Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Pa samo firma Pruge d.o.o. iz Sarajeva zapošljava oko 50 radnika, svi mahom iz Zenice, a vjerujem da nikad nisi ni čuo za njih. Ali, elem nejse, najlakše je smijati se drugom kome je ugrožena egzistencija iz vlastitog komfora. Isto kao one silne ženturače koje je zaposlio Begić po Socijalnom pa sad navijaju da se zatvore da konačno prodišu. Tačno bih zbog takvih volio da se zatvori pa da prodišemo.
Ne smijem se ja ničijoj sudbini druže, to ni najmanje.
Radnici su tu uvijek donji, šta god da bude.
Ne likujem, ali mi nije nikog žao jer ni mene niko ne žali, i ne treba da me žali.
Kapitalizam je čudo.
A da ti budem iskren, najviše sam volio da imamo državu kakvu nemamo pa da je smrdljivi cigan bio primoran da odmah prvog dana postavi filtraciju i neutralizaciju svih gasova ali i otpadnih voda, i da ne dobije okolinsku dozvolu dok to ne uradi.
Bobi wrote: ↑19/11/2023 20:12
Preeko Ovnaaaaka do Mehurića pa na Vlašić cesstom to da se ide...supeer . Immaju kod medvojica komšija vikendice, nikoji klinac nisu ali dobro zzaradjuju . Ima Šabani apartman svoj, on ti je ministar sad za putOve, obrati se njemu .
i Sabani je bio ismijavan u mladosti... zivot prica najbolje price... ja kad vidim da je Bojan Bosnjak dogurao do ministra u Sarajevu... covjek se zapita. mada vidim da i sarajlijama nije jasno kako ni zasto...
Nikome nije jasno, mislim da ni Bojanu nije jasno odakle su ga iskopali. Toliko lokalnih, kvalitetnih ljudi i nadjose Zeničanina
ShnjaZZZ wrote: ↑20/11/2023 19:16
Pa samo firma Pruge d.o.o. iz Sarajeva zapošljava oko 50 radnika, svi mahom iz Zenice, a vjerujem da nikad nisi ni čuo za njih.
Arcelor Mittal u Zenici ima plan da do 2026 ostavi pogone valjaonice i novu elektro pec (celicanu) to je javna tajna i to skoro svi znaju.Firma ce definitivno raditi,ali imace nesto oko 1100 radnika takvi su planovi.Ovaj novi Francuz koji je dosao za direktora u Zenici ima upravu taj cilj i zato je doveden.Eto ovi sto prde za zagadjenje,ne znam koga ce tada kriviti za smrdljiv zrak jer El.Peč i Valjaonice su jako mali zagadjivaci i ekološki ne predstavljaju pretnju.Sad za sad su takvi planovi sa željezarom u Zenici.
Mirzareli wrote: ↑20/11/2023 21:58
Arcelor Mittal u Zenici ima plan da do 2026 ostavi pogone valjaonice i novu elektro pec (celicanu) to je javna tajna i to skoro svi znaju.Firma ce definitivno raditi,ali imace nesto oko 1100 radnika takvi su planovi.Ovaj novi Francuz koji je dosao za direktora u Zenici ima upravu taj cilj i zato je doveden.Eto ovi sto prde za zagadjenje,ne znam koga ce tada kriviti za smrdljiv zrak jer El.Peč i Valjaonice su jako mali zagadjivaci i ekološki ne predstavljaju pretnju.Sad za sad su takvi planovi sa željezarom u Zenici.
_BataZiv_0809 wrote: ↑20/11/2023 22:11
Zar taj Francuz nije bivsi?
Grob te jebo svi pisete neke shush mush informacije, a sve pobijaju jedna drugu
Ovaj kaze zatvara se doso francuz
Ovaj kaze ostaju tu otiso francuz bolestan je
Francuz je na bolovanju i ljecenju ,a postoji šansa i da se povukao zbog ove fartutme , vjerojatno ce se vratit u Zenicu cim ova zajebancija sa strajkom prodje .Ovo su zvanicne informacije sto se tiče budućnosti proizvodnje u Zenici,cim je dosao prenio je direktorima i upravnicima Zenica sigurno prelazi na proizvodnju "zelenog čelika" EU zahtjeva da se sve koksare ili vecina njih stave pod Karanac zbog zagadjenja.
Last edited by Mirzareli on 20/11/2023 22:43, edited 1 time in total.
A sta ce Fudo za plin 2026 ?
Po svemu sudeći morat ce Putina titrati po mudima .Dok se grijemo vecinom na koksni plin cijena ce biti takva kakva jest,cim se proizvodnja prebaci na novu Elektro peć neminovno grijanje ce biti dosta skuplje..Uskoro slijedi čisci zrak i veliki računi za struju i grijanje.
Last edited by Mirzareli on 20/11/2023 22:53, edited 1 time in total.
EFD22 wrote: ↑20/11/2023 22:35
Za rak nema lijeka, ma koliko skup bio.
A za struju i grijanje će se zaraditi, pogotovo ako si zdrav i nemaš rak pluća.
Ma ne znam sta bi ti iskreno rekao,zagadjenja ce biti manje ,ali opet cega i nakon koksare biti..Evo preksinoc predvece sam malo prohodao hamidom prvo i drugom ulicom znaci utuši za oci ujeda ,tacno se vidi iz dimnjaka kako izlazi dim.Dok se ne riješe ova mala lozista i ova nasa auta(konzerve)smrada i zagadjenja ce biti u Zenici..Mittal je najveći zagadjivac u gradu,ali nažalost nije jedini.
Živi bili pa vidjeli.. Koksara,aglomeracija i visoka peć su prošlost to budi siguran.Ja bi volio da ostanu gore pomenuti pogoni zbog veceg broja zaposlenih ljudi,nazalost tesko ce se to desiti.-- "Godinama se upozorava na stanje Koksare u Zenici, ali da je sistem stranog kapitala takav da samo ide ka profitu. Postoje informacije i da je Koksara pred gašenjem, a sve, prema mišljenjima naših sagovornika, vodi ka ideji proizvodnje “zelenog čelika” koji bi u konačnici smanjio broj radnika potrebnih za rad u Zenici, ali i ugasio prijedorske rudnike. To, htjeli ili ne, tražit će Evropa."
Mirzareli wrote: ↑20/11/2023 23:32
Živi bili pa vidjeli.. Koksara,aglomeracija i visoka peć su prošlost to budi siguran.Ja bi volio da ostanu gore pomenuti pogoni zbog veceg broja zaposlenih ljudi,nazalost tesko ce se to desiti.-- "Godinama se upozorava na stanje Koksare u Zenici, ali da je sistem stranog kapitala takav da samo ide ka profitu. Postoje informacije i da je Koksara pred gašenjem, a sve, prema mišljenjima naših sagovornika, vodi ka ideji proizvodnje “zelenog čelika” koji bi u konačnici smanjio broj radnika potrebnih za rad u Zenici, ali i ugasio prijedorske rudnike. To, htjeli ili ne, tražit će Evropa."
Mirzareli wrote: ↑20/11/2023 23:32
Ja radim na koksari i mogu potvrditi da je postrojenje u jako lošem stanju. Nekog ulaganja je bilo u posljednje vrijeme, al' sve je to mrka kapa.
E sad čuo sam i ja za Elektropeć , samo sam ja čuo da bi trebalo raditi 1500 ljudi. Ipak treba imati u vidu kada je u pitanju Elektropeć da ona može proizvesti 800 000 tona čelika godišnje, a on sad proizvodi duplo više, znači preko milion i po i sve to proda. Osim toga pitanje je da li bi mogao obezbijediti toliko starog željeza koliko je potrebno da Elektropeć istopi i na kraju ono najvažnije struja. Znači cijena struje i sama potrošnja struje, jer Elektropeć troši ogromne količine el.energije.
Mislim da je u Mittal i previše uloženo da bi se odrekli integralne proizvodnje.
Ne bi ulazili u projekat toplane da su planirali gašenje integralne. Koliko se sjećam bilo je mogo ulaganja i u aglomeraciju. Borili su se i za rudnik u Prijedoru, Ljubiji.
Dakle ne vjerujem da postoji plan gašenja. Ako se odluke donose kratkorocno onda nije isključeno da nekad zavisno od cijene električne energije i otpadnog zeljeza krenu sa proizvodnjom "zelenog celika" za EU tržiste.
Ali to se ne moze planirati dugoročno i integralna mora ostati kao alternativa, jer sta ako el. energija kosta 300 ili 500 eura po MWh, koliko bi kostala tona čelika iz takve elektropeći.
Druze ne prdimo mi. Otidi malo na onkologiju. Nedo Bog da tvoj oboli . Mital je najveci uzrocnik oboljelih od raka u ovom gradu. Ako ti to nije jasno malo se edukuj ,pitaj eko forum itd. Nije nikom cilj nekog odtavit brz posla nego spasiti covjeks od kancera
https://bljesak.info/lifestyle/zdravlje ... uti/392061
Evo čist zrak u Mostaru, šta je uzrok porasta broja oboljelih od karcinoma, i to još 149 od karcinoma pluća.
Ja ne bi optuživao Mittal, jer rođen sam u Zenici 1966. ko se sjeća zagađenja sedamdesetih i osamdesetih će reći da je ovo sad planinski zrak.
Niko u mojoj bližoj pa i daljoj rodbini nije obolio od karcinoma. Ložili ugalj, zagijavali jednu sobu a svaki par sati šporet pljune oblak dima i sobu i eto moj otac živio 86. mama ima 85 i živa je, moj punac koji je zaradio penziju na parnoj lokomotivi živ je i ima 98 godina. Koliko se on dima naudisao.
A isto tako znam za mnogo slučajeva karcinoma po selima, ljudi koji žive daleko od gradskog zagađenja.
Negdje je problem u promjenama genetike, stresu, hrani,.. svemu pomalo,.
A glavni je razlog što ljudi duže žive.
"Prema podacima Zavoda, najviše novoboljelih su starosti iznad 65 godina i njih je 424. - Pročitajte više na: https://bljesak.info/lifestyle/zdravlje ... uti/392061
Last edited by Ci-Nick on 21/11/2023 09:35, edited 1 time in total.