ali sekunde...sve neke UBER pametnice u politici....a ko uopste kaze da SAMO Hrvati mogu glasati za hrvatskog clana predsjednistva?
ili opet zaboravljate da pored b/h/s naroda postojimo i mi OSTALI kojima je isti taj trojac PREDSJEDNISTVO....
Eto recimo da si me uvjerio mo¾da za sebe, ali da dobar dio onih koji su "Bosanci" na papiru ne bi odmah glasao za odcjepljenje, da su sigurni da ne bi bilo po nosu, ba¹ i nisi... Primjera u bli¾oj pro¹losti ima dovoljno...Tomislav MO wrote: Hrvati u BiH se osjeæaju Bosancima i Hercegovcima i nije im u interesu podjela i pripajanje jednog dijela Hrvatskoj.
Evo ja prvi, ¾ivim u Hercegovini, i uvijek æu reæi da sam Hercegovac, ne vidim tu problema nikakvog, evo ja se osjeæam Hercegovcem i reæi æu to i u Zagrebu i u Sarajevu.
A koji ste vi ostali?mIRCerka wrote:vi meni niste jasni...
ali sekunde...sve neke UBER pametnice u politici....a ko uopste kaze da SAMO Hrvati mogu glasati za hrvatskog clana predsjednistva?
ili opet zaboravljate da pored b/h/s naroda postojimo i mi OSTALI kojima je isti taj trojac PREDSJEDNISTVO....
Neću reći da su Hrvati svi divni i krasni, svak različito razmišlja dobro ili loše, ovisno o puno drugih stvari i okolnosti.ztluhcs wrote:Eto recimo da si me uvjerio možda za sebe, ali da dobar dio onih koji su "Bosanci" na papiru ne bi odmah glasao za odcjepljenje, da su sigurni da ne bi bilo po nosu, baš i nisi... Primjera u bližoj prošlosti ima dovoljno...Tomislav MO wrote: Hrvati u BiH se osjećaju Bosancima i Hercegovcima i nije im u interesu podjela i pripajanje jednog dijela Hrvatskoj.
Evo ja prvi, živim u Hercegovini, i uvijek ću reći da sam Hercegovac, ne vidim tu problema nikakvog, evo ja se osjećam Hercegovcem i reći ću to i u Zagrebu i u Sarajevu.
da li nakon toga npr. mozemo ocekivati da u Sirokom Brijegu se u utakmici BiH - Hrvatska navija za BiH i da se to isto cini u zapadnom Mostaru i da vise Kovachi, Stanici, Jurici, Solde ne igraju za Hrvatsku nego za BiH?Tomislav MO wrote:Neću reći da su Hrvati svi divni i krasni, svak različito razmišlja dobro ili loše, ovisno o puno drugih stvari i okolnosti.ztluhcs wrote:Eto recimo da si me uvjerio možda za sebe, ali da dobar dio onih koji su "Bosanci" na papiru ne bi odmah glasao za odcjepljenje, da su sigurni da ne bi bilo po nosu, baš i nisi... Primjera u bližoj prošlosti ima dovoljno...Tomislav MO wrote: Hrvati u BiH se osjećaju Bosancima i Hercegovcima i nije im u interesu podjela i pripajanje jednog dijela Hrvatskoj.
Evo ja prvi, živim u Hercegovini, i uvijek ću reći da sam Hercegovac, ne vidim tu problema nikakvog, evo ja se osjećam Hercegovcem i reći ću to i u Zagrebu i u Sarajevu.
Ljestvica otprilike izgleda ovako:
1. Idealno rješenje: demokratska i decentralizirana BiH potpuno po uzoru na Švicarsku, znači, jedna vlada, vojska, carina, vanjska politika itd. uz lokalnu vlast u kantonima.
2. Manje zlo: podjela BiH na troje
3. Veće zlo: podjela BiH na dvoje između Srba i Bošnjaka ili unitarna BiH
Vidiš, ako se koji Hrvat zalaže za podjelu BiH, to je samo zato jer se boji ovog većeg zla: da će se podijeliti na dvoje ili da će biti samo bošnjačka. To stvara oprez i otpor. Zato je ostvarenje nacionalnih prava Hrvata u interesu Bošnjaka, jer jača stabilnost BiH.
Nema tu, kako neki pogrešno misle, kompromisa i popuštanja. Kompromis je tek nešto malo bolji od rata. Nije to kolač, koji se treba podijeliti tako da svatko dobije 1/2 pa se onda nadmećemo tko će dobiti više. Pa ćemo kao svi malo popustiti da bi došli do rješenja.
Ja govorim o situaciji u kojoj svi dobivaju, ako su ostvarena nacionalna prava svih, tada ekstremisti gube realne argumente. Onda se energija glupavo utrošena na međusobni sukob može utrošiti na zajednički razvoj. I tada 1 + 1 nije 2, nego možda 20 ili 50.
Možda isto onda kada Bošnjaci prestanu mahati Turskim zastavama kadada li nakon toga npr. mozemo ocekivati da u Sirokom Brijegu se u utakmici BiH - Hrvatska navija za BiH i da se to isto cini u zapadnom Mostaru i da vise Kovachi, Stanici, Jurici, Solde ne igraju za Hrvatsku nego za BiH?
Zaista ti je poredjenjezico wrote:Možda isto onda kada Bošnjaci prestanu mahati Turskim zastavama kadada li nakon toga npr. mozemo ocekivati da u Sirokom Brijegu se u utakmici BiH - Hrvatska navija za BiH i da se to isto cini u zapadnom Mostaru i da vise Kovachi, Stanici, Jurici, Solde ne igraju za Hrvatsku nego za BiH?
navijaju za BiH..
ja mislim da se na utakmicama reprezentacije BiH moze vidjeti jedna ili nijedna zastava Turske, ali ti to ne mozes znati jer ne ides na te utakmice. OK, ako su Kovac, Stanic, Juric gastarbajteri, sta je onda sa Anusicem koji je igrao za BiH, pa kad je napravio karijeru otisao da igra za Hrvatsku? Dakle kada ce se u Sirokom Brijegu navijati za BiH protiv Hrvatske i da li bi se to desilo nakon uredjenja BiH na svajcarskom principu, jer gospodo hercegovacki hrvati, ako hocete svajcarsku onda to morate u kompletu da postignete, a ne samo gdje vama odgovara, a svajcarski Nijemac, Italijan ili Francuz se prije svega osjecaju Svajcarcima, pa tek onda ovo drugo i ni u ludilu nece navijati za neku od ove tri zemlje kada igra protiv Svajcarske? Da li je to slucaj i sa vama i da li ce se to desiti kada dobijete to sto trazite, tj. da reprezentacija BiH igra utakmicu protiv Hrvatske uz gromoglasnu podrsku lokalnog stanovnistva?zico wrote:Možda isto onda kada Bošnjaci prestanu mahati Turskim zastavama kadada li nakon toga npr. mozemo ocekivati da u Sirokom Brijegu se u utakmici BiH - Hrvatska navija za BiH i da se to isto cini u zapadnom Mostaru i da vise Kovachi, Stanici, Jurici, Solde ne igraju za Hrvatsku nego za BiH?
navijaju za BiH..
Lakše je vidjeti trun u tuđem oku nego deblo u svome!!!
A što se tiče Kovača,Stanića,Jurića,na njih trebaš gledati kao i na sve gastarbajtere u dijaspori..Nema nikakve razlike među njima...
Idu za svojom karijerom i gledaju di će im biti bolje..Ima i kod nas primjera..Mirna Jukić koja danas pliva za Austriju,Duje Draganja koji je
skoro otišao u Katar..itd,itd..da ne govorim o hrpi Srba iz Hrvatske koji igraju za Srbiju(Stojaković,Šekarićka,Dokićka...mogao bih danima...)
Njihov izbor...i tu nitko ne može ništa!!!
Ja nisam rekao da ih nema, rekao sam da su postale rijetkost i da su skoro iskorjenjene, a isto tako sam rekao da gospodin donese zastavu Vatikana i gotovospongebob wrote:mostarac
barem ja pokusavam trenirat svoje oko da ne vide ovakve pojave poput mahanja turskom ili saudijskom zastavom..Ali njih se ne moze zaobici niti na jednoj utakmici repke. Ne, na utakmice ni ja ne idem, dosta mi je tv.
pa eto, nije da proturijecim...istina lezi u oku promatraca, da se posluzim ovom iskurvanom floskulom....A donosenjem novih zastava nece se rijesiti problem...mostarac wrote:Ja nisam rekao da ih nema, rekao sam da su postale rijetkost i da su skoro iskorjenjene, a isto tako sam rekao da gospodin donese zastavu Vatikana i gotovospongebob wrote:mostarac
barem ja pokusavam trenirat svoje oko da ne vide ovakve pojave poput mahanja turskom ili saudijskom zastavom..Ali njih se ne moze zaobici niti na jednoj utakmici repke. Ne, na utakmice ni ja ne idem, dosta mi je tv.
ja mislim da problem nije u zastavama turske, ali eto.spongebob wrote:pa eto, nije da proturijecim...istina lezi u oku promatraca, da se posluzim ovom iskurvanom floskulom....A donosenjem novih zastava nece se rijesiti problem...mostarac wrote:Ja nisam rekao da ih nema, rekao sam da su postale rijetkost i da su skoro iskorjenjene, a isto tako sam rekao da gospodin donese zastavu Vatikana i gotovospongebob wrote:mostarac
koji smo mi ostali?ztluhcs wrote:A koji ste vi ostali?mIRCerka wrote:vi meni niste jasni...
![]()
![]()
ubij se, evo mozemo zajedno.mIRCerka wrote: sta cu ja????![]()
Svak voli svoje, znači da bi Hrvati navijali za BiH, onda BiH mora biti hrvatska država (što ne znači da nije ujedno i srpska i bošnjačka).mostarac wrote:da li nakon toga npr. mozemo ocekivati da u Sirokom Brijegu se u utakmici BiH - Hrvatska navija za BiH i da se to isto cini u zapadnom Mostaru i da vise Kovachi, Stanici, Jurici, Solde ne igraju za Hrvatsku nego za BiH?
Konkretno se slažemmostarac wrote:Dakle kada ce se u Sirokom Brijegu navijati za BiH protiv Hrvatske i da li bi se to desilo nakon uredjenja BiH na svajcarskom principu, jer gospodo hercegovacki hrvati, ako hocete svajcarsku onda to morate u kompletu da postignete, a ne samo gdje vama odgovara, a svajcarski Nijemac, Italijan ili Francuz se prije svega osjecaju Svajcarcima, pa tek onda ovo drugo i ni u ludilu nece navijati za neku od ove tri zemlje kada igra protiv Svajcarske? Da li je to slucaj i sa vama i da li ce se to desiti kada dobijete to sto trazite, tj. da reprezentacija BiH igra utakmicu protiv Hrvatske uz gromoglasnu podrsku lokalnog stanovnistva?
Turske zastave nisu izgovor, jer ih vec odavno nema na utakmicama BiH reprezentacije, a i ako se slucajno neka pojavi to su stvarno rijetkosti, a ova je zemlja puna ekstrema pa to ne treba da cudi. Donesi i ti zastavu vatikana i mirna Bosna
Dakle na ovo bi molio konkretne odgovore.
Nije li to ZAVNOBIH, koji je suprotan ovome o cemu se danas govoriTomislav MO wrote:Svak voli svoje, znači da bi Hrvati navijali za BiH, onda BiH mora biti hrvatska država (što ne znači da nije ujedno i srpska i bošnjačka).mostarac wrote:da li nakon toga npr. mozemo ocekivati da u Sirokom Brijegu se u utakmici BiH - Hrvatska navija za BiH i da se to isto cini u zapadnom Mostaru i da vise Kovachi, Stanici, Jurici, Solde ne igraju za Hrvatsku nego za BiH?
Isto tako, Srbin iz Banja Luke će navijati za BiH zato jer je BiH srpska država, Bošnjak zato jer je BiH bošnjačka država, Rom zato jer je BiH romska država.
Tomislav MO wrote: Svak voli svoje, znaèi da bi Hrvati navijali za BiH, onda BiH mora biti hrvatska dr¾ava (¹to ne znaèi da nije ujedno i srpska i bo¹njaèka).
mostarac wrote: Nije li to ZAVNOBIH, koji je suprotan ovome o cemu se danas govori
Mala ispravka, hrvatske stranke u BiH, a ni država Hrvatska, ni Sanader, ni predsjednik Mesić ne žele treći entitet. To, koliko ja znam zagovara jedino Hrvatski Blok od dr. Ivića Pašalića. Sve tri hrvatske koalicije (Čović, Ljubić, Jurišić) pojedinačno imaju više glasača od Pašalića tako da se ta ideja može zanemariti.mostarac wrote:Moje pitanje i dalje stoji: Da li ce ispunjenje zahtjeva za trecim entitetom ili necim slicnim dovesti do toga da se u Sirokom Brijegu gromoglasno navija za BiH u utakmici protiv Hrvatske?
Jeste ZAVNOBIH u teoriji, ali ZAVNOBIH je opstajao silom, komunistička partija je imala svu vlast, a toga više nema.mostarac wrote: Nije li to ZAVNOBIH, koji je suprotan ovome o cemu se danas govori
Koliko ja znam ni Hrvati ne pale zastave Hrvatske..baš si mi uzvratio saZaista ti je poredjenje
Koliko ja znam Bosnjaci ne pale zastave BiH. Hrvati redovno pale zastave BiH. (mislim na navijace, ne na narode kao ovaj gore)
I ti se sad nasao pametan da poredis to dvoje?!
Bosnjaci Sandzaka neka naviaju za koga hoce. To nije problem ove drzave i jebe me se za njih.zico wrote:Koliko ja znam ni Hrvati ne pale zastave Hrvatske..baš si mi uzvratio saZaista ti je poredjenje
Koliko ja znam Bosnjaci ne pale zastave BiH. Hrvati redovno pale zastave BiH. (mislim na navijace, ne na narode kao ovaj gore)
I ti se sad nasao pametan da poredis to dvoje?!
usporedbom...
I ja također smatram da navijači nisu baš reprezentativna skupina prema kojim bi trebalo izvlačiti zaključke...no nije isto značenje Turske i Brazilske zastave ili dresa,a siguran sam da se ne radi o tako malom broju...Po mom mišljenju na to uopće ne treba obraćti pažnju...
A što se tiče debla u oku...što misliš za koga navijaju Bošnjaci Sandžaka...