa?
- xPaco1337
#68808 Re: Zeničani
Treba pola prelaza i onaj lezeci kod farmacije ukinut. Svaki kruzni na GGMu ima prelaz na ulazu i izlazu. Bolje da su semafor stavili ondaCasual's wrote: ↑31/10/2024 08:32 Cekaj, nekome smeta gradnja u parku koji sluzi kao javni toalet? Bas me interesuje je li mala Nadin protrcala kad oko ovih stabala. Jes, jes.
-
#68809 Re: Zeničani
Parking d.o.o. pravi parkiraliste sa obje strane zgrade za stanare (kao ispred Lamele)...i da bit ce i kosarkaski teren
- xPaco1337
#68810 Re: Zeničani
Ja sam jučer vidio nekakave limene krovove unose u bosanku, tacnije dok sam bio u teretanu vidio sam isto neke ljude gore po krovu da nešto gledaju pregledaju i to donose. Nadam se da ce se neko sjetit ono ruglo od krova sjetit pretvoriti u nešto korisno
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#68811 Re: Zeničani
jasko_ba wrote: ↑31/10/2024 08:31https://www.zenicablog.com/kritika-cita ... n-parking/ZoomZoomKiwi wrote: ↑31/10/2024 06:55Kod presađivanja stabla starijeg od dvije godine nema nikakvih garancija. Kakve god procedure, mašine, zemlju, hemiju i dopinge koristio.gentoo wrote: ↑30/10/2024 22:18 Pa dobro onda se nadam da ce neko od ovih novinara nazvati Lemesa, ove dvije sa protesta itd i traziti njihov komentar na tu cinjenicu.Kod nas s druge strane i nema novinara..
Ovi sto su divlje parkirali na ovom dijelu iz gradske uprave/mupa/suda, gledam jucer po fejbuku slomise ljudi o drvecu, ekologiji, ugrozavanju prava i ostalog. Jer valja sad platiti parking, kako je to moguce. Prekucali smo i Nadrealiste
-
#68812 Re: Zeničani
Neki dan sam ih brojao od Bajre do Energopetrola kod Pasaza ...slagat cu 13 ili 14 pjesackih..previse bratexPaco1337 wrote: ↑31/10/2024 08:39Treba pola prelaza i onaj lezeci kod farmacije ukinut. Svaki kruzni na GGMu ima prelaz na ulazu i izlazu. Bolje da su semafor stavili ondaCasual's wrote: ↑31/10/2024 08:32 Cekaj, nekome smeta gradnja u parku koji sluzi kao javni toalet? Bas me interesuje je li mala Nadin protrcala kad oko ovih stabala. Jes, jes.
- ShnjaZZZ
#68813 Re: Zeničani
Pješački i nekako ali gdje god je ikad bio problem u saobraćaju naši nadležni su odlučili riješiti ga izrazito visokim ležećim policajcem. Samo skakućeš ko Adam Mališ dok se vozaš po gradu.
- xPaco1337
-
#68815 Re: Zeničani
Ne znam ima li političara na forumu. Vjerovatno ima. Evo jedna ideja, ne znam
Je li ostvariva. Proglasiti javni interes na parceli iza KPZ na mjestu gdje siju i gdje imaju plastenike i izvršiti eksproprijaciju ako zemljište već nije gradsko. Praviti nešto sto je potrebno gradu ( stanove, garaže, polovne prostore ili šta već treba) Lokacija je u centru grada i šteta je neiskoristi za neke stvari koje su potrebne. Preskupo je to zemljište da se uzgaja salata. Ograditi kpz, sakriti ga dvoredom i iskoristiti zemljište. Kpz dati zemlju na selu da se bave poljoprivredom. Već ima ekonomija u Begovomhanu i kod Blatuske petlje.
Je li ostvariva. Proglasiti javni interes na parceli iza KPZ na mjestu gdje siju i gdje imaju plastenike i izvršiti eksproprijaciju ako zemljište već nije gradsko. Praviti nešto sto je potrebno gradu ( stanove, garaže, polovne prostore ili šta već treba) Lokacija je u centru grada i šteta je neiskoristi za neke stvari koje su potrebne. Preskupo je to zemljište da se uzgaja salata. Ograditi kpz, sakriti ga dvoredom i iskoristiti zemljište. Kpz dati zemlju na selu da se bave poljoprivredom. Već ima ekonomija u Begovomhanu i kod Blatuske petlje.
- Ajatolah_
#68816 Re: Zeničani
Mislim da na potezu od Robota do Drivuše ima 6-7 ležećih. Oni kod skretanja za Prašnice i kod Ramine pumpe su posebno besmisleni.
- xPaco1337
#68817 Re: Zeničani
Jednom sam druga vozio u onaj Jifing na razgovor za posao i nazad...Hvala bogu da tamo ne moram nikad ic ono je haos put pogotovo sa lezecim
-
#68818 Re: Zeničani
Jučer gledam taj projekt, nemam ništa protiv gradnje, ali,... te zgrade poklapaju cijelu površinu od jednog do drugog kružnog toka.
Nema ni po 5 metara sa strane i naravno svi koji poznaju kakav je kvalitet zraka u Travničkoj ulici će reći da ta ulica ni sada nema provjetravanje, kakvo će tek biti kad tu padne taj ingot od 100 metara visine. Nešto do 7 ili 8 spratova OK ali objekat od 100 metara visine nikako.
Nema ni po 5 metara sa strane i naravno svi koji poznaju kakav je kvalitet zraka u Travničkoj ulici će reći da ta ulica ni sada nema provjetravanje, kakvo će tek biti kad tu padne taj ingot od 100 metara visine. Nešto do 7 ili 8 spratova OK ali objekat od 100 metara visine nikako.
Last edited by Ci-Nick on 31/10/2024 15:33, edited 1 time in total.
-
#68819 Re: Zeničani
Moja ideja je bila da se tu napravi parking.stangla_angla wrote: ↑31/10/2024 14:11 Ne znam ima li političara na forumu. Vjerovatno ima. Evo jedna ideja, ne znam
Više bi zaradili nego sa povrćem.
- Ajatolah_
#68820 Re: Zeničani
Pa otprilike kad god se desio neki incident unazad 15 godina na to mjesto je postavljen spomen-ležeći, plus 2-3 gratis bez potrebe. Kako se bude radila vangradska dionica GGM-a, možda ih zaborave postaviti.xPaco1337 wrote: ↑31/10/2024 14:58Jednom sam druga vozio u onaj Jifing na razgovor za posao i nazad...Hvala bogu da tamo ne moram nikad ic ono je haos put pogotovo sa lezecim
-
#68821 Re: Zeničani
Ko živi u Janjićima, Drivuši i tamo ostalim mjestima, most preko Bosne i spajanje sa M17 im je najbolje što su mogli dobitixPaco1337 wrote: ↑31/10/2024 14:58Jednom sam druga vozio u onaj Jifing na razgovor za posao i nazad...Hvala bogu da tamo ne moram nikad ic ono je haos put pogotovo sa lezecim
Slično je i sa Dolačom i okolnim mjestima
Tu cestu od Bojinog vira do Drivuše slabo ko koristi. Pogotovo jer je spora, propala i ima milion priključaka iz avlija
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: točak skot
- Horoskop: imam
-
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
- gentoo
#68824 Re: Zeničani
@ZoomZoomKiwi garant zna i koliko kosta jedan radar.. .Pa ostaje nejasno kako ih od stacionara do bojinog vira nemamo bar 3-4. Jer koliko god da kostaju vrijede.
Sve ostalo je tipicni "bosnjacki papanluk" jer onaj koji bi trebao da rijesi problem takodje voli da ga "potjera" i da upali sva 4 kod farmacije
Sve ostalo je tipicni "bosnjacki papanluk" jer onaj koji bi trebao da rijesi problem takodje voli da ga "potjera" i da upali sva 4 kod farmacije
- ZoomZoomKiwi
#68825 Re: Zeničani
Upravo tako.
A što se tiče radara, Traffistar SR520 samo kućište sa ugradnjom košta 28000 KM sa PDV-om.
Radar zajedno sa kućištem cca 108000 KM plus PDV, plus otprilike 7000 KM svake godine za redovno održavanje i kalibraciju.
To je najjeftiniji, imaš malo naprednije Traffistar S/D580 i 640, ili Vector kamere sa optičkim sistemom prepoznavanja brzine.
Uglavnom, nije neka pljačka a vidjeli smo da se jako brzo isplate.
A što se tiče radara, Traffistar SR520 samo kućište sa ugradnjom košta 28000 KM sa PDV-om.
Radar zajedno sa kućištem cca 108000 KM plus PDV, plus otprilike 7000 KM svake godine za redovno održavanje i kalibraciju.
To je najjeftiniji, imaš malo naprednije Traffistar S/D580 i 640, ili Vector kamere sa optičkim sistemom prepoznavanja brzine.
Uglavnom, nije neka pljačka a vidjeli smo da se jako brzo isplate.