Željko Komšić vs. Ivo Miro Jović

Post Reply

Na sljedecim izborima, glasat cu za:

Zeljko Komsic
43
67%
Ivo Miro Jovic
3
5%
Nekog drugog kandidata
18
28%

Total votes: 64

Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

nineac wrote:Nekontam kako neko moze biti GLUP toliko i glasati za Ivu Miru Jovica? Covjek koji je bio u UDBA-i a sad je "krscanin" kao sto sam kaze! Znaci kako je tad promjenio dres, i sutra ce a tebe ce tomislave jebat u dupe jace nego sto te jebe sada. De malo covjece svojom glavom misli, a ne tudjom!
Pa ja mislim da sam pet puta minimalno napisao da ne želim glasovati za Jovića (iako je plan HDZ-a sa jednom izborjnom jedinicom da nas natjera da se homogeniziramo), pa ne znam šta više da kažem. Evo latinica je, vidi se crno na bijelo, hrvatski je sličan bosanskom, šta? :D

Neću glasovat za Jovića, eto neću, je li trebam to staviti u svoj sig?
nineac wrote: Ko mu je dao to pravo da on predstavlja hrvate u BiH? Znaci oni koji glasaju za Zeljku nisu "dovoljno" hrvati?
Pa ako se izjašnjavaju nacionalno kao Bošnjaci onda nisu dovoljno Hrvati. :roll:
nineac

Post by nineac »

Upravu si Alfons! Odma se prepali da slucajno nece izgubiti svoje "pretplaceno" mjesto! Mislim znatel vi koliko taolet papir kosta u prodavnici? Valja to kupovati ponovo, ovako lakse je u predsjednistvu nasim parama guzicu brisati!
Ali eto Tomislav i slicni misle da je to u njihovom nacionalnom interesu! Ja da sam na tvom mjestu tomislave ako izgubi Ivo Miro, digni kredit i kupi mu A8!
klif

Post by klif »

Bez zelje da bilo kome "suzavam prava", smatram da bi cak bilo vise nego opravdano, kada bi se u izborni zakon uvela "obaveza" da kandidat "jedne nacije" mora dobiti odredjeni broj glasova i biraca iz reda druge dvije da bi uopste mogao obavljati odredjenu politicku funkciju. Time bi se "istinskim nacionalnim" predstavnicima otupila ostrica, jer bi morali racunati i na glasove biraca iz reda drugih konstitutivnih naroda.

U BH praksi vjerovatno nesprovodivo...
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Tomislav MO wrote:
Alfons Kauders wrote:
Tomislav MO wrote: Komšić će dobiti dovoljno glasova od Bošnjaka. Nemaš me uopće potrebe ubjeđivat. :D
Pa sta i ako dobije ? U biti sta fali Komsicu ? Nije ni on savrsen, daleko od toga, ali u poredjenju sa Jovicem je gospodin... :D
Ne fali ništa Komšiću, ali fali puno toga izbornom zakonu i unutarnjem uređenju BiH.
Fali nego sta... Ali evo ti jedno kontra pitanje... Sjecas li se referenduma 1992. ? Sta se desilo ? Dobar dio srpskog naroda je bio protiv nezavisnosti, i ljudi naprave belaj... Je li to pravo na samoopredjeljenje ? Ne svidi im se sto je vecina gradjana glasala za nezavisnost i oni zarate, ko biva da zastite svoja prava... A to sto je skoro 70% stanovnistva bilo za, njih ne zanima... Ne ide to tako care moj, nemoguce je imati sve, ma kakav sistem bio uvijek ce se dobar dio ljudi, bez obzira na nacionalnost, osjecati izigrano i obespravljeno...
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

nineac wrote:Upravu si Alfons! Odma se prepali da slucajno nece izgubiti svoje "pretplaceno" mjesto! Mislim znatel vi koliko taolet papir kosta u prodavnici? Valja to kupovati ponovo, ovako lakse je u predsjednistvu nasim parama guzicu brisati!
Ali eto Tomislav i slicni misle da je to u njihovom nacionalnom interesu! Ja da sam na tvom mjestu tomislave ako izgubi Ivo Miro, digni kredit i kupi mu A8!
Mislim da je zaista nužno da počneš čitat tuđe postove. Ako samo pišeš rasprava liči na dva monologa. :)
nineac

Post by nineac »

Tomislave, ako gledas sa ljudske strane, kakve veze ima ko za koga glasa? Sta ima veze sto cu ja kao bosnjak glasati za Zeljku Komsica? Ja glasam za covjeka, a ne neznam koga, jer ja to nemogu definisati ono sto oni nama prodaju!
Nemoj glasati za Ivu, bolje ce biti i tebi i meni! Ja glasam za koga mislim da je moralno glasati, a kako se on zove i u kojoj je stranci mene uopce neinteresuje. ja bi glasao za lamiju tanovic, ali znam da ona nema ama bas nikakve sanse zbog naseg patrijarhalnog ubjedjenja da je zeni mjesto u kuhinji, a da ona zavrsi u predsjednistvu, to bi bio bosanski uspjeh, a ne uspjeh njene stranke ili bosnjaka!
edinbug

Post by edinbug »

Tomislav MO wrote:
Alfons Kauders wrote:
Tomislav MO wrote: Komšić će dobiti dovoljno glasova od Bošnjaka. Nemaš me uopće potrebe ubjeđivat. :D
Pa sta i ako dobije ? U biti sta fali Komsicu ? Nije ni on savrsen, daleko od toga, ali u poredjenju sa Jovicem je gospodin... :D
Ne fali ništa Komšiću, ali fali puno toga izbornom zakonu i unutarnjem uređenju BiH.
I ja se slažem da fali puno toga izbornom zakonu, npr. što se Bogičević kao Srbin iz Federacije nemože kandidovati za Presjedništvo, ili što prof. dr. Ivan Tomljenović ne može biti kandidat kao Hrvat iz RS ...
Unutarnje uređenje BiH su uredili : Izetbegović, Silajdžić, Milošević, SDS, Tuđman, Boban, a nije KOMŠIĆ. I zato hajdemo glasati za snage koje će promjeniti ovakvo nakaradno uređenje. Predvodnik tih promjena treba biti i ŽELJKO KOMŠIĆ između ostalih.
P.S. Da sam kojim slučajem građanin Republike Hrvatske, uvijek bi glasao za npr. Bandića, Željku Antunović, a nikada za Šemsu Tankovića i ostalu kliku koja se bori samo za vlastite interese.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Alfons Kauders wrote: Fali nego sta... Ali evo ti jedno kontra pitanje... Sjecas li se referenduma 1992. ? Sta se desilo ? Dobar dio srpskog naroda je bio protiv nezavisnosti, i ljudi naprave belaj... Je li to pravo na samoopredjeljenje ? Ne svidi im se sto je vecina gradjana glasala za nezavisnost i oni zarate, ko biva da zastite svoja prava... A to sto je skoro 70% stanovnistva bilo za, njih ne zanima... Ne ide to tako care moj, nemoguce je imati sve, ma kakav sistem bio uvijek ce se dobar dio ljudi, bez obzira na nacionalnost, osjecati izigrano i obespravljeno...

Sjećam se i kako je referendumsko pitanje bilo, nešto sa državom ravnopravnih naroda Srba, Hrvata i Muslimana?

Samo takva BiH, sa ravnopravnim Hrvatima ima legitimitet referenduma. To znači više ne važi?
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

klif wrote:Bez zelje da bilo kome "suzavam prava", smatram da bi cak bilo vise nego opravdano, kada bi se u izborni zakon uvela "obaveza" da kandidat "jedne nacije" mora dobiti odredjeni broj glasova i biraca iz reda druge dvije da bi uopste mogao obavljati odredjenu politicku funkciju. Time bi se "istinskim nacionalnim" predstavnicima otupila ostrica, jer bi morali racunati i na glasove biraca iz reda drugih konstitutivnih naroda.

U BH praksi vjerovatno nesprovodivo...
To i ja govorim, al' eto, Tomo nam se brine da ce Bosnjaci birat hrvatskog predstavnika u Predsjednistvu... Kamo srece da i Hrvati i Srbi biraju naseg... Ja bi presretan bio... :D :D
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

nineac wrote:Nemoj glasati za Ivu, bolje ce biti i tebi i meni!
A tokmaka čudna :D

NEĆU GLASAT ZA IVU, NEĆU, NEĆU, NEĆU.

Isprintaj si ovo i zalijepi na monitor. :D
mostarac

Post by mostarac »

Tomislave slazes li se sa tim da bi dobar izborni zakon bio onaj u kojem bi svaki glasac morao glasati za po jednog Srbina, Bosnjaka, Hrvata i jednog iz reda Ostalih sa teritorije cijele BiH.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Alfons Kauders wrote: To i ja govorim, al' eto, Tomo nam se brine da ce Bosnjaci birat hrvatskog predstavnika u Predsjednistvu... Kamo srece da i Hrvati i Srbi biraju naseg... Ja bi presretan bio... :D :D
Pa da Hrvati mogu utjecati na izbor bošnjačkog člana, ne bi ni meni smetalo.

Ali ovako asimetrično nema smisla, ili ga barem ja ne vidim. :roll:
Mahalac

Post by Mahalac »

Najvaznije bi bilo da se usvoji zakon o obaveznom glasanju svih punoljetnih u BiH, nakon toga sve bi islo svojim tokom :oops:
edinbug

Post by edinbug »

Tomislav MO wrote:

Da nećeš možda za Božu Ljubića ?
Ništa nije bolji od IVE
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

mostarac wrote:Tomislave slazes li se sa tim da bi dobar izborni zakon bio onaj u kojem bi svaki glasac morao glasati za po jednog Srbina, Bosnjaka, Hrvata i jednog iz reda Ostalih sa teritorije cijele BiH.
Mostarac, takav isti nam je zakon bio 1991., koliko me sjećanje služi, zar ne?

Nije baš polučio dobre rezultate, ako se sjetimo što je poslije bilo.
Mahalac

Post by Mahalac »

Tomislav MO wrote:

Znamo mi Tomislave da neces za Ivu, znamo mi dobro to, ali zato za Miru hoces :D
mostarac

Post by mostarac »

Ima i druga solucija za izborni zakon, a to je da biramo samo jednog, a da on mora osvojiti vise od 50% glasova izaslih biracha da bi bio izabran inace ide u drugi krug. Tad bi svi vise razmisljali za koga glasaju
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

edinbug wrote:
Tomislav MO wrote:

Ništa nije bolji od IVE
Ne vjerujem, Božo Ljubić je dugo bio u HDZ-u kada je pričao sasvim drugu priču. Sada mu odjednom HDZ ne valja kad je izbačen iz stranke a prije mu ništa nije smetalo. Nije mi baš konzistentan, tako da Božo otpada. Čak prije bi za Jovića nego za Ljubića.
mostarac

Post by mostarac »

Tomislav MO wrote:
mostarac wrote:Tomislave slazes li se sa tim da bi dobar izborni zakon bio onaj u kojem bi svaki glasac morao glasati za po jednog Srbina, Bosnjaka, Hrvata i jednog iz reda Ostalih sa teritorije cijele BiH.
Mostarac, takav isti nam je zakon bio 1991., koliko me sjećanje služi, zar ne?

Nije baš polučio dobre rezultate, ako se sjetimo što je poslije bilo.
pa sjecam se kako ne. U Sirokom Brijegu su Alija Izetbegovic i Fikret Abdic dobili isto glasova kao i Franjo Boras i Stjepan Kljujic. Jesi siguran da bi i danas u Sirokom Brijegu Tihic dobio vise od Lagumdzije, a u Istocnom Mostaru Jovic vise od Komsica?
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Tomislav MO wrote:
Alfons Kauders wrote: Fali nego sta... Ali evo ti jedno kontra pitanje... Sjecas li se referenduma 1992. ? Sta se desilo ? Dobar dio srpskog naroda je bio protiv nezavisnosti, i ljudi naprave belaj... Je li to pravo na samoopredjeljenje ? Ne svidi im se sto je vecina gradjana glasala za nezavisnost i oni zarate, ko biva da zastite svoja prava... A to sto je skoro 70% stanovnistva bilo za, njih ne zanima... Ne ide to tako care moj, nemoguce je imati sve, ma kakav sistem bio uvijek ce se dobar dio ljudi, bez obzira na nacionalnost, osjecati izigrano i obespravljeno...

Sjećam se i kako je referendumsko pitanje bilo, nešto sa državom ravnopravnih naroda Srba, Hrvata i Muslimana?

Samo takva BiH, sa ravnopravnim Hrvatima ima legitimitet referenduma. To znači više ne važi?
Ne znam po cemu Hrvati nisu ravnopravni, u vecini institucija vlada standardni 1/3 sistem... Tako da Hrvati imaju vise predstavnika no sto bi po imali ako bi se gledalo po broju stanovnika... E onda preostaje da se poveca broj Hrvata u BiH... Dakle, veceras u grad i navali na svako zensko koje vidis... :D :D
edinbug

Post by edinbug »

Tomislav MO wrote:
edinbug wrote:
Tomislav MO wrote: A tokmaka čudna :D

Ništa nije bolji od IVE
Ne vjerujem, Božo Ljubić je dugo bio u HDZ-u kada je pričao sasvim drugu priču. Sada mu odjednom HDZ ne valja kad je izbačen iz stranke a prije mu ništa nije smetalo. Nije mi baš konzistentan, tako da Božo otpada. Čak prije bi za Jovića nego za Ljubića.
Onda imaš izbor između Komšića, Jurišića, pa nečeš valjda za Tihića
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

mostarac wrote:pa sjecam se kako ne. U Sirokom Brijegu su Alija Izetbegovic i Fikret Abdic dobili isto glasova kao i Franjo Boras i Stjepan Kljujic. Jesi siguran da bi i danas u Sirokom Brijegu Tihic dobio vise od Lagumdzije, a u Istocnom Mostaru Jovic vise od Komsica?
Nisam siguran ni u što. :D

Ali što hoćeš reći? Da je danas narod pametniji pa neće raditi iste greške?
edikamedika

Post by edikamedika »

mostarac wrote:
edikamedika wrote:I opet pitam, po kojem to popisu stanovnistva Hrvata u BiH ima 8%???
po kardinalovom. to su njegove rijeci
A on to zna kako? :D

Dobar je Puljic, mogli bi ga u statisticki zavod zaposliti.

On zna sastav stanovnistva bez da je popis obavljen.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

edinbug wrote:
Tomislav MO wrote:
edinbug wrote: Da nećeš možda za Božu Ljubića ?
Ništa nije bolji od IVE
Onda imaš izbor između Komšića, Jurišića, pa nečeš valjda za Tihića
Mozda ce za Ajanovica... :D :D

Tomo, daj prijedlog za koga da Bosnje glasaju, kako sad stvari stoje, ja necu ni izlazit na izbore...
mostarac

Post by mostarac »

Tomislav MO wrote:
mostarac wrote:pa sjecam se kako ne. U Sirokom Brijegu su Alija Izetbegovic i Fikret Abdic dobili isto glasova kao i Franjo Boras i Stjepan Kljujic. Jesi siguran da bi i danas u Sirokom Brijegu Tihic dobio vise od Lagumdzije, a u Istocnom Mostaru Jovic vise od Komsica?
Nisam siguran ni u što. :D

Ali što hoćeš reći? Da je danas narod pametniji pa neće raditi iste greške?
pa ako nakon svega u istocnom Mostaru izglasaju Ivu Miru Jovica, a u Srebrenici Cavica onda ovaj narod i ne zasluzuje bolje
Post Reply