Željeznice - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
detroit-mercy

#2051 Re: Željeznice - all about

Post by detroit-mercy »

DebelinJoe wrote: 25/11/2024 00:29
ZoomZoomKiwi wrote: 25/11/2024 00:03
Truba wrote: 24/11/2024 20:06 Da smo se mi s foruma s kariolama sakupili zatrpali bismo ono za mjesec
Ovo je istina
Mogli bismo organizovati forumašku radnu akciju. Bez zezancije. U prvim danima foruma, long long time ago, bilo je takvih akcija.
92km Brcko-Banovici, krampama i lopatama za 9 mjeseci napravili, ovi 100m nece uspjet popraviti za to vrijeme :skoljka: da nije zalosno, bilo bi smijesno.
Peacean

#2052 Re: Željeznice - all about

Post by Peacean »

Federalni premijer Nermin Nikšić danas je objavio da će turska firma Čengiz donirati radove i konstrukciju za konačno rješenje sanacije pruge u Donjoj Jablanici
https://www.klix.ba/biznis/privreda/nik ... /241126088
saimidin

#2053 Re: Željeznice - all about

Post by saimidin »

Sirotinjo i bogu si teška :bih:
ZoomZoomKiwi

#2054 Re: Željeznice - all about

Post by ZoomZoomKiwi »

:pisnuo:

Sadaka država vazda bili
So What!

#2055 Re: Željeznice - all about

Post by So What! »

A šta im fali vala, cijenu radova sa dionice autoputa kod Golubinje od 5,5 kilometara su sa 208 miliona eura povećali za još 95 miliona eura.

Ukupno su osvojili skoro 1 milijardu i 200 miliona eura na tenderima za autoputeve i velika je vjerovatnoća da će uzeti još minimalno milijardu eura za Mostarsku obilaznicu i tunel Prenj gdje su najozbiljniji kandidati.

I ranije su dijelili donacije, od UKC-a preko ovih poplavljenih podrucja u Jablanici pa evo sada i sanacije pruge. Neka malo solidarnosti kada već mogu raditi toliki dumping građevinskih radova, mogu i pomoći malo u sanacijama. Ništa u suštini nije besplatno.

Turska korporacija donira 1.000.000 eura UKCS-u
So What!

#2056 Re: Željeznice - all about

Post by So What! »

Nikšić objavio da će firma Cengiz obnoviti prugu, ali nije objasnio kako je izabrana
Image

Federalni premijer Nermin Nikšić danas je objavio da će turska firma Cengiz donirati radove i konstrukciju za konačno rješenje sanacije pruge u Donjoj Jablanici.

"Da budem precizan, zastoj u obnovi trase željezničke pruge nije samo odgovornost bivše uprave Željeznica. Tu smatram odgovornom i Vladu, pa naravno i sebe kao najodgovornijeg u Vladi. Posebno mi je krivo zbog činjenice da sam predugo vjerovao da će doći do realizacije dogovora kojeg smo imali odmah u prvoj sedmici nakon nesreće između javnih preduzeća Željeznice, Autocete i Ceste Federacije BiH", naveo je Nikšić.

Ipak, u nastavku je kazao da zbog opstrukcija u realizaciji plana usljed različitog tumačenja Zakona i straha od odgovornosti ono što je bilo najbrže i najefikasnije se nije realizralo.

"Prvi u lancu odgovornosti su čelni ljudi uprave Željeznica. Na kraju Vlada je preuzela odgovornost na sebe i nakon njihove promjene krenuli smo u realizaciju sanacije pruge", izjavio je Nikšić.

Kaže da opravdanja za daljnje čekanje nema te otkrio da će turska firma Cengiz, koja posluje u BiH i Hrvatskoj, raditi na obnovi jablaničkog dijela željezničke pruge.

"Nećemo trpiti nove opstrukcije od bilo koga. Posebno izražavam zahvalnost kompaniji Cengiz koja je odlučila da svima koji su se krili iza straha od odgovornosti očita lekciju i donira radove i konstrukciju za konačno rješenje sanacije."

Premijer FBiH očekuje da se posao završi u roku kraćem od dosadašnjeg perioda koliko smo čekali početak radova.

"Vlada FBiH im stoji na raspolaganju, angažovali smo i Agenciju za javne nabavke da prvi dio posla riješe što efikasnije i po svim propisima. U daljem poslu mogu računati na svaki vid pomoći koji im bude potreban, ali odgode više ne smije biti."
Klix
HelaS

#2057 Re: Željeznice - all about

Post by HelaS »

So What! wrote: 26/11/2024 15:12 Nikšić objavio da će firma Cengiz obnoviti prugu, ali nije objasnio kako je izabrana
Kao u dobra, stara, humanitarna vremena :D

Direktor JP Željeznice FBiH, Hadžibegić, podsjetio je da je krajem prošle sedmice zaprimljeno pismo namjere kompanije Cengiz o namjeri doniranja radova na čišćenju, sanaciji i rekonstrukciji željezničke pruge, kao i osiguravanju projektne dokumentacije kao osnove za izvođenje radova. Vlada je zadužila v.d. upravu Željeznica da po preuzimanju dužnosti prihvati ovu donaciju...

V.d. uprava Željeznica je na prvoj sjednici donijela odluku i o prihvaćanju donacije usluga stručnog nadzora nad izvođenjem radova koje je donirala kompanija IGH d.o.o. Mostar.

Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu spreman je donirati usluge revizije projektne dokumentacije.

https://www.klix.ba/biznis/privreda/u-s ... /241129123
So What!

#2058 Re: Željeznice - all about

Post by So What! »

HelaS wrote: 29/11/2024 20:55
So What! wrote: 26/11/2024 15:12 Nikšić objavio da će firma Cengiz obnoviti prugu, ali nije objasnio kako je izabrana

Direktor JP Željeznice FBiH, Hadžibegić, podsjetio je da je krajem prošle sedmice zaprimljeno pismo namjere kompanije Cengiz o namjeri doniranja radova na čišćenju, sanaciji i rekonstrukciji željezničke pruge, kao i osiguravanju projektne dokumentacije kao osnove za izvođenje radova. Vlada je zadužila v.d. upravu Željeznica da po preuzimanju dužnosti prihvati ovu donaciju...

V.d. uprava Željeznica je na prvoj sjednici donijela odluku i o prihvaćanju donacije usluga stručnog nadzora nad izvođenjem radova koje je donirala kompanija IGH d.o.o. Mostar.

Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu spreman je donirati usluge revizije projektne dokumentacije.

Uvjeren sam da je ovako dogovoreno iza zavjese, čisto da ne bi neko u zatvoru završio zbog javne nabavke.

IGH i Cengiz su uzeli toliko love na tenderima ispred Vlade FBiH, a pretenduju na još nekoliko. UNSA je budžetski korisnik sam od sebe.
tramvajtrojka

#2059 Re: Željeznice - all about

Post by tramvajtrojka »

zbog ovih radova ce cengiz biti dobar jos milijardu eura u BiH :wink: :wink:
HelaS

#2060 Re: Željeznice - all about

Post by HelaS »

So What! wrote: 29/11/2024 21:56

Uvjeren sam da je ovako dogovoreno iza zavjese, čisto da ne bi neko u zatvoru završio zbog javne nabavke.

IGH i Cengiz su uzeli toliko love na tenderima ispred Vlade FBiH, a pretenduju na još nekoliko. UNSA je budžetski korisnik sam od sebe.
S tim da ovakva donacija mora biti pokrivena ugovorom, kroz koji donirana strana mora dati pristanak, a sam ugovor mora biti notarski obrađen i naplaćen shodno Tarifi, na osnovu vrijednosti radova i usluga :D
DebelinJoe

#2061 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

Gledaj, ljudi napraviše most za četiri minute.

MAha

#2062 Re: Željeznice - all about

Post by MAha »

DebelinJoe wrote: 30/11/2024 00:59 Gledaj, ljudi napraviše most za četiri minute.

Godina i par mjeseci, bar po drvecu.
DebelinJoe

#2063 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

Nešto razmišljam, zašto ŽFBiH nisu simbolično ponudile da ovu Čengizovu opremu i mehanizaciju transportuju do Jablanice, dokle može stići voz?
1Dante1

#2064 Re: Željeznice - all about

Post by 1Dante1 »

Zato sto je svako javno preduzeće nesposobno. Nema inovacije niti sekunde. Misliš da im je palo na pamet?kako da padne kada nema one poznate "im li mene Dje tu"
ShnjaZZZ

#2065 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

Opet genijalna ideja genijalnog forumaša. Natovarit ćemo bagere dizalicama na Rgs-ove pa ćemo ih dizalicama opet skidat u Konjicu da se popnu na kamione pa da nastave put. 👏
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2066 Re: Željeznice - all about

Post by _BataZiv_0809 »

ShnjaZZZ wrote: 30/11/2024 09:15 Opet genijalna ideja genijalnog forumaša. Natovarit ćemo bagere dizalicama na Rgs-ove pa ćemo ih dizalicama opet skidat u Konjicu da se popnu na kamione pa da nastave put. 👏
Šnjaz do kad bi radovi mogli biti gotovi
ShnjaZZZ

#2067 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

_BataZiv_0809 wrote: 30/11/2024 09:17
ShnjaZZZ wrote: 30/11/2024 09:15 Opet genijalna ideja genijalnog forumaša. Natovarit ćemo bagere dizalicama na Rgs-ove pa ćemo ih dizalicama opet skidat u Konjicu da se popnu na kamione pa da nastave put. 👏
Šnjaz do kad bi radovi mogli biti gotovi
Nemam pojma iskreno. Onaj dio što će uraditi željeznička građevinska služba može se po mom iskustvu uraditi za 7-10 dana. Ovisi koliko će Čengizu trebat da odradi svoj dio. Mislim nismo dosad uopšte kao javnost obavješteni šta planiraju ili jesmo? Ne znam, možda nisam vidio.

Fali nam ljudi, radim ubrzano već skoro čitav novembar. Iz noćne više nemam dan odmora nego odmah u prvu. Ovaj mjesec ću imati preko 60 sati viška :lol:
DebelinJoe

#2068 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

A što ne bi bageri vozom došli do Jablanice ili do Komadi ovog vrela i na licu mjesta počeli posao.

https://avaz.ba/vijesti/bih/942593/u-ja ... cija-pruge

Čengiz donirao usluge čišćenja. Mašalah. Zašto same ŽFBiH nisu očistile što se moglo očistiti? Gdje su vam ljudi i oprema. Šta uopšte rade uposlenici stanica u Konjicu, Jablanici, Mostaru i Čapljini?
ShnjaZZZ

#2069 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

Očistilo se sve što se moglo očistiti mehanizacijom koju ŽFBH posjeduje.
A što ne bi bageri vozom došli do Jablanice ili do Komadi ovog vrela i na licu mjesta počeli posao.
Objasni mi kako će bageri, mašine i kontejneri sići sa vagona tu?
DebelinJoe

#2070 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

ShnjaZZZ wrote: 30/11/2024 09:53 Očistilo se sve što se moglo očistiti mehanizacijom koju ŽFBH posjeduje.
Hajd ti meni objasni kako Rusi natovare tenkove na voz u Novosibirsku i tenkovi siđu u Mariupolju?

Image

Od februara 2022. gledamo Ruse a i Ukrajince kako vozovima transportuju teška vozila, tenkove i drugu mehanizaciju.

Kako? Željeznice u svijetu postoje više od 200 godina, pa je valjda neko u svijetu skontao kako transportivano vozilo sa gusjenicama skinuti sa voza ili ga tamo ponovo vratiti. Nije to atomska fizika.

Ali ne zaboravimo, vi ste firma koja koristi telefone kolutaše i ručno pišete karte u 2024.
Fata na bausteLEE

#2071 Re: Željeznice - all about

Post by Fata na bausteLEE »

DebelinJoe wrote: 30/11/2024 09:52 Šta uopšte rade uposlenici stanica u Konjicu, Jablanici, Mostaru i Čapljini?
Mostarska vozna i autobuska stanica prodani su sirijskom državljaninu ima i 2 godine.

Upadala je i SIPA i Federalna inspekcija ali se sve zataškalo

https://interview.ba/2023/08/08/mostar- ... glasnosti/
ShnjaZZZ

#2072 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

DebelinJoe wrote: 30/11/2024 10:16
ShnjaZZZ wrote: 30/11/2024 09:53 Očistilo se sve što se moglo očistiti mehanizacijom koju ŽFBH posjeduje.
Hajd ti meni objasni kako Rusi natovare tenkove na voz u Novosibirsku i tenkovi siđu u Mariupolju?

Image

Od februara 2022. gledamo Ruse a i Ukrajince kako vozovima transportuju teška vozila, tenkove i drugu mehanizaciju.

Kako? Željeznice u svijetu postoje više od 200 godina, pa je valjda neko u svijetu skontao kako transportivano vozilo sa gusjenicama skinuti sa voza ili ga tamo ponovo vratiti. Nije to atomska fizika.

Ali ne zaboravimo, vi ste firma koja koristi telefone kolutaše i ručno pišete karte u 2024.
Pa objasnio sam ti gore kako ili ti misliš da Rusi idu vozovima do bojnog polja bogtejebo
kakaljin

#2073 Re: Željeznice - all about

Post by kakaljin »

ShnjaZZZ wrote: 30/11/2024 10:32
DebelinJoe wrote: 30/11/2024 10:16

Image

Pa objasnio sam ti gore kako ili ti misliš da Rusi idu vozovima do bojnog polja bogtejebo
Nemoj tako sta djete zna kako se silazi sa vagona, On misli ide ono kao u filmovima skacu sa vagona :D :D :D :D :D :D

Sta djete zna sta je 10 tona, on to na rame i odnese :D
Last edited by kakaljin on 30/11/2024 11:20, edited 1 time in total.
DebelinJoe

#2074 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/dva-mje ... /241130025

Drzava koja nije sposobna organizovati dva rovokopača, bager i kamion i ne treba da postoji.
HelaS

#2075 Re: Željeznice - all about

Post by HelaS »

DebelinJoe wrote: 30/11/2024 10:16 A što ne bi bageri vozom došli do Jablanice ili do Komadi ovog vrela i na licu mjesta počeli posao.
Tvoja je ideja ok, ako bi željeznicom teške građevinske mašine bile dopremljene do Stanice u Donjoj Jablanici, pa se tu preko rampe iskrcale sa vagona i onda asfaltom odvezle do građevinske pozicije kod Komadinovog vrela.
Post Reply