Željko Komšić vs. Ivo Miro Jović

Na sljedecim izborima, glasat cu za:

Zeljko Komsic
43
67%
Ivo Miro Jovic
3
5%
Nekog drugog kandidata
18
28%

Total votes: 64

mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

vi meni niste jasni...
ali sekunde...sve neke UBER pametnice u politici....a ko uopste kaze da SAMO Hrvati mogu glasati za hrvatskog clana predsjednistva?
ili opet zaboravljate da pored b/h/s naroda postojimo i mi OSTALI kojima je isti taj trojac PREDSJEDNISTVO....
:-)
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Tomislav MO wrote: Hrvati u BiH se osjeæaju Bosancima i Hercegovcima i nije im u interesu podjela i pripajanje jednog dijela Hrvatskoj.

Evo ja prvi, ¾ivim u Hercegovini, i uvijek æu reæi da sam Hercegovac, ne vidim tu problema nikakvog, evo ja se osjeæam Hercegovcem i reæi æu to i u Zagrebu i u Sarajevu.
Eto recimo da si me uvjerio mo¾da za sebe, ali da dobar dio onih koji su "Bosanci" na papiru ne bi odmah glasao za odcjepljenje, da su sigurni da ne bi bilo po nosu, ba¹ i nisi... Primjera u bli¾oj pro¹losti ima dovoljno...
ztluhcs

Post by ztluhcs »

mIRCerka wrote:vi meni niste jasni...
ali sekunde...sve neke UBER pametnice u politici....a ko uopste kaze da SAMO Hrvati mogu glasati za hrvatskog clana predsjednistva?
ili opet zaboravljate da pored b/h/s naroda postojimo i mi OSTALI kojima je isti taj trojac PREDSJEDNISTVO....
A koji ste vi ostali? :D :D :D
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

ztluhcs wrote:
Tomislav MO wrote: Hrvati u BiH se osjećaju Bosancima i Hercegovcima i nije im u interesu podjela i pripajanje jednog dijela Hrvatskoj.

Evo ja prvi, živim u Hercegovini, i uvijek ću reći da sam Hercegovac, ne vidim tu problema nikakvog, evo ja se osjećam Hercegovcem i reći ću to i u Zagrebu i u Sarajevu.
Eto recimo da si me uvjerio možda za sebe, ali da dobar dio onih koji su "Bosanci" na papiru ne bi odmah glasao za odcjepljenje, da su sigurni da ne bi bilo po nosu, baš i nisi... Primjera u bližoj prošlosti ima dovoljno...
Neću reći da su Hrvati svi divni i krasni, svak različito razmišlja dobro ili loše, ovisno o puno drugih stvari i okolnosti.

Ljestvica otprilike izgleda ovako:
1. Idealno rješenje: demokratska i decentralizirana BiH potpuno po uzoru na Švicarsku, znači, jedna vlada, vojska, carina, vanjska politika itd. uz lokalnu vlast u kantonima.
2. Manje zlo: podjela BiH na troje
3. Veće zlo: podjela BiH na dvoje između Srba i Bošnjaka ili unitarna BiH

Vidiš, ako se koji Hrvat zalaže za podjelu BiH, to je samo zato jer se boji ovog većeg zla: da će se podijeliti na dvoje ili da će biti samo bošnjačka. To stvara oprez i otpor. Zato je ostvarenje nacionalnih prava Hrvata u interesu Bošnjaka, jer jača stabilnost BiH.

Nema tu, kako neki pogrešno misle, kompromisa i popuštanja. Kompromis je tek nešto malo bolji od rata. Nije to kolač, koji se treba podijeliti tako da svatko dobije 1/2 pa se onda nadmećemo tko će dobiti više. Pa ćemo kao svi malo popustiti da bi došli do rješenja.

Ja govorim o situaciji u kojoj svi dobivaju, ako su ostvarena nacionalna prava svih, tada ekstremisti gube realne argumente. Onda se energija glupavo utrošena na međusobni sukob može utrošiti na zajednički razvoj. I tada 1 + 1 nije 2, nego možda 20 ili 50.
mostarac

Post by mostarac »

Tomislav MO wrote:
ztluhcs wrote:
Tomislav MO wrote: Hrvati u BiH se osjećaju Bosancima i Hercegovcima i nije im u interesu podjela i pripajanje jednog dijela Hrvatskoj.

Evo ja prvi, živim u Hercegovini, i uvijek ću reći da sam Hercegovac, ne vidim tu problema nikakvog, evo ja se osjećam Hercegovcem i reći ću to i u Zagrebu i u Sarajevu.
Eto recimo da si me uvjerio možda za sebe, ali da dobar dio onih koji su "Bosanci" na papiru ne bi odmah glasao za odcjepljenje, da su sigurni da ne bi bilo po nosu, baš i nisi... Primjera u bližoj prošlosti ima dovoljno...
Neću reći da su Hrvati svi divni i krasni, svak različito razmišlja dobro ili loše, ovisno o puno drugih stvari i okolnosti.

Ljestvica otprilike izgleda ovako:
1. Idealno rješenje: demokratska i decentralizirana BiH potpuno po uzoru na Švicarsku, znači, jedna vlada, vojska, carina, vanjska politika itd. uz lokalnu vlast u kantonima.
2. Manje zlo: podjela BiH na troje
3. Veće zlo: podjela BiH na dvoje između Srba i Bošnjaka ili unitarna BiH

Vidiš, ako se koji Hrvat zalaže za podjelu BiH, to je samo zato jer se boji ovog većeg zla: da će se podijeliti na dvoje ili da će biti samo bošnjačka. To stvara oprez i otpor. Zato je ostvarenje nacionalnih prava Hrvata u interesu Bošnjaka, jer jača stabilnost BiH.

Nema tu, kako neki pogrešno misle, kompromisa i popuštanja. Kompromis je tek nešto malo bolji od rata. Nije to kolač, koji se treba podijeliti tako da svatko dobije 1/2 pa se onda nadmećemo tko će dobiti više. Pa ćemo kao svi malo popustiti da bi došli do rješenja.

Ja govorim o situaciji u kojoj svi dobivaju, ako su ostvarena nacionalna prava svih, tada ekstremisti gube realne argumente. Onda se energija glupavo utrošena na međusobni sukob može utrošiti na zajednički razvoj. I tada 1 + 1 nije 2, nego možda 20 ili 50.
da li nakon toga npr. mozemo ocekivati da u Sirokom Brijegu se u utakmici BiH - Hrvatska navija za BiH i da se to isto cini u zapadnom Mostaru i da vise Kovachi, Stanici, Jurici, Solde ne igraju za Hrvatsku nego za BiH?
zico

Post by zico »

da li nakon toga npr. mozemo ocekivati da u Sirokom Brijegu se u utakmici BiH - Hrvatska navija za BiH i da se to isto cini u zapadnom Mostaru i da vise Kovachi, Stanici, Jurici, Solde ne igraju za Hrvatsku nego za BiH?
Možda isto onda kada Bošnjaci prestanu mahati Turskim zastavama kada
navijaju za BiH..
Lakše je vidjeti trun u tuđem oku nego deblo u svome!!!

A što se tiče Kovača,Stanića,Jurića,na njih trebaš gledati kao i na sve gastarbajtere u dijaspori..Nema nikakve razlike među njima...
Idu za svojom karijerom i gledaju di će im biti bolje..Ima i kod nas primjera..Mirna Jukić koja danas pliva za Austriju,Duje Draganja koji je
skoro otišao u Katar..itd,itd..da ne govorim o hrpi Srba iz Hrvatske koji igraju za Srbiju(Stojaković,Šekarićka,Dokićka...mogao bih danima...)

Njihov izbor...i tu nitko ne može ništa!!!
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

zico wrote:
navijaju za BiH..
Zaista ti je poredjenje :-)

Koliko ja znam Bosnjaci ne pale zastave BiH. Hrvati redovno pale zastave BiH. (mislim na navijace, ne na narode kao ovaj gore)

I ti se sad nasao pametan da poredis to dvoje?!

Takodjer Bosnjaci ne masu turskim zastavama na utakmicama BiH, 90% su bosanske zastave kod gledalaca, a navijacke skupine BiH imaju 100% bosanske zastave od BH fanaticosa do Gazija. Vjerovatno se nekada desi da neko donese tursku zastavu na utakmicu, ali to nije nista cudno jer su donosili i brazilsku, pa cak i americku, kada je castle igrao za BIH itd.

Medjutim osnovna razlika je u paljenju zastava. Toliko o trunu u ocima. :-)
mostarac

Post by mostarac »

zico wrote:
navijaju za BiH..
Lakše je vidjeti trun u tuđem oku nego deblo u svome!!!

A što se tiče Kovača,Stanića,Jurića,na njih trebaš gledati kao i na sve gastarbajtere u dijaspori..Nema nikakve razlike među njima...
Idu za svojom karijerom i gledaju di će im biti bolje..Ima i kod nas primjera..Mirna Jukić koja danas pliva za Austriju,Duje Draganja koji je
skoro otišao u Katar..itd,itd..da ne govorim o hrpi Srba iz Hrvatske koji igraju za Srbiju(Stojaković,Šekarićka,Dokićka...mogao bih danima...)

Njihov izbor...i tu nitko ne može ništa!!!
ja mislim da se na utakmicama reprezentacije BiH moze vidjeti jedna ili nijedna zastava Turske, ali ti to ne mozes znati jer ne ides na te utakmice. OK, ako su Kovac, Stanic, Juric gastarbajteri, sta je onda sa Anusicem koji je igrao za BiH, pa kad je napravio karijeru otisao da igra za Hrvatsku? Dakle kada ce se u Sirokom Brijegu navijati za BiH protiv Hrvatske i da li bi se to desilo nakon uredjenja BiH na svajcarskom principu, jer gospodo hercegovacki hrvati, ako hocete svajcarsku onda to morate u kompletu da postignete, a ne samo gdje vama odgovara, a svajcarski Nijemac, Italijan ili Francuz se prije svega osjecaju Svajcarcima, pa tek onda ovo drugo i ni u ludilu nece navijati za neku od ove tri zemlje kada igra protiv Svajcarske? Da li je to slucaj i sa vama i da li ce se to desiti kada dobijete to sto trazite, tj. da reprezentacija BiH igra utakmicu protiv Hrvatske uz gromoglasnu podrsku lokalnog stanovnistva?
Turske zastave nisu izgovor, jer ih vec odavno nema na utakmicama BiH reprezentacije, a i ako se slucajno neka pojavi to su stvarno rijetkosti, a ova je zemlja puna ekstrema pa to ne treba da cudi. Donesi i ti zastavu vatikana i mirna Bosna ;)
Dakle na ovo bi molio konkretne odgovore.
spongebob

Post by spongebob »

mostarac

barem ja pokusavam trenirat svoje oko da ne vidi ovakve pojave poput mahanja turskom ili saudijskom zastavom..Ali njih se ne moze zaobici niti na jednoj utakmici repke. Ne, na utakmice ni ja ne idem, dosta mi je tv.
mostarac

Post by mostarac »

spongebob wrote:mostarac

barem ja pokusavam trenirat svoje oko da ne vide ovakve pojave poput mahanja turskom ili saudijskom zastavom..Ali njih se ne moze zaobici niti na jednoj utakmici repke. Ne, na utakmice ni ja ne idem, dosta mi je tv.
Ja nisam rekao da ih nema, rekao sam da su postale rijetkost i da su skoro iskorjenjene, a isto tako sam rekao da gospodin donese zastavu Vatikana i gotovo
spongebob

Post by spongebob »

mostarac wrote:

barem ja pokusavam trenirat svoje oko da ne vide ovakve pojave poput mahanja turskom ili saudijskom zastavom..Ali njih se ne moze zaobici niti na jednoj utakmici repke. Ne, na utakmice ni ja ne idem, dosta mi je tv.
Ja nisam rekao da ih nema, rekao sam da su postale rijetkost i da su skoro iskorjenjene, a isto tako sam rekao da gospodin donese zastavu Vatikana i gotovo
pa eto, nije da proturijecim...istina lezi u oku promatraca, da se posluzim ovom iskurvanom floskulom....A donosenjem novih zastava nece se rijesiti problem...
mostarac

Post by mostarac »

spongebob wrote:
mostarac wrote:

pa eto, nije da proturijecim...istina lezi u oku promatraca, da se posluzim ovom iskurvanom floskulom....A donosenjem novih zastava nece se rijesiti problem...
ja mislim da problem nije u zastavama turske, ali eto.
Moje pitanje i dalje stoji: Da li ce ispunjenje zahtjeva za trecim entitetom ili necim slicnim dovesti do toga da se u Sirokom Brijegu gromoglasno navija za BiH u utakmici protiv Hrvatske?
spongebob

Post by spongebob »

dovest ce do cijepanja drzave, jasno.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

ztluhcs wrote:
mIRCerka wrote:vi meni niste jasni...
A koji ste vi ostali? :D :D :D
koji smo mi ostali?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ja nisam ni Bosnjak, ni Hrvat, ni Srbin, ni Jevrej, vec sam dijete mjesanog braka i nijednu od gore navedene cetiri skupine ne smatram SVOJOM...
sta cu ja???? :? :?
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

mIRCerka wrote: sta cu ja???? :? :?
ubij se, evo mozemo zajedno. :-? :-x
ztluhcs

Post by ztluhcs »

mIRCerka wrote:
dijete mjesanog braka
half vampyre, half lycan, but stronger than both...

:D :D :D
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

mostarac wrote:da li nakon toga npr. mozemo ocekivati da u Sirokom Brijegu se u utakmici BiH - Hrvatska navija za BiH i da se to isto cini u zapadnom Mostaru i da vise Kovachi, Stanici, Jurici, Solde ne igraju za Hrvatsku nego za BiH?
Svak voli svoje, znači da bi Hrvati navijali za BiH, onda BiH mora biti hrvatska država (što ne znači da nije ujedno i srpska i bošnjačka).

Isto tako, Srbin iz Banja Luke će navijati za BiH zato jer je BiH srpska država, Bošnjak zato jer je BiH bošnjačka država, Rom zato jer je BiH romska država.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

mostarac wrote:Dakle kada ce se u Sirokom Brijegu navijati za BiH protiv Hrvatske i da li bi se to desilo nakon uredjenja BiH na svajcarskom principu, jer gospodo hercegovacki hrvati, ako hocete svajcarsku onda to morate u kompletu da postignete, a ne samo gdje vama odgovara, a svajcarski Nijemac, Italijan ili Francuz se prije svega osjecaju Svajcarcima, pa tek onda ovo drugo i ni u ludilu nece navijati za neku od ove tri zemlje kada igra protiv Svajcarske? Da li je to slucaj i sa vama i da li ce se to desiti kada dobijete to sto trazite, tj. da reprezentacija BiH igra utakmicu protiv Hrvatske uz gromoglasnu podrsku lokalnog stanovnistva?
Turske zastave nisu izgovor, jer ih vec odavno nema na utakmicama BiH reprezentacije, a i ako se slucajno neka pojavi to su stvarno rijetkosti, a ova je zemlja puna ekstrema pa to ne treba da cudi. Donesi i ti zastavu vatikana i mirna Bosna ;)
Dakle na ovo bi molio konkretne odgovore.
Konkretno se slažem :D , nisam ni pokušao tvrditi da su Hrvati zlato, a Bošnjaci i Srbi za sve krivi. :roll:
mostarac

Post by mostarac »

Tomislav MO wrote:
mostarac wrote:da li nakon toga npr. mozemo ocekivati da u Sirokom Brijegu se u utakmici BiH - Hrvatska navija za BiH i da se to isto cini u zapadnom Mostaru i da vise Kovachi, Stanici, Jurici, Solde ne igraju za Hrvatsku nego za BiH?
Svak voli svoje, znači da bi Hrvati navijali za BiH, onda BiH mora biti hrvatska država (što ne znači da nije ujedno i srpska i bošnjačka).

Isto tako, Srbin iz Banja Luke će navijati za BiH zato jer je BiH srpska država, Bošnjak zato jer je BiH bošnjačka država, Rom zato jer je BiH romska država.
Nije li to ZAVNOBIH, koji je suprotan ovome o cemu se danas govori ;)
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Tomislav MO wrote: Svak voli svoje, znaèi da bi Hrvati navijali za BiH, onda BiH mora biti hrvatska dr¾ava (¹to ne znaèi da nije ujedno i srpska i bo¹njaèka).
mostarac wrote: Nije li to ZAVNOBIH, koji je suprotan ovome o cemu se danas govori ;)

E ovo je klasièni "How To Shoot Yourself In The Foot With Arguments" ...

:D :D :D :D
Last edited by ztluhcs on 19/07/2006 08:50, edited 1 time in total.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

mostarac wrote:Moje pitanje i dalje stoji: Da li ce ispunjenje zahtjeva za trecim entitetom ili necim slicnim dovesti do toga da se u Sirokom Brijegu gromoglasno navija za BiH u utakmici protiv Hrvatske?
Mala ispravka, hrvatske stranke u BiH, a ni država Hrvatska, ni Sanader, ni predsjednik Mesić ne žele treći entitet. To, koliko ja znam zagovara jedino Hrvatski Blok od dr. Ivića Pašalića. Sve tri hrvatske koalicije (Čović, Ljubić, Jurišić) pojedinačno imaju više glasača od Pašalića tako da se ta ideja može zanemariti.

Spominjanje trećeg entiteta je uvijek u kontekstu postojeća dva. Znači, ako postoje dva entiteta, Hrvatima je to lošije nego da postoje tri. Tri su za Hrvate samo manje zlo nego dva, to je onda u principu kad svi uzimaju daj i meni nešto, ali treći entitet nipošto nije poželjna opcija.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

mostarac wrote: Nije li to ZAVNOBIH, koji je suprotan ovome o cemu se danas govori ;)
Jeste ZAVNOBIH u teoriji, ali ZAVNOBIH je opstajao silom, komunistička partija je imala svu vlast, a toga više nema.

Zato se danas mora institucijama, uređenjem osigurati od zlouporabe, da ne bude samo na papiru.
zico

Post by zico »

Zaista ti je poredjenje

Koliko ja znam Bosnjaci ne pale zastave BiH. Hrvati redovno pale zastave BiH. (mislim na navijace, ne na narode kao ovaj gore)

Koliko ja znam ni Hrvati ne pale zastave Hrvatske..baš si mi uzvratio sa
usporedbom...
I ja također smatram da navijači nisu baš reprezentativna skupina prema kojim bi trebalo izvlačiti zaključke...no nije isto značenje Turske i Brazilske zastave ili dresa,a siguran sam da se ne radi o tako malom broju...Po mom mišljenju na to uopće ne treba obraćti pažnju...

A što se tiče debla u oku...što misliš za koga navijaju Bošnjaci Sandžaka...
mostarac

Post by mostarac »

zico wrote:
Zaista ti je poredjenje

Koliko ja znam ni Hrvati ne pale zastave Hrvatske..baš si mi uzvratio sa
usporedbom...
I ja također smatram da navijači nisu baš reprezentativna skupina prema kojim bi trebalo izvlačiti zaključke...no nije isto značenje Turske i Brazilske zastave ili dresa,a siguran sam da se ne radi o tako malom broju...Po mom mišljenju na to uopće ne treba obraćti pažnju...

A što se tiče debla u oku...što misliš za koga navijaju Bošnjaci Sandžaka...
Bosnjaci Sandzaka neka naviaju za koga hoce. To nije problem ove drzave i jebe me se za njih.
Nego ne rece ti meni za utakmicu na Sirokom BiH-Hrvatska. Sta se treba desiti da u toj utakmici lokalno stanovnistvo bodri zemlju u kojoj su im rodjeni pradjedovi u utakmici protiv Hrvatske?
Liquido

Post by Liquido »

Ko je postavio ovako glupu temu.Ko je Željko,ko je Ivo?Koga boli k.... za njih dvojicu.Dvojice bezveznjakovića na koje ne treba trošiti vrijeme ni riječi.Molba svima da ne postavljaju ovako glupe teme :zzzz:
Post Reply