Zene

Rasprave o vjerskim temama.
arzuhal

#51 Re: Zene

Post by arzuhal »

ljubav_aha wrote:
arzuhal wrote:
ljubav_aha wrote:
arzulah,hvala, da li su takve infomracije bazirane ne pretpostavkama,jer nema dovoljno detalja opsia raja u Qur'an,hvala :-D
A možeš sad zamislit kako se - kada je još manje ''detaljno'' opisan namaz u Kur'anu nego džennet, a upravo je namaz jedan od uvjeta na putu do dženneta - pruža prilika ljudima da budu zbunjeni, jel de? :D

Muhammed, alejhi-selam, je molio Allaha za zaštitu od 'ciče zime džehennema', pa su ga njegovi drugovi upitali: šta je to 'ciča zima džehennema'?
On je rekao:

- Kuća, u nju se ubacuju nevjernici, pa se, uslijed siline njene hladnoće, rastavljaju jedni od drugih.

Hadis prenosi Ebu Hurejre, a bilježi Bejheki.

Dakle, u džennemu postoji i patnja od hladnoće, ne samo od vatre, kako veli hadis.
arzulah,ponekad se pitam,zar je takav "manje detaljan" nacin zaista neophodan,sto je cilj/rezultat toga,prva pomisao je da svako prilazi svmu individulano iako postoje slicnosti

za postojanje zime,iako je u hadisima,prvi put cujem :) ja sma kriva,jer zima je moje najdrze godisnje doba :lol:

hvala
Kako bi ti opisala Boga?
LONGMAN

#52 Re: Zene

Post by LONGMAN »

Posto je tema ZENE, da ne postavljam novu temu...

"Cujem" ovih dana da je zeni zabranjeno uzeti muzevo prezime kad se vjenca s njim? Jeste l vi sta upoznati s time?
ljubav_aha

#53 Re: Zene

Post by ljubav_aha »

KotromanichII wrote:
kotormanchi,sto je izvor dokaza hadisi

evo dokaza da ce se isbrisati iz sjecanja negativnosti sa ovog svijeta kad se udje u dzennet, a isto tako da ce se izbrisati svi lijepi osjecaji i blagodati iz sjecanja onima koji u udju u dzehennem

Dzennetske ljepote ce zasjeniti sve tegobe i uzitke ovoga svijeta, tako se prenosi se Enes bin Malika da je Resulullah s.a.v.s. rekao: “Najbogatiji covjek na Zemlji kad bude bacen u vatru reci ce mu se: “O, sine Ademov, da li si ikad vidio blagodati i u njima uzivao?” A on ce odgovoriti: “Nisam Gospodaru, tako mi Allaha.” A bice doveden siromasak i uveden u dzennet, pa ce biti upitan: “O, sine Ademov, da li si ikad vidio siromastvo i da li si ga ikada okusio?” A on ce odgovoriti: “Niti sam ga vidio, niti sam ga ikada okusio.” (hadis prenosi Muslim)
kako moze neko nesto dokazati ako prije toga nije imao licno iskustvo

mi kao muslimani imamo dva izvora, to je kuran i hadis, ono sto je poslanik rekao o raju je istina, jer jer u raj ulazio prije svoje smrti, Bog mu je to omogucio u noci Miradza, kad je stanje za muslimane bilo nepodnosljivo, kako bi ojacao muslimane duhovno, poslanik je prebacen u Jeruzalem u jednoj noci, i presao u druge dimenzije dok nije usao u dzennet, vodja mu je bio andjeo Dzibril i pokazivao mu stvari na koje su nailazili na putu.

Allah nas informise o prebacivanju poslanika Iz mekke u jeruzalem u jednom casu noci

1. Hvaljen neka je Onaj koji je u jednom času noći preveo Svoga roba iz Hrama časnog u Hram daleki, čiju smo okolinu blagoslovili kako bismo mu neka znamenja Naša pokazali. – On, uistinu, sve čuje i sve vidi.(Kuran)
1.divno kotrmanchi,znaci,da bi se uslo u deznet,duse ce biti "ociscene" ,pa nije ni cudo jer su tamo svi konstatno sretni ,nema sukoba misljenja :D
2.ne razumijem,zasto je presao u Jerusalem :!:
njegovo putovanje kroz razlicite sfere moze biti dokaz,ali nije pricato tako detaljno o dzenetu,koliko se takvi detalji pisu u mnogim pricama i hadisima ;-)
KotromanichII

#54 Re: Zene

Post by KotromanichII »

1.divno kotrmanchi,znaci,da bi se uslo u deznet,duse ce biti "ociscene" ,pa nije ni cudo jer su tamo svi konstatno sretni ,nema sukoba misljenja
Od Ebu Hurejre r.a., se takodjer, prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.w.s. rekao: "Prva skupina koja ce uci u Dzennet bice poput Mjeseca u noci ustapa. Oni koji budu ulazili iza njih blistace poput najsjajnije zvijezde na nebu. U njemu nece ni malu ni veliku nuzdu obavljati, niti se oseknjivati niti pljuvati. Cesljevi ce im biti od zlata, a znoj ce im mirisati poput mosusa. Mengele ce im biti od alojeva drveta. Zene ce im biti djevice crnih krupnih ociju. Bice slozni svi kao jedan i imace lik njihova oca Adema, sezdeset arsina visokog od zemlje."

Allah kaze u kuranu:

U njemu neće slušati prazne besjede ni govor grešni, nego samo riječi: Mir, mir

"...na licima njihovim prepoznat ćeš radost sretna života"

19/ I kud god pogledaš, vidjet ćeš udobnost i carstvo prostrano

2.ne razumijem,zasto je presao u Jerusalem
njegovo putovanje kroz razlicite sfere moze biti dokaz,ali nije pricato tako detaljno o dzenetu,koliko se takvi detalji pisu u mnogim pricama i ajetima
jeste u detalje, opisano je sve sto se moglo opisati , hrana, pice, mirisi, zemlja, gradjevine, rijeke, ljudi i zene, sve je u detalje opisano.

sto je presao u jeruzalem, neznam tacno zasto ga Allah prebacio u jeruzalem, tamo je zajedno klanjao sa ostalim bozijm poslanicima, predvodio ih u molitvi. Arzuhale znas li ti sto ???
LONGMAN

#55 Re: Zene

Post by LONGMAN »

:roll:
ljubav_aha

#56 Re: Zene

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote:
ljubav_aha wrote: arzulah,ponekad se pitam,zar je takav "manje detaljan" nacin zaista neophodan,sto je cilj/rezultat toga,prva pomisao je da svako prilazi svmu individulano iako postoje slicnosti

za postojanje zime,iako je u hadisima,prvi put cujem :) ja sma kriva,jer zima je moje najdrze godisnje doba :lol:

hvala
Kako bi ti opisala Boga?
opis Boga > kao sto davno otovrih temu" Kakav je Tko ,takav mu je Bog"

svi moji ciati sa iste

ljubav_aha wrote:dobar jutar,dvije nove izreke,koje su vezane sa izrekom u naslovu teme:

>Bog zaista neće nikakvu nepravdu učiniti ljudima, ljudi je sami sebi čine.<

znaci Bog ne mijenja ljude,ali ljudi mogu promjeniti sebe
ljubav_aha wrote:Ovisno o patnji izniče vjera. Ovisno o vjeri izniče radost. Ovisno o radosti izniče ushit. Ovisno o ushitu izniče mirnoća. Ovisno o mirnoći izniče blaženost. Ovisno o blaženosti izniče usredotočenost. Ovisno o usredotočenosti izniče znanje i viđenje stvari kakvima doista jesu.

budizam

:-D
ljubav_aha wrote:
Rambo-Amadeus wrote: Ja sam temu razumio na nacin da se kroz njen naslov provlaci ona formulacija o sveprisutnosti Boga, Bog je sadrzan u svemu, bilo sta sto postoji olicenje je i odraz Boga...samim tim i svaka jedinka sa svojimm individualnim karakteristikama na sebi svojstven i specifican nacin odrazava Boga...mozda nisam najbolje shvatio temu? Ako nisam, izvinjavam se :)

odlicno si rauzmio temu , hvala :-D

moj najdrazi citat
ljubav_aha wrote:*Neku ličnost ne određuje njeno mišljenje nego njena osjećanja. Čovjek može potpuno promijeniti svoje mišljenje i da ostane isti čovjek. Mi govorimo o promjeni čovjeka tek kad se promjene njegova osjećanja. Može se reći da se mi opredjeljujemo za neka mišljenja u uvjerenju da se bolje ostvari ono za što smo našim osjećanjima opredijeljeni ili vezani*
arzuhal

#57 Re: Zene

Post by arzuhal »

Super. Onda, obzirom da je Bog iznad dženeta i džehennema, isto primjeniš i na džennet i na džehennem.
ljubav_aha

#58 Re: Zene

Post by ljubav_aha »

KotromanichII wrote:
2.ne razumijem,zasto je presao u Jerusalem
njegovo putovanje kroz razlicite sfere moze biti dokaz,ali nije pricano tako detaljno o dzenetu,koliko se takvi detalji pisu u mnogim pricama i ajetima
jeste u detalje, opisano je sve sto se moglo opisati , hrana, pice, mirisi, zemlja, gradjevine, rijeke, ljudi i zene, sve je u detalje opisano.

sto je presao u jeruzalem, neznam tacno zasto ga Allah prebacio u jeruzalem, tamo je zajedno klanjao sa ostalim bozijm poslanicima, predvodio ih u molitvi. Arzuhale znas li ti sto ???
aha,ali u hadisima,sve detaljno bez uporebe necije maste :!: shvati,da je muhamedu trebalo vise od 100 godina zivota da bi SVE detaljno objasnio :|

mene interesuje zasto je presao u Jerusalem,da li je to bilo u momentu kad je takodjer njegovom narodu bilo tesko,ili je cilj bio sirenje nove religije :?:
KotromanichII

#59 Re: Zene

Post by KotromanichII »

Kakav je Tko ,takav mu je Bog"
nema veze kako ko misli o Bogu, nego kako je on sam sebe opisao

Bog kaze za sebe u Kuranu

1 Reci: "On je Allah - jedan!
2 Allah je Utočište svakom!
3 Nije rodio i rođen nije,
4 i niko Mu ravan nije!"

U Njega su ključevi svih tajni, samo ih On zna, i On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, i nijedan list ne opadne, a da On za nj ne zna; i nema zrna u tminama Zemlje niti ičeg svježeg niti ičeg suhog, ničeg što nije u jasnoj Knjizi.

255 Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna - drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Moć Njegova obuhvata i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; On je Svevišnji, Veličanstveni!
ljubav_aha

#60 Re: Zene

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote:Super. Onda, obzirom da je Bog iznad dženeta i džehennema, isto primjeniš i na džennet i na džehennem.
arzulah :-D pa to sam skontala daaavnooo :)

arzulah ,ti si iskren vjernik,imam pitanje :-D Zasto se oslanjas na Boga,sto je osnova takov oslonca/ovje ne msilim iskljucivo vjera/ vec tvoj pristup posmatranja puta kroz ovozemalsjki zivot :?: hvala :-D
Last edited by ljubav_aha on 14/12/2010 16:00, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#61 Re: Zene

Post by ljubav_aha »

KotromanichII wrote:
Kakav je Tko ,takav mu je Bog"
nema veze kako ko misli o Bogu, nego kako je on sam sebe opisao

Bog kaze za sebe u Kuranu

1 Reci: "On je Allah - jedan!
2 Allah je Utočište svakom!
3 Nije rodio i rođen nije,
4 i niko Mu ravan nije!"

U Njega su ključevi svih tajni, samo ih On zna, i On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, i nijedan list ne opadne, a da On za nj ne zna; i nema zrna u tminama Zemlje niti ičeg svježeg niti ičeg suhog, ničeg što nije u jasnoj Knjizi.

255 Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna - drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Moć Njegova obuhvata i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; On je Svevišnji, Veličanstveni!
tako su meni pricali kad sma bila dijete,nista mi nije bilo jasno,pa sam pitala,kako i zasto; eh,da samo znas kako ljudi pocnu objasnjavati vlasiti opis Boga,razumijes li moju poentu kolega :)
KotromanichII

#62 Re: Zene

Post by KotromanichII »

aha,ali u hadisima,sve detaljno bez uporebe necije maste shvati,da je muhamedu trebalo vise od 100 godina zivota da bi SVE detaljno objasnio
pa nije sve objasnio sta ima u dzennetu nego smao onoliko koliko mi mozemo razumjeti, nemoze nam on sad govoriti o nekim stvarima za koje nikad nismo culi, razmisljali ili vidjeli nesto slicno a kamoli da pojmimo to, isto kao sto nemozes nekome seljaku u pustinji iz 1000 godine objasniti kako moze da leti zeljezo (avion) u detalje tako se nemoze nama ljudima u sitne detalje objasniti dzennet.

isto kad je Muhammed stigao do krajne granice gdje je bilo Drvo sidretul muntehau toj noci kad je bio podignut na nebesa, imalo je raznih boja, ali nije poznavao te boje, pa je rekao da su mu bile nepoznate.

mene interesuje zasto je presao u Jerusalem,da li je to bilo u momentu kad je takodjer njegovom narodu bilo tesko,ili je cilj bio sirenje nove religije
ne, on nije prebacen tamo da siri novu religiju
arzuhal

#63 Re: Zene

Post by arzuhal »

ljubav_aha wrote:
arzuhal wrote:Super. Onda, obzirom da je Bog iznad dženeta i džehennema, isto primjeniš i na džennet i na džehennem.
Aaaa, pa što onda pitaš za detaljan opis dženneta, curo draga? :D Jes to zaljubljena, ko je taj zbog kojeg se tako ponašaš :D
arzulah ,ti si iksren vjernik,ali imam pitanje :-D Zasto se oslanjas na Boga,sto je osnova takov oslonca/ovje ne msilim iskljucivo vjera/ vec tvoj pristup posmatranja puta kroz ovozemalsjki zivot :?: hvala :-D
E, sad moram ić' pa nemam vremena, a nisam ni skontao: razlučuješ vjeru od svakodnevnog života?
ljubav_aha

#64 Re: Zene

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote:
ljubav_aha wrote:
Aaaa, pa što onda pitaš za detaljan opis dženneta, curo draga? :D Jes to zaljubljena, ko je taj zbog kojeg se tako ponašaš :D
arzulah ,ti si iksren vjernik,ali imam pitanje :-D Zasto se oslanjas na Boga,sto je osnova takov oslonca/ovje ne msilim iskljucivo vjera/ vec tvoj pristup posmatranja puta kroz ovozemalsjki zivot :?: hvala :-D
E, sad moram ić' pa nemam vremena, a nisam ni skontao: razlučuješ vjeru od svakodnevnog života?

:lol: ja samo jako zaljubljive prirode :lol: :thumbup:

arzulah,ne odvajam vjeru od svakodnevnog zivota,ali ne mogu dovoljno razumjeti,zasto vjernici traze pomoc ili bilo koju drugu vrstu oslanjanja na Boga,ako su svi svjesni da se ipak ljudi moraju mijenjati :?: hvala :-D
ljubav_aha

#65 Re: Zene

Post by ljubav_aha »

KotromanichII wrote:
aha,ali u hadisima,sve detaljno bez uporebe necije maste shvati,da je muhamedu trebalo vise od 100 godina zivota da bi SVE detaljno objasnio
pa nije sve objasnio sta ima u dzennetu nego smao onoliko koliko mi mozemo razumjeti, nemoze nam on sad govoriti o nekim stvarima za koje nikad nismo culi, razmisljali ili vidjeli nesto slicno a kamoli da pojmimo to, isto kao sto nemozes nekome seljaku u pustinji iz 1000 godine objasniti kako moze da leti zeljezo (avion) u detalje tako se nemoze nama ljudima u sitne detalje objasniti dzennet.

isto kad je Muhammed stigao do krajne granice gdje je bilo Drvo sidretul muntehau toj noci kad je bio podignut na nebesa, imalo je raznih boja, ali nije poznavao te boje, pa je rekao da su mu bile nepoznate.

mene interesuje zasto je presao u Jerusalem,da li je to bilo u momentu kad je takodjer njegovom narodu bilo tesko,ili je cilj bio sirenje nove religije
ne, on nije prebacen tamo da siri novu religiju
zasto je prebacen u Jerusalme,sto je uzrok tome,hvala :?:

eh,et' jesam ti rekla,nema detalja o dzenentu,a nevjerovatno koliko se o njima pise ;-)
KotromanichII

#66 Re: Zene

Post by KotromanichII »

zasto je prebacen u Jerusalme,sto je uzrok tome,hvala

eh,et' jesam ti rekla,nema detalja o dzenentu,a nevjerovatno koliko se o njima pise
ima sve bas opisano u datelje u dzennetu sta god nam treba, cak i naziv centra u Dzennetu i kako izgleda, centar dzennet se zove Firdews, to je najveci dio dzenneta odatle izviru rijeke, a iznad Firdewsa je prijestolje Bozije

a da ti se opisuje konstrukcija molekula nekog materijala u dzennetu takvih datelja nema :D :D
ja neznam tacno zasto, ali je odatle prebacen na nebesa
MedenoSrce

#67 Re: Zene

Post by MedenoSrce »

I mene vec dugo interesuje kako to da se duhovne i vjerske velicine na svom putu kroz zivot odricu svega, da bi se tome istom, sto nije dopusteno danas, nadali na drugom svijetu?
Najvise me cudi blud ovo-ono i onda kao bezbroj hurija :?

Ima li neka dobra dusa da mi pojasni ovo ali bez floskula.
ljubav_aha

#68 Re: Zene

Post by ljubav_aha »

KotromanichII wrote:

eh,et' jesam ti rekla,nema detalja o dzenentu,a nevjerovatno koliko se o njima pise
ima sve bas opisano u datelje u dzennetu sta god nam treba, cak i naziv centra u Dzennetu i kako izgleda, centar dzennet se zove Firdews, to je najveci dio dzenneta odatle izviru rijeke, a iznad Firdewsa je prijestolje Bozije

a da ti se opisuje konstrukcija molekula nekog materijala u dzennetu takvih datelja nema :D :D
ja neznam tacno zasto, ali je odatle prebacen na nebesa
ma dobor,malo je komicno toliko opisivanje i uvjeravanje :D

nije prebacen na nebesa,narod te nece skontati,sto si mislio,vec je dozivio transcedentanlo iskustvo uz pomoc meleka ;-)
ljubav_aha

#69 Re: Zene

Post by ljubav_aha »

MedenoSrce wrote:I mene vec dugo interesuje kako to da se duhovne i vjerske velicine na svom putu kroz zivot odricu svega, da bi se tome istom, sto nije dopusteno danas, nadali na drugom svijetu?
Najvise me cudi blud ovo-ono i onda kao bezbroj hurija :?

Ima li neka dobra dusa da mi pojasni ovo ali bez floskula.
dobro pitanje :thumbup: :lol: nadam se da ce neko do iskrenih vjernika obajsniti :)
KotromanichII

#70 Re: Zene

Post by KotromanichII »

I mene vec dugo interesuje kako to da se duhovne i vjerske velicine na svom putu kroz zivot odricu svega, da bi se tome istom, sto nije dopusteno danas, nadali na drugom svijetu?
Najvise me cudi blud ovo-ono i onda kao bezbroj hurija

Ima li neka dobra dusa da mi pojasni ovo ali bez floskula
sto se tice sexa i vina u dzennetu ako mislis na to

prvo, sto se tice sexa, to cebiti samo izmedju vjencanih , znaci neki muskarci ce biti vjencani sa vise zena, ali nece biti prevare tako sto ce ici sexati se sa zenama drugih ljudi, ili zena da prevari njega, toga nece biti u raju. dok ovdje se sex radi van braka a to je grijeh. znaci sex u raju sa svojim zenama je dozvoljen dok ovdje sex sa raznim zenama prije braka je grijeh. ovdje se sa sexom moze dobiti razne spolne bolesti, djeca vanbracna se radjaju, razaraju se familije i drustva , uglavnom velike su posljedice sexa kad se radi na nedozvoljen nacin.

drugo, vino i pica koja se budu pila u raju nece biti alkhola u njima da te glava boli , da povracas, ili da se pamet gubi

Allah je to fino opisao:

16. jedni preme drugima na njima će naslonjeni biti;
17. služiće ih vječno mladi mladići,
18. sa čašama i ibricima i peharom punim pića iz izvora tekućeg–
19. od koga ih glava neće boljeti i zbog kojeg neće pamet izgubiti

15. Zar je džennet, koji je obećan onima koji se Allaha boje – u kome su rijeke od vode neustajale..., i rijeke od vina, prijatna onima koji piju,...i gdje ima voća svakovrsnog i oprosta od Gospodara njihova – zar je to isto što i patnja koja čeka one koji će u vatri vječno boraviti, koji će se uzavrelom vodom pojiti, koja će im crijeva kidati!

znaci vino i druga pica ce biti odrstanjena svaka negativnost , tako da ce biti cisto za piti, dok ovdje na ovom svijetu pamet se gubi, povraca, i glavobolja da poslije feste proklinju mater sto ih je rodila :-)
bez_ideje

#71 Re: Zene

Post by bez_ideje »

:dance: :dance: :dance: :dance: :dance:
SJo,budi fino celjade,pa ces dobit rimske bahanalije :mrgreen:
Da se isplati-isplati
Obecanje..... :skoljka:
Locked